Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

High-end finner sine røtter

Man kan ikke skrive high-end-historien uten amerikanske Audio Research, som lanserer en ny forsterkerserie.

Skrevet av / 13.05.16 - 13:33
High-end finner sine røtter

Som et lite nikk i retning historien – Audio Research startet på 70-tallet – kaller de den nye serien Foundation. Det er ikke fordi dette er de billigste forsterkerne de lager, men fordi disse tre er en forlengelse av ryggraden i Audio Research lange historie.

Enn så lenge lar effektforsterkeren(e) i Foundation-serien vente på seg, men men en forforsterker, platespilleforsterker (RIAA) og en digitalomvandler (DAC) er en god begynnelse for Foundation.

Designet er hentet fra den nye GS-serien, som vi har testet til fulle. Den integrerte GSi75 kan du lese om her, mens for- og effektforsterkeren GS Pre og GS150, finner du her.

Den nye serien erstatter kjente (for kjennerne) Audio Research-produkter som forforsterkeren LS27 og platespilleforsterkeren PH8, mens DAC9 kommer i tillegg til Reference DAC, og garantert kommer til å koste mindre enn de 180.000 kr den koster.

DAC9 bruker selvfølgelig vakumrør i analogdelen – et par 6H30 blant annet, rør er selve signaturen til Audio Research. Den har også fem digitale innganger, USB, koaksial med RCA og  BNC-kontakter, 110 ohms balansert AES/EBU, og selvsagt optisk Toslink-kontakt.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten

Med fire DAC-prosessorer kjører den lyden balansert i det digitale domenet, som Audio Research mener gir bedre dynamikk og oppløsning. DAC-en jobber med opp til 384 kHz signalsampling for mindre digitalstøy i det hørbare området, og støtter alt opp til DSD-filers signalsampling.

Den har også balanserte utganger for analoglyden, og valgbare digitalfiltre for tilpasning av det innkomne signalet.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Platespillerforsterkeren – eller RIAA-trinnet, bruker også 6H30-rørene og har blant annet fem impedanse-innstillinger for tilpasning til pickupen. Impedans, spilletid, og flere ting kan styres fra fjernkontrollen som følger med.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Forforsterkeren LS28 er et rent analogt linjetrinn uten RIAA eller DAC. Her får man fire balanserte og fire ubalanserte innganger, og dobbelt opp med balanserte og ubalanserte utganger til effektforsterkere.

Brukeren kan selv velge hva inngangene skal hete, sjekke spilletid (rørtimer), og LS28 har gjennomkobling for hjemmekinolyd. også her er det 6H30-rør involvert.

Pris og tilgjengelighet er ikke kjent.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top