Search
Generic filters

FiiO EX1

 itemprop
FiiO EX1

Hør alt som skjer

FiiO EX1 gjengir musikken på ærligste vis, og evner dessuten å engasjere. Men disse øreproppene krever en god spiller.

Lyd & Bilde mener

En utstrakt og fyldig bass krydrer et ellers analytisk og meget nøytralt lydbilde. Her er også rikelig med overtoner.
Mellomtoneområdet oppleves som noe slankt, og pares proppene med en dårlig mobiltelfon, forsvinner lyttegleden tvert.
 • Type: Ørepropper
 • Element: 13 mm titan
 • Kabel: 1,2m Kevlar-forsterket kopper
 • Følsomhet: 102 dB / mW
 • Impedans: 16 Ohm
 • Vekt: 18 g
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1348 kr

FiiO er best kjent for sine små duppeditter som gir bedre lyd fra bærbare musikkspillere og mobiltelefoner, som for eksempel hodetelefonforsterkere og små digitalkonvertere. Når produsenten så lanserer sine første ørepropper, satses det på eksklusive materialer og en respektabelt høy prisklasse som plasserer proppene i den seriøse enden.

Les også: Få superlyd fra mobilen!

Huset hos FiiO EX1 har alle sine deler skåret ut i metall. Baksiden er laget i duraluminium, altså aluminium iblandet en liten dose kobber, mangan og magnesium for å øke styrken. Dette kjenner vi også fra de kjempedyre hodetelefonene Pioneer SE-Master1, som undertegnede fortsatt mener godt kan være verdens beste.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

På delen av ytterhuset som peker innover mot kraniet er en gruppe ventilasjonshull, som er tilpasset i størrelse og plassering for å levere den ønskede klangkarakteren. Disse gjør da også at det lekker noe lyd ut, så du risikerer at andre hører diskantlyden fra proppene. Dette har tydeligvis vært en avveining fra produsentens side, som har siktet mot den mest troverdige lyden, på bekostning av lydmessig privatliv. Det er ikke like påtrengende som med åpne klokker, men fruen lot meg ved et par anledninger vite at hun hørte musikken min – selv når jeg spilte ganske lavt fra sofakroken.

 

Meget velbalanserte toner

FiiO skal ha stor honnør for hvor bra EX1 låter inn i øret på den viktigste personen – altså meg selv. Sangstemmer står klokkeklart frem fra musikken, og cymbalene er krispe og luftige på én gang. Kontrastene i musikken kommer godt frem, selv om de 13 millimeters elementene i små propper ikke hamler opp med de beste klokkene med både 40, 50 og til og med 70 millimeters membraner. Men for små propper å være, er jeg imponert.

Det som kunne blitt et ganske flatt og kjedelig lydbilde, krydres med en liten forsterkning i bassregisteret. Ikke for mye, bare nok til at man får deilig, fyldig lyd fra bassinstrumentene. Og det er bra fraspark i elektroniske rytmer, enten det er Daft Punk, Prodigy eller Dr. Dre som står på menyen.

annonse
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Dette er med gode spillere som FiiO sin egen X5 eller en hodetelefon-DAC som Audioquest Dragonfly. Det som derimot ikke er noe fett, er at jeg ble påminnet om hvor begredelig dårlig min HTC One M8s låter fra hodetelefonkontakten. Hi-hat låter stikkende, og cymbaler skjærer. Så sørg for at du enten har en god musikkspiller, eller en mobiltelefon med bra hodetelefonutgang.

annonse

 

Konklusjon

FiiO EX1 låter meget bra. Lyden er godt balansert, det er bra oppløsning i det viktige overtoneområdet, som gjør at musikken svever fint, og stemmer er klare som dagen. I tillegg er bassen både fyldig og fyrrig, som er en fin kontrast til den analytiske mellomtonen. I mine ører låter EX1 til og med bedre enn Philips Fidelio S2, som krydrer lyden mer. I så måte minner FiiO EX1 mer om ACS Evoke Studio Universal til 1.895 kroner, bare ikke med fullt like nøytral bassgjengivelse.

Sammen med en dårlig lydkilde med høy forvrengning kan det låte mer spisst og hardt i toppen, men da er det lydkilden som skal kastes – ikke proppene. Bare vær oppmerksom på at det lekker noe lyd ut.

annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  1 Kommentar
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til FiiO EX1

   data-srcset

  Skikkelig hi-fi i øret

  Selv om de er bittesmå og prisen er overkommelig, er JBLs helt trådløse ørepropper mer enn voksne.

   data-srcset

  JBL uten spesielle fordeler

  JBLs støydemper i mellomprisklassen har de grunnleggende tingene på plass. Men verken lyd eller funksjoner imponerer.

  (Foto: Jabra)

  Overlegne treningspropper

  Jabra Elite Active 75t er kanskje de beste trådløse treningsproppene man kan kjøpe for penger.

   data-srcset

  Bravo, Sennheiser!

  Sennheiser når helt til topps med sin nyeste utgave av Momentum True Wireless.

  B&O Beoplay E8 3rd Generation

  Endelig er luksusproppene gjort riktig

  Bang & Olufsen har prøvd og feilet noen ganger med sine helt trådløse Beoplay E8. Den tredje utgaven er den beste så langt.

  SOMMERTILBUD
  6 UKER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
  PRØV i 6 UKER
  close-link