annonse
annonse
XTZ Divine Alpha

XTZ er kjent for høy kvalitet til svært konkurransedyktige priser. Inntrykket ble ytterligere bekreftet da vi var på besøk.

annonse

Når det dreier seg om å lage høyttalere med svært god lydkvalitet til en spiselig prislapp, så er det vanskelig å komme utenom svenske XTZ. Produsert i kina, men utviklet på XTZs hovedkontor i Torup, Sverige.

– Vi vet hvordan vi utvikler høyttalere med svært god ytelse, og når vi setter prisen tar vi oss ikke veldig godt betalt, sier sjefskonstruktør Olle Eliasson.

Beryllium

Det spares likevel ikke på komponentkvalitet. For eksempel kan deres gulvstående høyttaler 99.36 og stativmodellen 99.25 LCR oppgraderes med berylliumdiskant fra SEAS og tilpasset delefilter med Mundorf-komponenter. Beryllium er et svindyrt materiale, ettertraktet for sine glimrende egenskaper for diskantgjengivelse.

XTZ 99.36 og XTZ 99.25 LCR

XTZ tilbyr oppgradering av sine høyttalere i 99-serien, til berylliumdiskanter. For 4.500 kroner pr høyttaler får du berylliumdiskant pluss et tilpasset delefilter. Her ser du XTZ 99.25 LCR med berylliumdiskant, mens den gulvstående 99.36 har den originale bånddiskanten. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

– Vi har lenge tilbudt denne oppgraderingen, hvor kunden kan bestille et sett med berylliumdiskanter og tilpassede delefilter, og gjøre utskiftingen selv. Men nå tilbyr vi for første gang høyttalerne med denne oppgraderingen montert av oss i forkant.

XTZ Olle Eliasson

Olle Eliasson er sjefskonstruktør hos XTZ. Foto: XTZ

 

Håpet er at også folk som synes det virker skummelt å skifte innmat på sine egne høyttalere skal kunne nyte den bedre lyden man får av beryllium. Oppgraderingen koster rundt 4.500 kroner pr. høyttaler, som er reservedelprisen for en enkelt beryllumdiskant hos flere andre high-end-aktører.

XTZ 99 beryllium

Slik ser beryllium-kitet ut når du etterbestiller det. Foto: XTZ

 

– Beryllium er veldig dyrt, men selve oppgraderingen gjør vi nesten til kostpris, sier Olle.

Et par gulvstående 99.36 i standardutgave med bånddiskant koster 15.990 kroner. Et par med berylliumdiskanter havner på 24.970 kroner, ferdig montert. Spennende!

Divine Alpha

Det var imidlertid ikke 99-serien som ble demonstrert under besøket. Den jobben var nemlig overlatt til flaggskipet Divine Alpha. Et par monstrøse høyttalere som overtar tronen etter de glimrende Divine Alpha 100.49, med søken etter perfeksjon i hver bidige detalj. Prisen er 77.000 kroner, men påstanden er at de skal kunne konkurrere mot høyttalere til dobbel pris.

XTZ Divine Alpha

XTZ Divine Alpha har fått nye høyttalerterminaler med elegante delefilterbrytere til å justere klangen, der forgjengeren brukte «jumpers». Foto: Geir Gråbein Nordby

 

De to 10-tommers basselementene fra SEAS er i aluminium og laget for å tåle et høyt lydtrykk med meget lav forvrengning. Det er da også disse som krever såpass store kabinetter, som XTZ har utviklet etter egne 3D-tegninger for lavest mulig forvrengning, uten interne flater for å hindre stående lydbølger internt i kabinettet.

Det er likevel i mellomtonen og diskanten magien sitter, med keramiske Accuton-elementer som har minimalt med forvrengning, og en selvresonans som ligger utenfor delefrekvensen.

XTZ Divine Alpha

Mellomtonen og diskanten i XTZ Divine Alpha er keramiske fra Accuton. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

– Forgjengeren var meget god, kanskje den beste i sitt felt. Men vi har lært siden da, og en av tingene er at bassresponsen er mer tilpasset et normalt lytterom. Der hvor forgjengeren målte nesten perfekt når man ikke tok med rommets påvirkninger, har den nye fått en bassjustering på delefilteret, på baksiden av høyttaleren. Når bryteren står i nedre posisjon, starter den svakt å rulle av litt lenger opp i frekvens, mens rommets påvirkning vil forsterke og bringe dette området tilbake, slik at frekvensresponsen i en ganske alminnelig stue vil bli så jevn som mulig. Dette gjør også høyttaleren mer plasseringsvennlig i forhold til bakveggen. Divine Alpha trenger ikke å stå langt ute på gulvet, konstaterer Olle.

– Men når bassjusteringen er i øvre posisjon, blir dypbassen derimot mer utstrakt, slik at høyttaleren passer bedre i store rom og for de som ønsker mer dypbass.

XTZ Divine 100.33

Stativhøyttaleren Divine 100.33 har kommet i oppdatert utgave som matcher den gulvstående Divine Alpha. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Lyddemo

Olle Eliasson og teknologi- og utviklingssjef Hampus Morberg ga meg en overbevisende demo av høyttalerne.

Klassisk musikk ble gjengitt med et stort lydbilde, hvor det nesten føltes som om veggene i rommet var slått ned. Et meget oppløst og luftig lydbilde, med en transientrespons som man bare får fra skikkelige high-end-høyttalere. Visst er 77.000 kroner mye penger, men det er ingenting med dette som føles overpriset. Dvoraks 9. symfoni er et kanontøft stykke, ikke minst den siste satsen Allegro con fuoco, som jeg fikk demonstrert. Og med Divine Alpha fikk jeg musikken helt innunder huden. Fantastisk.

Også rock leverte varene, i form av Rammsteins Dalai Lama. Ikke bare låt det tøft med tunge rytmer og en kraftfull gitarvegg, men det å høre vokalist Till Lindemann så detaljert og tydelig, er nesten angstfrembringende.

XTZ Divine Alpha

XTZ Divine Alpha er en enorm høyttaler i high-end-klassen. Her drevet av en prototype av en prototype ICEpower-forsterker fra XTZ, med Arcam SR250 som forforsterker. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

– Hva slags forsterker spiller dere på? ønsket jeg å vite.

– Å, den. Det er faktisk en prototype av vår egen digitale effektforsterker med ICEpower-innmat.

– Pris?

– I underkant av fem tusen kroner…

– Jeeez!

Hjemmekino

Det stoppet ikke med stereoopplevelser. I hjemmekinorommet sto det nemlig koblet opp et oppsett med XTZs Cinema-serie. Da med M6 foran, i senter og flere i taket for Atmos-opplevelser, og S5 bakhøyttalere. Subwooferne er to giganter ved navn 3 x 12, med tre kraftige 12-tommere. Til å drive høyttalerne hadde man koblet opp en surroundreceiver fra Arcam, med romkorreksjon fra svenske Dirac.

XTX Cinema

Det blir hett rundt ørene når XTZ Cinema står for lyden. Den svære subwooferen med tre 12-tommere var det forøvrig to av: en på hver side. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Filmklippene som ble spilt ga et lite innblikk i hva Cinema-serien er i stand til. Jeg har aldri sett Atmos-versjonen av Gravity før, og måtte konstatere at man klart blir dratt mer inn i handlingen her. I verdensrommet er det ikke noe følelse av opp-og-ned, og det blir understreket med Atmos-lyd som omringer oss helt: foran, bak, fra sidene og oven. Det mangler bare lyd fra gulvet!

Vi ble også spilt et DTS:X musikkspor, nemlig Cymatics av Nigel Stanford. Dette er elektronisk musikk hvor man i videoen spiller musikk gjennom materie, og ser hvordan alt oppfører seg. Råkult! Musikken i seg selv er helt ok, men i DTS:X fikk vi en ekstra opplevelse av den nye dimensjonen. Og XTZ cinema er en kraftpakke som har kontroll på dynamikken hele veien.

XTZ Cinema M8

Det nye tilskuddet i Cinema-serien, nemlig M8, er en diger høyttaler. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Stor modell

For øvrig har XTZ nylig lansert en større høyttalermodell i serien, nemlig M8. Den er gigantisk, og finnes som fronthøyttalerpar (22.000 kr) i tillegg til senterhøyttaler (11.000 kr). Den finnes til og med i gulvstående versjon i form av M8 Tower, til 28.000 kroner for et par.

Og Atmos-modellen S2 Atmosphere, til 3.790 kroner for et par. Denne kan også brukes som bakhøyttalermodell i et lite rom.

XTZ S2 Atmosphere

Den litt skråstilte S2 Atmosphere er ideell som Atmos-høyttaler, med koaksialelement hvor diskanten er plassert i midten av mellomtonen. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Etter å ha tatt en tur rundt i lokalene og sett og følt på nye høyttalermodeller, er det ingen tvil om at XTZ fremdeles er å regne med når det gjelder lydkvalitet i forhold til pris.

Ved en senere anledning ønsker vi selvsagt å finne ut nøyaktig hvor bra flaggskipet Divine Alpha er.

xtz.se

Les også:

Se så liten den er

Hjemmekino i baklommen? Javisst. Sonys flate projektor er både bærbar og kompakt nok til å ha med hvor som helst.

Dette er faktisk en radio

Her er løsningen for deg som lurer på hvordan du skal få DAB-radio på det gamle anlegget.

Norges største og feteste kino

Den 22. mars åpner den helt nye ODEON kino på Storo i Oslo, med 14 saler og IMAX.

Vårpuls i Oslo

Til helgen tar Oslo Hi-Fi Center pulsen på Oslo, med sin egen hi-fi-messe.

Nå er McIntosh billigste her

McIntosh MT-2 er den rimeligste platespilleren fra den kanten, skjønt alt er relativt.

Bedre trådløs lyd fra Dynaudio

Den kritikerroste høyttalerserien Xeo, kommer i nye utgaver med enda bedre lyd og Bluetooth innebygget.

MWC 2018: Asus dropper rammene

Asus lanserer to Zenfone 5'ere hvor skjermen fyller nesten hele telefonen.

Sveitsisk high-end light

Forsterkerne fra Soulution ble raskt en anmelderfavoritt, og nå kommer den hittil rimeligste forsterkeren fra sveitserne.

Lesekamera holder høytlesning for blinde

OrCam MyEye er et kamera som tar bilde av tekst og leser det høyt til brukeren.

Årets High-End 2018 ambassadør

Årets High-End 2018 finner sted i Munchen, med Kari Bremnes som artist in residence.

4K-projektor for stuebruk

BenQ TK800 lover oss "store 4K-opplevelser i enhver stue" med en lysstyrke på 3.000 Lumen.

Alt om Samsungs 2018 TV-modeller

Samsung lanserer et bredt spekter av spennende TV-er i 2018, og den avanserte QLED-serien utvides med flere nye modeller.

Anbefalte tester

Test av Kygo A6/500

Da jeg testet hodetelefonen Kygo A9/600 for et par måneder siden, var jeg overrasket over lydkvaliteten. I stedet for å...

Test: EC Living Tana SL-1 og L-1

Når man tenker stereoanlegg faller tankene automatisk på to høyttalere, med en forsterker imellom seg. Men hvorfor ikke sløyfe hele...

På forsiden nå

Jabra Elite 65T

Siden Apple friga sine AirPods i desember 2016, er det skjedd mye, og det har kommet mange konkurrenter på markedet...

Se så liten den er

Den er kanskje bedre egnet til presentasjoner enn film, men det er lov å håpe. Den 280 gram lette Sony-projektoren...

Dette er faktisk en radio

Siden FM-sendingene forsvant fra riksdekkende radio i desember 2017, har mange byttet til og eller oppgradert til DAB+ radio. Utvalget...

Philips 65OLED873

Mens de andre TV-produsentene er opptatt med finpussen, har Philips rukket å få sine første 2018-modeller klare i butikk. Førstemann...

9 Reisehøyttalere

Reisehøyttalere blir stadig mer populære. Mange har innsett at det er trist at alle sitter med mobilen og lytter for...

annonse
annonse
annonse
annonse
-

Konkurranse!

Nå lanseres en av tidenes mest suksessrike
filmserier på 4K UHD Blu-ray: «Harry Potter 1-7B».

DELTA HER

I samarbeid med Fox/Paramount gir Lyd & Bilde DEG nå sjansen til å vinne alle de 8 nye filmene på Blu-ray/4K UHD.