: Nikon D7200

Klassens beste bildekvalitet

Kjapt og brukervennlig systemkamera med strøken bildekvalitet.

Lyd & Bilde mener

Upåklagelig bildekvalitet og brukervennlighet, med mange muligheter for erfarne fotografer, som elsker å fotografere. Relativt prisgunstig og anvendelig til alt mulig. Også sport og action.
Begrenset kontroll under videoopptak og lite fokusområde sammenlignet med konkurrentene.
 • Type: 24 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke
 • Optikk: Nikkor DX 18-140mm f3,5-5,6 VR II
 • Skjerm: 8 cm LCD-skjerm, 1,2 Mp billedpunkter
 • Høydepunkt: Wifi/NFC, 6 bilder/s, 2 x minnekortplasser, 14-bit råformat, flat bildeprofil

 

Teknisk D7200

 • Bildeformater: RAW, JPEG, H265
 • Følsomhet ISO: 100 – 25600 (102400)
 • Serieopptak bps: 6 (7bps 1,3x crop kode)
 • Video fps: 1920 x 1080 (50p)
 • Lukkertider: 30 - 1/8000 s
 • Bildestabilisator: Nei
 • Søker: Optisk prisme 100 % visning
 • Blits: Innebygget, TTL blitssko
 • Batteri: Li-ION, 1110 bilder
 • Mål: 136 x 107 x 76 mm (bxhxd)
 • Vekt: 675 gram m batteri
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 11700 kr

Selv om de store speilrefleksene sklir ned salgsstatistikkene slik snøen smelter om våren, betyr det ikke at de er i ferd med å gå ut på dato. De er riktignok større og tyngre enn oppkomlingene blant de kompakte systemkameraene, som i motsetning til speilreflekser, øker i popularitet.

Mange mener derfor at speilrefleksens dager er talte, og at de kompakte systemkameraene kommer til å ta over. Det er meget mulig, men dagens speilreflekskameraer er meget vitale, og har aldri vært bedre enn nå.

Derfor er det lett å finne argumenter for speilrefleks. En ting er et overlegent utvalg av optikk og tilbehør, Nikon alene har over 80 objektiver, og alle kan brukes med Nikon D7200.

Som er et kamera rettet mot erfarne amatører som stiller store krav til bildekvalitet og funksjonalitet. Det er ikke noe typisk blinkskuddkamera, eller et kamera for nybegynneren. Som er bedre tjent med det enklere og rimeligere D3300.

Mange foretrekker et speilreflekskamera, ikke bare på grunn av bildekvaliteten, men også betjeningsvennlighet. Store knapper og ratt gjør dem enklere å betjene. For eksempel med hansker på, og et stort håndgrep er bedre når man har store teleobjektiver eller lange zoomer på kameraet.

 

D7200_18_105_back34r
Ingen vippbar skjerm, eller pekeskjerm, men du får Wifi innebygget.

 

Raskere fokus

Hvilket leder oss til sport og fotografering av ville dyr. Kompakte systemkameraer som Sony a6000, har gjort store fremskritt på fokushastighet, og fokussporing, men i lite lys kan det være lettere å få en rekke skarpe bilder av en hauk eller hekkeløper i bevegelse, med et speilreflekskamera. Fordi fokussporingen – tracking – ofte er mer presis.

Men de fleste tar ikke bilder av sport eller ville fugler, og mange kommer derfor i mål med et kompakt systemkamera. Som er mindre, lettere, leverer like bra bildekvalitet og i tillegg er trådløst, for overføring av bilder. Eller fjernstyring av kameraet.

Fordeler ikke mange speilreflekser kan skilte med, men Nikon D7200 er faktisk trådløst. Det har også nærfeltskommunikasjon som gjør det enklere å overføre bilder til mobilen, som man etterpå kan dele på tjenester som Facebook, Instagram eller Flickr.

Kameraet erstatter D7100, som er to år gammelt, og ikke hadde Wifi innebygget. Det har lenge vært et av de beste speilrefleksene i markedet, og manglet lite på å være det perfekte kameraet for mange. Kanskje er det derfor Nikon har vært forsiktige med å forandre for mye i D7200.

 

D7200_ambience_3
D7200 kan fint brukes som videokamera, men har ikke alle innstillingene mange av konkurrentene har.

 

Få forbedringer

Bildebrikken er en variant av den meget gode 24 Mp brikken i ASP-C-format, som vi har gode erfaringer med i D5500, særlig på bildedynamikken som er klasseledende. Den er uten lavpassfilter foran fotosensorene, noe som gir litt bedre detaljskarphet.

Nikon har også gitt kameraet bedre fokusytelse i lite lys, med en 51-punkts autofokus-sensor som er følsom ned til – 3 EV, eksponeringstrinn, og en 2016 punkters RGB-lysmåler som også brukes for 3D-sporing når kameraet er stilt til kontinuerlig autofokus.

Skuddtakten er den samme på seks bilder/s, eller sju om man velger 1,3 x beskjæring, som bruker et mindre areal av billedflaten. En fordel om man trenger ekstra rekkevidde på lange brennvidder (x 1,3), som under action- og sportsfotografering.

Bufferen er også bedre og svelger unna 18 råfiler(14-bit lossless) eller 100 jpeg-filer på serieopptak, før det butter, og Nikon har øket batteritiden fra 950 til 1110 bilder per lading. Kameraet bruker det samme batterigrepet – MB-D15, som man kan bruke på D7100.

De nærmeste konkurrentene er Sony a77 II, Canon EOS 70D og EOS 7D II. Sistnevnte er det nyeste kameraet av de tre. 

Nikon-kameraet har også to minnekortplasser for SD-kort, som kan brukes til å øke lagringskapasiteten, eller som backup, mic-inngang, 1080/50p HD-video med råfiler fra HMDI-utgangen, og flat bildeprofil både video- og stillbilder.

 

Kun sorthvitt

Kameraet har også fått utvidet ISO-følsomhet fra 25600 ISO på D7100. Med opp til 102.400 ISO, kan man kun lagre bildene i sorthvitt. Det er ikke så dumt som det kan høres ut. For på så høy følsomhet, synker fargeinformasjonen og fargestøy skjemmer i stedet bildene. Derfor er sorthvitt ofte å foretrekke når man beveger seg så høyt i ISO-følsomhet.

 

D7200_18_105_top
Klassisk Nikon. Oversiktlig og enkelt.

 

Bildekvalitet 

For ser man på bildefilene over 25600 ISO følsomhet, er det mye grums. Det er ikke verre enn andre steder, men et Nikon D750 er synlig bedre til å kontrollere støy på så høye ISO-verdier. Fra 1600 opp til 6400 ISO er bildefilene fullt brukbare, og råfilene kan enkelt etterbehandles for bedre støydemping.

Det er likevel bedre enn bilder fra tilsvarende ISO-verdier fra EOS 7D II, men ikke mye.

Bildedynamikken derimot, er fenomenalt god og bedre enn fra noe annet kamera vi har testet med APS-C bildebrikke. Med unntak for D5500, som er på høyde med D7200. Det er mulig å få fram detaljer i skygger, uten at himmelen brenner ut, når man tar opp jpeg-filer i Adobe Lightroom. Råfilene har mye mer å gå på, for de som vil drive etterbehandling av bildene.

En bildebrikke med 24 Mp uten lavpassfilter, leverer høy detaljskarphet, og Nikon-kameraet er ikke noe unntak. Kameraets fargegjengivelse er også i toppklassen og står ikke noe tilbake for D750 etter vår mening. Det betyr at du får fargegjengivelse og bildedynamikk, på høyde med dyrere kameraer med fullformat bildebrikke.

Kameraet starter på 11.700 kr for kamerahuset. Eller 13.800 kr med en Nikkor DX 18-105mm VR zoom. men kan også leveres med en 18-140mm zoom, til 14.900 kr. Det gjør Nikon-kameraet rimeligere enn Canon EOS 7D II. Riktignok har det lavere skuddtakt, et mindre autofokus-område med færre fokuspunkter og mindre bildebuffer, men det har litt bedre fokuspresisjon i dårlig lys, og meget god følgefokus.

 

Valgets kvaler 

Nikon D7200 og Canon EOS 7D II er begge fremragende entusiastkameraer, som begge er mer enn raske nok til action og sport. Canon-kameraet er raskere i godt lys, men Nikon-kameraet ligger et lite hestehode foran på bildekvalitet. Særlig i lite lys. Det er også rimeligere, og det gjør Nikon D7200 til et bedre kjøp for de som ikke trenger så høy skuddtakt og stor bildebuffer, som man får i Canon-kameraet.

Vektlegger man bildekvaliteten tyngst, er Nikon D7200 det beste valget blant speilreflekser med APS-C-formatet.

Les testen av Nikon D7100 her

Les testen av Canon EOS 7D II her

 

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.