Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Hva pokker er IMAX Enhanced?

For et par dager siden kom meldingen om at "IMAX kommer til hjemmet". Denon og Marantz er først ut med sertifiserte receivere og lydprosessorer. Men hva pokker er det?

Skrevet av / 07.09.18 - 10:29
Hva pokker er IMAX Enhanced?

Det er nå klart for IMAX i hjemmet. Et utvalg av nye hjemmekinoprodukter vil få «IMAX Enhanced» sertifisering, og på lydsiden er det Denons receivere AVR-X4500H og AVR-X6500H og dessuten Marantz’ nye prosessor AV7705 som er først ut.

Når det kommer til surroundlyd hjemme er det Dolby Atmos og DTS:X som er den store snakkisen, da disse lydformatene gir ekte, objektbasert 3D-lyd hjemme. Takket være at man får lyd fra taket i tillegg til rundt, og at man får følelsen av at objekter henger i luften fremfor å komme fra høyttalere.

IMAX-kinoer har sin egen variant av dette, kalt IMAX Immersive Sound. Det gjør i prinsippet mye av det samme, men det er et eget lydformat. Tenk, nå får vi IMAX hjemme, i form av IMAX Enhanced. I samarbeid med DTS. Men hva er det?

Filmtitler som slippes for konsumentene har ikke noe eget IMAX-lydspor. Med andre ord må det være snakk om en ren sertifisering, fremfor å tilføre noe eget. Eller? Vel, kanskje det kan ha noe for seg likevel.

IMAX Enhanced og DTS:X

Man kan nemlig lese hos imaxenhanced.com at dette er et samarbeid med DTS. Går man lenger i dybden, finner man at DTS:X og kinolydformatet IMAX Immersive Sound begge har opphav i samme lydplattform, nemlig MDA (Multi-Dimensional Audio) utviklet av SRS Labs. Med andre ord er de ikke så langt fra hverandre, og det kan godt være at IMAX Enhanced kan ta et DTS:X lydspor og dra det i retning IMAX Immersive Sound i dekodingen.

IMAX-bilde

IMAX Enhanced gjelder ikke bare lyd, for er det én ting IMAX først og fremst er kjent for, så er det bilde. Både når vi snakker kvalitet, men også bildeforholdet, som er høyere enn det typiske 2,35:1 kinoformatet. Digitale IMAX-kinoer viser nemlig 1.9:1 og bruker dermed mer av høyden.

Med IMAX Enhanced samarbeides det med blant andre Sony og Paramount. Vi skal i fremtiden få se filmer på Blu-ray remastret av IMAX, og da blir det snakk om å bruke en større del av 16:9 TV-panelet, hvor vi i med 2.35:1-titler ser en tykk stripe oppe og nede. Det later til at TV-er som blir sertifisert med IMAX Enhanced også skal kunne bringe noe ekstra med seg på IMAX-titler, i form av skarphet, kontrast og dybdefølelse.

Verdt å vente på?

Hver gang en ny generasjon produkter kommer, så bringer de noe nytt med seg. I tilfellet receivere ville det denne gangen vært naturlig med full støtte for HDMI 2.1, men den gang ei. Riktignok vil de nye Denon- og Marantz-produktene få noe støtte for HDMI 2.1-funksjoner som eARC (HD-lyd gjennom lydreturkanalen), men ikke støtte for 8K videooppløsning. Dette kunne ærlig talt forgjengerne også, så nyheten denne gangen virker å være nettopp IMAX Enhanced. Som vil tilføre noe, men ikke nødvendigvis roper «må ha!» i denne omgang i hvert fall.

Endelig ser vi ut til å få en ny generasjon receivere som ikke gjør at man føler at fjorårets modeller er utdaterte. Med andre ord, eier du den fantastiske Marantz SR8012 eller glimrende Denon AVR-X6400H, ser det ikke – ved første øyekast – ut til at det er noen grunn til å oppgradere.

imaxenhanced.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

Dolby Atmos - uten Atmos-høyttalere

0
Scroll to Top