Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Skitten eller ren strøm – det er spørsmålet

Vi stikker hånda i vepsebolet.

Skrevet av / 17.08.17 - 20:56
Skitten eller ren strøm – det er spørsmålet

Da jeg ble ringt opp av Oslo Hi-Fi Center og invitert på en lyddemo, ble jeg først interessert. Da det så ble klart at det skulle dreie seg om strøm og rensing av denne, meldte skepsisen seg umiddelbart.

Les: Superb digitalsentral fra Ayre

Jeg har aldri riktig klart å ta det seriøst. Visst har vi opp gjennom årene fått en og annen strømkabel inn til oss, og vi har også fått en håndfull strømrensere til test. Men vi har aldri skrevet noe seriøst om det. Litt fordi vi aldri helt har forstått hvorfor det er viktig, mest fordi vi vi ikke har kunnet si med definitiv sikkerhet at vi har hørt forskjell.

Når det gjelder strøm har du to leirer: De som sverger til å rense strømmen fordi, som Geir Tømmervik fra Oslo Hi-Fi Center sier: «Ren lyd starter med ren strøm». Så har du de som hevder dette bare er tøv, at man aldri vil gjøre noen forskjell, fordi «strøm er strøm». Og så lenge du har nok til å holde komponentene i gang, så vil det ikke gjøre noe fra eller til. De som hører til denne leiren vil muligens i størst grad referere til naturlovene. Og selv mange som er enige i at to ulike høyttalerkabler faktisk kan gi ulik lydkarakteristikk, vil falle av lasset straks man begynner å snakke om strøm.

Selv har jeg hørt forskjell på ulike høyttalerkabler, og enda større forskjell på balanserte og ubalanserte linjekabler. Og, ja, jeg har vært på messer hvor jeg har sett og hørt demonstrasjoner av ulike strømkomponenter – både kabler og filtre – og selv hvis jeg følte jeg hørte forskjeller trodde jeg egentlig ikke på det. Der hvor forskjellene er subtile, har jeg avfeid det som placebo, mens der hvor forskjellene har vært større, har jeg vært fast bestemt på at det må være noe juks noe sted. For eksempel ved at demonstratøren justerer opp det ene systemet med en halv desibel, noe som visstnok skal være et velkjent triks. Men uten at jeg noensinne har klart å påvise at det har vært gjort.

Demonstrasjon av IsoTek

Jeg skulle altså nå komme til Oslo Hi-Fi Center på spesiell invitasjon, for å møte Keith Martin, grunnlegger av og daglig leder hos IsoTek, kjent for sine ulike nettfilterløsninger og strømkabler.

Besøket var i går, onsdag 16. august. Før det ble gjort noe lytting, fikk vi først konstatert at strømnettet til Oslo Hi-Fi Center består av ca. 50 prosent støy. Dette gjort med et måleapparat, som tar utgangspunkt i hvordan en perfekt 50 Hz sinustone ser ut (det norske strømnettet er 220-230V/50Hz), og ut ifra ujevnheter på strømmen som blir målt, definerer hvor mye som faktisk er støy.

Sinuskurven til venstre er kantete og representativ for et typisk husholdnings-strømnett. Til høyre hevder IsoTek å rette ut kurven til å bli tett på idell. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Deretter får vi konstatert at alle elektriske komponenter som er tilkoblet strømnettet ikke bare mottar strøm, men påvirker tilbake også. Jo flere stereokomponenter som ble koblet til den samme kursen, desto mer øket støyen, helt opp til rundt 60 prosent.

Vi fikk også se målinger av et konkurrerende nettfilter. Tilkoblet strømnettet gjorde det interessant nok ingenting positivt med strømmen, men tvert imot økte mengden støy. Strømmåleren til Oslo Hi-Fi Center slo på et tidspunkt ut i maks., som visstnok er godt over 90 prosent.

Et konkurrerende nettfilter forbedrer ingenting, men tvert imot øker støyen betraktelig. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Strøm påvirkes tilbake

Som nevnt påvirkes strømnettet av alt som står koblet til. Det betyr for det første, i følge Keith, at hvis du skal lage et nettfilter skikkelig, så må du – dersom du har flere stikkontaktuttak fra filteret til komponentene – koble hvert av uttakene direkte til filteret. En såkalt stjernejordformasjon, hvor ingen av uttakene er koblet til hverandre. Bare da sørger du for at hvert uttak får optimal behandling og ikke påvirker hverandre.

– Dette gjøres nesten aldri, men vi har funnet ut at det er helt nødvendig for å rydde opp i problemene, sier Keith Martin.

Ingen av uttakene på IsoTek EVO3 Corvus er koblet til hverandre, i stedet er hvert av dem koblet direkte til filteret. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

I tillegg har vi i Norge såkalt flytende jord, som er ganske annerledes enn de fleste andre land i verden. Kort fortalt innebærer det at jord spiller en mer aktiv part i avleveringen av strømmen. Mange som lager nettfiltre dumper støy til jord, fordi jord ikke er en viktig del av regnestykket. I Norge funker ikke dette. Derfor forsøker IsoTek å rette ut hele sinuskurven ved å bygge den opp på nytt, slik at også jord blir så rent som mulig. Det er en av grunnene, etter hva jeg har forstått etter å ha fått gjennomgående forklaring av Keith Martin, til at nettfiltre som funker bra i andre land fort kan være ubrukelige i Norge.

En halv arbeidsdag med strøm

I fire timer var jeg hos Oslo Hi-Fi Center, hvor vi målte strøm, pratet om strøm, og hørte på strøm. Lydanlegget besto av T+A MP 1000 E CD-spiller, Avantgarde Acoustic XA Integrated forsterker og Avantgarde Acoustic Uno XD høyttalere.

Anlegget som ble spilt på: T+A MP 1000 E CD-spiller, Avantgarde Acoustic XA Integrated forsterker og Avantgarde Acoustic Uno XD høyttalere. Total prislapp: 400.000 kroner. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Vi skiftet ikke én og én strømkabel, men hoppet rett fra de kjipeste svarte strømkablene som følger med alle produkter, plugget rett i veggen, til hele systemet koblet gjennom den rimeligste strømrenseren Corvus (7.500 kr) med hver sin IsoTek strømkabel. Dette for å gi et størst mulig utslag, slik at man forhåpentligvis ikke kan avskrive det hele som placebo.

IsoTek har strømkabler i ulike prisklasser, rimeligst er Initium til 990 kroner. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Det var med litt blandede følelser jeg var der, for er det noe jeg ikke har lyst til å vite om, så er det at strømmen kan ha noe å si for musikkopplevelsen. Etter denne seansen er jeg imidlertid der at jeg ikke lenger kan fornekte det.

Det kommer snart en mer utfyllende historie rundt besøket, forhåpentligvis med uttalelser fra ulike hold. Dette er en litt vrien historie å fortelle, da man føler at integriteten står på spill. Samtidig vil man ikke feige ut når man er så sikker på hva man hører. Så får jeg bare håpe at dette ikke betyr at jeg i fremtiden må begynne å studere på Engleskolen.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top