: Sony a6500

Sony a6500

Lyd & Bilde mener

Upåklagelig bildekvalitet, 4K-video, høy skuddtakt, vippbar pekeskjerm og praktisk bildestabilisator.
Oppgraderingene er få og koster mye ekstra, og trekker ned for det som ellers er et av de beste kompakte systemkameraene.
 • Type: 24 Mp systemkamera med APS bildebrikke
 • Optikk: Sony E-fatning
 • Skjerm: 7,6 cm LCD, 921K Mp billedpunkter
 • Søker: 2,36 Mp OLED
 • Høydepunkt: 4K-video, 4D hybridfokus, Wifi, Bluetooth, 11 bilder/s, 14-bit ukomprimert råfillagring, bildestabilisator,
  vippbar pekeskjerm, mik-inngang og værtetting
 • Pris: 16.990 kr
 • Web: sony.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 16990 kr

Hvis man ønsker seg et veldig godt systemkamera, som er lite og lett, er Sony a6300 et av de beste valgene. Kameraets svært høye bildekvalitet fra en 24 millioner bildebrikke, og sylskarp 4K-video, ga det prisen som Årets Kompakte Systemkamera i 2016.

Vel fortjent, selv om det manglet bildestabilisator og pekeskjerm. Nå, knapt et år etterpå, er det duket for Sony a6500. Som ikke erstatter årets kamera, men kommer i tillegg, og legger seg i en høyere prisklasse.

Det forsvarer Sony med at a6500 er mer avansert (!), med integrert femaksers bildestabilisator opptil fem eksponeringstrinn kompensasjon, som gjør det lettere å få skarpe bilder og video – og endelig pekeskjerm. Som vi har kritisert 6300 for å mangle. Et ellers fantastisk kompetent allroundkamera for stillbilder og video med høy kvalitet, pakket inn i et solid bygget og kompakt kamerahus.

Kameraet har den samme bildebrikken på 24 Mp, men Sony sier at en ny Bionz X-bildeprosessor har fintrimmet bildekvaliteten ytterligere. Mon det.

Ergonomien er ikke mye endret, bortsett fra den allerede nevnte pekeskjermen, men Sony har flyttet to programmerbare knapper til toppen av kameraet, og ryddet litt i menygrafikken.

De to C-merkede knappene er gull verdt for fotografer som liker å velge funksjoner raskt.

Håndgrepet er endret litt til det bedre, men start/stopp-knappen for videopptak, sitter fremdeles klossete plassert på hjørnet av kameraet. Kameraet er værtettet og lukkeren er testet opptil 200.000 eksponeringer, og det har både Wifi og Bluetooth for tilkobling til andre enheter, enten for fjernkontroll eller overføring av bilder.

Det har også Sonys PlayMemories integrert, hvor man kan laste ned fotoapper for å legge til for eksempel filtereffekter i kameraet.

Skuddtakt og autofokus

Den elektroniske søkeren er den samme som vi kjenner fra a6300, med 2,36 Mp oppløsning og 100 fps bildefrekvens. Den gir veldig kort black-out-tid (sort skjerm) mellom bildene på serieopptak, men den går i sort på maks skuddtakt på 11 bps. Trenger man å se motivet på serieopptak må man velge åtte bilder/s.

Sony har også oppgradert med større buffer som gir deg opptil 100 råfiler – eller 300 jpeg-bilder – i hurtig serie med 11 bilder/s skuddtakt. Det liker vi. Da slipper man ventingen når kameraet skal lagre bilder til kortet, når man har tatt mange bilder på serieopptak.

Sonys a6300s autofokus med 425 fasesensorer over 3/4 av bildeflaten, er lynrask og svært god på følgefokus. Den samme teknikken sitter også her, og gjør a6500 til et av de hurtigste og best egnede systemkameraene til actionfotografering.

Man kan fint rigge a6500 til proff 4K-video, men man trenger ekstrautstyr for å kunne koble til hodetelefoner.

Avansert 4K-video

Sony har beholdt den samme 4K-videoen her, med mikrofoninngang, tidskode på opptaket, og videoprofiler med S-Log2 og S-Log3 gammakurver. Praktisk for de som skal sette sammen opptak fra flere kameraer, men ikke livsnødvendig for de fleste amatører.

4K-video kan også her lagres i XAVC S-format med opp til 100 Mbps videostrøm og 30 eller 24 bilder/s, og man kan lage slow motion i 1080p HD-kvalitet, med 120 bilder/s.

Endelig pekeskjerm

Vi har etterlyst pekeskjerm i Sony-kameraer temmelig lenge. De fleste konkurrentene har hatt det lenge, og fordelene er åpenbare. Foruten å kunne bla i bilder som på alle mobiltelefoner, kan man også velge fokuspunkt og i enkelte kameraer, ta bilde med en lett berøring på skjermen. Du kan også bruke fingeren på skjermen for å flytte fokus når søkeren er i bruk.

Dessverre virker implementeringen av pekeskjerm noe halvhjertet. Det går fryktelig sakte å flytte fokuspunktet på skjermen, etter en stund ga jeg opp.

Vi har tidligere bedt om et ekstra innstillingshjul. Det har vi ikke fått. For et hjul foran bedrer brukervennligheten, og gjør det enklere å velge blender og lukkertid manuelt.

Strøken bildekvalitet

Kameraet kan lagre bildene som 14-bits ukomprimerte råfiler, som gir litt bedre dynamikk og fargedybde. (12-bit på serieopptak og når elektronisk lukker er valgt).

Det er ikke lett å se hvor Sony har forbedret bildeprosesseringen på a6500. Ikke at det er så farlig, for det er knapt noe å utsette på bildekvaliteten i det hele tatt. Her får du nemlig bedre og skarpere detaljgjengivelse, enn i mange andre kameraer i samme segment.

Blant annet er kornstøy knapt synlig opp til 6400 ISO. Bildestøy degraderer ikke bildekvaliteten, fargegjengivelsen og oppløsningen, før man passerer 12800 ISO. Derfra og opp øker kornstørrelsen og fargestøyen gradvis, og 25600 ISO eller mer, er kun for nødstilfeller.

Men Sony-kameraet er i godt selskap, ikke bare med a6300, men også Nikon D500 og Fujifilm X-T2. Som er to av de aller beste kameraene i samme segment, hva bildekvalitet angår.

4K-video er den samme her som på a6300, og på vår referanse-TV fra Panasonic som vi testet alle de andre på, er videoopptakene sylskarpe.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5
<
>
Man kan fint rigge a6500 til proff 4K-video, men man trenger ekstrautstyr for å kunne koble til hodetelefoner.

Kameraet leveres enten som kamerahus, eller med Sony Zeiss 16-70mm f4 zoom. Det finnes ikke med Sonys kompakte 16-50mm f3,5-5,6, som er en helt grei budsjettzoom. Det gjør pakken med 16-70 fryktelig dyr, men selv kamerahuset er mye dyrere enn å kjøpe en a6300 med den lille 16-50mm zoomen.

Et Olympus OMD EM1 II med 12-40mm f2,8, eller Fujifilm X-T2 med 18-55mm f2,8-4, koster omtrent det samme eller mindre. De er litt større og tyngre, men bedre kjøp enn a6500.

Vår mening

Det er ingen tvil om at Sony a6500 er et fenomenalt kamera. Men bortsett fra at det endelig har fått en skikkelig bildestabilisator integrert, synes vi ikke at de andre ”forbedringene” er verdt prisforskjellen til a6300. Pekeskjermen er en skuffelse, og Sony har ikke gjort mange nok forbedringer her, til at vi lar oss begeistre. Velger du istedet a6300 med den utmerkede 16-70mm f4, sparer du flere tusenlapper. For Sony a6300 er fremdeles i salg, og det klart beste kjøpet av de to.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.