Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Optoma HD67

100 tommers 3D på billigsalg

Ønsker du full 3D-valuta for pengene og blåse opp bildet på et 100 tommers lerret? Optoma har klart bragden til under 7.500 kroner!

Skrevet av / 20.07.11 - 14:10
Optoma HD67
Geir Gråbein Nordby

Mens TV-er med 3D-støtte har blitt billig, er utvalget blant rimelige 3D-projektorer heller skralt. De starter gjerne på 30.000 kroner, men de fleste koster mye mer. Du kan derfor tro vi ble begeistret da vi hørte at Optoma har en 3D-kompatibel projektor til fem tusen kroner, og med den nødvendige 3D-prosessoren med ett par briller lander vi fremdeles ikke på mer enn 7.500 kroner! Ytterligere briller koster 900 kroner pr. par.

3D-prosessoren 3D-XL konverterer 3D-video, det være seg fra Blu-ray, PlayStation 3 eller 3DTV, til et format som 3D-klare projektorer som HD67 kan forstå. Den fungerer altså ikke bare med Optomas projektorer.

Projektoren HD67 har  ikke full HD-oppløsning, men 1280 x 720 linjer (720p) er godt nok for å klart skille mellom bildekvaliteten fra DVD og Blu-ray. Og når 3D-film står på menyen, er vår erfaring at den ekstra dybden gjør at man ikke like godt tenker over at oppløsningen er lavere enn full HD (1920 x 1080).

Om du får servert dine 3D-bilder fra PlayStation 3, skal du dessuten vite at denne uansett viser 3D i oppløsningen 720p. Og det er spesielt med tanke på spill at undertegnede falt pladask for Optomas løsning.

Hva får du?
Projektoren er liten og snerten og enkel å flytte rundt på. Den er av typen DLP, hvilket normalt sett gir bedre kontrastforhold for pengene enn hva LCD gjør. Men ettersom projektoren alene koster rundt 6.000 kroner, er full kontrast likevel begrenset til 4.000:1, mens mer moderat ANSI-kontrast er oppgitt til 400:1 (i virkeligheten er den nok lavere). Lysstyrken er oppgitt til 2000 Lumen, som er høyt for en hjemmekinoprojektor, men nødvendig når man ser 3D, ettersom de aktive brillene halverer lysstyrken.

Til tross for at projektorens oppløsning er begrenset til 720 linjer, støtter den videosignaler inntil 1080p og skalerer da disse ned. Den kan dessuten vise 24 bilder i sekundet, dersom filmen eller spillet er presentert i dette.

Innganger er det litt sparsomt med, men de færreste trenger uansett mer enn en HDMI-inngang, VGA og kompositt (komponent får du med en VGA-adapter).

Begrenset zoom
Det vi stusser over er projektorens begrensete zoom. Den er så ineffektiv at den like gjerne kunne vært sløyfet. Projektorens kasteavstand er også ganske kort, altså skal den ikke stå langt fra lerretet før bildet blir for stort. Til sammen blir dette en begrensning hvis projektoren skal installeres i et større rom. Til gjengjeld er kort kasteavstand fint å ha i et mindre rom, slik at man får et størst mulig bilde.

Bildekvaliteten
Bildekvaliteten i to dimensjoner er god nok til å få gode film- og spillopplevelser. Lysstyrken er upåklagelig, noe som gjør at høylyse områder på filmen kommer klart frem og smeller ut i rommet. Filmen Avatar gjengis med skarpe nok bilder, og vi synes fargene ser naturlige og fine ut. Svartnivået er ikke helt på høyde, slik at vi må velge mellom detaljer i skyggene, men dermed få et ganske blast svartnivå, eller dra det litt opp for å få mer smell i bildene, men færre detaljer i skyggene. Vi lander på en mellomting. Bildekvaliteten kan aldri måle seg med en 15.000 kroners HD-projektor, bildene er litt blassere hos HD67 samtidig som optikken ikke er helt på høyde til å gi de aller skarpeste bildene. Isolert sett er likevel bildekvaliteten god nok til at jeg foretrekker å skru av lyset og nyte det store bildet, fremfor å fyre opp plasmaskjermen. For ikke å snakke om hvor kult det er å spille bilspillet Gran Turismo 5 blåst opp på et stort lerret! Opplevelsen kan ikke sammenliknes med en 50-tommer.

3D-kvaliteten
Så til 3D-moroa. For å få 3D-bilder må Blu-ray-spilleren eller PS3 kobles gjennom 3D-prosessoren Optoma 3D-XL, noe som krever en ekstra HDMI-kabel.

Å spille Gran Turismo i tre dimensjoner er en sjukt fet opplevelse! Ikke bare føles det mer ekte, men å se dybden i spillet gir også en bedre oversikt, og det er lettere å vite når man skal begynne å bremse før en sving. Personlig ble jeg helt hekta på å spille dette spillet i 3D, og jeg brukte en hel arbeidsdag på å spille meg gjennom brett, kjøpe og trimme biler og forbanne meg over at jeg aldri fikk min Bugatti Veyron til å helt ligge bra nok på veien til å ta svingene pent. Jeg fikk nesten dårlig samvittighet av å sitte og bruke arbeidstida på å spille, men kunne unnskylde meg med at dette faktisk var jobb!


Film i 3D funker også greit, selv om bildekvaliteten blekner i forhold til JVC DLA-X3 til 30.000 kroner. Med Avatar i 3D har sistnevnte vesentlig mer trøkk i bildene, og optikken er såpass mye bedre at bildene er skarpere og fargesjatteringene jevnere. Og det skal også nevnes, at om du er følsom for DLP-teknologiens regnbueeffekt som kan synes spesielt i mørke scener som pulserende glimt av rødt, grønt og blått, blir det ikke noe bedre av at bildet flimrer vekselvis mellom venstre og høyre øye. Spesielt når objekter kommer ut av lerretet, kan det fort bli slitsomt. Derfor skulle jeg ønske projektoren hadde mulighet for å justere parallaksen, altså dybdeperspektivet. I så fall ville jeg dratt bildet mer innover mot horisonten.

For min del kunne også brillene sittet litt bedre på hodet. Jeg synes de blir litt løse og tunge, så jeg kan ikke bevege meg spesielt mye når jeg har dem på. Ikke noe stort problem, da jeg sjeldent beveger meg så mye når jeg ser på film eller spiller spill, men det skal nevnes.

Konklusjon
Optoma HD67 er en projektor som sammen med prosessoren 3D-XL viser 3D-bilder til under 10.000 kroner inkludert to sett briller!
Oppløsningen er ikke full HD, men 720p gir god nok oppløsning til å understreke hvor mye bedre Blu-ray er enn DVD, og projektoren har god nok bildekvalitet til at vi på kveldstid foretrekker denne fremfor plasmaskjermen. I hvert fall når filmen skal på.

Men det er spesielt til spilling i 3D vi anbefaler projektoren. Vi ble hekta fra første sving på racerbanen, den ekstra dybden gir underverker for spillopplevelsen!

Oppløsningen er ikke noe nevneverdig tema i 3D, men en rimelig DLP-projektor som her kan gi regnbue artefakt som kombinert med flimrende 3D-briller kan bli slitsomt i lengden. Spesielt om 3D-effektene er for ekstreme. Derfor skulle vi ønske vi kunne justere parallaksen.
Prisen tatt i betraktning anser vi likevel denne projektorpakka for å være et kupp, helt uten konkurranse!

Angående lysstyrke og kontrast
Når vi snakker om lysstyrke og kontrast, mener vi nivået på hvitt og svart. Fullt lys er hvitt, mens svakest mulig lys er svart. Med kontrast mener vi forskjellen i lysstyrke mellom fullt lys og svakest mulig lys (i praksis er null lys umulig, grunnet strølys fra bildebrikken).Lysstyrke oppgis i Lumen, mens svartnivået indikeres av kontrastforholdet mellom sterkeste og svakeste lys projektoren er i stand til å gjengi (for eksempel 1.000:1).I hjemmekinoen ønsker vi selvsagt mye lysstyrke for å få et mest mulig blendende hvitt. Men enda viktigere er det at svart er svart og ikke grått. Jo høyere lysstyrke, desto mer strølys fra bildebrikken og dermed lysere svartnivå. De beste hjemmekinoprojektorene har gjerne en lysstyrke på et sted mellom 1.200 og 2.000 Lumen. Ved gjengivelse av 3D-bilder vil brillene stjele halvparten av lysstyrken, derfor bør 3D-projektorene være enda mer lyssterke. 2.000 Lumen som hos Optoma HD67 er for en 3D-projektor litt under optimalt, men i godt dempet belysning fungerer det utmerket.Kontrast gjenspeiler svartnivået. Dette er forholdet mellom lysverdiene av det lyseste lyse og mørkeste mørke. Mange oppgir sine projektorer til å ha kontraster på for eksempel 50.000:1. Dette er imidlertid med et helt svart bilde, og da gjerne ved å manipulere blenderåpningen. Vær derfor ikke imponert av dette, men se på reell kontrast, altså ANSI-kontrast. Denne er målt i et bilde med halvparten hvitt og halvparten svart, og vil som regel befinne seg mellom 200:1 og 500:1. ANSI-kontrasten på Optoma HD67 er oppgitt til 400:1, som er høyt. Men også her jukses det, og vi synes ikke svartnivået så mørkt ut til at dette kan være helt sant.

Lyd & Bilde mener

3D til bunnpris! Naturlige farger God lysstyrke Få justeringsmuligheter Begrenset svartnivå

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Scroll to Top