: Canon EOS M5

Canon EOS M5

Med EOS M5, har Canon endelig laget kameraet vi har etterspurt i flere år.

Lyd & Bilde mener


Utmerket bildekvalitet, kjapp skuddtakt og presis autofokus. Gode muligheter for tilpasninger for amatører og entusiaster. Brukervennlig pekeskjerm, hendig størrelse og innebygget OLED-søker.
Kort buffertid på seriebilder, ingen 4K-video, moderat batteritid og høy pris.
Type:            24 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke
Optikk:         18-150mm f3,5-6,3 (tils. 28-240mm)
Skjerm:        8 cm LCD, 1,62 Mp billedpunkter
Søker:            2,36 Mp LCD
Høydepunkter:    Vippbar pekeskjerm, 7-9 bilder/s, Bluetooth, Wifi, 295 b/batteritid, 5-aksers stabilisering på video

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 11190 kr

Canon har aldri laget et bedre kamera. Etter flere famlende forsøk på å lage en virkelig seriøs konkurrent til de kompakte systemkameraene fra Sony, Olympus og Panasonic, er de i mål med EOS M5.

Jeg vil faktisk hevde at skal du ha et bedre kamera fra Canon, må du legge ut for det mye større og tyngre EOS 80D. Som er et speilreflekskamera, hvor speilhuset og den optiske søkeren bygger mye mer, enn det speilløse EOS M5 med elektronisk søker.

Les testen av EOS 80D

Det interessante er at de to kameraene deler mye av det tekniske. Begge har en 24 megapiksler bildebrikke med Canons Dual Pixel autofokussystem, som er lynraskt og gir deg skarpere bilder.

De har samme type bildeprosessor (Digic 6), 1080 HD-video, sju bilders skuddtakt med fokus på hvert bilde, eller ni med fokus bare på første bilde. I EOS M5 er antallet fokuspunkter 49, og de kan du velge selv med den innmari praktiske pekeskjermen på baksiden.

Les testen av EOS M3

Superb pekeskjerm
Du kan for eksempel bruke den 8 cm store skjermen med høy oppløsning på 1,62 Mp, som søker. Da drar du bare fingeren dit du vil ha bildet i fokus, og du kan trykke en gang på skjermen for å ta bildet. Det kan du også gjøre dersom du bruker den store og skarpe OLED-søkeren. Da velger du fokuspunkt med tommelfingeren, men husk at skjermen også registrerer om nesetippen berører den. Med andre ord, du kan uforvarende komme til å ta bilder med nesen.

Begge disse pekefunksjonene kan slås av og på, hver for seg, og kameraet har noen programmerbare knapper man selv kan programmere. For eksempel kan den fremre funksjonsknappen slå av og på berøringsfokus, mens innstillingshjulet på toppen, kan bla gjennom valg av ISO-følsomhet og serieopptak. Eller noen andre funksjoner man bruker ofte.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Brukervennlighet
Det gjør kameraet godt egnet til flere brukere. Man kan velge selv hvor avansert kameraet skal være, eller bare forholde seg til de grunnleggende funksjonene. Blant andre praktiske funksjoner, er mulighetene for å lagre to sett man innstillinger, for eksempel en for sorthvitt og en for sportsfotografering. Som man raskt aktiverer ved å vri programhjulet til C1 eller C2.

Canon har lagt en låseknapp midt i programhjulet, slik at man ikke kommer borti det og endrer innstillinger. Problemet er at knappen må holdes inne mens man vrir hjulet, i stedet for å fungere som en av/på-lås. Det er en ulempe etter min mening.

En bonus med EOS M5, er at det kan bruke annen Canon-optikk enn de (få) som foreløpig finnes til M-systemet. Eldre objektiver kan brukes med en adapter i mellom, som også kan kjøpes med kameraet. Eller senere, om behovet skulle melde seg.

Det er verdt å nevne at kameraet har Bluetooth, i tillegg til Wifi. Det gir konstant sammenkobling med mobilen, slik at man kan overføre bilder når man vil. Til Facebook, Instagram eller bildemappen på mobilen.

Bildekvalitet
I vår test brukte vi den nye Canon-zoomen, EFM 18-150mm blender 3,5-6,3 (tils. 28-240mm). Som er den sjuende i rekken, og en kompakt reisezoom med stor rekkevidde, stillegående autofokus og optisk bildestabilisator.

Kameraet kan leveres som hus, med den nevnte zoomen, eller med den kompakte EFM 15-45mm zoomen til EOS M-systemet.

Det er et fortreffelig kamera for de som ikke vil ha et stort speilreflekskamera, men likevel ønsker høy bildekvalitet. For Canon-kameraets bildekvalitet er praktisk talt identisk med den man får fra EOS 80D og bedre enn den i det kompakte EOS M3, som også har 24 Mp bildebrikke.

Canon har finpusset litt på prosesseringen, som ikke bare har gitt M5 raskere skuddtakt enn M3 og skarpere bilder på serieopptak (takket være hybridfokusen), men gir fremragende detaljskarphet. Også på høye ISO-verdier.

Bildestøyen er nemlig godt kontrollert opp til 6400 ISO følsomhet. Da dukker synlig kornstøy opp i bildene. skygger fra 1600 ISO, men Canon har gjort en god jobb med prosesseringen, så problemet er minimalt så lenge man holder seg under 6400 ISO.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Ikke nok med det. Bildedynamikken fra jpeg-filer er på høyde med EOS 80D og gir utmerket dynamikk fra skygge til høylys, uten fare for at det gror igjen i skygger. Eller brenner ut i høylys. Fargegjengivelsen er også meget jevn og tegner både hudtoner, høstfargene og fargerike objekter, med god nøyaktighet.

Det er i det hele tatt lite å kritisere bildekvaliteten fra EOS M5 for. Det er like bra eller bedre enn sine konkurrenter. Som Sony a6300, Olympus OMD EM10 II og Panasonic Lumix G80.

Høyt priset
Det er selvsagt formildende at bildekvaliteten, autofokusen og brukervennligheten, etterlater oss med et smil om munnen. Men Canon EOS M5 er ikke perfekt. Kameraet har for eksempel ikke 4K-video. Om det er et savn avhenger av hvem man spør, men et nytt systemkamera i denne prisklassen, bør ha 4K-video. Det er heller ikke billig. Med optikk ender prisen på det dobbelte av EOS M3, og på nivå med det mer solid bygde EOS 80D. Det er vårt mest vesentlige ankepunkt, på det vi ellers ikke nøler med å kalle Canons beste kompakte systemkamera.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.