annonse
annonse

Test: Piega Classic 60.2

Høyreist musikkmester

Med Piegas store gulvhøyttaler sitter man nærmest og studerer musikkens DNA gjennom et mikroskop.

Lyd & Bilde mener

Klarheten i tonene er ekstrem! Høyttaleren responderer lynraskt på musikkens mange transienter, og gjengir de lyseste overtoner med et vakkert skinn. Rommet er enormt, og bassen er stram, dyp og veldefinert.
Med feil plassering kan bassen låte noe frakoblet resten av frekvensområdet. Høyttalerne trenger plass!

Det er ikke hver gang man gleder seg til å pakke opp et produkt. Selv dyre produkter kan bli møtt med et skuldertrekk, før man går løs på arbeidet med å pakke opp, koble til og lytte. Hele tiden vel vitende om at produktet mest sannsynlig trenger litt arbeid for å få til skikkelig, og at det er en deadline et sted lenger ned i løypa som skal overholdes. Men da disse sværingene fra Piega kom inn døra, kriblet det litt. Dette skulle bli de første fra den sveitsiske produsenten jeg fikk høre, som ikke hadde kabinetter av aluminium. Ikke at det er noe galt med aluminium, men det betød også at dette var mitt første møte med såpass store Piega-høyttalere til under 100.000 kroner for paret. Som likevel bare er de nest største i Classic-serien.

Hvis du trodde fravær av aluminium gjør høyttaleren mindre eksklusiv, tro om igjen. Utførelsen er virkelig upåklagelig, der de står høyreist, i et MDF-kabinett bekledd av mange lag med deilig, svart pianolakk. Kabinettet er buet innover for å hindre parallelle flater. Av samme grunn skrår topplaten oppover fra foran til bak, slik at den ikke går parallelt med bunnplaten. Dermed hindres stående lydbølger inni kabinettet, og i stedet får lyden flyte fritt ut av høyttaleren.

 

Båndmembraner

Piega sverger til bånddiskanter, og i tilfellet Classic 60.2 benytter også mellomtonen båndmembran. Disse er montert sammen som et koaksialelement, hvor diskanten er plassert i midten, med mellomtonemembranen rundt denne. Dette for å gi en mest mulig faseriktig og sømløs overgang de to imellom, samtidig som de to spiller på samme akse i alle retninger. Med det resultat at stereoperspektivet og frekvensresponsen blir best mulig, selv om man ikke sitter helt midt imellom høyttalerne når man lytter.

 

Dyp bass

Høyttalerne er store, tunge og deilige. De er oppgitt til å gå helt ned til 24 Hz i bassregisteret, som er dypere enn grunntonen på alle musikkinstrumenter, inkludert den mørkeste tangenten på et normalt flygel. Dette er imponerende, med tanke på at følsomheten er hele 93 dB med én watt, som betyr at man står langt friere i valg av forsterker enn med mindre følsomme høyttalere. Men det er også krevende å gjengi i et normalt rom. Og uansett, følsomme eller ei, skikkelige høyttalere krever skikkelig forsterkning.

 

Lyden av Piega

Store høyttalere skal låte stort. Og med vår vante plassering rundt 70 centimeter til hver sidevegg og en meter til bakveggen gjør de nettopp det. Selv med den ikke veldig dyre Parsound Halo Integrated Amplifier, eller HINT, en integrert forsterker til 30.000 kroner med 160 watt å rutte med per kanal. Test kommer om litt, men jeg kan røpe såpass at den har meget god oppløsning samtidig som kontrollen på musikkens mange skifter er imponerende.

På Boris Blanks elektroniske ”Touching Ghosts” er vokalen til Malia meget klar, og tamburinen rasler krispt og deilig. Det er noe eget med bånddiskant når det kommer til luftighet, og med båndmembran også til mellomtoneelementet gjengis musikken med en hurtighet av det sjeldne.

Piega_Classic_60.2_svart
Classic 60.2 er like lekker som den er autoritær i svart pianolakk. Foto: Piega.

Det er masse kraft i bassen. Men sett i forhold til de mye dyrere Electrocompaniet Nordic Tone og også de noe rimeligere Vienna Beethoven Concert Grand SE (testet i dette bladet) er bassen litt frakoblet resten av frekvensområdet, og oppfører seg litt som om en separat subwoofer står og spiller fra et annet sted i rommet.

Mer nøyaktig plassering må til. Da kan man for eksempel bruke Cardas sin romkalkulator. Vårt rom måler 6,9 x 4,5 meter, og man finner da ut at beste plassering er 124,2 cm til sideveggene fra høyttalerens akse (midten av diskanten), mens avstanden fra frontplaten til høyttalerens bakvegg skal være 201,15 cm. I vårt rom er dette en altfor upraktisk avstand til bakveggen, da kan den halveres til 100,58 cm. Dette er et godt utgangspunkt å starte med, men det kan godt hende man ender opp med en annen plassering. I dette tilfellet funket det best med en alternativ metode, og plasserte høyttalerne 112,5 cm til sidevegg målt fra midten av diskantelementet, og med frontplaten 172 cm til bakveggen.

 

Alt er på plass

Det er noe helt annet nå. Bassen sitter nå tidsriktig sammen med resten, og der den kunne oppleves som noe sidrumpa, er den nå stram og deilig. Og den går dypt. Sammenlignet med nevnte Vienna Beethoven Concert Grand SE er det en tøffere bassrespons i Piegaene. I den grad at jeg måtte sette på N.W.A.s ”Sa Prize (Part 2)” fra 1990. Dette er oppfølgeren til klassikeren ”Fuck Tha Police” 1988, og er om mulig enda tøffere. Med samples fra masse herlig 70-tallsfunk svinger det sånn at man nesten ikke kan sitte stille. En ung Dr. Dre er like forbanna som han er sulten, mens Eazy-E har stått opp fra de døde for å skrike ut mot politivold, der hvor han flower bedre og tøffere enn nært sagt hvilken som helst av dagens rappere. Og Piega Classic 60.2 står i sentrum, og pumper løs med høy underholdningsfaktor samtidig som jeg knapt kan huske å ha hørt rapperne stå like klart foran meg som nå.

Piega_Classic_hvit
Classic-serien kommer også i hvit pianolakk. Foto: Piega

  • Type: 3-veis bassrefleks
  • Diskant/mellomtone: Koaksial båndmembran
  • Bass: 2 x 22 cm
  • Frekvensområde: 24 Hz - 50 kHz
  • Følsomhet: 93 dB (1W/1m)
  • Impedans: 4 Ohm
  • Utførelse: Svart eller hvit høyglans
  • Mål: 132 x 35 x 46 cm (H x B x D)
  • Vekt: 52 kg
Pris: 88000,-

Les også

9 rimelige lydplanker

Det er lite man får gjort med fysiske lover. En flat TV gir alltid flat lyd! Man kan argumentere at lyden er halve opplevelsen, og nettopp derfor anbefaler vi på det sterkeste å oppgradere til ekstern lyd. Selv om Disney har kjøpt opp Star Wars-franchisen har man ikke lyst til at Darth Vader skal låte som Mikke Mus …Heldigvis trenger det ikke å…

Tangent X6BT Phono

Blant gulvhøyttalere er Tangent X6BT fortsatt forholdsvis "partnervennlig" – og i samme format som f.eks. Dali…

JBL Bar 3.1

JBL Bar 3.1 er ikke til å kimse av, når man ser subwooferen med sitt undersidemonterte basselement på hele 10…

Sony HT-XF9000

Dette er Sonys rimeligste lydplanke som simulerer lyd i høyden, for å gi ekstra størrelse på lydbildet fra filmer…

Philips Fidelio B1/12

Fidelio B1 vil med sin bredde på 40 cm aldri se dominerende ut, uansett hvilken TV den plasseres under. Subwooferen…

Yamaha YAS-207

Yamaha har lang erfaring med å lage lydplanker som simulerer ekte surroundlyd, og enkelte av kreasjonene har imponert oss stort. Med YAS-207 brukes for første gang DTS Virtual:X som surroundsimulator, som forsøker å innbille oss at lydbildet også har en høydedimensjon.HDMI-inngangen støtter 4K bildesignaler fullt ut, men et tydelig display…

Panasonic SC-HTB250

Panasonic SC-HTB250 er en smal lydplanke, som passer med små TV-er. Den trådløse, slanke subwooferen passer under…

Samsung HW-N660

HW-N660 støtter 4K-video fra Blu-ray via HDMI-inngangen, og den bretter ut lyden også i høyden, for å gi en ekstra…

LG SJ8

LG SJ8 er bredest i testen, og tar seg bra ut med store TV-er. Den er slank og elegant, og den er brukervennlig med…

Klipsch RSB-6

Utseendet er røft og maskulint, med en lengde som best matcher TV-er på 46 tommer eller større. Lydplanken har HDMI-inngang som støtter HDCP 2.2 og dermed alle nyeste videooppløsninger. Den mangler derimot display, så man må tett på for å se inngang og lydmodus. Det blir ikke bedre av den lille og kjipe fjernkontrollen. Lydkvalitet Dialoger på…

DALI Spektor 2

Det er spennende å teste de nyeste superhøyttalerne. Men uansett hvor banebrytende high-end-teknologiene måtte…

JBL Boombox

Vi har testet mange av JBLs portable høyttalere, som den basstunge JBL Flip 4 og den smarte JBL Charge 3. Med JBL…

Vooni Boombox

Når man pakker opp Vooni Boombox blir man faktisk litt lattermild. Den er så stor at man tror det er en spøk. Så…