: Sony Alpha SLT-A99 II

Sonys beste proffkamera

Det kommer sent, men godt, og vil definitivt tilfredsstille Sonys proffbrukere.

Lyd & Bilde mener

Lynrask skuddtakt og presis autofokus, kombinert med god ergonomi og ekstrem skarphet. Meget høy videokvalitet både på 4K og 1080 HD, hvor bildestabilisatoren virkelig kommer til sin rett.
Noen fokusproblemer på video, moderat batteritid, avvikende fargebalanse på jpeg-filer.
Type:            42,4 Mp systemkamera med fullformat bildebrikke
Optikk:         Sony A-fatning
Skjerm:        7,6 cm LCD, 1,28 Mp billedpunkter
Søker:            2,36 Mp OLED
Høydepunkt:        4K-video, Wifi, 12 bilder/s, 14-bit ukomprimert råfillagring, femaksers bildestabilisator, vippbar skjerm, mik-inn/hodetelefon utgang, 102400 ISO, 490 bilder batteritid og værtetting

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 35990 kr

Sonys flaggskip a99II er laget for å ta skarpe bilder i krevende situasjoner. Kameraet er søkklastet med teknologi som skal gi fotografen garanti for at bildene sitter som et skudd.

En avansert femaksers bildestabilisator, stor fullformat bildebrikke på 42 megapiksler, skuddtakt på 12 bilder/s, og avansert 4K-video – skal sørge for at fotografen ikke blir skuffet.

Noe som lover godt. For med dette kameraet skal Sony tilfredsstille en kresen brukergruppe. Proffer eller amatører som kanskje er bortskjemte med Canon og Nikons flaggskipkameraer, eller de som har lagt penger i Sonys alpha-serie og trenger et bedre kamera enn den aldrende alpha 99. Et kamera fra 2012, som for lengst er forbigått både av konkurrentene og Sonys egne kameraer.

Her har de forsøkt å lage en direkte konkurrent til Canon EOS 1DX Mark II og Nikon D5 på den ene siden, samt EOS 5Dsr og D810 på den andre.

Med andre ord, et proffkamera for fotografer som trenger noe solid, værtettet og ikke minst lynraskt.

For å få det til, har Sonys ingeniører klokelig basert seg på den fantastiske 42 megapiksler bildebrikken fra a7r II, og et hybrid autofokussystem med hele 399 fokussensorer. 79 er av krysstypen, og med en skuddtakt på 12 bilder/s – med fokus på hvert bilde, spiser kameraet actionscener til frokost.

Så det er raskt. Lynende raskt. Faktisk er det fullt på høyde med EOS 1DX Mark II og D5, men her får du i tillegg bedre detaljskarphet. Spesielt når man bruker noen av Sonys beste objektiver. For eksempel Zeiss Planar FE 50mm f1.4, som sammen med Sonys 90mm makro, er de to skarpeste objektivene i alpha-serien.

Gjennomsiktig speil

Selv om det ser ut som et speilreflekskamera, er det egentlig en hybrid. Speilet er fastmontert og gjennomsiktig. Slik sparer man tid når det skal gå unna, fordi speilet ikke behøver å flyttes unna når bildene eksponeres. Slik sett kunne kameraet hatt en optisk søker, men Sony har valgt en stor og skarp elektronisk søker i stedet.

Den har minimal black-out-tid (sort skjerm) mellom bildene på serieopptak, og når man vil behøver motivet uavbrutt på serieopptak, velger man åtte bilder/s.

Kameraet har plass til to minnekort. Man kan velge om bildene skal lagres på begge, bruke det ene som backup, eller lagre forskjellige filtyper på kortene.

Det er et stort og tungt kamera. Særlig med vertikalgrepet påmontert, men det ligger godt i hånden. Med et stort gummiert grep, og god plass til hånden med tommelfingergrepet passe stort på baksiden.

Det er knapper overalt på kameraet. De fleste er lett tilgjengelige, kanskje med unntak for knappen for dybdeskarphet som sitter nederst til høyre for bajonettfatningen. Den fordrer at man bruker tohåndsgrep, fordi man må bruke venstre hånd her.

Som vanlig for et kamera i denne klassen, er flere av knappene programmerbare, slik at funksjonsvalgene kan tilpasses behovene. Den vri- og vippbare skjermen har ikke pekefunksjon. Kanskje greit nok for de som er i målgruppen. Men kameraet har en styrepinne som er praktisk når man skal flytte fokuspunktene rundt i søkeren.

På venstre side foran, sitter et innstillingshjul, som aktiverer sekundære funksjoner når man holder knappen i senter inne et par sekunder. Da dukker en undermeny opp, og så blar man gjennom valgene til foretrukken innstilling er valgt.

Det finnes hodetelefon- og mikrofontilkobling her, i tillegg til strøm, blitskontakt, fjernkontroll og HDMI-tilkobling med 4:2:2 video ut – og her er vi ved videofunksjonene.

Proff 4K-video

Sony har lagt inn 4K-videoprosessering med mulighet for oversamplet 4K-video (Super 35) fra en 5K-strøm. Det vil si at kameraet bruker et område tilsvarende APS-C-formatet, og for optimal videokvalitet, men ulempen er at nedskaleringen også gir beskjæring av utsnittet. Man kan også velge å ta opp video fra hele bildebrikken, men det gir litt dårligere filkvalitet.

4K-video kan lagres i 25p og XAVC S-format med opp til 100 Mbps videostrøm, eller 1080p HD-kvalitet, med 50 eller 100 bilder/s og 100 Mbps.

Gjenkjennelig bildekvalitet

Jeg var ikke nevneverdig imponert over fokuspresisjonen på videoopptak. Kameraet jaget en del på kontinuerlig autofokus, og autofokus fungerer bare med programautomatikk. Ellers må du fokusere manuelt.

Men videokvaliteten er det ikke noe å utsette på. Sylskarp 4K-video med svært god dynamikk, speiler på alle måter stillbildekvaliteten.

Det er heller ingen overraskelse å finne ut at bildekvaliteten følger Sony a7r II hele veien. De deler den samme bakbelyste bildebrikken uten lavpassfilter, og med Zeiss Planar 50mm, klarer kameraet å gjengi detaljer så skarpe at kameraet havner helt i toppklassen på skarphet.

Selv om a99II ikke slipper gjennom like mye lys grunnet speilet foran bildebrikken, er det nesten ikke mulig å se forskjell i omfanget av kornstøy. Bildestøy blir ikke nevneverdig synlig før man passerer 12800 ISO. Bildedynamikken er markant bedre enn fra a99, og endelig på høyde med de beste i klassen.

Fargegjengivelsen på jpeg-filer er nøytral opptil et punkt. Den driver litt mot grønt og gult i enkelte situasjoner, og er ikke like nøytral og jevn på alle ISO-verdier, som Nikon D5 eller EOS 1DX Mark II.

Vår mening

Sony a99II kan meget vel være den siste «speilrefleksen» fra Sony. Bortsett fra skuddhastigheten og et bedre grep, er det ikke lett å finne så mange argumenter for å velge dette foran et Sony a7r II. Med mindre man allerede har en del av Sonys objektiver for alpha-systemet, og trenger et bedre kamera enn a99 og a77II. Det er ingen tvil om at kameraet er en betydelig forbedring fra forgjengeren, og at det definitivt er konkurransedyktig – sågar bedre på noen områder – sammenlignet med tilsvarende fra Canon og Nikon.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5
<
>
Sony a99II er et selvsagt valg til Sonys A-objektiver, som denne sinnssyke 500mm f4.
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.