Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Action-flaggskip fra GoPro

Vanntett, GPS, bedre bildestabilisering og søkeskjerm. Hero5 Black kan også styres med stemmen. Dronen Karma kommer også.

Skrevet av / 21.09.16 - 12:12
Action-flaggskip fra GoPro

GoPro er nærmest ensbetydende med actionkameraer, på samme måte som Xerox ble for kopimaskiner på 1980-tallet. Og nå er det på tide med en ny toppmodell!

Hero4 Black Edition var det beste aktivitetskameraet på markedet da vi testet det i fjor. I ettertid har rivalene strømmet på, ikke minst ga Sony FDR-X1000V oss enda bedre bildekvalitet.

Les: Test av 5 actionkameraer

Det mange har savnet med Hero4 Black Edition er innebygd skjerm. Silver Edition hadde riktignok dette, men da måtte man også ta til takke med litt dårligere videokvalitet. Videostabiliseringen var ikke mye å skryte av, og ønsket du lagring av GPS-data for å impregnere stedsnavn i videoen, var det heller ikke GoPro du skulle ha. Men nå har pipen fått en annen lyd.

Den nye toppmodellen Hero5 Black har både innebygd skjerm, den lagrer GPS-data, og den skal ha en langt bedre videostabilisering.

Foto: GoPro
Foto: GoPro

Stemmestyring
Hero5 Black kan dessuten styres med stemmekommandoer, slik at du ikke fysisk må berøre kameraet eller ta frem mobiltelefonen for å styre med app. Talestyring finnes på sju språk, med flere språk på vei. Forhåpentligvis blir de skandinaviske språkene prioritert i neste bolk, inntil videre må man snakke engelsk. Vi regner med det er relativt enkle funksjoner som kan styres, som for eksempel «record», «pause», «photo» og «time lapse».

Vil du dykke dypere enn 10 meter, trengs fortsatt sportshuset. Foto: GoPro
Vil du dykke dypere enn 10 meter, trengs fortsatt sportshuset. Foto: GoPro

Vanntett uten hus
Mange vil sette pris på at Hero5 Black ikke trenger sportshuset for å være vanntett. Nå kan man endelig ta med seg et GoPro-kamera på 10 meters dyp, uten å bruke det klumpete undervannshuset. Hvilket bør bety langt bedre brukervennlighet under vann, da knappene på undervannshuset krever at man trykker mye hardere, og det er vanskeligere å vite om man faktisk har trykket «record» eller ikke.

Nå utføres både av/på- og opptaksfunksjon av samme knapp. Foto: GoPro
Nå utføres både av/på- og opptaksfunksjon av samme knapp. Foto: GoPro

Skybasert
GoPro Hero5 Black gjør det enklere å dele og redigere video på farten, med den nye skytjenesten GoPro Plus. Med et abonnement her, vil videoene automatisk lastes opp til din egen lagringsplass i nettskyen, hvor du har tilgang uansett hvilken datamaskin du befinner deg bak. Redigeringsprogrammet Quik skal dessuten gjøre det enkelt å lage videoer direkte på mobilen, eller på PC-en. Disse tjenestene gjelder også for eldre GoPro-modeller.

Nytt tilbehør
GoPro slipper dessuten nytt tilbehør, i form av Quik Key, en nøkkelring med mikro-USB som gjør at man enkelt kan koble direkte til mobilen for overføring av bilder og videoer (gjelder antakelig ikke iPhone). Og dessuten REMO, en stemmeaktivisert éntasts fjernkontroll som øker rekkevidden for den allerede innebygde talestyringen i Hero5-serien.

Hero5 Session er mindre og rimeligere enn Hero5 Black. Foto: GoPro
Hero5 Session er mindre og rimeligere enn Hero5 Black. Foto: GoPro

Rimeligere GoPro
Synes du Hero5 Black er for dyrt eller for stort, finnes dessuten det mindre Hero5 Session, med mye av den samme funksjonaliteten, til en tusenlapp mindre.

Karma er GoPros første drone. Gyroen sitter på et eget feste som kan tas av, for å montere kameraet på andre steder hvor stabilisering er nødvendig. Foto: GoPro
Karma er GoPros første drone. Gyroen sitter på et eget feste som kan tas av, for å montere kameraet på andre steder hvor stabilisering er nødvendig. Foto: GoPro

GoPro kan fly!
Ikke mindre interessant er at GoPro nå endelig lanserer sin egen drone! Vi hørte om dette første gang i 2014, og nå kommer endelig dronen Karma. Kan den ta opp kampen mot DJI Phantom?

Karma er meget kompakt og får plass i en liten ryggsekk. På denne monterer du ditt Hero5-kamera (eller eldre kameraer), og dronen har innebygd stabilisator for kameraet. Dronens gyroskop kan tas av og festes på et medfølgende håndtak, som kan monteres på ulikt utstyr, for eksempel et kjøretøy. Dermed får du mekanisk stabilisering i tillegg til kameraets elektroniske bildestabilisator.

Karma styres med en gaminginspirert kontroll med berøringsskjerm, og vi loves at det er «moro, raskt og enkelt å fly uten at man trenger hjelp fra en telefon eller nettbrett.»

Karma er sammenleggbar, og du får plass til den og alt sitt utstyr i en liten ryggsekk som følger med i pakken.

Priser og tilgjengelighet
Hero5 Black og Session er tilgjengelig fra 2. oktober til henholdsvis 4.199 og 3.199 kroner. Karma lanseres den 23. oktober til 8.499 kroner, og bundles med Hero5 Black til 11.499 kroner.

 

Fakta:

Hero5 Black
• 2-tommer Touch Display med et nytt og smart grensesnitt
• Videooppløsning opp til 4K med 30 bilder per sekund
• Foto på opptil 12 Megapixler
• Automatisk opplastning av bilder og videoer til skyen når kameraet lader (via GoPro Plus)
• Talestyring for syv språk (flere språk kommer)
• Enkel en-tasts kontroll
• Vanntett ned til 10 m uten beskyttelseshus
• Kompatibel med eksisterende GoPro-tilbehør, inkludert Karma
• Automatisk stereoopptak og avansert vindstøy-reduksjon
• Elektronisk videostabilisering av profesjonell standard
• Vidvinkelvideo uten forvrenging og bilder med ny lineær-visningsinnstilling (Ikke fish eye)
• Fotoinnstillinger for RAW og WDR
• GPS

Hero5 Session
• Oppløsning for video på opptil 4k og 30 bilder per sekund
• Foto på opptil 12 Megapixler
• Automatisk opplastning av bilder og videoer til skyen når kameraet lader (via GoPro Plus)
• Talestyring for syv språk (flere språk kommer)
• Vanntett ned til 10 m uten beskyttelseshus
• Kompatibel med eksisterende GoPro tilbehør, inkludert Karma
• Elektronisk videostabilisering av profesjonell standard
• Vidvinkelvideo uten forvrenging og bilder med ny lineær-visningsinnstilling (Ikke fish eye)

Karma
• Kompakt og sammenslåbar, det er plass til hele riggen i den inkluderte ryggsekken
• Gaming-inspirert kontroll med touchdisplay, som gjør det moro, raskt og enkelt å fly uten at man trenger hjelp fra en telefon eller nettbrett
• 3-aksers kamerastabilisering som kan tas av for å isteden bli montert på Karma-grepet

Ytterligere nye produkter
GoPro slipper også flere nye tilbehør senere i år:
• Quik Key, en nøkkelring med en mikro-USB som gjør at man enkelt kan koble direkte til mobilen for overføring av bilder og videoer
• REMO, en stemmeaktivert en-tasts fjernkontroll som øker rekkevidden for den allerede innebygde talestyringen i HERO5-serien.

gopro.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Lyd & Bilde
Scroll to Top