annonse
annonse
annonse
TEST:

NuPrime IDA-16

annonse

Nøytral arbeidshest

NuPrime IDA-16 er som Sveits: Den er nøytral, men uten unødvendig snillhet eller flashy innpakning.
Pluss lbadvantages
Supernøytral digital toppklasse forsterker som drar alt du kan finne på å koble til av høyttalere, og leverer en ultra-høyoppløst lyd.
Minus lbdisadvantages
Hvis du synes at en toppforsterker skal se imponerende og ”flashy” ut er IDA-16 ikke noe for deg. Prisen er heller ikke for alle og enhver.

Vi har ofte testet produkter fra NuForce, og vi har hver gang vært begeistret for både lydkvaliteten og prisen, da man vanligvis får mye for pengene. Nå har NuForce skapt et separat merke til deres beste produkter kalt NuPrime. NuPrime IDA-16 er det første produktet i serien: En 200 W integrert digitalforsterker.

Med NuPrime IDA-16 er vi oppe i den litt høyere enden av prisspekteret. Riktignok ikke i det nådeløse high-end segmentet, hvor signalkablene koster like mye som en  brukt Mercedes, men likevel kostbart nok til at det blir vanskelig å forklare slektninger og naboer at prisen gjelder forsterkeren alene og ikke hele anlegget.

IDA-16 koster like over 20.000 kroner for en integrert stereoforsterker. Det er en pen sum penger. Med til bildet hører det imidlertid at forsterkeren er digital hele veien gjennom, og at man på den måten får en digitalkonverter av høy klasse med i prisen. Konverteringen til analogt skjer like før høyttalerutgangen.

Designen er stilren, grensende til skrapet. Forsterkeren er en bred, meget flat boks som leveres i enten sølvgrå eller sort, med avskårede kanter. Det ser sobert og eksklusivt ut, men det er ikke gjort noe for å imponere i form av tykke frontplater, eksotiske materialer eller høyglansfinish. Her er det de indre verdiene som teller.

 

Første med 384 kHz og DSD
Teknisk er IDA-16 akkurat like gjennomført som NuForce/NuPrime har tradisjon for. Den er angivelig den første integrerte digitalforsterker som kan dekode DSD-signaler og PCM med samplingfrekvenser opp til 384 kHz. Dette gjelder via USB-inngangen, mens de øvrige digitalinngangene ”bare” arbeider opp til 192 kHz/24-bit oppløsning.

NuPrime er spesielt stolte over strømforsyningen, som er av switchmode-typen, og hvor både arbeidsfrekvens og spenning tilpasses løpende etter musikken. Et såkalt cross-matrix array (CMA) av kondensatorer sørger for strømreservene. Hva som ligger bak betegnelsen avsløres imidlertid verken av produsenten eller av Wikipedia.

Det er digitale innganger av nesten alle slag: koaksial, optisk og USB. Det mangler kun balansert AES/EBU for å gjøre settet komplett. Og USB-inngangen håndterer både PCM og DSD.

Betjeningen skjer enten ved hjelp av NuForces meget karakteristiske sekskantede fjernkontroll, som man enten beundrer eller vil gjemme bort, eller via en rekke med diskrete trykknapper langs forsterkerens øverste kant. Noen ganger må man imidlertid prøve et par ganger før forsterkeren reagerer, slår seg på eller skifter funksjon.

 

Nøytral uten å være tilgivende
Det spesielle ved IDA-16 er at det ikke er noen spesielle kjennetegn. Det er ingen toneområder som får særbehandling, og den har ingen spesialiteter. Den gjør bare sin jobb, og den gjør det godt!

Bassen er dyp og kraftfull. Høyttalerne, som vi trodde manglet bass, demonstrerer plutselig autoritet i bunnen. Vi har hørt forsterkere med en mer imponerende bassgjengivelse, men IDA-16 gjør det bare korrekt. Mellomtonen er åpen og nyansert, og stemmer står fritt i rommet uten slør – når opptaket og det øvrige utstyret tillater det. Det samme gjelder i toppen, hvor det som på andre NuForce-produkter, er masser av oppløsning og luft. Å si at vi fant nye detaljer i plater som vi kjente, er en gammel anmelderklisje. Som ikke desto mindre er sann.

IDA-16 er et enkelt selskap da den ikke har spesielle karakteristikker som skal passe sammen med resten. Men tolerant er den ikke. Dårlige opptak og betoninger i andre ledd av avspillerkjeden avsløres uten smålige hensyn, hvor en mer ”sjarmerende” forsterker kunne ha drysset et formildende lag tryllestøv ut over helheten.

IDA-16 er kraftig nok til å drive langt størsteparten av de høyttalere som man kan finne på å koble til, og det til realistiske lydtrykk. På grunn av sin konstruksjon produserer den stort sett ingen spillvarme, så den krever ikke mye plass omkring seg.

 

Konklusjon
NuPrime IDA-16 er en superstilren forsterker som vil trekke så godt som alt du kan spenne etter den, og som vil gjengi alle dine signalkilder på sin egen ubekymrede måte. Den tilfører ikke noen egne karaktertrekk til signalet og trekker heller ikke noe fra. Er du tilhenger av varm lyd og single-endende triodeforsterkere, blir den neppe ditt førstevalg. Og noen hardcore-high-end tilhengere vil synes IDA-16 er grå og kjedelig å se på, sammenlignet med imponerende og langt dyrere forsterkere. La oss heller kall den businesslike. Den venter bare på å bli koblet til og komme i gang med arbeidet.

Bli abonnent for å lese videre, få tilgang til alt digitalt innhold!.
Allerede abonnent? Logg inn

Velg ønsket lengde på abonnementet

Ingen bindingstid, si opp når du selv vil!

*abonnementet fornyes etter første måned. Pris 59,-

Full tilgang til Lyd & Bilde i 24 timer!

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55,-

Kun 44,03 kr måneden. Du sparer 180,-

Full digital tilgang 1 måned for 1 ,-

Abonnementet fornyes automatisk etter første måned. Pris 59,- . Ingen bindingstid. 

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Full digital tilgang i 6 måneder

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Abonnementet fornyes automatisk etter 6 måneder om ikke det sies opp.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Full digital tilgang i 12 måneder

Kun 44,03 kr måneden. Du sparer 180 kr!

Abonnementet fornyes automatisk etter 12 måneder om ikke det sies opp.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Print + full digital tilgang 1 år for 749 ,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Print + full digital tilgang 6 mnd for 425 ,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Full digital tilgang i 6 måneder

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Ønsker du å motta 6 utgaver av magasinet i tillegg for kun 21 kr i måneden?

Full digital tilgang i 24 timer for 19,-

Du bestiller enkelt ved å sende en SMS med kodeord

DPLN til 2131

Full digital tilgang i 12 måneder

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Ønsker du å motta 11 utgaver av magasinet i tillegg for kun 18 kr i måneden?

Ønsker du å motta velkomstgave i posten?

Velg ønsket velkomstgave

KYGO E4/1000

Totalpris 749,-


KYGO A4/300 BT

Totalpris 1149,-

 • Utgangseffekt: 2 x 200 W (8 ohm)
 • Frekvensområde: 10 Hz til 80 kHz
 • Innganger: Analog stereo RCA, optisk digital x 2, koaksial x 2, USB x 1
 • Utganger: 1 sett høyttalere (banan/skruterminaler), line out (stereo RCA), optisk digital
 • Oppløsning, koaksial: opp til 24-bit/192kHz
 • Oppløsning, optisk: opp til 24bit/192kHz
 • Oppløsning, USB: opp til 24-bit/384 kHz, samt DSD 2,8 MHz, 5,6 MHz og 11,2 MHz
 • Mål: 43,2 x 5 x 38,1 cm (BxHxD)
 • Fås i sort og sølvanodisert aluminiumsfinish

Pris: 25000 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro er både DAC og hodetelefonforsterker, men best hvis du kan utnytte begge deler.

  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  De har bare en platespiller, men den er til gjengjeld meget god - og trådløs.

  Sony PS-LX310BT

  Sony PS-LX310BT

  Med et par trådløse hodetelefoner og Sony-spilleren, er du klar for din første vinylsamling.

  NAD M10

  NAD M10

  Et komplett lydanlegg i det tunge sjiktet behøver ikke fylle hele stueveggen. Det beviser det nyeste medlemmet av NADs Masters-serie.

  Lyngdorf TDAI-3400

  Lyngdorf TDAI-3400

  Plassering av høyttalere og stueinnredning er en vanskelig kombinasjon. Lyngdorf Audio vil redusere lytterommets negative innvirkning på lyden.

  McIntosh C53

  McIntosh C53

  Forforsterkeren får en ny DAC-modul
  Monsterforsterker fra Dan D'Agostino

  Monsterforsterker fra Dan D’Agostino

  Den integrerte forsterkeren kan utstyres med DAC og phono-trinn.
  Geneva Touring S+

  Geneva Touring S+

  Geneva ypper seg med en særdeles potent reiseradio.

  annonse
  Lukk meny