Search
Generic filters

Samsung Galaxy NX

 itemprop
Samsung Galaxy NX

Det smarteste systemkameraet

Takket være innebygd smartmobil har årets budsjett systemkamera blitt utrolig allsidig.

Lyd & Bilde mener

Meget praktisk takket være Android Mange tilkoblingsmuligheter Kjapp autofokus og utmerket bildekvalitet
Treg oppstart pga Android Bruker mikro-SD kort
 • Type: systemkamera med 20,3 Mp APS-C sensor
 • Optikk: 18-55mm f3,5-5,6 (tilsvarende 27-82mm)
 • Skjerm: 4,8” LCD pekeskjerm 0,9 Mp
 • Finesser: wi-fi, 4G, BT 4.0, NFC, Android
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 12000 kr

Vi kåret Samsung NX300 til beste systemkamera i budsjettklassen 2013/2014. Nå har Samsung tatt smart-funksjonene helt ut ved helt enkelte å oppgradere det med Android. Det er i prinsippet samme kamera, men noen detaljer skiller de to. NX har ikke vinklingsbar skjerm og skyter video med færre bilder per sekund, men det har elektronisk søker og innebygd blits. I denne testen vil vi konsentrere oss om forskjellene og de nye smartfunksjonene. Vi henviser til testen av NX300 fra L&B 08/13 for en mer utførlig test av optikk og bildekvalitet.

Finesser
Takket være Android med alle sine apper og wi-fi eller 4G-oppkobling kan man faktisk gjøre det meste direkte i kameraet. Jeg fikk spørsmål om jeg kunne dele et bilde jeg hadde tatt da jeg satt i en hotellbar. Visst, det var bare å redigere det kjapt i Photoshop Express, koble opp på hotellets trådløse nettverk og sende det på e-post. Alt direkte fra kameraet. Jeg var nesten like imponert som personen som fikk det et minutt senere.

Men selv om man foretrekker å redigerer bildene på datamaskinen er det likevel mye lettere da man slipper alle ledningene. Det er bare å la kameraet slenge opp alle bildene man tar på en lagringstjeneste som for eksempel Dropbox, så ligger de klar når man trenger dem. Adobe Lightroom 5 er inkludert og kan brukes i slike tilfeller. Via appen Remote Viewfinder kan man til og med fjernstyre kameraet, noe som er meget praktisk for kreative vinkler eller når det sitter montert på stativ.

Samsung har samlet appene som følger med på en spesiell åpningsside kalt Camera Studio. Derfra kan man blant annet redigere og lagre vanlige fotoinnstillinger, men også legge til de fotoappene man selv pleier å bruke. Det gjør at man kjapt finner det man trenger uten å bli overveldet av alt uvedkommende i Android.

Takket være en firekjerne prosessor på 1,6 GHz og 2 GB RAM føles det kjapt å jobbe med. Ikke bare når man skifter mellom funksjoner, men også når man legger på filter i store bilder samtidig som man laster opp bilder til Dropbox. Dette i kombinasjon med den store og utmerkede pekeskjermen gjør at Galaxy NX faktisk er meget brukbart selv når man ikke tar bilder. Selv om det føles litt merkelig å sjekke e-posten i kameraet.

Samsung-Galaxy-NX-Android-Mirrorless-Camera GALAXY-NX-28129 GALAXY-NX-8 GALAXY-NX-7 GALAXY-NX-6 GALAXY-NX-4 GALAXY-NX_019_black
<
>

Bruk
Ved første blikk er det ikke bare størrelsen som skiller seg ut i forhold til NX300, men også at det er betydelig færre knapper. Der forgjengeren hadde hurtigknapper for ISO, AF, serieopptak og fotomodus må man jobbe på en annerledes måte med Galaxy NX. På objektivet sitter Fn-knappen som lar deg velge hvilken innstilling du vil endre og deretter benyttes rattet på oversiden for å justere innstillingen. Alle andre innstillinger gjøres på pekeskjermen.

Dette er selvfølgelig meget pedagogisk og enkelt for hobbyfotografen som ikke har kontroll på alle innstillingene. Men for den som vet hva som skal endres og er vant til å finne riktig knapp med fingeren mens man komponerer bildet, er det derimot langsomt og omstendelig. Når man har vent seg til kontrollene er det utholdelig, men vi skulle i hvert fall ønske oss et funksjonsratt til neste modell.

annonse

Et stort problem er også at Android ikke akkurat gir kameraet en rask oppstart. Fra ventemodus tar det bare et par sekunder, noe som er ok. Men har det stengt seg helt av tar det hele 25 sekunder før man kan skyte. Det førte til en mengde tapte bilder på en sightseeingtur. Vel i gang er det imidlertid et meget kjapt kamera som kan skyte ni bilder per sekund. Takket være et massivt batteri på 4360 mAh klarer det 420 bilder og omtrent en dags bruk.

annonse

Bildekvalitet
Heldigvis har man ikke gjort mye med kameradelen, man får samme utmerkede bildekvalitet som med NX300. Ved hjelp av hybrid-autofokus fokuserer det meget kjapt og leverte så skarpe bilder man kan forlange fra kit-objektivet. Takket være den store APS-C sensoren var oppløsningen og detaljskarpheten utmerket og støyen holdt seg på rimelige nivåer så lenge man ikke går for høyt opp i ISO. Fargegjengivelsen og toneomfanget er meget bra.

Konklusjon
Liksom forgjengeren NX300 tar Galaxy NX utmerkede bilder i klasse med konkurrentenes kompakte systemkameraer. Takket være Android har det blitt enda mer brukervennlig og funksjonsspekket. Det er imidlertid gått ut over håndtering og hastighet samtidig som prisen har blitt fordoblet. For en hobbyfotograf med tykk lommebok eller en entusiast som setter pris på alle finesser er det imidlertid et fantastisk kult og praktisk kamera.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Samsung Galaxy NX

   data-srcset

  De 15 beste feriekameraene

  Her er vår guide til årets beste reisekameraer, som kan gi deg mye finere feriebilder.

   data-srcset

  Se mer med sorthvitt

  Før fargefilm fantes bare sorthvitt-film. Her er den digitale utgaven som ikke tar fargebilder.

   data-srcset

  Supert allroundkamera

  Nikon viser hvorfor ikke alle trenger et proffkamera med det vellykkede Z50.

   data-srcset

  Klassisk proffkamera

  La ikke det klassiske retrodesignet lure deg, dette er et helrått kamera.

   data-srcset

  Flaggskip for proffotografer

  Med klassens høyeste oppløsning, er Sonys flaggskip kameraet mange vil ha, men ikke alle trenger.

   data-srcset

  For enkelhets skyld

  Glem innstillinger og vanskelige begreper, Canon- kameraet gir selv nybegynneren fine bilder.

   data-srcset

  Canons beste amatørkamera

  Man kan aldri avskrive Canon, for de kommer alltid tilbake med enda bedre kameraer.

  SOMMERTILBUD
  6 UKER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
  PRØV i 6 UKER
  close-link