annonse
annonse

Sony a7r II

Oktober 2015Sony a7r II

Verdens beste kamera?

Sonys beste kamera er bedre enn det meste vi har testet.

Pluss
Fantastisk bildekvalitet og 4K-video i proffkvalitet. Lynrask og presis autofokus og velfungerende bildestabilisator, sørger for bildeskarphet i mellomformatklassen.
Minus
Moderat skuddtakt og under 300 bilders batteritid - ikke pekeskjerm.

Sony-a7r-IIAt Sony mente alvor da de utfordret Canon og Nikon med sitt første fullformatkamera i 2008 (A900), gikk ikke opp for oss før de lanserte de første speilløse fullformatkameraene i 2013 (a7 og a7r). Men selv da var det noe som manglet.

Tross et oppsiktsvekkende kompakt kamerahus, sammenlignet med Canon og Nikons fullformat speilreflekser, var det ikke like kjapt, like brukervennlig og manglet mange vesentlige brennvidder i objektivutvalget. Men bildekvaliteten var det lite å si på.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

Mye av årsaken til det, ligger i Sonys styrke som teknologiprodusent med en stor produksjon av bildesensorer, mens svakhetene ligger i mangelen på historie. I motsetning til de to store, hadde ikke Sony noen fartstid som kameraprodusent, og ingen proffotografer i rekkene som kunne dele sine erfaringer.

Men Sony har vært uvanlig lærevillige, og har på svært kort tid tatt en ledende posisjon som en av de mest spennende kameraprodusentene. Både hva ny teknologi og ytelse angår.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Da vi testet andre generasjon av alpha-seriens fullformatkameraer – a7 II – ble vi mildt sagt forbløffet over hvor langt Sony hadde kommet på så kort tid. Nå er det duket for andre generasjon av toppmodellen: a7r II – som kanskje er det beste kameraet vi har testet til nå.

Det nye a7r II har fått de samme velkomne oppgraderingene av ergonomi og ytelse, som overbeviste oss i a7 II. Men her er kameraets fullformat bildebrikke en helt ny konstruksjon, med hele 42,4 megapiksler uten lavpassfilter fordelt på en 24 x 36 mm bakbelyst bildebrikke. Den første i et fullformatkamera.

A7R II body_2
Vellykket oppgradering av ergonomien med skikkelig håndgrep uten at kameraet har est ut.

Fullformat bildebrikker har større bildeflate enn vanlig for systemkameraer, som har bildeflater på 15 x 23 mm – også kalt APS-C-format. Her er bildeflaten 24 x 36 mm. Samme størrelse som de gamle speilrefleksene med 135-film hadde.

Dette er det femte i rekken av Sonys kompakte systemkameraer med fullformat bildebrikke, og har den samme attraktive størrelsen som får et speilreflekskamera til å se enormt ut når det plasseres ved siden av a7r II. Selv med et av Sonys tilpassede FE-objektiver – som det blir stadig flere av, er kameraet så kompakt at det blir veldig letthåndterlig.

 

Bedre brukervennlighet

Siden kameraet er andre generasjon alpha, er ergonomien sterkt forbedret med et sjenerøst håndgrep og store knapper. Flere av dem er programmerbare, og strengt tatt er det bare den upraktiske plasseringen av opptaksknappen for video, som oppleves som feilplassert.

Kamerahuset i lett magnesiumlegering, er selvsagt værtettet, og virker veldig solid sammenskrudd. Som vanlig, har vi nær sagt, for et proft fullformatkamera.

Den lyssterke og skarpe skjermen med 1,23 Mp oppløsning er vippbar også her, men uten berøringsfølsomhet. Som vanlig må man trykke inn Fn-knappen på baksiden, for å aktivere funksjonene på skjermen, og gjøre endringer. Man venner seg til det, men det har ikke pekeskjermens fordel med umiddelbar tilgang til fokusinnstilling, lysmåling og eksponering med en fingerberøring.

Den elektroniske søkeren er enorm med klassens største forstørrelse, og overgås bare av optiske søker i sterkt sollys. For den klarer ikke vise motivet med den samme klarheten som en optisk søker gjør i godt lys. I lite lys, er saken en annen. Med fordel for Sonys skarpe OLED-søker, som har fått linseelementer fra Zeiss for bedre innsynskvalitet uten reflekser.

 

Integrert bildestabilisator og 4K

Sony-kameraet har samme type fokussensorer som a7 II, med samme type fasefølsomme sensorer i kombinasjon med kontrastfølsomme sensorer, som dekker nesten halve bildeflaten.

Det hybride fokussystemet, fungerer også hvis man bruker Sony A-objektiver sammen med en av Sonys objektivadaptere (LA-E3), og det finnes adaptere som kan brukes med Canon-optikk. Da har man full autofokus, og kameraets integrerte bildestabilisator med opp til 4,5 eksponeringstrinn bildestabilisering, fungerer også med tredjeparts objektiver.

Mens autofokusen oppleves som raskere enn vi er vant til fra fullformatkameraer, er ikke skuddtakten på moderate 5 bilder/s noe å skrive hjem om. Dette er ikke noe actionkamera, snarere et kamera for de som trenger den høyeste bildekvaliteten og detaljskarpheten man kan få, på denne siden av mellomformatkameraer.

A7R II body_1
Sylskarp, men ikke pekeskjerm, dessverre.

Eller 4K-video. Som ikke lengre er forbeholdt Sony a7s, som trenger en ekstern opptaker å lagre 4K-video på. Her kan man lagre 4K-video rett på minnekortet, og kameraet støtter også ukomprimert 4K-video fra kameraets HDMI-utgang.

Det har også full HD-video med 1920 x 1080/50p punkters oppløsning, opp til 50 Mbps og XAVC S videoformat, som gir mye høyere filkvalitet, men for mange er 4K-video en av grunnene til i det hele tatt å vurdere å bruke 33.000 kr på et kamera.

Kameraet har mulighet for å bruke sampling av hele bildeflaten til å generere 4K-video i 3840 x 2160-oppløsning (25p og 100 Mbps XAVC S), og har også Super 35-opptak. Som beskjærer bildebrikken og bruker 1,8 ganger så mange av pikslene for å generere 4K-filer uten piksel binning (som setter sammen flere piksler til én), moare eller sagtannede konturer.

Profesjonelle vil nikke anerkjennende til støtte for bildeprofiler, S-gamut, S-Log Gamma og tidskode av videofilene, som letter arbeidsflyten i et profesjonelt miljø.

 

Den beste bildekvaliteten vi har sett

Sony-kameraet er ikke uten konkurranse. Canon EOD 5Ds og Nikon D810, legger seg like over og like under i oppløsning, og alle tre er tilpasset fallgruvene så ekstrem oppløsning kan lede en ned i. En ting er bildestøy som alle har meget god kontroll på, en annen ting er uskarphet som følger av vibrasjoner og bevegelser. Lukkeren og speilet er bedre dempet på kameraer i denne klassen, nettopp for å unngå at små vibrasjoner fra bevegelige deler skal redusere detaljskarpheten.
Sony a7r II har et fortrinn siden det ikke har et tradisjonelt speil som vippes opp og ned før og under eksponering. Den integrerte bildestabilisatoren kompenserer for bevegelser uansett påmontert objektiv, og er man skikkelig gæren, kan man skru opp ISO-følsomheten helt til 102400 ISO.

Da risikerer man selvsagt at motivet drukner i bildestøy, men du kan strekke strikken lengre med a7r II enn med de fleste kameraer.

Kameraets oppløsning og fargegjengivelse reduseres ikke på noen synlig måte opp til 3200 ISO, men faller gradvis fra 6400 og bratt fra 25600 hvor bildestøyen øker kraftig på jpeg-filer. Alt over 25600 bør brukes med forsiktighet, men kameraet gjør en formidabel jobb på bildeprosessering, og støyegenskapene er nesten på høyde med det aller beste vi har testet: Sony a7s.

Oppløsningen og detaljskarpheten er på nivå med de aller beste fullformatkameraene, og den bakbelyste bildebikkens fravær av et aktivt lavpassfilter, gir en detaljskarphet som bare Canons EOS 5Dsr klarer å matche.

A7II_wFE1635Z_right_side
Kompakt og kompetent fullformat med egenskaper som matcher – og overgår, selv de beste.

Fargedybden og dynamikkomfanget står ikke noe tilbake for de beste i klassen og tangerer Nikon D810, men slår det på støyegenskaper.

Dessuten leverer kameraet fantastiske 4K-filer, kanskje de beste vi har sett, og det eneste vi savner er utvidet fargerom, større bitdybde og høyere frame rate (fps). Men noe skal man vel spare til en neste generasjon.
En liten fotnote.

Kameraet lagrer råfilene i komprimert 14-bits fildybde, mens de nærmeste konkurrentene har lossless eller ingen filkomprimering. Vår erfaring er at for de fleste er forskjellen så marginal, at den er betydningsløs, men for enkelte som trenger lavest mulig komprimering for høyest mulig filkvalitet, når store boards eller reklamebilder skal etterbehandles, kan det ha en viss betydning.

 

Vår mening

Det er fristende å konkludere med ingen over, ingen ved siden. Men vi skal nøye oss med å fastslå at så langt har vi ikke testet et mer komplett kamera. Sony a7r II er nesten banebrytende med sin kombinasjon av profesjonelle egenskaper, pakket pent inn i et kompakt kamerahus som er fremragende godt gjennomført. Kameraet passer slett ikke til alle, man skal vite hva man gjør for å utnytte ytelsen i a7r II, men da er til gjengjeld belønningen stor.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type: 42,4 Mp speilreflekskamera med fullformat bildebrikke
  • Optikk: Sony fullformat EF-optikk
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1,28 Mp billedpunkter
  • Søker: 2,36 Mp OLED
  • Høydepunkt: Wifi, NFC, 4K-video, bildestabilisator, værtetting, ukomprimert 4K via HDMI, vippbar skjerm
  • Pris: 33.000 kr
  • Web: sony.no
Pris: 33000,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×