Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Hegel H80

Perfeksjonert forsterkeroppskrift

Nå trenger alle forsterker med digitalomvandler, som Hegels særs vellykkede H80. Forsterkeren som har alt man trenger.

Skrevet av / 17.09.13 - 14:30
Hegel H80
Lasse Svendsen

Selv lenge etter at musikk ble digitalisert, har utviklingen nesten stått stille. Dagens hi-fi er fremdeles analog, fra CD-spilleren til høyttalerne. Kanskje kan det virke som bransjen stritter i mot, men det handler snarere om rasjonell tenkning.

Hittil har få maktet å lage vellydende heldigitale forsterkere, men tilgangen til digital musikk på nett og via strømming, har eksplodert. Løsningen har vært små DAC-er (digitalkonvertere), som man enkelt kobler til den – analoge – forsterkeren man har.

En enkel og fleksibel løsning, som gjør det mulig å koble digitale lydkilder til anlegget, via en liten DAC. Ulempen er at man må innom DAC-en for å skifte lydkilde. Som kan være spillkonsollen, kabel-TV-mottakeren, TV-en, en Apple TV – og en laptop. Som man bruker til å spille musikk fra Spotify, Wimp eller iTunes.

Derfor har flere forsterkere dukket opp med DAC innebygget. Noe som åpner for bedre betjeningsvennlighet. Da bytter man mellom lydkildene med forsterkerens fjernkontroll, slipper en ekstra boks i anlegget, og kan potensielt få enda bedre lyd fra de digitale lydkildene.

Norske Hegel er blant de få som hittil har byttet ut alle sine modeller med forsterkere som har DAC-en innebygget. Den minste av dem, Hegel H70, er en analog 70 EW forsterker med USB, optisk og koaksial lydinngang på baksiden. En forsterker som er så vellydende og engasjerende, at den ble kåret til årets forsterker det året den kom.

Svært fleksibel med fem digitale innganger inkludert USB, mer trenger man ikke.
Svært fleksibel med fem digitale innganger inkludert USB, mer trenger man ikke.

Nå er etterfølgeren her. I nye H80 er alle ingrediensene byttet ut, og den har fått litt mer effekt, en helt ny DAC med fem innganger, og endelig, en tegnrute.

High-end light
Siden H70 ble introdusert, har det skjedd mye på prosessorutvikling, og H80 har fått en ny digital konverter. Den arbeider med et 32-bits digitalfilter, 24-bits konvertering på opp til 192 kHz samplefrekvens for å holde kvantiseringstøy unna musikksignalet. USB-inngangen støtter opp til 24/96. Ganske så state-of-the-art for en integrert forsterker til 10.000 kr.

Mens DAC-en i H80 er en variant av separate Hegels H11 DAC, er den analoge forsterkerkretsen en light-utgave av Hegels massive integrerte H300 til 30.000 kr. Naturligvis med enklere komponenter, strømforsyning og med mye mindre effekt. Omtrent 80 W per kanal. Ikke den store økningen sett i forhold til H70, men en langt bedre strømforsyning og utgangstrinn, skal gi H80 enda bedre lydkvalitet, ifølge Hegel.

Sjokkerende frisk og potent
Etter noen uker med forsterkeren på testbenken, er det ingen tvil om at H80 spiller bedre enn H70. Som fremdeles er en utmerket forsterker, og koster noen tusenlapper mindre enn H80. Med analoge lydkilder, merket jeg at H80 hadde nesten den samme stålkontrollen i bassen som H300. En hard og kontant bass, med enorm rekkevidde i frekvens, og bedre dynamisk kontrast. Sammenlignet med H70, er lydbildet enda mer gjennomsiktig, og ikke minst dypere.

Med et bredere stereoperspektiv i tillegg, skapte H80 et mer tredimensjonalt lydbilde. Med varmere og fyldigere klang, noe jeg subjektivt fant ganske forførende. Jeg opplevde at musikken hadde flere klangfarger og det ga særlig strykere, perkusive strengeinstrumenter og ikke minst vokaler, skremmende naturtro klang.

Den spiller ikke særlig høyere enn H70-en jeg sammenlignet med. Det bare virket slik fordi bassen er mer potent og dynamisk fra H80. Jeg oppfattet også forvrengningen på høyt volum, som lavere fra H80, noe som ga meg renere og mer raffinert klang, selv når jeg koblet til de effektive og spilleglade gulvhøyttalerne McIntosh XR100.

Lyden fra forsterkerens DAC, da jeg koblet inn en MacBook Air via USB-inngangen, ble krystallklar og musikken lød sjokkerende friskt. Lossless-filer med blant andre Alison Krauss og Union Station, lød nesten like dynamisk og gnistrende klart som CD-originalen. Forskjellen er så marginal, at jeg lett kan leve med Mac-en tilkoblet Hegel-forsterkeren mesteparten av tiden. Den har ingen ethernet-tilkobling, langt mindre wi-fi om bord, men som man kan lese i en egen rubrikk, finnes det en rimelig løsning som gir deg strømming rett til Hegel-forsterkerens ene optiske digitalinngang.

Klokkeren innertier
At Hegel har lyktes med H80, er en underdrivelse. Den bygger på samme lest som den allerede vellykkede H70, men etterfølgeren er en bedre forsteker på alle punkter. Ikke bare lyder den bedre, den engasjerer deg i større grad enn det meste vi har testet av integrerte i denne prisklassen. Den fleksible integrerte DAC-en gjør den perfekt i et moderne hi-fi-system med bare digitale lydkilder. Hegel H80 har alt som skal til for å selge i bøtter og spann, for det er vanskelig å se hvorfor man skal bli skuffet.

 

Lyd & Bilde mener

Dynamisk og engasjerende Superoppløst og balansert klang Svært bra DAC Mangler forforsterkerutgang Ingen hodetelefonutgang

2 hendelser på “Hegel H80”

  1. Har brukt Hegel H80 i 5-år. Har ennå ikke funnet noen annen modell i denne prisklassen og ytelse som er bedre lydmessig.

    1. Cato Hennie

      Jeg har nettopp skaffet meg et eksemplar av denne, men hvilke høyttalere anbefaler du til den?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

Scroll to Top