: Sony SLT A99

Full pakke

Sony vil utfordre Nikon og Canon med A99. Et kamera som overbeviser stort, og som viderekomne fotografer garantert vil sikle etter.

Lyd & Bilde mener

Ekstrem oppløsning og skarphet Gode støyegenskaper på høy ISOH
Smalt fokusområde og upresis fokussporing Relativt høyt priset
 • Bildeformater RAW, JPEG, AVCHD,
 • MPEG-4
 • Følsomhet ISO 100 – 25600
 • Serieopptak bps 6
 • Video fps 1920 x 1080p/50 fps
 • Lukkertider 30 - 1/8000 s
 • Bildestabilisator integrert
 • Søker 2,35 Mp OLED, 100% dekning
 • Blits TTL-blitssko
 • Batteri Li-ION, 500 bilder
 • Mål mm (bxhxd) 147 x 111 x 78
 • Vekt gram 812 m batteri
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 19800 kr

For det er ikke mye å mislike ved A99. Kameraet er rettet mot fotografer som stiller store krav til funksjonalitet og bildekvalitet. Og her får man virkelig i pose og sekk. Bortsett fra fraværet av trådløs tilkobling, er det ikke mye som mangler i kameraet. Som også leverer bildekvalitet av ypperste klasse.

Med en nyutviklet 24 megapiksler bildebrikke i såkalt 24 x 36 mm fullformatstørrelse, stiller A99 i samme klasse som Canon EOS 6D, EOS 5D mk III og Nikon D600. Med andre ord, i high-end klassen for speilreflekser. Skjønt speilrefleks, kameraet er konstruert annerledes enn den tradisjonelle speilrefleksen ved at speilet ikke vippes opp under eksponering. I stedet er det gjennomsiktig, slik at lyset likevel treffer den store bildebrikken.

Samtidig reflekteres lys til en sensor som sørger for at du ser søkerbildet i en stor høyoppløst elektronisk søker.

Fordelen med denne speilløsningen, er at skuddtakten kan økes litt, siden speilet står stille under eksponeringen. En bonus er det også at søkerbildet ikke blir sort mellom hver eksponering og at autofokusen fungerer mellom hver eksponering på serieopptak. Opp til 6 bilder/s.

Sony har ikke spart på noe i A99. Store knapper og ratt, flere av dem konfigurerbare, vri- og vippbar skjerm, integrert GPS-mottaker som logger hvor bildene er tatt, stereo lydinngang for mikrofon,, hodetelefonutgang, full 1080P/50fps HD-video, ISO-følsomhet opp til 25.600 ISO, 6 bilder/s skuddtakt, en ny blitssko med flere kontaktpunkter, og en ny 24 megapiksler CMOS bildebrikke med fasedetekterende autofokus, er bare noe av innholdet på den lange utstyrslisten.

Fullformat bildebrikke
Når man leser at et kamera har fullformat bildebrikke, betyr det at bildeflaten er like stor som på tradisjonell 135 mm film: 24 x 36 mm. I motsetning til de fleste speilreflekser som bruker APS-C-formatets 15,6 x 23,5 mm bildeflate. Tidligere var det en fordel for bildekvaliteten at kameraet hadde fullformat bildeflate, men senere tiders tekniske utvikling har på det nærmeste visket ut den fordelen, og forskjellen er mindre enn før. Men en fordel har fullformat utvilsomt: Dybdeskarphet.

Sony-A99-bak-skjerm
Vippbar skjerm er praktisk, særlig på makro og videopptak.

Siden bildevinkelen ikke endres når en 50mm f1,4 settes på et A99, bevarer man også den smale dybdeskarpheten som blender 1,4 gir. Mindre bildeflate gir nemlig smalere bildevinkel og større dybdeskarphet. Typisk 75mm og f2,1 på APS-C-format. Hvilket er grunnen til at blant annet kompaktkameraer med blender 1,4, ikke har i nærheten av samme samle dybdeskarphet som et fullformatkamera med samme blender og bildevinkel på objektivet. Som eksempel kan jeg nevne Zeiss-objektivet jeg testet A99 med. En 24-70mm zoom med f2,8 som største lysåpning. På et A77 med APS-C-format, tilsvarer bildevinkelen på akkurat det objektivet, 36-105mm zoomrekkevídde.

Bedre fokus
Men det er ikke bare fullformat bildebrikke som gjør A99 til et sjeldent kamera, i en verden full av små bildebrikker. CMOS-brikken kameraet benytter, har fasedetekterende autofokus med over 100 målepunkter, som er mye raskere enn tradisjonell kontrastbasert autofokus.

I praksis betyr det at man kan ha konstant og presis autofokus uansett opptaksmetode.

Stor og skarp søker
Den tradisjonelle optiske prismesøkeren foretrekkes ennå av mange fotografer, men en elektronisk søker har flere fordeler. I lite lys ser du fremdeles motivet, og det er mulig å vise eksponeringsinformasjon, effekten av hvitbalansejusteringer, lysmåling eksponeringskompensasjon, og for eksempel histogrambilde i søkeren. I A99 har Sony valgt en stor OLED-søker med 2,36 megapiksler oppløsning, som er så skarp og kontrastrik at den viser et svært virkelighetsnært søkerbilde. Den er også raskere og støysvak sammenlignet med de fleste LCD-søkerne jeg har sett, og man kan regulere lysstyrken i søkeren fra skjermmenyen. Og kompensere for det marginale lystapet OLED-søkeren har sammenlignet med en optisk søker.

I bruk
Sony har virkelig lagt seg i selen for å få opp brukervennligheten og gjøre kameraet så intuitivt som mulig. De har lyktes langt på vei, etter min erfaring. Store knapper og oversiktlig layout gjør det avansert kameraet lekende lett å bruke i praksis. Skjermen kan brukes som infoskjerm hvor man har rask tilgang til de viktigste innstillingene med Fn-knappen og joysticken på baksiden. Et lydløst innstillingshjul på venstre front, gir deg valget mellom innstillinger på fokusmetode, fokusområde, fokuspunkter, eksponeringskompensasjon, ISO og lysmåling. Bare hold inn knappen et halvt sekund for å velge, og roter hjulet fil foretrukken innstillingsvalg. Ingen kneppelyder høres når du trykker eller vrir. Praktisk særlig under videoopptak hvor man ikke vil at knappelyder skal havne på opptaket.

Kameraet ligger svært godt i hånden. Et sjenerøst gummiert håndgrep og tommelgrep på baksiden, gir mine hender perfekte arbeidsforhold. Eneste skår i gleden er at strømbryteren er plassert for nær det fremre innstillingshjulet.

Sony-A99-topp
Oversiktlig ergonomi, men strømbryteren og innstillingshjulet ligger for nærme hverandre.

Flere av knappene kan programmeres slik at fotografen selv kan bestemme hva som skal skje når knappen trykkes inn.

Kvaliteten føles gedigen. Kamerahuset er forseglet med gummipakninger mot regn og støv, og alle knapper, ratt og hjul på det massive lettmetallhuset føles solide, og gir tillitvekkende tilbakemeldinger når man trykker og vrir. Det finnes også et vertikalgrep til A99 – VG-C99AM – med plass til ekstra batterier for flere eksponeringer, og flere av knappene fra som dubletter på front og bakside av vertikalgrepet. Som også er værtettet med gummipakninger.

Strøken bildekvalitet
Når man blar seg gjennom alle innstillingsvalgene i A99 omfattende menyer, finner man enda mer å skrive hjem om. Men til syvende og sist er det bildekvaliteten alt står og faller på. Da hjelper det ikke om kameraet er aldri så avansert og polert, hvis bildefilene ikke holder mål i denne klassen, er det seier til Canon og Nikon.

Men ikke uventet banker Sony-kameraet konkurrentene på de tradisjonelt har vært best til. Bildekvaliteten holder svært høy klasse, med ekstrem detaljoppløsning og utmerket skarphet. Bare Nikon D800 kan slå A99 på detaljoppløsning. Bildedynamikk og kontrastgraderinger er definitivt på høyde med det beste jeg har testet, og for de som liker slikt, er det mulig å skyte bildeserier med bilder som sette sammen til et HDR-bilde for utvidet dynamikk (High Dynamic Mode).

Man behøver ikke frykte bildestøy. Filene, enten vi snakker 14-bits rå, eller jpeg-filer, har bare marginalt med bildestøy ved 3200 og 6400 ISO, og moderat kornstøy og fargestøy ved 12800 ISO. Grumsete blir det først ved 25600 ISO, men med litt etterbehandling, kan selv de bildefilene brukes også på forstørrelser.

Fargegjengivelsen kan selvsagt finjusteres i kameraet for jpeg-filer, men er på sitt beste meget nøytral og heldigvis blottet for ”Sony-fargene” som gir for mye fargemetning og kontrast. Særlig i rødt. Kvaliteten på videopptak i 28 Mbps datastrøm er fortreffelig. Videoopptak ser bedre oppløst ut enn de egentlig er, fordi videostrømmen er så fri for støy og artefakter. Og skarpheten så høy. Under manuell fokus kan man dessuten bruke fokusmarkering (peaking) som viser på skjermen hvor fokusplanet ligger. Og sikrer at man kan stille fokus presist.

I pose og sekk
Sony har lyktes over all forventning med Alpha 99. Bildekvaliteten står ikke tilbake for noe vi har testet, på enkelte områder er den bedre enn det meste, og selv krevende fotografer vil finne mye å glede seg over i A99. Kameraets design og brukervennlighet er gjennomført fra a til å, og fotografen har nesten uendelige muligheter til å fininnstillie og tilpasse kameraet til et hvert behov. Action og sport er omtrent det eneste andre kameraer kan beherske bedre. På alt annet er Sony A99 så nær det komplette systemkameraet man kan komme i denne prisklassen. Særlig for de som vektlegger videokvalitet på linje med stillbildekvalitet.

 

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.