Search
Generic filters

MSi GS73VR-7RF Stealth Pro

 itemprop
MSi GS73VR-7RF Stealth Pro

Tynn og lekker luksus

MSi’s kompakte spillmaskin rommer mye lekkert under det sorte aluminiumskallet. Men det koster.

Lyd & Bilde mener

Kraftig maskinvare i superslank innpakning. Prosessor, diskstasjon, tastatur og lyd er alle hentet fra øverste hylle.
Bare GeForce GTX 1060-kort. Du kan godt finne raskere maskiner til samme pris, men da blir de større og tyngre.
 • Operativsystem: Windows 10
 • Prosessor: 2,8 GHz Intel Core i7-7700HQ (quad-core, 8 tråder)
 • Skjerm: 17,3” Ultra HD (3840 x 2160 piksler) @ 60 Hz
 • Minne: 16 GB
 • Grafikk: Nvidia GeForce GTX 1060 med 6 GB RAM
 • Harddisk 512 GB SSD, 2 TB HDD
 • Mål: 41,2 x 2,0 x 28,5 cm (BxHxD)
 • Vekt: 2,3 kg.
 • Integrert HD-webcam, Wifi 802ac, Bluetooth 4.1, Gigabit Ethernet, 1 x USB-C (Thunderbolt),
  3 x USB 3.0, 1 x Mini DisplayPort, HDMI, digital lyd ut, mikrofon, lyd inn/ut, kortleser
 • Pris: 25.990 kr
 • www.msi.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 25990 kr

For de fleste av oss er datamaskinen blitt en hverdagsgjenstand som vi ofrer like mye omtanke som kaffemaskinen – og vi kjøper den ofte på samme sted. Det finnes imidlertid fortsatt datamaskiner som hever seg pris- og ytelsesmessig langt over den brede mellomklassen. Vi snakker om gaming-maskiner. Her finner vi samme grad av oppfinnsomhet, dedikasjon og prissetting som i hi-fi-verdenens high-end-segment.

Vi har tidligere testet modeller fra MSi’s Stealth-serien, som er dedikerte spillmaskiner, men med et mer diskré og ikke minst kompakt ytre. Det gjelder også GS73VR, som er en 17” maskin litt under to cm tykk og bare 2300 gram tung. Det er litt tynnere og lettere enn foregående Stealth-modeller, samtidig som innmaten selvfølgelig er oppgradert. På utsiden svarer GS73VR fint til ”Stealth”-navnet. Lokk og innmat er i sort børstet aluminium, og uten annen dekorasjon enn signaturen og den røde dragelogoen. Den er altså nesten diskré nok til å kunne tas opp av vesken i et forretningsmøte. Men glem alt om å forsøke å bruke den på flyturen. Både størrelse og batteritid forhindrer dette.

Det er porter til omtrent hva som helst på GS73VR. Inklusiv MiniDisplayPort og USB-C med Thunderbolt. Sistnevnte betyr også at du i prinsippet kan koble til et kraftigere, eksternt grafikkort, hvis det innebygde ikke er nok.

Det burde det imidlertid være, et langt stykke på vei. GS73VR er utstyrt med et Nvidia GeForce GTX 1060-kort med 6 GB video RAM. Det er Nvidias tredje raskeste PC-grafikkprosessor i øyeblikket. Og det er for øvrig det eneste stedet man kan hevde at det er spart på noe. Skjermen har 4K Ultra HD-oppløsing (3840 x 2160 piksler), med en oppdateringshastighet på hele 60 Hz. Prosessoren er nyeste versjon av Intels Core i7-prosessor på 2,8 GHz. Det er 16 GB RAM, og både fysisk disk på 2 TB og en rask SSD på 512 GB. Av annet maskinvare-snadder kan nevnes tastatur fra Steelseries og lydkort med ESS Sabre DAC. Hvilken versjon som brukes i testmaskinen, opplyser MSi ikke noe om, men ESS Sabre er en kjent chip i hi-fi-verdenen, også i det dyre sjiktet.

(Foto: Produsenten)

Ultrahøy – kanskje for høy

Skjermen har ultraskarp 4K-oppløsning, og er i tillegg både lyssterk og har god fargebalanse. Til Windows, og spesielt til grafikk og video, er den skyhøye oppløsningen en ubetinget fordel. Spesielt når programmene utnytter grafikkprosessoren, som for eksempel er tilfellet med Adobe Creative Suite.

Mens skjermen er fremragende til tungt grafikkarbeid, er det mer diskutabelt i hvor høy grad oppløsningen er nyttig til spill. Nyere 3D-spill kan i prinsippet nå et ekstra nivå av realisme. Men 4K-bildet krever fire ganger så mye datakraft til å animere som et HD-bilde. Og her er GeForce GTX 1060-kortet for kleint til å trekke lasset på de nyeste spillene. For å sette oppløsningen i perspektiv, er det stort sett like mange punkter på 17,3”-skjermen som det er på lerretet i en topp moderne 3D-kinosal. Et annet problem er at mange spill fortsatt overhodet ikke er beregnet til å håndtere 4K-oppløsningen, og dialogboksene blir derfor frimerkesmå, og kan kun leses med lupe.

Der hvor en slik maskin for alvor kommer til sin rett, er og blir på slagmarken. Om det enten er i LAN-partyets mørke eller hjemme, hvor man med fordel kan koble den til skikkelige aktive høyttalere for å få gleden av den gode digitalkonverteren. Tastaturet er så raskt og følsomt som man kan vente av et membrantastatur, og RGB-belysningen kan programmeres til alt fra en diskré glød til en blinkende diskofargeorgie. Og selv om grafikkortet er i den nesten betalbare enden av skalaen, er det krefter nok til å kjøre de fleste spill i superskarp kvalitet. Det er imidlertid en fordel å heve bakparten av maskinen litt, slik at det er fri adgang til luftinntaket på undersiden. For maskinen blir varm når den er i gang med 3D-arbeidet!

annonse

Benchmark

I en gaming-maskin er grafikkhastigheten alfa og omega. MSi GS73VR er utstyrt med Nvidias GeForce GTX 1060-grafikkprosessor. Det er nyeste generasjon, men ikke toppmodellen. Med en 3D Mark 15-score på 9714 viser MSi-en seg litt raskere enn maskiner basert på forrige generasjons toppmodell, GeForce GTX 980. Men den ligger fortsatt et godt stykke under den GTX 1070-baserte Asus ROG G752V, som vi testet i oktober 2016, og som med en 3D Mark 15-score på 18 330 fortsatt er rekordholderen.

annonse

I Geekbench-testen, som alene måler prosessorens regnekraft, scorer GS73VR 3203 i single-core og 13 514 i multi-core. Single-core-resultatet er på nivå med de fleste andre i7-maskiner vi har testet, men multi-core-resultatet er blant de høyeste vi har sett, noe vi tilskriver den helt nye syvendegenerasjonsprosessoren. Den er litt, men ikke voldsomt mye raskere enn forgjengerne.

De mer generelle testene Basemark 3.0 (score 562,88) og Cinebench R15 (94,55 fps/726 cb) vitner om at vi har å gjøre med en maskin som behersker henholdsvis nettsurfing og grafikkrendering utmerket. Men resultatene er på den andre siden ikke mye bedre, enn en billigere maskin med Core i7-prosessor og tilstrekkelig med RAM vil oppnå.

Den innebygde SSD-harddisken er til gjengjeld virkelig rask. En overføringshastighet på like under 1,4 GB i sekundet, paret med en ubetydelig søketid, betyr at du aldri må vente lenge på at maskinen starter opp, og de viktigste programmene leses inn. Store spill må imidlertid fortsatt lagres på den noe langsommere konvensjonelle harddisken.

Til slutt viser batteritesten Futuremark Peacekeaper, at en rask prosessor og en stor, lyssterk skjerm på en lettvektsmaskin ikke er oppskriften på lang brukstid vekke fra stikkontakten. En time og 25 minutter tok det å tappe batteriet. Det er kort tid, selv i forhold til andre spillmaskiner.

annonse
picture3
<
>
(Foto: Produsenten)

Konklusjon

Som (nesten) sivil utseende gaming-notebook er MSi GS73VR i fare for å plassere seg mellom to, eller kanskje enda tre stoler. Den ender likevel med å klare balansegangen mellom spillytelse og seriøs grafikk utmerket. Den koster fryktelig mange penger, og man kan godt få enda større grafikkmuskler til samme pris. Men hvis behovet for bærbarhet veier tungt – hva det i sakens natur ofte gjør på en bærbar datamaskin – kan den for mange være et passende kompromiss. Også selv om proff-gamere vil rynke på nesten over å måtte nøye seg med det tredje raskeste grafikkortet på markedet akkurat nå. I realiteten svarer ytelsen fortsatt til hva man for et år siden fant i de absolutt kraftigste bærbare grafikkmonstre. Det betyr at alt unntatt de aller nyeste spillene vil kjøre glatt. Spesielt hvis man unnlater å sette samtlige innstillinger til maksimum samtidig. Tilhører man til gjengjeld den lille eliten av virkelig seriøse spillere, vil man velge en maskin hvor en større del av ressursene er brukt på grafikkprosessoren.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til MSi GS73VR-7RF Stealth Pro

   data-srcset

  Hybrid-duell: Acer vs. Microsoft

  Ultralette hybrid-maskiner kommer i flere forskjellige varianter. De er som regel temmelig dyre, men vi har testet to som befinner seg i det rimelige sjiktet.

   data-srcset

  Krefter som en fullvoksen gaming-maskin!

  Asus bittelille sjarmtroll av en laptop har krefter som en fullvoksen gaming-maskin. Og så er den ikke engang dyr!

   data-srcset

  Du må ha en Chromebook!

  Mac eller PC? Hva med å velge det tredje alternativet i stedet? Vi har testet tre Chromebooks i hver sine klasse. Hvilken av dem vil du ha?

  (Foto: Hewlett Packard)

  Kunsten å bygge den perfekte hybriden

  HP Spectre x360 13 vil gjerne være en designperle i luksusklassen. Prisen er deretter, men spesielt på et punkt blir det skivebom for maskinen.

  (Foto: MSi)

  Gaming for voksne profesjonelle

  Flytt dere, unger! MSi har skapt en gaming-laptop som får barnet frem i middelaldrende menn med lommeboken i orden.

   data-srcset

  Tre telefoner du ikke kan knuse

  Trenger du apper på byggeplassen eller vil sjekke Facebook på fjellturer? Da trenger du en robust mobil.

  🔥  Sommertilbud - Full tilgang til hele Lyd & Bilde i 3 uker for 3 kr!
  Prøv i 3 uker
  close-image