Search
Generic filters

: Panasonic Lumix TZ70

Det beste superzoomkameraet

Den nye utgaven av Panasonics lille superzoomkamera er best i klassen, men prisen er høy.

Lyd & Bilde mener

Kjapt og brukervennlig reisekamera med elektronisk søker, høy skuddtakt og god bildekvalitet
Mangler bare pekeskjerm og vi synes prisøkningen er for høy.
 • Type: 12,0 Mp kompaktkamera med 1/2,3” bildebrikke
 • Optikk: 30 x zoom 24-720mm f3,3-6,4
 • Skjerm: 7,6 cm LCD-skjerm, 1 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt: Wi-Fi, 10 bilder/s, bildestabilisator, råformat, 1,2 Mp søker
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 4099 kr

Et kamera som går ned i lommen, og likevel har 30 x zoom, høres ut som en vinneroppskrift. Panasonics kompakte superzoomkamera er nettopp det, en vinner, fordi den nye utgaven retter på det eneste vi kritiserte forgjengeren for.

 

TZ70_71_ZS50k_back
Mye bedre søker og sensor som tenner søkeren når du løfter kameraet til øyet.

 

Det har ikke fått pekeskjerm, som vi mener kameraet godt kunne hatt fordi det er praktisk, men det har fått en mye bedre innebygget elektronisk søker og bedre bildekvalitet. Forgjengeren TZ60 var det første virkelige kompakt superzoomkameraet med en elektronisk søker, men den var både liten, grumsete og hadde markant fargestikk. I det nye TZ70 er søkeren fremdeles liten, men den har mye skarpere bilde, lite fargestikk og i tillegg en sensor som tenner søkeren når man løfter kameraet til øyet.

Kameraet har også Wifi med NFC for tilkobling til mobilen for trådløs overføring og fjernstyring. Og som før skanner man en QR-kode på skjermen og så er mobilen koblet til kameraet.

Men der TZ60 hadde en 18 megapiksler bildebrikke, har TZ70 fått en ny bildebrikke med færre piksler. Det er smart, for det gir synlig bedre bildekvalitet. Særlig i lite lys hvor kameraet skrur opp følsomheten (ISO) på bildebrikken.

Fargegjengivelsen endrer seg ofte til det verre, når man tar bilder på høy ISO. Men i TZ70 er avviket - her på 3200 ISO, bare moderat. Veldig bra.
Fargegjengivelsen endrer seg ofte til det verre, når man tar bilder på høy ISO. Men i TZ70 er avviket – her på 3200 ISO, bare moderat. Veldig bra.

 

Bildekvalitet

Da får man nemlig bildestøy. Mye av det. Grumsete og fælt, med tap av oppløsning, skarphet og farger. Problemet er størst på bittesmå bildebrikker med høy oppløsning, noe mange har erfart med mobilbilder som er tatt i lite lys, hvor grovkornet bildestøy skjemmer bildekvaliteten.

Her er 3200 ISO rett ut av kameraet, tatt i lite lys.
Her er 3200 ISO rett ut av kameraet, tatt i lite lys.

Det er et mye mindre problem på TZ60, som er bedre enn forgjengeren. De seks megapikslene som forsvant kommer ingen til å savne. For det er ikke noe synlig tap av hverken skarphet eller oppløsning på TZ70s 12 Mp, men når vi sammenligner med TZ60s bilder på for eksempel 3200 ISO, ser vi tydelig hvor mye bedre det nye kameraet er på høy følsomhet. Bildestøyen er mer finkornet og fargebalansen synlig bedre, noe som skyldes at kameraet har større sensorer på bildebrikken.

Hvis man ser næmere på et utstnitt av bildet, ser man at selv på 3200 ISO lydfølsomhet, er bildestøyen moderat for et kamera med så liten bildebrikke, som i TZ70.
Hvis man ser næmere på et utstnitt av bildet, ser man at selv på 3200 ISO lysfølsomhet, er bildestøyen moderat for et kamera med så liten bildebrikke, som i TZ70.

Objektivet er det samme 24-720mm zoomobjektivet vi kjenner fra forgjengeren. Det leverer god skarphet på de fleste brennvidder, og relativt beskjeden vignettering eller fargebrytning. Kameraet kan også lagre råfiler av bildene, slik at man kan få enda bedre bildekvalitet med litt etterbehandling.

 

TZ70_71_ZS50k_top
Større håndgrep hjelper på ergonomien.

 

I bruk

Ergonomien er også forbedret med et større håndgrep foran, og den praktiske funksjonsringen rundt objektivet er perfekt til å for eksempel stille blenderåpning, og kameraet har fått to funksjonsknapper på baksiden som øker brukervennligheten.

Panasonic Lumix TZ70 har rask skuddtakt på 10 bilder/s, og bedre bildekvalitet enn tilsvarende kameraer fra konkurrentene. Det er også brukervennlig nok til at alle kan få fine bilder med det og muligheten 30 x zoom gir, gjør det til det perfekte lommekameraet å ha med på reise.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
9 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!
  Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.

  Nå kan du laste ned Disney+

  Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig
  for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den!   
  Les mer her >>
  close-link