Search
Generic filters

: Sony FDR-X1000V

Knivskarp actionvideo

Sonys beste actionkamera gir meget god bildekvalitet – og en lydkvalitet andre actionkameraer bare kan drømme om.

Desember 2015Sony FDR-X1000V

Lyd & Bilde mener

Kvaliteten på bilde og lyd er i særklasse i forhold til andre actionkameraer. Elektronisk bildestabilisering fungerer meget godt, og overføringskvaliteten til app-søkeren er superb.
Hvitbalansen jobber tregt. Formen på kameraet gjør at man trenger ulike fester til ulike situasjoner, hvor andre kameraer klarer seg med dobbeltsidig teip. Batteritiden er ikke imponerende.
 • Vidvinkel: 170°
 • Oppløsning: 4K UHD/24-30fps, 1080p/24-120fps, 720p/25-240fps
 • Videoformat: XAVC S, MP4 (H.264)
 • Annet: Bildeserie (burst), tidsforløp (timelapse)
 • Vanntett: 10 m med undervannshus
 • Bildestabilisator: Ja (Electronic SteadyShot)
 • Lagringsformat:  MicroSDXC (inntil 64 GB), Sony Memory Stick
 • Vekt m/batteri: 89 g
 • Ekstern lader: Nei (kan kjøpes)
 • Batteri: 1.240 mAh (ca 50 (4K) - 115 min (1080p)), utskiftbart
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4300 kr

Actionkameraer har fordelen av å være lette og ultrakompakte, og det finnes mange typer fester som gjør at de kan festes nært sagt overalt. Deriblant på kroppen, slik at man kan lage superkule videoer fra førstepersonsperspektiv! Enten du står nedover alpinbakken, sykler ned nabolagets bratteste sti, eller hopper med skateboardet ut fra «launch-rampen» – eller du bare vil dokumentere kjøreturen din.

 

(Foto: Sony)
(Foto: Sony)

 

Objektiv med en ekstrem vidvinkel gjør at kameraene fanger det meste, og siden de koster lite sammenlignet med store videokameraer er det relativt rimelig å lage en flerkameraproduksjon. Ulempen er at mange av kameraene har en begrenset videokvalitet, og lydkvaliteten er sjeldent veldig bra.

 

Les også: Test av 5 actionkameraer

 

Sony vil med FDR-X1000V løse disse problemene. Stereomikrofonen fanger et bredt frekvensområde for best mulig lyd, og du kan velge oppløsning helt opp til 4K Ultra HD-oppløsning. Kameraet kan filme med en videostrøm på hele 100 Mbit/s, for best mulig kvalitet på opptaket. Dette krever et raskt nok minnekort (SDXC Ultra High Speed klasse 3), og du må velge Sonys egen videokodek XAVC S.

 

(Foto: Sony)
(Foto: Sony)

 

Ultra HD – kun til rolige scener

Ultra HD-oppløsning er begrenset til maksimalt 30 bilderammer i sekundet (fps), kameraet bør da stå på stativ og ikke filme veldig actionfylte scener. Derfor vil 1080p HD-kvalitet for de fleste være mest aktuelt i de aller fleste tilfeller. FDR-X1000V kan da filme med bildefrekvenser helt opp til 120 fps, som nærmest eliminerer effekten av en rullende lukker (vinglende bilder ved raske panoreringer), og som dessuten tillater å senke hastigheten på actionsekvensene og få en detaljrik gjengivelse av sekvenser som ellers er usynlig for det blotte øyet.

 

(Foto: Geir Gråbein Nordby)
I testen av Sony FDR-X1000 ble GoPro Hero4 Black Edition brukt som sammenligningsgrunnlag. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

 

Elektronisk bildestabilisator

Her er funksjonene veldig like hovedkonkurrenten GoPro Hero4 Black, og begge kameraene har mulighet for rask stillbildeserie (burst) og tidsforløp (timelapse), om man ønsker å filme trege bevegelser i naturen, som for eksempel en solnedgang. Men Sony skiller seg ut med innebygd elektronisk bildestabilisator, som fungerer i 1080-oppløsning og lavere. Dette gir langt mer stabil videofotografering i ustøe omgivelser. Da beskjæres bildet noe, slik at du ikke får fullt ut 170 graders vidvinkel, men heller 120. Men det later ikke til at oppløsningen reduseres, takket være at bildesensoren er 4K, slik at det tilskårede bildet får fullt ut 1920 x 1080 piksler.

Sony-kameraet har også innebygd GPS-funksjon, slik at du kan se løypa du har tatt, med både hastighet og tilbakelagt avstand.

 

(Foto: Sony)
(Foto: Sony)

 

Multikameraproduksjon

Kameraet kan styres fra mobilappen PlayMemories (iOS / Android), og skal kunne gjøre simultanopptak av inntil 5 kameraer samtidig, hvor videostrømmen på alle kameraene kommer opp på mobilskjermen samtidig. Dette har ikke vi testet. Du kan alternativt bruke fjernkontrollen RM-LVR2, som er ekstrautstyr, og som festes til håndleddet.

 

(Foto: Geir Gråbein Nordby)
Bildekvaliteten på videostrømmen i Sonys mobilapp er glimrende. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

 

(Foto: Geir Gråbein Nordby)
Til forskjell har GoPro-appen mye mer tåkete bilde. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Brukervennlighet

Det blir snart klart at kameraet absolutt bør styres med appen, ettersom det er ganske klønete å operere via knappene på selve kameraet. Det er lett å trykke seg bort, og det er dessuten ingen søker til kameraet. For å se hva du filmer, må du derfor åpne appen på mobiltelefonen og koble til kameraets innebygde Wi-Fi. Da er det til gjengjeld oversiktlig og fint, enkelt å velge funksjonene og innstillingene man ønsker, og dessuten har videostrømmen i appen mye høyere bildekvalitet enn på konkurrenten fra GoPro.

Den høyreiste på kameraet gjør det strømlinjeformet med hensyn til montering på hjelm, men der hvor det mer boksete GoPro-kameaet gjør at det i mange tilfeller kan festes med dobbeltsidig teip, er man mer avhengig av ulike fester til Sony-kameraet. Noe som fort kan gjøre listen over ekstrautstyr både lang, dyr og plasskrevende. Det er heller ikke tilgjengelig like mange typer fester som GoPro kan tilby, som gjør Sony-kameraet mindre allsidig. Men pluss for at kameraet har universalfeste til stativ, noe som GoPro mangler.

At sportshuset bare er effektivt ned til 10 meter vanndybde, kommer av at det har to små hull til stereomikrofonen, slik at lydkvaliteten blir bedre. Ønsker du å ta med kameraet på dykketuren må du kjøpe en spesiell luke til huset, som gjør det vanntett ned til 60 meter.

 

(Foto: Geir Gråbein Nordby)
Når det begynner å bli lyst ute, er forskjellene mellom Sony og GoPro mindre markante. Fremdeles synes vi Sony er hakket hvassere. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Videokvalitet

Over til det viktigste, nemlig kvaliteten på videoene. Og her imponerer Sony. Lydkvaliteten er for det første formidabel, med åpen og klar stereolyd. Mye bedre enn sine konkurrenter, GoPro inkludert.

 

(Foto: Geir Gråbein Nordby)
Selv om bildestabilisatoren beskjærer bildet, er Sony X1000V fremdeles skarpere enn GoPro Hero4 Black. Foto: Geir Gråbein Nordby (Foto: Geir Gråbein Nordby)

 

Bildene er langt skarpere enn vi er vant til fra andre actionkameraer, og det selv i MP4-kvalitet, som bare gir 28 Mbps. Sammenligner vi med nevnte GoPro Hero4 Black, som er det beste actionkameraet vi hittil har testet, gir Sony-kameraet skarpere video med flere detaljer. Med bildestabilisator aktivert blir videoene også langt roligere i ristende omgivelser. Da zoomes bildet noe digitalt, dette kan også enkelt gjøres i etterproduksjon, men bildekvaliteten med SteadyShot later til å bli skarpere, ettersom det ikke ser ut til at Sony går ned på oppløsningen for å få til dette. Fordi sensoren har 4K oppløsning. Faktisk gir Sony-kameraet med SteadyShot aktivert skarpere bilder enn GoPro Hero4 Black, når begge står på stativ.

 

(Foto: Geir Gråbein Nordby)
Sony gir skarpere bilder innendørs enn GoPro Hero4 Black. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

 

Med Sonys XAVC S-kodek får man høyere bildekvalitet med nærmest fravær av komprimeringsartefakter som for eksempel moskitostøy, og da spesielt om man velger høyeste kvalitet med 100 Mbit/s. Dette bør man også bruke om man filmer i 1080p HD-kvalitet med 120 fps, for å unngå komprimeringsstøy i bildet. Da får du fantastiske actionsekvenser! Det er ikke helt samme kvalitet som med et standard videokamera av høy kvalitet, og det er heller ikke alle situasjoner hvor man ønsker vidvinkeleffekten. Men videokvaliteten er særdeles god, den beste vi har sett fra noe actionkamera. Det gjelder også innendørs i begrenset belysning, hvor bildene er overraskende detaljrike, med ganske lite støy.

 

(Foto: Sony)
Hvitbalansen til Sony-kameraet er noe treg til å justere seg. Lenge etter GoPro Hero4 Black Edition er ferdig justert, har Sony fortsatt et klart blåstikk. Foto: Geir Gråbein Nordby (Foto: Sony)

 

Det eneste jeg ikke liker med bildet, er at den automatiske hvitbalansen kan få litt blåstikk, og at den innimellom bruker lang tid til å justere seg, spesielt om man går rett fra innendørs til utendørs belysning. Da kan manuell hvitbalanse brukes. 4K videooppløsning viser seg dessuten å være mer en kuriositet enn noe man i de fleste tilfeller kommer til å bruke. Bildene blir enda litt skarpere, men 25-30 bilder i sekundet er ikke nok til å gi jevne og fine bevegelser i actionsituasjoner. Og ikke verdt det med tanke på at batterilevetiden blir i underkant av en time, og at videoredigering krever mye mer datakraft.

 

(Foto: Geir Gråbein Nordby)
Hva innstillinger gjelder har ikke Sony (venstre) fullt så oversiktlig app som GoPro (høyre), men utmerker seg ved å snakke norsk. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

 

Konklusjon

Sony FDR-X1000V er klasseledende på både lyd- og bildekvalitet, og bildestabilisatoren fungerer utmerket. Ikke noe annet actionkamera vi har testet har produsert videoer av denne kvaliteten. Spesielt om man velger høyeste videokvalitet, i 100 Mbit/s. Til dette og til 4K-oppløsning må du passe på å ha et raskt nok minnekort av typen SDXC.

Brukervennligheten er meget god om man bruker mobilappen, som også har meget god bildekvalitet i søkeren. Derimot er kameraet nokså knotete å stille inn og bruke uten appen. Appen krever Wi-Fi, noe som tapper batteri. Med 4K oppløsning tappes batteriet enda fortere, og du er da fort nede i bare litt over en halvtime. Pass derfor på å kjøpe ekstra batterier først som sist, og aller helst en lader i tillegg.

Vi liker ikke at den automatiske hvitbalansen er treg til å stille seg inn, spesielt i halvmørk belysning. Den oppreiste formfaktoren gjør dessuten at man er avhengig av ulike kamerafester, hvor mange konkurrenter klarer seg med en dobbeltsidig teipbit.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.
  De ser nydelige ut, men det er ikke bare det kosmetiske som er tiltalende med B&W 702 S2 Signature.
  Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!