: Sony A77II

Ulv i fåreklær

Et gjennomført verktøy for de som trenger et kamera med raskere autofokus til actionfotografering.

Lyd & Bilde mener

Meget høy bildekvalitet, lynrask og presis autofokus og rikelig med innstillinger for krevende entusiaster.
Bildestøy dukker opp på høy ISO-følsomhet, og kameraet mangler pekeskjerm.
 • Type: Systemkamera med 24 Mp APS-C bildebrikke
 • Optikk:  Sony a-fatning 1,5 x beskjæring
 • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1,3 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt:  Elektronisk søker 2,36 Mp, vippbar skjerm, Wifi, NFC, 12 bilder/s, værtettet kamerahus
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 10500 kr

Sony A77 var et av de raskeste systemkameraene i 2011. Et fastmontert speil som slapp lyset gjennom, slik at det ikke behøvde å vippe unna bildebrikken hver gang man tok et bilde, sørget for en respektabel skuddtakt på 12 bilder/s.

Kameraets gjennomskinnelige speil reflekterte lyset til en sensor som viste et stort søkerbilde i en elektronisk søker, i stedet for et analogt optisk søkerbilde, som er normalt på vanlige speilreflekskameraer. For Sony A77 er ikke et vanlig speilreflekskamera. Selv om det har speil.

Etterfølgeren A77II, er i bunn og grunn samme kamera. Med få kosmetiske endringer, men de har løst et av problemene forgjengeren hadde: Liten buffer til seriebilder, og treg følgefokus. En oppgradert 24,3 megapiksler bildebrikke kombinert med en ny Bionz X prosessor, sørger for bedre bufferkapasitet og stadig klasseledende bildekvalitet, i følge Sony. Kameraet har også fått Wifi, med NFC for kjapp oppkobling mellom kamera og mobil. Men ingen pekeskjerm.

A77II krever kvalitetsoptikk for å yte sitt beste.
A77II krever kvalitetsoptikk for å yte sitt beste.

Ekstrem autofokus
Forbedringene er åpenbare straks man slår på og løfter det værtettet og solide kameraet til øyet. I den store og lyse OLED-søkeren – som stadig er blant de bedre, finner man 79 punkter som markerer kameraets mange fokuspunkter.

15 av dem er kryssensorer med bedre følsomhet, og alle er fasedetekterende. Det vil si at de reagerer raskere en konvensjonelle kontrastbaserte fokuspunkter. I tillegg dekker de nesten hele bildeflaten, og er langt bedre til å følge bevegelige motiver. Også når de nærmer seg bildekanten.
Til sammenligning hadde A77 19 kontrastbaserte fokuspunkter, med 11 kryssensorer.

Den andre vesentlige forbedringen, er bufferkapasiteten. Forgjengeren stoppet opp for å lagre bilder etter bare 18 eksponeringer. Med en skuddtakt på 12 bps, stopper det fort. I A77II kan du lagre de samme jpeg-filene med samme skuddtakt, men hele 64 eksponeringer, før bufferen må tømmes. Lagrer du både rå- og jpeg-filer, er tallet 25 mot 11 bilder i A77IIs favør.

Av andre endringer er en helt hy og mer lyssterk skjerm med høyere oppløsning, og Lock-on AF. Hvor man velger en av fire fokusområder (Wide, Zone, Flexible Spot eller Expanded Flexible Spot). Da sporer kameraet objektet med kontinuerlig AF, så lenge utløserknappen er halvveis presset inn. Kameraet forsøker hele tiden å velge fokuspunkter som er nærmest det bevegelige objektet, og prøver hele tiden å regne ut hvor objektet er på vei for mer presis fokus.
Det fungerte utmerket på Zeiss 24-70mm zoomen kameraet ble testet med. Kanskje ikke det mest utfordrende objektivet, men i det minste et som ikke skjemmer ut bildekvaliteten til A77II.

Få kosmetiske endringer, forbedringene er på innsiden av Sony-kameraet.
Få kosmetiske endringer, forbedringene er på innsiden av Sony-kameraet.

Bildekvalitet
Det er en del større og mindre funksjoner man kunne spandert flere sider på – fokusmarkering, sebramarkering, Playmemories apper, 1080/50p HD-video for eksempel: Men til syvende og sist handler det om hvor bra bildekvaliteten er, når man kommer hjem med perfekt fokuserte actionbilder.

Den nye 24,3 Mp bildebrikken og Bionz X bildeprosessoren, gjør en utmerket jobb med bildefilene. Enten vi snakker råfiler eller jpeg-filer. Skarpheten og detaljoppløsningen er fremragende. Her er det mye å hente om man trenger å beskjære før utskrifter.

Kameraets hvitbalanse og lysmåler er til å stole på i de aller fleste situasjoner, og man sitter igjen med korrekt eksponerte bilder og meget fin, mettet fargegjengivelse uten nevneverdige avvik.

Fargegjengivelsen holder seg jevn opp til 1600 ISO, og litt kornstøy gjør sin inntreden ved 3200 ISO, men fargedynamikken faller ikke før ved 6400 ISO. Da er støyomfanget relativt markant, og for mange betyr det etterbehandling for å holde støyen så lav som mulig. ISO beskriver hvor mye følsomheten til bildebrikken økes. Siden det gjøres ved å skru opp strøm til fotosensorene, øker signalstøyen proporsjonalt. Prosessoren må derfor jobbe med å kompensere for signalstøyen, noe som kan skape problemer som grumsete bilder med tap av detaljer.

Akkurat det skjer ikke i nevneverdig grad på A77II, som leverer meget god bildedynamikk, fullt på høyde med Canon EOS 70D og Nikon D7100.

Konklusjon
Sony A77II er lynraskt og med det nye autofokussystemet, er det bare proffkameraer som Nikon D4s og Canon EOS 1Dx, som kan matche Sony-kameraet. Men de koster fire-fem ganger så mye. Noe som gjør A77II til et mye bedre kjøp for de fleste entusiastene, som ønsker seg et solid systemkamera, med høy bildekvalitet og skuddtakt til actionfoto.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.