Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Canon EOS M5

Canon EOS M5

Med EOS M5, har Canon endelig laget kameraet vi har etterspurt i flere år.

Skrevet av / 13.01.17 - 09:21
Canon EOS M5
Lasse Svendsen

Canon har aldri laget et bedre kamera. Etter flere famlende forsøk på å lage en virkelig seriøs konkurrent til de kompakte systemkameraene fra Sony, Olympus og Panasonic, er de i mål med EOS M5.

Jeg vil faktisk hevde at skal du ha et bedre kamera fra Canon, må du legge ut for det mye større og tyngre EOS 80D. Som er et speilreflekskamera, hvor speilhuset og den optiske søkeren bygger mye mer, enn det speilløse EOS M5 med elektronisk søker.

Les testen av EOS 80D

Det interessante er at de to kameraene deler mye av det tekniske. Begge har en 24 megapiksler bildebrikke med Canons Dual Pixel autofokussystem, som er lynraskt og gir deg skarpere bilder.

De har samme type bildeprosessor (Digic 6), 1080 HD-video, sju bilders skuddtakt med fokus på hvert bilde, eller ni med fokus bare på første bilde. I EOS M5 er antallet fokuspunkter 49, og de kan du velge selv med den innmari praktiske pekeskjermen på baksiden.

Les testen av EOS M3

Superb pekeskjerm
Du kan for eksempel bruke den 8 cm store skjermen med høy oppløsning på 1,62 Mp, som søker. Da drar du bare fingeren dit du vil ha bildet i fokus, og du kan trykke en gang på skjermen for å ta bildet. Det kan du også gjøre dersom du bruker den store og skarpe OLED-søkeren. Da velger du fokuspunkt med tommelfingeren, men husk at skjermen også registrerer om nesetippen berører den. Med andre ord, du kan uforvarende komme til å ta bilder med nesen.

Begge disse pekefunksjonene kan slås av og på, hver for seg, og kameraet har noen programmerbare knapper man selv kan programmere. For eksempel kan den fremre funksjonsknappen slå av og på berøringsfokus, mens innstillingshjulet på toppen, kan bla gjennom valg av ISO-følsomhet og serieopptak. Eller noen andre funksjoner man bruker ofte.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Brukervennlighet
Det gjør kameraet godt egnet til flere brukere. Man kan velge selv hvor avansert kameraet skal være, eller bare forholde seg til de grunnleggende funksjonene. Blant andre praktiske funksjoner, er mulighetene for å lagre to sett man innstillinger, for eksempel en for sorthvitt og en for sportsfotografering. Som man raskt aktiverer ved å vri programhjulet til C1 eller C2.

Canon har lagt en låseknapp midt i programhjulet, slik at man ikke kommer borti det og endrer innstillinger. Problemet er at knappen må holdes inne mens man vrir hjulet, i stedet for å fungere som en av/på-lås. Det er en ulempe etter min mening.

En bonus med EOS M5, er at det kan bruke annen Canon-optikk enn de (få) som foreløpig finnes til M-systemet. Eldre objektiver kan brukes med en adapter i mellom, som også kan kjøpes med kameraet. Eller senere, om behovet skulle melde seg.

Det er verdt å nevne at kameraet har Bluetooth, i tillegg til Wifi. Det gir konstant sammenkobling med mobilen, slik at man kan overføre bilder når man vil. Til Facebook, Instagram eller bildemappen på mobilen.

Bildekvalitet
I vår test brukte vi den nye Canon-zoomen, EFM 18-150mm blender 3,5-6,3 (tils. 28-240mm). Som er den sjuende i rekken, og en kompakt reisezoom med stor rekkevidde, stillegående autofokus og optisk bildestabilisator.

Kameraet kan leveres som hus, med den nevnte zoomen, eller med den kompakte EFM 15-45mm zoomen til EOS M-systemet.

Det er et fortreffelig kamera for de som ikke vil ha et stort speilreflekskamera, men likevel ønsker høy bildekvalitet. For Canon-kameraets bildekvalitet er praktisk talt identisk med den man får fra EOS 80D og bedre enn den i det kompakte EOS M3, som også har 24 Mp bildebrikke.

Canon har finpusset litt på prosesseringen, som ikke bare har gitt M5 raskere skuddtakt enn M3 og skarpere bilder på serieopptak (takket være hybridfokusen), men gir fremragende detaljskarphet. Også på høye ISO-verdier.

Bildestøyen er nemlig godt kontrollert opp til 6400 ISO følsomhet. Da dukker synlig kornstøy opp i bildene. skygger fra 1600 ISO, men Canon har gjort en god jobb med prosesseringen, så problemet er minimalt så lenge man holder seg under 6400 ISO.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Ikke nok med det. Bildedynamikken fra jpeg-filer er på høyde med EOS 80D og gir utmerket dynamikk fra skygge til høylys, uten fare for at det gror igjen i skygger. Eller brenner ut i høylys. Fargegjengivelsen er også meget jevn og tegner både hudtoner, høstfargene og fargerike objekter, med god nøyaktighet.

Det er i det hele tatt lite å kritisere bildekvaliteten fra EOS M5 for. Det er like bra eller bedre enn sine konkurrenter. Som Sony a6300, Olympus OMD EM10 II og Panasonic Lumix G80.

Høyt priset
Det er selvsagt formildende at bildekvaliteten, autofokusen og brukervennligheten, etterlater oss med et smil om munnen. Men Canon EOS M5 er ikke perfekt. Kameraet har for eksempel ikke 4K-video. Om det er et savn avhenger av hvem man spør, men et nytt systemkamera i denne prisklassen, bør ha 4K-video. Det er heller ikke billig. Med optikk ender prisen på det dobbelte av EOS M3, og på nivå med det mer solid bygde EOS 80D. Det er vårt mest vesentlige ankepunkt, på det vi ellers ikke nøler med å kalle Canons beste kompakte systemkamera.

Lyd & Bilde mener


Utmerket bildekvalitet, kjapp skuddtakt og presis autofokus. Gode muligheter for tilpasninger for amatører og entusiaster. Brukervennlig pekeskjerm, hendig størrelse og innebygget OLED-søker. Kort buffertid på seriebilder, ingen 4K-video, moderat batteritid og høy pris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Scroll to Top