Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Bang & Olufsen Beoplay V1

Lekker livsstils-TV

Bang & Olufsen viser med sin nye ”budsjett-TV” at de fortsatt er en produsent å regne med i TV-mylderet.

Skrevet av / 28.08.12 - 00:00
Bang & Olufsen Beoplay V1
Audun Hage

Bang & Olufsen har alltid vært forbundet med gode, men akk så kostbare TV-er. Et designmerke vet selvfølgelig å ta seg betalt, men i B&O sitt tilfelle handler det like mye om kvalitet som høye avanser: Det koster rett og slett penger å produsere TV-er i glass, aluminium og børstet stål.

Dette har imidlertid gjort TV-ene uforholdsmessig dyre sammenlignet med resten av TV-markedet. Mens B&O har holdt seg til dyre materialer, har koreanerne brukt store ressurser på å få plast til å se ut som ekte vare, og dermed presset prisene ytterligere ned. En Beovision 10 46” til 60.000 kroner er unektelig en meget bra TV, men er den verdt fire ganger så mye som en tilsvarende TV fra Samsung?

Nytt merke, ny filosofi
Som følge av prispresset på TV og andre produkter har Bang & Olufsen gjennomført en vesentlig snuoperasjon de siste årene. Et av produktene som har brakt B&O tilbake på kartet er den glimrende iPod-høyttaleren Beosound 8. Suksessen har inspirert danskene til å gjøre som Armani, Dolce & Gabbana og andre designmerker – nemlig introdusere et nytt ”sub-brand” med en litt friere designidé, bredere forhandlernettverk og ikke minst, mer konkurransedyktige priser.

B&O Play/Beoplay vil eksistere ved siden av Bang & Olufsen-merket som et rimeligere alternativ, som også vil selges andre steder enn B&Os egne butikker. Blant produktene finner vi en ny versjon av Beosound 8, iPod-piknikradioen Beolit 12 og V1 TV, den første TV-modellen i Beoplay-serien.

Beoplay V1
Beoplay V1 kommer i 32 og 40 tommers utgave med bildepaneler levert av Samsung, og er av typen LCD med LED kantbelysning. Den nye TV-en er tegnet av Anders Hermansen, og har et utpreget industrielt design. Med unntak av et plastdeksel på baksiden er hele skroget laget av metall og leveres lakkert i en hvit eller svart matt farge.

Skroget er brettet i to, med en fremre og en bakre del som holdes sammen av gjennomgående stålstenger. Stålstengene utgjør samtidig festeanordningen til TV-en, og kommer i forskjellige utforminger til vegg, tak og bordmontering (veggfeste/takfeste koster ca 1.300 kr ekstra). Kanskje spesielt kult er det nye vaierfestet, som gjør at TV-en kan henges fra taket i ønsket vinkel. Eller veggfestet, som er hengslet på den ene siden slik at skjermen kan svinges inn og ut fra veggen.

Brukervennlighet og finesser
Beoplay V1 har rikelig med tilkoblingsmuligheter. 5 HDMI-innganger skulle rekke for de fleste, og alle sitter skjult bak et deksel på baksiden. Den kobler seg også til hjemmenettverket ditt, enten via Ethernet-ledning eller via den medfølgende trådløse antennen.

Inngangene kan programmeres og navngis, slik at du enkelt kan finne frem til Blu-ray, Playstation og andre kilder. Beoplay V1 kommer også med en såkalt ”IR-blaster” som videresender fjernkontrollsignalene til andre enheter som er koblet til TV-en, slik at disse kan gjemmes ute av syne.

En sentral del av TV-menyen er den såkalte medieutforskeren, en hovedmeny hvor du får enkel oversikt over alle tilgjengelige lyd, bilde- og videokilder. Her kan du for eksempel vise bilder fra iPad-en eller kameraet ditt direkte på TV-skjermen.

B&O har også lagt vekt på at TV-en skal være så strømgjerrig som mulig. Skjermens innebygde lyssensor reduserer lysstyrken når det er mørkere i rommet, og den har dessuten en ”slow start” funksjon som sparer strøm i standby. Du kan selv velge hvilke strømsparefunksjoner som skal være aktive.

Klargjort for Apple TV
Bang & Olufsen har ikke laget noen egne smart-tjenester eller internettportal til V1. I stedet har de gjort plass for å montere en Apple TV-enhet på baksiden av kabinettet. ”If you can’t beat them, join them”, heter det, og B&O har også gjort det mulig å fjernstyre Apple-enheten via sin Beo4 fjernkontroll.

Apple TV er en liten multimedieboks som kobles til nettet og gir adgang til nettsurfing, leie av filmer og TV-serier i høy kvalitet. I tillegg kan du selvfølgelig se videoer på YouTube og Vimeo. Via Apples AirPlay-funksjon er det dessuten mulig å vise innhold fra iPhone og iPad direkte på TV-skjermen. Ingen dårlig erstatning for konkurrerende merker som Samsung sin Smart HUB, men her må du altså betale ekstra for en Apple TV for å få glede av den.

Bildekvalitet
Utførelsen er flott, brukervennligheten likeså. Hva så med bildekvaliteten?

Dette er et område Bang & Olufsen pleier å gjøre seg flid med, og V1 skuffer ikke: Her får du et meget skarpt, rent og naturlig bilde som umiddelbart ser imponerende ut.

Sett inn filmer som Christopher Nolans Inception i Blu-ray spilleren, og du vil bli fascinert over TV-ens evne til å dra deg inn i handlingen. Bildet har utmerket klarhet og dybde, og glimrende nøytral fargegjengivelse – den unnlater å sette sin egen kulør på de mange storslåtte scenene denne science fiction-thrilleren har å by på. Beoplay V1 gjør også en god jobb med vanlige, lavoppløste TV-sendinger. Her undertrykker den støy på en forbilledlig måte, uten at bildet virker grovkornet eller overprosessert. B&O har ikke falt for fristelsen til å skru kontrollene på maks med skyhøy kontrast og blendende lysstyrke, men utmerker seg snarere med et velbalansert bilde der selv de minste detaljene kommer helskinnet igjennom.

Når det gjelder bildeinnstillinger har B&O tradisjonelt holdt seg til filosofien ”vi vet best”, med stort sett null justeringsmuligheter. Med Beoplay V1 har fabrikken nå inkludert egne forhåndsinnstillinger for film og spill, slik at du har mulighet til å tilpasse bildet til hva du skal se på. Det fungerer utmerket, og spesielt filminnstillingen er svært god (blant det beste vi har sett fra en LCD-basert TV). Her har B&O tydeligvis stått på for å oppnå så nøytrale farger som mulig.

Svartnivået er meget bra til kant-LED TV å være, men selvsagt ikke helt på høyde med en plasmabasert TV som Panasonics utmerkede 50VT50. Vi kan skimte noen lyslekkasjer i hjørnet av TV-en, men dette er vanlig på de fleste LED-skjermer med kant-LED.

I motsetning til Bang & Olufsens dyrere TV-er har ikke Beoplay V1 noe påkostet glass eller antirefleksbehandling foran skjermen. Derimot har skjermen en matt overflate som reduserer refleksjoner fra omgivelsene. Den har også en innebygd lyssensor som justerer lysstyrken i forhold til rommet.

Bang & Olufsen har bevisst valgt bort 3D på denne modellen, selv om det sikkert hadde vært rom for det. Påstanden er at 3D kommer mer til sin rett på en større TV, noe vi må si oss enige i, men like fullt er det en finesse som de fleste andre TV-er i prisklassen kan skilte med.

En innstilling vi gjerne kunne vært foruten, som vi ikke fant noen måte å skru av, er interpoleringsfunksjonen som skaper jevnere bevegelser. Mange purister foretrekker å deaktivere denne på spillefilmer, da det gir bildene et litt videoaktig preg.

Alt i alt må vi si oss meget fornøyd med bildekvaliteten, og mange produsenter kunne ha noe å lære av B&Os pragmatiske bildebehandling.

Lydkvalitet
Bang & Olufsen TV-er er kjent for sin god lydkvalitet, og den tradisjonen er holdt i hevd også på Beoplay V1. 40-tommeren har et toveis lydsystem med 2” diskant/mellomtonehøyttaler og dedikert 4” basshøyttaler, alle tre drevet av B&Os patenterte ICEpower forsterkere.

Lyden er med god margin det beste vi har hørt i prisklassen. Den er eksepsjonelt klar, noe som gir meget god taleforståelse, fyldig nok til at maskuline stemmer får den rette brystklangen. Her er det også nok bass til at alt fra trommer til eksplosjoner gjengis på en overbevisende måte. Lydgjengivelsen er ikke like kraftfull som Beovision 10 til 60.000 kroner presterer, men setter definitivt standarden for TV-er i 20-30.000 kroners klassen.

Som B&O TV-er flest har Beoplay V1 TV også innebygd surroundlyd med tilkobling for eksterne høyttalere. Du kan koble til aktive Beovision-høyttalere både foran og bak, samt subwoofer mens du bruker TV-ens innebygde høyttalere som senterkanal. Høyttalerne kan også deles inn i flere soner, slik at du kan sende lyden fra TV-en til høyttalere i et annet rom. På denne måten kan TV-en fungere som et underholdningssenter for både bilde og lyd.

Konklusjon
En av utfordringene til Bang & Olufsens dyrere TV-er har vært at bildekvaliteten, selv om den har vært bra, ikke har vært dramatisk bedre enn langt billigere TV-er. Beoplay V1 stiller i en rimeligere klasse hvor det er lettere å utmerke seg med flott bildekvalitet, og det gjør den. Her får du en TV med topp bildekvalitet, sammen med alt det ekstra B&O kan tilby, som høy byggekvalitet og utsøkt lydkvalitet i en lekker stilren innpakning. Samtidig har B&O innsett at man ikke alltid kan tviholde på sine egne løsninger, og i stedet valgt å åpent støtte Apple sine produkter i menyer og fjernstyring. For deg som ikke vil vente på Apples egen iTV, er Beoplay V1 definitivt et sprekt alternativ!

Lyd & Bilde mener

Skarpt og fargenøytralt bilde Gode bildemodus Glassklar og dynamisk lyd Mangler 3D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Stor test av billige 55-tommere

OLED-TV på billigsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lekker og balansert bildekvalitet

Glimrende gaming-TV

De beste TV-ene på budsjett

Vi tester TCLs største og billigste TV

De beste storskjermene til serier, sport og spill

De beste OLED TV-ene

Større TV på budsjett

Fargesprakende entertainer-TV

Luksuriøs OLED-TV fra Loewe

Lyd & Bilde
Scroll to Top