annonse
annonse

Sony a7s II

Mesterlig 4K-kamera

Med Sonys lille fullformatkamera kan man filme og fotografere i stummende mørke.

Pluss
Ekstrem bildekvalitet i lite lys og 4K-video i proffkvalitet. Tar bilder der andre kameraer må gi opp.
Minus
Moderat skuddtakt og lavere detaljoppløsning enn konkurrentene.

Helt siden Canon revolusjonerte fotografenes hverdag med EOS 5D mkII, har video blitt en stadig viktigere egenskap i et kamera. For hvem vil drasse på et ekstra videokamera, når et systemkamera kan gjøre jobben og levere bedre kvalitet.

Med store bildebrikker og utskiftbar, lyssterk optikk er grunnlaget for høy videokvalitet lagt. Som i nevnte Canon-kamera, med fullformat bildebrikke og et enormt utvalg med lyssterk kvalitetsoptikk. Siden den gang har flere systemkameraer kommet til, med utvidede videofunksjoner, og de siste to årene også med 4K-video.

Som gir fire ganger bedre oppløsning og bedre detaljskarphet enn vanlig HD-video.

Les testen av Canon EOS 5D mkII her.

Sony er også med i det gode selskap, og satser tungt på 4K-video i alt fra kompaktkameraer til systemkameraer. Men det har ikke alltid vært full klaff, og vi stusset fælt da Sony lanserte a7s. Et lite fullformat systemkamera med ekstrem lysfølsomhet, og 4K-video. Ulempen var bare at man måtte ha en separat 4K-opptaker til 10.000 kr, for å kunne lagre opptakene.

Den tabben har ikke Sony begått på arvtakeren a7s II. Kameraet har den samme ekstreme 12 Mp bildebrikken med opp til 409.600 ISO følsomhet, men har endelig fått intern opptak av 4K-video og lagring på SD-kort.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Det har også fått flere videofunksjoner med tanke på videofotografer der ute, og kombinerer videoprofiler som S-Log3, S-Gamut3 og S-Gamut Cine3, som proffene etterspør. Kameraet kan også skyte HD-video med 120 bilder/s og spille av i silkemyk slow motion. Blant mye annet.

Les testen av Sony a7s her.

Sony a7sII 409K ISO Sony a7sII 16K ISO Sony a7sII 409K ISO II Sony a7sII 1600 ISO
<
>
Når skumringen faller på skal man unngå maks ISO, ellers gror bildet igjen og fargestøyen blir massiv.

4K-video for proffer

Foruten HD-video med 1920 x 1080/100p punkters oppløsning, lagrer kameraet 4K i 3840 x 2160/25p punkters oppløsning. Med hele 100 Mbps datastrøm, og i XAVC S videoformat. Som gir mye høyere filkvalitet

Kameraet bruker pikslene på bildebrikken til 4K-video uten piksel binning (som setter sammen flere piksler til én), som reduserer faren for moare eller sagtannede konturer.

Sony skryter også av opp til 14 trinns bildedynamikk når man skyter video med S-Log2-profil, og det støtter tidskode på videofilene, som letter arbeidsflyten og har forbedret sebramønster (som viser overeksponering) og gamma-visning under opptak.

12 MP bildebrikke og intern 4K-video med lagring på SD-kort. (Foto: Produsenten)
12 MP bildebrikke og intern 4K-video med lagring på SD-kort. (Foto: Produsenten)

Integrert bildestabilisator og bedre autofokus

Det har også fått økt antallet fokussensorer til 169, som ga meg mye mer presis fokussporing enn jeg fikk til med forgjengeren a7s. Autofokusen er også merkbart raskere, som er et velkomment tilskudd på a7s II, og den fungerer enda bedre i lite lys enn før (-4 trinn).

Kameraet kan bruke et stort utvalg med optikk, om man bruker en av Sonys objektivadaptere (LA-E3 f.eks.), eller en adapter som passer til Canon-optikk. Sony har også et eget videoobjektiv i PZ 28-135mm zoomen (FE PZ 28-135mm f4 G OSS), som er optimalisert for filmopptak.

Det har forresten innebygget optisk bildestabilisator, men kameraet har også integrert femaksers bildestabilisator med opp til 4,5 eksponeringstrinn bildestabilisering. Som fungerer med objektiver uten stabilisator, også tredjeparts objektiver.

 

Oppgradert brukervennlighet

Som alle Sony-kameraene i andre generasjon alpha, er ergonomien forbedret med et større håndgrep, bedre plassering av kontrollhjulene foran og bak og større knapper.

Mange av dem er programmerbare for optimalisering av brukervennligheten, og det er heldigvis mulig å programmere en annen knapp til start/stopp av videoopptak. Slik at man slipper å bale med den bittelille opptaksknappen for video, som er fullstendig feilplassert på siden av kameraet.

Som alle nye alpha-kameraer, er kamerahuset i lett magnesiumlegering værtettet, med forsterket bajonettfatning og lavere lukkervibrasjoner. Det er også mulig å fotografere opp til fem bilder/s i stille modus. Med mindre klapring fra lukkeren.

Den elektroniske OLED-søkeren med 2,36 Mp oppløsning, er også forbedret med 0,78 x forstørrelse, og linseelementene fra Zeiss har deres T* antirefleksbelegg for bedre innsynskvalitet.

Vippbar, men ikke pekeskjerm.
Vippbar, men ikke pekeskjerm.

 

Forsvinnende lav bildestøy

Flere piksler og lavere bildestøy har alltid vært en motsetning. Da Sony lanserte a7s i 2014, valgte de en fullformat (24 x 36 mm) bildebrikke med 12 megapiksler. Mens konkurrentene hadde 20 eller 24 Mp bildebrikker. Det ga Sony-kameraet et fortrinn på høy ISO-følsomhet, over 6400 ISO, for eksempel.

For med bare 12 Mp på en så stor flate, kan hver fotosensor gjøres større og dermed mer følsom, fordi større fotosensorer fanger mer lys. Det ga kameraet enestående støyegenskaper opp til 25600 ISO. Bedre enn noe annet kamera på den tiden. Men utviklingen går fort.

Sony a7s II er fremdeles et av de beste kameraene i mørket. Eksempelvis er 51200 ISO langt mindre grumsete her, enn fra de fleste kameraer. Men forskjellen er ikke himmelvid lengre. Sammenlignet med Sony a7r II, med 42 Mp på en like stor – bakbelyst – fullformat bildebrikke, er forspranget betydelig mindre i favør av a7s II. Det er fremdeles det eneste kameraet som gir deg brukbare bildefiler i mørket, på 102.400 ISO, men alt over er ubrukelig, som vi ser av testbildene som drukner i grumsete bildestøy.

Så maks 51200 ISO altså.

Da er det faktisk svært bra, men ikke noe bedre enn forgjengeren. Det betyr svært god fargemetning, bildedynamikk i toppklassen, og du kan hente ut mer informasjon i høylys og særlig skygger, fra kameraet enn fra de fleste andre systemkameraer vi har testet.

Med like fantastiske 4K-filer på videoopptak som a7r II, og enda flere videofunksjoner, er det også et seriøst videokamera for proffer som ønsker å kombinere 4K med stillbilder. I et lite systemkamera med høy bildekvalitet.

 

Vår mening

For Sony a7s II er et svært vellykket videokamera og et av de bedre systemkameraene du kan finne til fotografering i lite lys. Med integrert videoopptak, en velfungerende bildestabilisator og forbedringer der det betyr mest for brukervennligheten, er kameraet superinteressant for videofotografer som skyter mye i lite lys. Men med nesten en dobling av prisen sammenlignet med forgjengeren, er kameraet like kostbart som Sonys toppmodell a7r II. Som er vårt valg blant de to, vel og merke hvis man ikke trenger alle videofunksjonalitetene Sony a7s II er alene om i fullformatmarkedet.

 

Last ned siste utgave av Lyd & Bilde – helt gratis!

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type: 12 Mp speilreflekskamera med fullformat bildebrikke
  • Optikk: Sony fullformat EF-optikk
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1,28 Mp billedpunkter
  • Søker: 2,36 Mp OLED
  • Høydepunkt: Wifi, NFC, 4K-video, bildestabilisator, værtetting, ukomprimert 4K via HDMI, vippbar skjerm
Pris: 33000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×