: Naim Mu-so

Superb trådløs lyd

Den er lekker, velspillende og enkel å bruke. Et skoleeksempel på at trådløse høyttalere ikke behøver å være et halvbra kompromiss.

Lyd & Bilde mener

Fantastisk dynamisk og engasjerende lyd, og praktfull kvalitet. Den spiller alt, og kan kobles sammen med flere høyttalere om man vil ha musikk i flere rom.
Fjernkontrollen er kjip, og grillen for tett. Bruk heller appen og ta av plastgrillen.
 • Trådløs høyttaler
 • Multiromstilkobling.
 • Airplay- og Bluetooth-strømming
 • Spotify Connect
 • Netttradio
 • USB-inngang
 • Analog linjeinngang
 • Fjernkontroll
 • Pris: 9.290 kr
 • Web: mono.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9290 kr

Markedet flommer over av trådløse høyttalere. Små og store, som man kobler trådløst sammen med mobilen, nettbrettet eller laptopen. Noen av dem er riktig gode, de fleste av dem middelmådige.

Men denne er i en klasse for seg.

Naim er de sære engelskmennene som går sine egne veier, og ofte lykkes. Blant annet har de gjort oss vilt begeistret for de trådløse forsterkerne i Uniti-serien, som er noe av det beste vi har testet. Derfor har vi høye forventninger til deres første trådløse høytttaler: Mu-so.

Superenkel
Den finner du neppe blant isenkram og kjøkkenmaskiner på nærmeste kjøpesenter. For mu-so er et ekte hi-fi-produkt, som ikke har så mye mer til felles med masseproduserte kinesiske trådløshøyttalere, enn at du kan strømme musikken trådløst fra mobilen.

Alt man trenger er en trådløs smartmobil, nettbrett eller laptop med Bluetooth. En universell standard for å strømme musikk fra A til B. Apple-brukere kan bruke AirPlay som er strømming over Wifi, men Wifi kan også brukes om mobilen ikke har AirPlay. For mu-so støtter UPnP-standarden, slik at man bruke en Android-mobil med Wifi-strømming.

Enkelt er det også. Såre enkelt. Last ned Naims mu-so app først, og følg instruksjonene. Etter to minutter er man tilkoblet og det er bare å trykke play, og skru opp volumet.

Man kan også koble til lydkilder via en minijackinngang på høyresiden av den 63 cm brede høyttaleren. Der sitter også en USB-inngang for direktetilkobling av mobilen. Mu-so kan også brukes som lydplanke for en tv, bare plugg i en optisk lydkabel og velg riktig inngang på fjernkontrollen. Eller den lekre berøringsflaten i sentrum av den store volumkontollen.

Naim har også lagt inn Spotify Connect for de som har eller ønsker seg en konto hos verdens største strømmetjeneste. Som om det ikke er nok, har den også vTuner integrert – nettradio, som gir deg tilgang til titusenvis med radiostasjoner over nett.

Høyttaleren kan også kobles sammen i et trådløst nettverk med andre mu-so-høyttalere, slik at man får en multiromsløsning med flere høyttalere. Det er også mulig å koble den til et kablet nettverk, via ethernetkontakten på undersiden.

Massivt lydbilde
Høyttaleren er forberedt for høyoppløste strømmetjenester, og støtter 24-bits/192 kHz-lydfiler som åpner for bedre lydkvalitet enn vanlig fra for eksempel CD-formatet. Derfor støtter den også de vanligste lydformatene på nett, Som Wav, FLAC og Apples Lossless og AIFF-filer, i tillegg til de vanlige MP3, AAC, WMA og Ogg-formatene.

Det gjør mu-so perfekt sammen med for eksempel WiMP HiFi, som leverer full 16-bits-kvalitet via en app eller nettleseren.

Da får man virkelig utnyttet de 6 x 75 wattene med effekt ombord, som driver to diskanter, to mellomtoneelementer, og to elipseformede basselementer. Alle montert under en avtakbar grill, som kan byttes ut med en grill i en av fire andre farger enn sort.

naim-muso-black-angle

Et lite tips om grillen: Den er litt for tett etter min smak, og maskerer særlig diskanten når den sitter på høyttaleren. Napper man den av, åpner lydbildet seg opp, og detaljer kommer bedre frem. Fokuset skjerpes og instrumenter klinger tydeligere.

Men selv med grillen på, spiller mu-so-høyttaleren sjokkerende høyt, med et enormt lydbilde som lett fyller en stue med musikk. Den er fokusert nok i massevis til at klangen fra strykere og klaver kommer tydelig frem, og dynamisk nok til at du ikke går glipp av noe mellom de svakeste og kraftigste partiene i en symfoni.

Den henger forbausende godt med i bassen også. Å skifte fra Beethovens klaverkonsert til Bill Frisells Pipeline, var en opplevelse. Høyttaleren taklet bassdynamikken med letthet, og lød like uanstrengt og engasjerende på Johnny Cash, som på Alicia Keys.

Selv når man spiller høyt, makter høyttaleren å holde stilen. Men den er ikke redd for sarte nyanser. De klarer å hente frem mer informasjon lyder mer tredimensjonalt på for eksempel Damian Rice siste album, My Favourite Faded Fantasy, eller Alison Krauss Paper Airplane. To typer vokal som er veldig krevende å gjengi riktig, men det gikk over all forventning. Som en lakmustest forsøkte jeg også med kor fra Beethovens Christus Am Olberge, og da var det antydning til at bassen tidvis farget mellomtonen i de kraftigste partiene.

Attraktiv og velspillende
Naim mu-so er et praktdesing med aluminium trukket over MDF-plater, massive kjøleribber og en belyst pleksiglasssokkel. Men det er også en fremragende trådløs høyttaler. Martin Logans Crescendo har litt luftigere diskant, JLB L16 har mer basstrøkk, men ingen av dem lyser så balansert og samtidig dynamisk som Naim mu-so. Som kanskje er den beste trådløse høyttaleren under 12.000 kr.

 

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.