Search
Generic filters

Rega RP10

 itemprop
Rega RP10

Blodtrimmet referanselyd

Regas toppmodell er et unikt verk du neppe har hørt maken til. Kanskje har du ikke hørt så god lyd noensinne fra vinylplater.

Lyd & Bilde mener

Fantastisk vellykket konstruksjon med en lydkvalitet som overgår det meste vi har hørt.
Detaljkvaliteten står ikke helt i stil med prislappen.
 • Remdrevet keramisk tallerken
 • Rega RB2000 arm
 • Separat RP-10 PSU strømforsyning
 • 33 1/3, 45 o/m
 • Rega Apheta MC-pickup (500uV)
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 37995 kr

Stadig økende salgstall forteller at flere har fått øynene, for ikke å si ørene, opp for lyden fra vinylplater. Den økende tilhengerskare skryter av ritualet med fysisk musikkformat, store albumcovere med mye info, og hvordan man involverer seg på en helt annen måte når man skal spille musikk, enn når man bare trykker play på mobilskjermen. Det minner litt om vinkjennere som tempererer, dekanterer og polerer før de skal nyte en renraset Bordeaux.

Startprisen for en god platespiller ligger i underkant av 3.000 kr, noe som har gjort det mulig for unge mennesker med lite penger å starte med vinyl. Platespillere er nemlig ikke noe som er forbeholdt eldre menn med grånende manke, og solid nok økonomi til å kjøpe håndbyggede pickuper til prisen av et halvt studielån.

Derfor selger rimelige spillere fra Project, Thorens og Rega godt. Så godt faktisk, at engelske Rega sliter med å dekke etterspørselen. Den økonomiske oppsiden av det eventyrlige salget, er blant annet mer penger til utvikling. Noe vi så da Rega lanserte den unike RP8, en spiller med et todelt chassis. Fordelt på et lettvekts innerchassis og et ytterchassis, med separat strømforsyning.

Det samme prinsippet er brukt på Regas toppmodell RP10, som koster det dobbelte av RP8, men ser så lik ut at man lurer på hva i all verden det er som koster så mye.

Velkjent pickup med lav utgangspenning, som krever ekstra forsterkning i form av en platespillerforsterker/inngang for MC-pickuper.
Velkjent pickup med lav utgangspenning, som krever ekstra forsterkning i form av en platespillerforsterker/inngang for MC-pickuper.

Den hellige treenighet
Som på RP8, er de to chassisene uavhengige av hverandre, hvor det ytre chassiset bare brukes til å holde støvlokket på plass. Hvis man ikke trenger støvlokket, trenger man heller ikke ytterchassiet. Da sitter man igjen med en superlett ramme med lav masse. Med en skumkjerne av polyolefin som er dekket av et lag fenol og forsterket med en fenol- og magnesiumramme på over- og undersiden.

De ulike materialene sørger for bedre demping, i følge Rega, og utligner resonanser bedre enn om de hadde bruke samme materialer over alt. Tenk trekabinetter og tradisjonell oppbygning med et fastboltet innerchassis som motstykket.

Så langt er de neste helt like, RP8 og RP10, men her kommer endringene som har gjort RP10 mye dyrere:

annonse
 • En ny digitalstyrt strømforsyning som er optimalisert for 24 volts motoren med to faser som sitter på innerchassiset.
 • Rega mest påkostede, og håndbyggede RB2000 tonearm. Med ekstremt tett toleranser i armopphenget, hvor det polerte armrøret har mesteparten av massen sentrert rundt opphenget.
 • Keramisk platetallerken med massen lagt til ytterkant for best mulig stabilitet. Laget i keramisk oksidpulver som er komprimert under høytrykk og diamantskjert for en fullstendig flat overflate.

Den keramiske tallerkenen koster like mye å lage, som hele RP8 gjør, og bidrar i høy grad til prisen på RP10.

annonse

Spilleren leveres uten pickup til 32.000 kr, eller som her, med Regas Apheta MC-pickup. Den samme som vi testet RP8 med. Derfor er det spennende å finne ut hvor mye bedre RP10 er blitt med endringene beskrevet ovenfor.

Unikt lettvektschassis i to deler, her innerdelen uten den keramiske platetallerkenen.
Unikt lettvektschassis i to deler, her innerdelen uten den keramiske platetallerkenen.

Oppløsning og dynamikk
Rega-spilleren er uhyre enkel å sette opp. Særlig hvis man kjøper den med pickupen ferdig montert. Man trenger strengt tatt ikke noe erfaring fra platespillere for å komme i gang. Pakk opp alle delene, følg de lettfattelige instruksjonene, og du er klar for å spille musikk etter en halv time.

Spilleren ble koblet til Ayres anvendelige P-5xe pickupforsterker, koblet i den 300 W kraftige integrerte McIntosh MA8000-forsterkeren. Med et bredt utvalg høyttalere til rådighet, var det et solid grunnlag for å finne forbedringene i RP10.

Ved første test trodde jeg at klangbalansen var slank. Hvert fall sammenlignet med McIntosh-spilleren vi nylig testet. Et par plateinnspillinger senere var det klart at det ikke var tilfelle. Det var heller Rega-spilleren som var mer nøytral i klangen.

annonse

En sjekk med Ry Cooders Borderline, som ofte lyder slankt og lyst, bekreftet at Rega-spilleren snarere er nøytral i klangen, enn lys.

Dynamikk og fokus var to av områdene RP8 briljerte, slik er det også her. Den dynamiske kontrasten er sjokkerende stor, og detaljnivået er fremragende. Spilleren har også en markant bedre kontroll på bassen, enn andre spillere vi nylig har testet den siste tiden.

Den går hørbart dypere enn på RP8, og det er enda mer vekt i basstransienter. Samtidig er det en vanvittig dybde i musikken, noe for eksempel Still Live med Keith Jarrett trio, er et eksempel på. Man hører mye mer av akustikken i rommet, og små detaljer jeg ikke har hørt tidligere, dukker tydelig frem i lydbildet.

Den separate strømforsyningen er individuelt tilpasset motoren i spilleren, for optimal stabilitet.
Den separate strømforsyningen er individuelt tilpasset motoren i spilleren, for optimal stabilitet.

Mine inntrykk bare forsterket seg etter hvert som jeg byttet LP-er. Og Jan Gunnar Hoffs pianospill på 2Ls fremragende innspilling, Living, var ikke noe unntak. Spilleren leverer dynamikk og klangfarger med autoritet man lett kan forbinde med platespillere som ser ut som oljeplattformer. Det er et totalt grep om musikken, uten skjær i sjøen og jeg finner ikke noe å sette fingeren på.

Kan hende er det ikke mulig å få bedre lyd fra vinylplater uten å legge en betydelig større sum på bordet, for en dyrere platespillerrigg.

Rega-spilleren kan også brukes med andre pickuper, og selv om jeg bare har testet den med den velkjente Apheta-pickupen, kan jeg absolutt forestille meg at den kan spille guddommelige med andre pickuper

Når kun det beste er godt nok
Rega RP10 er en milepæl blant platespillere. Dens unike konstruksjon og ekstreme ytelse, gjør dette til en av toppspillerne gjennom tidene, etter vår mening. En RP8 gir deg nok mer for pengene, men er man kun fornøyd med det beste, er RP10 spilleren man skal legge pengene i.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Rega RP10

   data-srcset

  Platespilleren du må høre

  Pro-Ject lykkes fullstendig med platespilleren som for alvor tar opp kampen med referansespilleren i klassen.

   data-srcset

  Analog brakdebut

  Her er den beste platespilleren du aldri har hørt om. Før nå.

   data-srcset

  Platespiller med høyttalere

  Platespiller med forsterker og høyttalere innebygget? Vanligvis en oppskrift på katastrofe, men ikke her.

   data-srcset

  Vennligsinnet vinylspinner

  Teac er kanskje ikke best kjent for sine platespillere, men denne kan få satt Teac på vinylkartet.

   data-srcset

  Sensasjonelt god spiller

  Dette er platespilleren for den som elsker musikk, enten man er hi-fi-interessert eller ikke.

   data-srcset

  McIntosh for livsnytere

  Ser man nytte i en platespiller med alt innebygget, kan McIntosh MTI100 kanskje være svaret.

  (Foto: Produsenten)

  En ny og bedre pickup er den enkleste og beste løsningen for bedre lyd.

  (Foto: Produsenten)

  Rega Planar 8 er klassens beste platespiller og utfordrer langt dyrere spillere på lydkvalitet.

  (Foto: Denon)

  Med denne kan du lagre LP-ene dine digitalt, og samtidig nyte den varme vinylklangen.

  SOMMERTILBUD
  6 UKER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
  PRØV i 6 UKER
  close-link