Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Halvveis til himmelen

Møt Thomas. Han har et helt unikt musikkanlegg. Du har aldri hørt noe lignende! For det er en makeløs opplevelse å få lytte i det fantastiske lytterommet.

Skrevet av / 27.04.13 - 04:17
Halvveis til himmelen

Det du er, vær fullt og helt og ikke stykkevis og delt”, skrev Henrik Ibsen i Brand i 1866. Denne gangen besøker vi en mann som følger dette utsagnet til punkt og prikke.Thomas heter mannen, en meget belest og kolossalt inspirerende person hvis glede over musikk man ikke kan ta feil av. Han har en platesamling som få har i et privat hjem. 17.000 titler står det i øyeblikket rundt om i lytterommet og i nærliggende lokaler. Og flere plater skal det bli. Under sitt yrkesaktive liv har Thomas hatt et par jobber der det har vært vanskelig å påvise umiddelbare og konkrete resultater, men da ha gjorde noe han selv mente var bra, besluttet han at han var verdt en klapp på skulderen, og så belønnet han seg selv med en plate. Tydeligvis var det veldig mye han gjorde bra, og grunnlaget til en enorm platesamling var lagt.

Noen kan innvende at platesamlingen er litt smal, til tross for antall plater. Det handler om klassisk musikk, men kraftig styrt mot visse perioder. Fra Buxtehude og frem til og med Schubert, sier han. Det handler om jazz, men kraftig styrt mot tidlig jazz og visse andre sjangre.

Liker han en musiker eller en komponist – til et bestemt musikkstykke – skaffer han seg stort sett alt som er innspilt av musikeren eller stykket. Til eksempel har han 124 versjoner av Mozarts klarinettkonsert, der han spesielt nøye har studert kadensene i den andre satsen.

Selv er han også en habil klarinettist. Det kan man også notere av musikken han spiller for den utsendte i løpet av kvelden. Men det er ”det smale utvalget” til tross, en voldsom bredde på de musikkeksemplene han spiller og ikke minst forteller om – det virker som om han har anekdoter og fakta om alle de platene kan har. Og derfor blir ikke noe musikkstykke likegyldig for deg. Til det hjelper også hans anlegg…

Si farvel til garasjen
Thomas har alltid ønsket å spille mye musikk og han har hatt flere anlegg (tre generasjonsskifter, som han sier) som på papiret virker til å ha kunnet låte bra. Han har hatt et lite rom i huset der han har kunnet odle sitt lyttende, men for noen år siden ble det hele forandret. Ganske voldsomt faktisk. Thomas syntes han begynte å høre dårligere. Så fikk han høre et par MBL høyttalere, og kunne konstatere at det ikke var hørselen det var noe feil på, det var den gjengivelsen han hadde som gjorde at han ikke hørte alt som han visste fantes på platene.

Derfor skaffet han seg et par MBL-høyttalere og var fornøyd inntil han hørte et MBL-anlegg på en utstilling. I tillegg handlet det her om musikk i multikanaler. Men –  her låter det jo mye bedre enn hos meg, tenkte han, og konstaterte at han nok var tvunget til å ofre et helt rom for å yte musikkanlegget full rettferdighet. Han grep omgående telefonen og ringte hjem til sin kone: Hei, ville du ha noe imot at jeg bruker garasjen til musikk? Nei, kom det umiddelbare svaret, og får du det ikke til å fungere så selger vi bare huset og kjøper et annet der du kan få det som du vil ha det. Jeg har møtt denne sympatiske og kloke kvinnen, som er like hyggelig i virkeligheten som hennes holdning i forbindelse med rommet gir skinn av.

Rommet blir til
Som sagt så gjort, 30 kvadratmeter garasje, som i parentes ligger innbygget i selve husets underetasje, så det er ikke så ille som det låter – ble tatt i besittelse som et musikkrom. Lass etter lass av alt man normalt setter inn og glemmer i garasjen ble kjørt på søppelen eller ble gitt bort til velgjørende formål. En helt tom garasje måtte det være før transformasjonen skulle begynne.

Og det har ikke blitt et hvilket musikkrom som helst. Langt derfra, faktisk.

Bilder:

0011-002 0011-006 0011-008 0011-011 0011-013 0011-020
<
>
Racken med alle de styrende og spillende apparatene sitter ved bakveggen.

Men det var mange overveielser som måtte tas, og det gjaldt dessuten å få hjelp av sakkyndige for å få det helt som han ville ha det. Thomas hadde jo også fått smak på det med musikkgjengivelse i multikanaler, så rommet måtte være optimert også for dette. Det gjør det jo ikke direkte enklere, akkurat.

Matts Odenmalm fra Svanå Miljöteknik, som vel kan anses som Hele Sveriges Guru når det gjelder å fikse lytterom, ble kontaktet og to stae hjerner sloss om hvordan det hele skulle være. Thomas stilte nemlig kravat om at hans plater også skulle være inne i rommet, noe Matts ikke var helt fornøyd med, for å si det mildt. Et antall vanskelige løsninger senere hadde Matts imidlertid fått til et aldeles utmerket rom som ikke var altfor mye dempet, etter min mening er det meget passende, og dessuten har en meget stor del av platesamlingen fått sin plass.

Alle LP-platene, rundt 7.000 stykker, utgjør den undre delene av veggene i rommet, over sitter Svanå diffusjonsplater og over dem er det plass til CD-plater i massevis. Taket er heldekket av Svanå Golden Horn.

”Rommet ble nå kalt for ”Musikk-kammeret” ettersom det som oftest ble spilt kammermusikk der (klassisk og jazz). Til å begynne med het det ”Akustium”. Skånske kamerater døpte det deretter om til Livlustkammeret, (parafrase av Livrustkammeret), sier Thomas.

MBL skulle det være
Men et rom lyder jo ikke av seg selv, det kreves en hel del musikkutstyr også. MBL skulle det være, Thomas var helt frelst av den gjengivelsen disse høyttalerne kunne prestere, men de hadde jo ingen multikanal-løsning. Og multikanal var et ufravikelig krav fra Thomas.

Her kommer Robert Grubstad fra Audioconcept inn i bildet. Robert har agenturet for, blant mye annet, MBL, og Thomas la frem hva han hadde tenkt seg å kunne spille i sitt rom. Thomas og Robert har hatt mange dialoger om hvordan de ulike kravene kunne løses, og med Thomas følelse for ikke å gjøre noe halvveis, og Roberts evne til å skape kreative løsninger, har det i løpet av et par år og i etapper vokst frem et anlegg som kan alt og gjør det på en måte som man nesten bare kan drømme om.

”Jeg har i alle år helt savnet evne og interesse for selv å lete ”maskinteknisk”, hi-fi-katalogisk, og har i de tre generasjonsskiftene (Audiotronic, Accapella, MBL) var helt avhengig av kloke veiledere”, sier Thomas.

Et anlegg, forresten, det er en sannhet med modifikasjoner. Vi snakker heller nærmere om flere.

Litt equipment…
I bunnen har vi frontkanalene som består av et par MBL 101 høyttalere drevne av samme firmas 9011 monoblock. Bakkanalene er to MBL 116 drevne at en BL 9008A effektforsterker. Senterkanalen kan jo ikke MBL hjelpe til med, så Robert Grubstad ordnet en løsning med to MBL 120 satt mot hverandre som i firmaets referansehøyttalere! En heftig og særdeles kreativ løsning. Også her er det MBL 9011 som står for matingen. Subwoofere, da? Joda, bak fronthøyttalerne troner to Wilson Benesch Torus med den heftige kullfibermembranen som er så stødig som noe kan bli. Til disse har han de tilhørende forsterkerne. Jeg hadde først en sub, men den syntes jeg ikke om i det hele tatt, sier Thomas, men da jeg fikk to ble det akkurat som jeg hadde håpet på. Ser man opp i taket sitter det flere høyttalere. Tre par Genelec aktive studiomonitorer, som har sine spesielle oppgaver. Det kommer jeg tilbake til. Vender man blikket bakover fra lyttestolen, som i parentes er en Stressless fra norske Ekornes og er noe av det deiligste som finnes å sitte i, kan man se en imponerende stabel av all den øvrige elektronikken som kreves for at anlegget skal spille.

En stabel elektronikk
All elektronikk som står hos Thomas er nøye valgt ut for å løse de utfordringene som Thomas har ønsket å løse. Jo, jeg vil ikke tenke på hva det har kostet, men da Thomas ikke gjør noe halvveis har han holdt på til han har blitt fornøyd. Han vet hva han vil.

Om vi skal begynne med platespilleren, så finnes det faktisk to – like, men med forskjellige pickuper. Det er to Nordic Concept Artist med Dynavekctor 507 arm, om jeg så riktig. RIAA-forsterkeren kommer fra amerikanske Boulder, firmaet ligger i Boulder, Colorado, og er i en kvalitet som du bare kan drømme om. Men har man så mange LP-plater vil man vel også ha analogavspilingskjeden i drømmeklasse.

Her har vi tre forforsterkere, dels den gigantiske Der Vorverstärker fra MBL, dels Audio Research MP1 multikanalsforsterker og dessuten en MBL Noble Line 5011 forforsterker. Her finnes to Oppo av beste sorten, men også en McIntosh MVP891 Audio/Video spiller, disse tre tar seg av multikanalspillet. For tokanal finnes en MBL Noble Line 1531 CD-spiller og en Esoteric P-05 SACD/CD-transport med tilhørende D-05 DAC.

Det skal tillegges at alt er sinnrikt (og temmelig komplisert) koblet, slik at man bare ved å bytte innganger kan spille akkurat hvor man vil når man vil, og på hvilke apparater man vil.

Og her finnes flere apparater som hver for seg kan løse noe som Thomas vil at anlegget skal kunne klare. Det mest spesielle er en Dynavector SuperStereo SSP-5, en over ti år gammel kultmaskin som kan kjøre opp to kanaler til seks! Det er blant annet her som de seks Genelec-høyttalerne i taket kommer inn i bildet. For Thomas er dette apparatet en nøkkel til den makeløse opplevelsen han kan skape med sitt mangekanalsystem, selv når han bare har tokanalsinnspillinger tilgjengelig. Du kan lese mer om denne fantastiske maskinen her.

Multikanalsmirakel
Tokanal låter hakesleppende bra på dette anlegget. Men, det kan bli enda heftigere. Det som gjør anlegget og rommet så eksepsjonelt er alle mulitkanalsmulighetene. Det er ikke til å komme fra at jeg ble mer enn overrasket over hva multikanalsinnspillinger kan prestere når omgivelsene er i orden. Etter denne opplevelsen er jeg helt sikker på at det er noe jeg må botanisere videre i, selv om jeg jo unektelig blir tvunget til å begynne på et mer beskjedent nivå.

De innspillingene Thomas spilte tok helt enket nærmest pusten fra meg. Flere av musikkeksemplene var kanskje ikke de jeg normalt ville ha spilt hjemme, men etter å ha hørt dem på dette anlegget ble hele ens musikksmak utvidet. Det kan knapt nok beskrives med ord hvilken sann nytelse det var å innta lyttestolen og bare la seg bli feid med. Man hører ALT! Men ikke slik at det går ut over helheten, snarere tvert imot. Det er mulig å bare sette seg og nyte rått. Men man kan også velge å dissekere en stemme eller et instrument, og kan man lese partitur (noe Thomas kan) har man mulighet til å følge med på det man ønsker – for alt er der.

Om du vil ha en mer presis beskrivelse av hvordan det låter, kan jeg egentlig bare pirre din nysgjerrighet med å si at det hele handler om en unik opplevelse av musikken, en opplevelse som overgår dine villeste forventninger. Jeg har aldri hørt noe lignende! En gjengivelse halvveis til himmelen…

Thomas vil gjerne fremheve tre spesielle mangekanalsplateselskap. Det er merker som gjør det hele meget forskjellig, men som hver for seg gir fantastiske opplevelser. Dels er det plateselskapet Tacet, som lager plater i mangekanaler hvor hver kanal ofte er dedikert til ett instrument eller en instrumentgruppe. Spesielt interessant blir dette for eksempel strykekvartetter etc. Som lytter sitter du så å si midt i musikken, og det hele er innspilt i aller høyeste klasse og låter enestående. Thomas har selvfølgelig alle Tacet-platene, hva trodde du egentlig?

Så har vi det norske plateselskapet 2L, hvis plater har tiltrukket seg berettiget oppmerksomhet rundt om i verden. Thomas blir nesten lyrisk når han kommer inn på 2L, og de musikkeksemplene i mangekanal han bød på fra firmaet senere epos låt ikke mindre enn lysende.

Dessuten fremhever han 2+2+2 platene fra MDG som kan gi en helt egen 3D illusjon. Det krever at man har to høyttalere plassert over frontkanalene, noe Thomas har løst med sin Genelec-oppstilling.

De fire kvalitetene
I ”kammeret” finnes fire kvaliteter som det hadde vært hyggelig å tipse samtiden om sier Thomas:

– Rundtstrålende fra MBL, hvis spill betyr at musikk og lyttere integreres i de spillende ”partiturene”.

– Prikken over i-en er den modulsbygde romakustikken, og det rene og rike lydbildet som derved følger.

– Romfyllende Dynavector, som kanskje kan kalles tokanals i sekskanalsforpakning. Ubegripelig at ikke alle vil ha denne ordningen… ubegripelig.

– Multikanalheten, som ytterligere øker MBLs følelse av tilstedeværelse… og, når det kommer til Tacet, som tydeliggjør kombinasjonen ”helhet og detaljer” på en måte som ikke engang vanlige konserthus klarer, men som den aktive hjemmelytteren blir salig over. Tacet har åpnet for en ny måte å lytte, for en måte å treffes midt i musikken.

Og det er ikke bare undertegnede som har fått oppleve dette fullstendig unike ”kammer” som kan skape en vellyd som får det til å riste i innvollene. Thomas deler ofte sine opplevelser i sitt kammer med utvalgte besøkere. Det sies at da folket fra MBL fikk lov til å høre anlegget ble de nærmest sjokkerte av å få høre hvilken opplevelse deres høyttalere og forsterkere kunne prestere når man gir dem de best mulige arbeidsvilkår.

Fantastisk opplevelse
Det har vært en fantastisk opplevelse å besøke denne dynamiske og inspirerende mannen og hans makeløse anlegg i det makeløse kammeret, jeg håper virkelig å få knytte videre bekjentskap en annen gang.

Det er slike opplevelser som gjør at en utvider ens horisont, slike opplevelser man ønsker at alle skulle kunne få lov til å være med på. Det er bare å se på bildene og begynne drømmen om hvordan det siste anlegget skulle kunne se ut…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Denne får du ikke kjøpt her hjemme

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Lyd & Bilde
Scroll to Top