Search
Generic filters

Google Chromecast

 itemprop
Google Chromecast

Smart, smartere, smartest?

Med Chromecast vil Google ta over kommunikasjonen mellom mobilen og TV-en, og gjøre din smart-TV mye smartere.

Lyd & Bilde mener

Det er en billig løsning, fysisk er den så liten som overhodet mulig, og oppsettet er enkelt og maskinvaren fungerer fint. Da programvaren styrer hva den skal kunne, finnes det et stort potensiale i Chromecast.
Programvareutviklingen går langsomt. Av de 32 apper som sies å støtte Chromecast er det fortsatt bare et fåtall interessante for oss. Ingen støtte for andre enn Chromes egen nettleser.
 • Marvel 88DE005 microdatamaskin
 • Chrome OS (forenklet versjon)
 • 512 MB RAM, 2 GB flashminne
 • HDMI CEC
 • Wi-Fi
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 400 kr

For drøyt et halvår siden ble Google Chromecast lansert i USA og fikk mye oppmerksomhet. Her kom Google med sin konkurrent til Apple-TV, Roku3 med flere. Etter det har det ikke hendt så mye, det virker fortsatt litt som et prosjekt under utvikling. Man uttaler imidlertid at det nå skal være 23 apper til Chromecast.

Nå har Chromecast endelig blitt lansert også i Norge. I og for seg har det lenge vært mulig å få tak i den på nettet, men det har mest vært gadgetgale som har hatt oversikt over det. Derfor kan det nå være en idé å se nærmere på Chromecast. Er det en Apple-TV killer? Jeg bestilte Chromecast fra en nettside.

Liten og lett
Chromecast er en liten HDMI dongle som settes rett i en HDMI kontakt på TV-en. Når doglen får et signal velger den selv riktig HDMI inngang på TV-en. Strøm får den fra USB, enten fra et USB-uttak på TV eller via en USB lader. Jeg benyttet en lader som fulgte med noen av mine Apple produkter, bare for å være litt kranglete. Det fungerte fint.

Oppsettet er enkelt og selvforklarende, i hvert fall fra en datamaskin. Det tok få minutter å komme i gang, og det inkluderte også at donglen passet på å oppdatere seg selv i løpet av oppsettet.

Nå skal du, om du laster ned en app på din mobile enhet, kunne spille til Chromecast fra de appene som støtter systemet. På dataen må du legge til en expansion til Chrome nettleseren din, men hele prosessen er stort sett selvforklarende.

Strømming på godt og vondt
Chromecast er best på å strømme for eksempel Netflix og Youtube, jeg forsøkte både fra iPad og fra datamaskinen. Det fungerte stabilt og fint, og det kjører i bakgrunnen slik at du kan benytte dataen eller iPaden til noe annet samtidig.

Om du ikke benytter en app som støtter Chromecast må du kjøre via din Chrome nettleser. Du kan få opp Chromeskjermen på TV-en og dermed se det samme som du ser på dataskjermen. Men, med to sekunders forsinkelse og uten at for eksempel musepilen vises. Du kan altså ikke benytte TV-en som en arbeidsskjerm, kun som visningsskjerm.

annonse

Det jobbes med expansions til Chrome som for eksempel Videocast, som gjør at du kan få over mp4 og mp3 filmer/musikk du har på dataen eller TV. Hvis du er heldig, det fungerer ikke alltid.

annonse

Konklusjon
Chromecast kan i dag ikke erstatte Apple-TV, som etter mitt skjønn er det beste produktet for å gjøre din smart-TV smart på alvor. Men Chromecast er et meget overkommelig komplement som bare ser ut til å være i begynnelsen av utviklingen. Da det er programvaren som bestemmer hvor bra den kan bli, skal det fremover bli spennende å følge med i utviklingen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  4 Kommentarer
  nyeste
  eldste mest poulære
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Google Chromecast

   data-srcset

  LG kan hvis de vil!

  Med nytt bildepanel og forbedret lyskontroll kan LG NANO 90 hevde seg blant de beste LCD-skjermene.

   data-srcset

  Samsung snur TV-en på hodet

  En motorisert TV-skjerm som kan snus på høykant med et knappetrykk! Har det tørnet for Samsung, eller er The Sero simpelthen en av årets kuleste TV-er?

   data-srcset

  Full moro til halve prisen

  Samsungs nye QLED-TV Q80T byr på masse utstyr og suveren bildekvalitet til en fornuftig pris. Kan dette være det beste TV-kjøpet fra Samsung i år?

  Samsung The Frame LS03T (2020). Foto: Samsung

  Nå har The Frame blitt MYE bedre

  Med nytt, topptrimmet bildepanel har Samsungs design-TV fått en skikkelig kontrast-boost!

   data-srcset

  OLED og Ambilight gjør susen!

  Philips er tilbake med nok en fargesprakende OLED-TV som lyser til alle kanter: OLED804 gir en knallsterk bildeopplevelse!

  SOMMERTILBUD
  6 UKER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
  PRØV i 6 UKER
  close-link