PSB Imagine X2 Tower

Budsjetthøyttaler på steroider

Hvor mye bør det koste for lyd i toppklassen? PSB mener det holder med ti tusen kroner.

Pluss
PSB Imagine X2T er en fullvoksen, treveis gulvhøyttaler med stor og kraftfull lyd. Den har ikke bare imponerende fyldig og presis bass, men også mellomtonen og diskanten imponerer med en dynamikk og klarhet som ikke er vanlig i denne prisklassen.
Minus
PSB-høyttalerne ser ut som ganske vanlige høyttalere og kommer naturligvis med et visst plassbehov.

Vi klødde oss litt i hodet da PSB nylig lanserte sin nye høyttalerserie. En rekke nye modeller med tilsvarende eller bedre ytelse som den kritikerroste Imagine-serien, til vesentlig lavere pris? Her var det noe som ikke stemte…!

Så viste det seg at nye Imagine X som serien heter, ikke er ment å erstatte dagens Imagine-modeller. I stedet dreier det seg om en kraftig oppgradering av den billigere Image-serien. De nye høyttalerne kom imidlertid så nær de dyrere modellene lydmessig, at PSB har gitt dem tittelen Imagine X. Spesifikasjonene er veldig like, men med forenklede konstruksjoner og rimeligere materialer for å få ned prisen. I følge PSB selv skal dette ha gitt X-modellene et hittil uhørt bra forhold mellom pris og ytelse.

Imagine X2 Tower
Toppmodellen i serien, Imagine X2 Tower, er et godt eksempel på det. Den slekter tydelig på Imagine T2, som kollega Geir Nordby hadde mye bra å si om da han testet dem for to år siden. Noen forskjeller er det: Det bueformede kabinettet er erstattet med en enklere variant, hvor kun fronten er buet. Til gjengjeld er kabinettet dypere, mens bassportene er flyttet til fremsiden.

X2 vinner nok ingen designpris: de ser ut som skikkelige høyttalere skal gjøre, og tar nødvendigvis litt gulvplass. Du får heller ingen eksklusiv finish: standard svart vinyl er eneste valgmulighet. Likevel er det imponerende hva PSB har greid å klemme inn i et høyttalersett til 10.000 kroner: Mens T2 fordeler bassgjengivelsen på tre 5 ¼” elementer, sitter det to 6,5” basser i X2, samt en helt ny 5 ¼” mellomtone i egen, avlukket del i kabinettet, og en titandiskant med neodym magnet. Kombinert med bi-wiring terminaler (kjekt hvis du har en receiver med ekstra høyttalerutganger for bi-amping), doble bassporter og rikelig kassevolum, ligger alt til rette for en potent lydgjengivelse.

Forskning på lyd
Høyttalerkonstruksjon er forholdsvis enkelt å lære seg, men en vanskelig kunst å mestre. Alle høyttalerkonstruktører har sine ulike filosofier og fremgangsmåter for hvordan de bygger høyttalerne sine. Noen liker å starte med de beste råvarene, og plukker høyttalerelementer fra øverste hylle. Andre stoler på sine egne ”gullører” for å lytte seg frem til de komponentene som låter best. Og mange kopierer hverandre…

PSB_Imagine_X2T binding posts
Doble høyttalerterminaler tillater bi-wiring eller bi-amping.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Hos PSB liker de å basere seg på vitenskapelige fakta om hvordan vi mennesker oppfatter lyd. For å gjøre dette har de alliert seg med noen av klodens glupeste hoder innen akustikk. Sjefkonstruktør Paul Barton har siden starten på 70-tallet vært en hyppig bruker av det kanadiske forskningssenteret National Research Council. Hos NRC forsker de på alt fra romfart til mikrobiologi, men de har også en egen akustikkavdeling. Her finnes et av verdens mest avanserte ekkofrie rom, samt spesialiserte lytterom for blindtester av lydutstyr. Disse fasilitetene har vært til uvurderlig hjelp for kanadiske høyttalerprodusenter som PSB, Mirage og Paradigm, med flere.

Lydkvalitet
Kraft og presisjon koster penger, heter det. Det å konstruere høyttalere som kan spille høyt, rent, og takle alle musikkformer fra Metallica til Mozart uten forlegenhet, krever kort sagt høyttalere som tåler en trøkk. Det utelukker dessverre mange av de minste og billigste høyttalerne, for med en gang du ”drar på litt” med favorittmusikken, kommer svakhetene frem. Det skader ikke å ha høyttalere som tåler litt ekstra volum til hjemmefesten!

PSB X2 Tower viser seg å leve godt opp til alle disse kriteriene. Plassert riktig, med omtrent lik avstand mellom høyttalerne og til lytteposisjon, vinklet svakt innover, greier de store PSBene virkelig å fylle hele rommet med lyd. Lydbildet er enormt, med overbevisende dybde og klangbunn. Samtidig leverer de et klippefast stereoperspektiv: Separasjonen mellom venstre og høyre kanal er meget god, og vitner om jevn spredning og faserespons. På noen opptak opplevde vi til og med en aldri så liten surroundeffekt!

En slik stor og mektig lyd pleier ofte å føre med seg noen ulemper i denne prisklassen, som regel i form av dårlig presisjon, mye farging og ullen bassgjengivelse. Derfor er det både gledelig og overraskende at X2 låter meget stramt, detaljert og med full kontroll også i bassområdet. Lyden av basstrommer er fast og bestemt, samtidig som synthbass og gitar gjengis med skikkelig tyngde. Bassen er fyldig og fin, og her får vi mer enn bare imponatorbass – den rekker dypt uten å favorisere enkelte frekvenser. Vi opplevde også at X2 Tower som relativt fleksible plasseringsmessig, og kunne stilles nær bakveggen uten at bassen ble for ujevn.

PSB_Imagine_X2T_BLK_Front_Solo

Dedikert mellomtone
Treveis høyttalere er fortsatt ganske uvanlig i denne prisklassen. Fordelene med å ha et dedikert mellomtone-element slik X2 Tower har, er blant annet at man oppnår lavere forvrengning og bedre dynamikk i det toneområdet hvor ørene våre er mest følsomme for feil. Det gir også fordeler for basselementene, som får et snevrere frekvensområde de må gjengi. I X2 sitt tilfelle har de to bassene litt ulike virkeområder, som kombinert med den adskilte plasseringen, motvirker stående bølger i lytterommet.

Paul Barton skal visstnok være ekstra stolt av det nye mellomtoneelementet av karbonfiber som PSB har utviklet til X2. Og vi kan saktens skjønne Bartons begeistring. Mellomtonen er krisp, tørr og superlett, og med svært liten farging. Nær-mikede stemmeopptak låter nifst ekte og tilstedeværende gjennom X2-ene!

PSB har lenge hatt en forkjærlighet for diskanter med metalldom, som til tider har gitt litt tendens til metallisk klang. På X2 hører vi ingen tegn til dette. Klangen oppleves lun, varm og fyldig. Diskanten er kanskje ikke like fokusert som de beste minimonitorene, men heller ikke like fremadlent som noen av disse kan være. Lydbildet er veldig frigjort, ikke ”boksete” slik man ofte opplever når man går fra små stativhøyttalere til store gulvhøyttalere i budsjettklassen. Samtidig opplevde vi å kunne sitte utenfor ”sweet spot” midt mellom høyttalerne, uten at lydbildet falt sammen.

Den siste tiden har vi hatt mange dyre høyttalere innom testrommet. Vienna Acoustics Liszt, Sonus faber Olympica for å nevne noen. Eksotiske konstruksjoner med nokså kompromissløs tilnærming til lydproduksjon. Slikt blir man lett kresen av, og forskjellen ned til et par alminnelig gode høyttalere som PSB X2 T blir naturligvis merkbar. Men ikke så stor man kanskje skulle tro: Åpenheten i lydbildet og måten lyden fra alle høyttalerelementene smelter sammen til en presis sammenheng, er bemerkelsesverdig god uansett pris, og vitner om at PSB har gjort mye riktig med disse høyttalerne.

Vi måtte selvsagt gi PSB-høyttalerne en runde i hjemmekinoen også, og X2 Tower viser seg å være en høyst kapabel fronthøyttaler i surround-sammenheng. X2T kan med fordel settes til ”Large”, og takket være den gode følsomheten kan de spille meget høyt og rent, med masse dynamisk overskudd. Vi prøvde dem sammen med Pioneers nye SC-LX88 receiver med meget godt resultat.

PSB_Imagine_X2T driver detail

Konkurrenter
X2 Tower er selvsagt ikke uten konkurrenter. Flere av de største produsentene har lansert nye serier i den rimeligere klassen den siste tiden. Deriblant B&Ws nye 600 S2 serie som regnes for å være en av de mest seriøse utfordrerne. Vi gjorde en kjapp sammenligning opp mot de gulvstående 684 S2. Og lyden levner ingen tvil om at X2 T er en vesentlig større og mer kapabel høyttaler enn 684. Bassen rekker dypere, og lydbildet antar et større omfang uten at det går utover presisjonen. Der 684 er litt høflig med basstrommene, leverer PSB til med realistisk tyngde og skala. Forskjellen i følsomhet er også tydelig, ved at PSBene kan spille merkbart høyere med samme effekt inn, noe som er spesielt verdt å merke seg i hjemmekino-sammenheng. 684 S2 koster riktignok en tusenlapp mindre, og er vesentlig mer kompakt. Det er tydelig at man må opp på de større 683 S2 (12.496 kr) for å gi kanadierne verdig konkurranse.

Konklusjon
Paul Barton ikke har glemt gamle kunster, og har med Imagine X2 Tower lykkes i å lage en meget potent høyttaler for sin prisklasse. Selv med enklere kabinett og produksjonsmetoder, har de greid å bevare mye av den høye ytelsen fra Imagine-serien. Faktisk kommer X2 ubehagelig nær Imagine T2 på flere områder. Resultatet av den enkle, men smarte konstruksjonen hører vi med en gang X2 får musikk gjennom seg. Lyden er stor og fyldig, med realistisk dybde og rom. X2 PSB Imagine X låter egentlig bedre enn gulvhøyttalere i denne prisklassen har rett til!

Vi klødde oss litt i hodet da PSB nylig lanserte sin nye høyttalerserie. En rekke nye modeller med tilsvarende eller bedre ytelse som den kritikerroste Imagine-serien, til vesentlig lavere pris? Her var det noe som ikke stemte…! Så viste det seg at nye Imagine X som serien heter, ikke er ment å erstatte dagens Imagine-modeller. I stedet dreier det seg om en kraftig oppgradering av den billigere Image-serien. De nye høyttalerne kom imidlertid så nær de dyrere modellene lydmessig, at PSB har gitt dem tittelen Imagine X. Spesifikasjonene er veldig like, men med forenklede konstruksjoner og rimeligere materialer for å få ned prisen. I følge PSB selv skal dette ha gitt X-modellene et hittil uhørt bra forhold mellom pris og ytelse. Imagine X2 Tower Toppmodellen i serien, Imagine X2 Tower, er et godt eksempel på det. Den slekter tydelig på Imagine T2, som kollega Geir Nordby hadde mye bra å si om da han testet dem for to år siden. Noen forskjeller er det: Det bueformede kabinettet er erstattet med en enklere variant, hvor kun fronten er buet. Til gjengjeld er kabinettet dypere, mens bassportene er flyttet til fremsiden. X2 vinner nok ingen designpris: de ser ut som skikkelige høyttalere skal gjøre, og tar nødvendigvis litt gulvplass. Du får heller ingen eksklusiv finish: standard svart vinyl er eneste valgmulighet. Likevel er det imponerende hva PSB har greid å klemme inn i et høyttalersett til 10.000 kroner: Mens T2 fordeler bassgjengivelsen på tre 5 ¼” elementer, sitter det to 6,5” basser i X2, samt en helt ny 5 ¼” mellomtone i egen, avlukket del i kabinettet, og en titandiskant med neodym magnet. Kombinert med bi-wiring terminaler (kjekt hvis du har en receiver med ekstra høyttalerutganger for bi-amping), doble bassporter og rikelig kassevolum, ligger alt til rette for en potent lydgjengivelse. Forskning på lyd Høyttalerkonstruksjon er forholdsvis enkelt å lære seg, men en vanskelig kunst å mestre. Alle høyttalerkonstruktører har sine ulike filosofier og fremgangsmåter for hvordan de bygger høyttalerne sine. Noen liker å starte med de beste råvarene, og plukker høyttalerelementer fra øverste hylle. Andre stoler på sine egne ”gullører” for å lytte seg frem til de komponentene som låter best. Og mange kopierer hverandre… PSB_Imagine_X2T binding posts Doble høyttalerterminaler tillater bi-wiring eller bi-amping. Hos PSB liker de å basere seg på vitenskapelige fakta om hvordan vi mennesker oppfatter lyd. For å gjøre dette har de alliert seg med noen av klodens glupeste hoder innen akustikk. Sjefkonstruktør Paul Barton har siden starten på 70-tallet vært en hyppig bruker av det kanadiske forskningssenteret National Research Council. Hos NRC forsker de på alt fra romfart til mikrobiologi, men de har også en egen akustikkavdeling. Her finnes et av verdens mest avanserte ekkofrie rom, samt spesialiserte lytterom for blindtester av lydutstyr. Disse fasilitetene har vært til uvurderlig hjelp for kanadiske høyttalerprodusenter som PSB, Mirage og Paradigm, med flere. Lydkvalitet Kraft og presisjon koster penger, heter det. Det å konstruere høyttalere som kan spille høyt, rent, og takle alle musikkformer fra Metallica til Mozart uten forlegenhet, krever kort sagt høyttalere som tåler en trøkk. Det utelukker dessverre mange av de minste og billigste høyttalerne, for med en gang du ”drar på litt” med favorittmusikken, kommer svakhetene frem. Det skader ikke å ha høyttalere som tåler litt ekstra volum til hjemmefesten! PSB X2 Tower viser seg å leve godt opp til alle disse kriteriene. Plassert riktig, med omtrent lik avstand mellom høyttalerne og til lytteposisjon, vinklet svakt innover, greier de store PSBene virkelig å fylle hele rommet med lyd. Lydbildet er enormt, med overbevisende dybde og klangbunn. Samtidig leverer de et klippefast stereoperspektiv: Separasjonen mellom venstre og høyre kanal er meget god, og vitner om jevn spredning og faserespons. På noen opptak opplevde vi til og med en aldri så liten surroundeffekt! En slik stor og mektig lyd pleier ofte å føre med seg noen ulemper i denne prisklassen, som regel i form av dårlig presisjon, mye farging og ullen bassgjengivelse. Derfor er det både gledelig og overraskende at X2 låter meget stramt, detaljert og med full kontroll også i bassområdet. Lyden av basstrommer er fast og bestemt, samtidig som synthbass og gitar gjengis med skikkelig tyngde. Bassen er fyldig og fin, og her får vi mer enn bare imponatorbass – den rekker dypt uten å favorisere enkelte frekvenser. Vi opplevde også at X2 Tower som relativt fleksible plasseringsmessig, og kunne stilles nær bakveggen uten at bassen ble for ujevn. PSB_Imagine_X2T_BLK_Front_Solo Dedikert mellomtone Treveis høyttalere er fortsatt ganske uvanlig i denne prisklassen. Fordelene med å ha et dedikert mellomtone-element slik X2 Tower har, er blant annet at man oppnår lavere forvrengning og bedre dynamikk i det toneområdet hvor ørene våre er mest følsomme for feil. Det gir også fordeler for basselementene, som får et snevrere frekvensområde de må gjengi. I X2 sitt tilfelle har de to bassene litt ulike virkeområder, som kombinert med den adskilte plasseringen, motvirker stående bølger i lytterommet. Paul Barton skal visstnok være ekstra stolt av det nye mellomtoneelementet av karbonfiber som PSB har utviklet til X2. Og vi kan saktens skjønne Bartons begeistring. Mellomtonen er krisp, tørr og superlett, og med svært liten farging. Nær-mikede stemmeopptak låter nifst ekte og tilstedeværende gjennom X2-ene! PSB har lenge hatt en forkjærlighet for diskanter med metalldom, som til tider har gitt litt tendens til metallisk klang. På X2 hører vi ingen tegn til dette. Klangen oppleves lun, varm og fyldig. Diskanten er kanskje ikke like fokusert som de beste minimonitorene, men heller ikke like fremadlent som noen av disse kan være. Lydbildet er veldig frigjort, ikke ”boksete” slik man ofte opplever når man går fra små stativhøyttalere til store gulvhøyttalere i budsjettklassen. Samtidig opplevde vi å kunne sitte utenfor ”sweet spot” midt mellom høyttalerne, uten at lydbildet falt sammen. Den siste tiden har vi hatt mange dyre høyttalere innom testrommet. Vienna Acoustics Liszt, Sonus faber Olympica for å nevne noen. Eksotiske konstruksjoner med nokså kompromissløs tilnærming til lydproduksjon. Slikt blir man lett kresen av, og forskjellen ned til et par alminnelig gode høyttalere som PSB X2 T blir naturligvis merkbar. Men ikke så stor man kanskje skulle tro: Åpenheten i lydbildet og måten lyden fra alle høyttalerelementene smelter sammen til en presis sammenheng, er bemerkelsesverdig god uansett pris, og vitner om at PSB har gjort mye riktig med disse høyttalerne. Vi måtte selvsagt gi PSB-høyttalerne en runde i hjemmekinoen også, og X2 Tower viser seg å være en høyst kapabel fronthøyttaler i surround-sammenheng. X2T kan med fordel settes til ”Large”, og takket være den gode følsomheten kan de spille meget høyt og rent, med masse dynamisk overskudd. Vi prøvde dem sammen med Pioneers nye SC-LX88 receiver med meget godt resultat. PSB_Imagine_X2T driver detail Konkurrenter X2 Tower er selvsagt ikke uten konkurrenter. Flere av de største produsentene har lansert nye serier i den rimeligere klassen den siste tiden. Deriblant B&Ws nye 600 S2 serie som regnes for å være en av de mest seriøse utfordrerne. Vi gjorde en kjapp sammenligning opp mot de gulvstående 684 S2. Og lyden levner ingen tvil om at X2 T er en vesentlig større og mer kapabel høyttaler enn 684. Bassen rekker dypere, og lydbildet antar et større omfang uten at det går utover presisjonen. Der 684 er litt høflig med basstrommene, leverer PSB til med realistisk tyngde og skala. Forskjellen i følsomhet er også tydelig, ved at PSBene kan spille merkbart høyere med samme effekt inn, noe som er spesielt verdt å merke seg i hjemmekino-sammenheng. 684 S2 koster riktignok en tusenlapp mindre, og er vesentlig mer kompakt. Det er tydelig at man må opp på de større 683 S2 (12.496 kr) for å gi kanadierne verdig konkurranse. Konklusjon Paul Barton ikke har glemt gamle kunster, og har med Imagine X2 Tower lykkes i å lage en meget potent høyttaler for sin prisklasse. Selv med enklere kabinett og produksjonsmetoder, har de greid å bevare mye av den høye ytelsen fra Imagine-serien. Faktisk kommer X2 ubehagelig nær Imagine T2 på flere områder. Resultatet av den enkle, men smarte konstruksjonen hører vi med en gang X2 får musikk gjennom seg. Lyden er stor og fyldig, med realistisk dybde og rom. X2 PSB Imagine X låter egentlig bedre enn gulvhøyttalere i denne prisklassen har rett til!
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • 3-veis bassrefleks
  • 8 ohm/90 dB følsomhet
  • 1” titandiskant
  • 5 ¼” mellomtone
  • 2 x 6,5” basser
  • 22,7 x 103,6 x 44,6 cm
  • Pris: 9.995 kr
  • Web: interconnect.no
Pris: 9995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.