: Apple iMac Retina 5K

Verdens skarpeste datamaskin

Apples nye iMac er en liten sensasjon. Med en sylskarp 14,7 megapiksler skjerm, er den perfekt til bilderedigering og 4K-video.

12 2014Apple iMax Retina 5K

Lyd & Bilde mener

Med fantastisk skarp skjerm og meget god ytelse, er den lekre iMac-en fantastisk å bruke. Alt annet ser grumsete ut sammenlignet med 5K-skjermen.
Ekstra minne koster mye, den mangler optisk drev og viftene høres godt når du presser den.
 • Skjerm: 27-tommers LCD-skjerm med IPS-panel
 • Oppløsning: 5120 x 2880/60 fps bildepunkter - 14,7 Mp
 • Prosessor: 3,5 GHz firekjerners Intel Core i5 turbo Boost opptil 3,9 GHz
 • Minne: 8 GB (2 x 4 GB) minne
 • Lagring: 1 TB Fusion Drive
 • Grafikk: AMD Radeon R9 M290X med 2 GB videominne
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 21990 kr

Apple-iMac-Retina-5KDen første iMac-en kom i 1998, og markerte Steve Jobs comeback i Apple. Den ble raskt verdens mest solgte datamaskin, og har siden gjennomgått store endringer. De har fått flatskjermer, større skjermer, raskere prosessorer og kort sagt holdt følge med utviklingen på datamaskiner. Men med den nye iMac Retina 5K åpnes et nytt kapittel, og det mest oppsiktsvekkende så langt.

 

 

For med en sylskarp 5K-skjerm er den nye iMacen en liten sensasjon. Det er verdens første datamaskin med så høy oppløsning, og bare så det er sagt, denne skjermen er mye skarpere enn 4KTV-en mange har hengende på veggen hjemme.

La oss sette et tall på det. En vanlig HDTV – eller for del del en iPhone 6 plus og mange datamaskiner, har en skjermoppløsning på 1920 x 1080 bildepunkter. Det tilsvarer 2 megapiksler oppløsning. På en iPhone 6 plus med 2,5-tommers skjerm, gir det en så stor pikseltetthet at skjermen ser skarpere ut enn tv-en hjemme. Som har samme HD-oppløsning.

Men markedet har allerede begynt å snuse på de nye 4kTV-ene, som har fire ganger så skarpt bilde som en HDTV: 8 megapiksler! Eller 3840 x 2160 bildepunkter.

Dét er skarpt det! Åtte megapiksler på en 65-tommers tv er nesten uvirkelig skarpt. Tenk ta på hvordan 14,7 megapiksler ser ut på en 27-tommers skjerm.

Skærmbillede-2014-11-10-kl.-14.53.19

Den skarpeste skjermen
Den nye iMac-en med retinaskjerm – som er Apple-lingo for de skarpeste skjermene de bruker, sprer 5120 x 2880 bildepunkter ut over en 27-tommers skjerm. Som gir en pikseltetthet på 218 punkter per tomme, og som nevnt 14,7 Mp oppløsning.

Men nok om tall for en stund. Spørsmålet er hva man kan bruke så ekstrem oppløsning til. Svarene er mange, men det åpenbare er bilderedigering, og videoredigering i 4K. Fotografer får en helt annen arbeidsflate med så ekstrem skarphet, og den kan utnyttes langt bedre i etterbehandling av bilder. Enn på for eksempel en 2K-skjerm. Se bildene i artikkelen for sammenligning med en iMac med 2,5K oppløsning (2560 x 1440).
5Kvs2K_

Bilde fra Photoshop viser hvor mye skarpere retina-macen er, med 5K-skjermen øverst, iMac med 2,5K-skjerm nederst.

Bilder fra et 20 Mp kamera, ser overlegent mye bedre ut på 5K-skjermen til Retina-iMacen. Det samme gjør 4K-video, som kan vises i full oppløsning i visningsvinduet i Adobe Premiere Pro, eller Final Cut, mens man samtidig har verktøylinjer, paletter og bildestrømmen på skjermen.

Retinaskjermen er forbløffende lyssterk, og innsynsvinkelen er litt bedre enn på iMacene med normal 2,5-skjerm. Fabrikkalibreringen er synlig bedre, men jevnere overganger og svært god gjengivelse av de alltid vanskelige hudtonene. Slik sett er den en drøm for en studiofotograf, som kan kjøre tethering med iMacen og umiddelbart se bildene fra kameraet på en helt ny måte.
Zoom-5K
Fotografer som skyter reklame eller produktbilder, vil elske 5K-skjermens skarphet. Her illustrert med et makrobilde av en tourbillion, gjengitt i 100 prosent.

Etter å ha studert flere 4K-videoer, kikket på Netflix-serier i (skalert til, red. anm.) 4K og kjørt på med bilder med 20, 24 og 36 megapiksler oppløsning, er det ingen tvil om at 5K-skjermen er sensasjonelt skarp! iMac-en er også den skarpeste tv-en vi har sett til dato.

Ytelsen
Retina-macen finnes i to prosessorkonfigurasjoner. Basismodellen som vi tester her, leveres med en firekjerners Intel i5-prosessor med en klokkefrekvens på 3,5 GHz, og en maksytelse (turbo boost) på 3,9 GHz. Tall som indikerer, men ikke fastslår hvor rask maskinen er. Til det bruker vi Geekbench applikasjonen, som tester hvor raskt maskinen gjør integer, flyttallsberegninger og ytelsen til maskinens minne.

Ytelsen tallfestes slik at man har sammenlignbare tall. Basisversjonen klarer en meget respektabel ytelse på 3877 i Geekbench, når den kjører én prosessorkjerne. Altså typiske hverdagsprogrammer som ikke krever flere prosessorkjerner for å yte sitt beste. En Geekbench Score på 3877, betyr at retina-macen er blant de raskeste iMacene, men ikke den aller raskeste. Hvert fall ikke når Geekbench tester flere prosessorkjerner, i en så kalt Multi-Core test.

Da scorer iMacen 12384 i Geekbench. Noe som plasserer den et godt stykke unna ytelsen til Apple råeste Macer: Mac Pro, men de kjører med enda flere kjerner – opp til 12, noe som gir en ekstrem ytelse. Dessuten koster de en del mer.

Geekbench-score-5K
Ytelsen i Geekbench er svært høy, særlig på vanlige oppgaver i de mest brukte programmene.

Den toppkonfigurerte retina-macen med 3,9 GHz i7-prosessor (og hypertreading som simulerer åtte kjerner), har vi ikke testet, men i følge våre kolleger i barefeats.com, er den raskere enn basismodellen på tunge programmer som krever mye av flerkjerneytelsen. Eksempelvis musikkprogrammet Logic Pro X og grafikkprogrammet Adobe After Effects, som kjører tunge renderinger og 3D-modelleringer.

Krevende oppgaver i Photoshop eller Final Cut, derimot, flyter mye bedre enn man skulle tro på basisversjonen av retina-macen. Støyreduksjon i et 60 Mb stort bilde tok åtte sekunder på en fire år gammel 2,8 GHz iMac med i7-prosessor, og bare fem sekunder på retina-macen. Skal man kjøre en tilsvarende oppgave i Photoshop med støyreduksjon i en hel serie bilder, blir forskjellen enda større.

Siden det ikke finnes 4K-spill til Mac ennå, er vi prisgitt å teste grafikkytelsen på 2,5K-spill som Diablo III og Cinebench, som tester grafikkytelsen. Retina-macens Radeon R9 M290X grafikkort – med 2 GB minne, klarer fint å kjøre i 2560 x1440 oppløsning, og beholde 60 Hz oppfriskningsfrekvensen, som den også har i full 5K-oppløsning. Cinebench-scoren havnet på 47,12, til sammenligning scorer en Mac med GeForce GT620-kortet bare 19,04 i Cinebench. Se illustrasjonen.

Cinebench-5K

Grafikkytelsen målt i Cinebench er forbløffende bra, og basisversjonen av retina-macen ligger ikke langt unna de dyrere Mac Pro-maskinene.

Vår mening
Den rimeligste versjonen av iMac Retina med 5K-skjerm, er et kupp. Særlig for dem som trenger den ekstreme oppløsningen. Den høye oppløsningen gir en skarphet ingen andre skrivebordsmaskiner er i nærheten av. Til bilderedigering og videoredigering i 4K, finnes det ikke maken. Du får ikke bare enormt mye bedre detaljgjengivelse, men også en fargegjengivelse som gir deg full kontroll over fargetoner i etterbehandling av bildene. Den er ikke vanvittig mye raskere enn en 27-tommers iMac med vanlig 2,5K-skjerm, men grafikkytelsen og bildekvaliteten gruser den. Og alle andre skrivebordsmaskiner vi kan komme på. For mer krevende bruk er retina-macen med 4 GHz i7-prosessor til 2150 kr ekstra, et godt valg. Gjerne med mer grafikkytelse (2150 kr ekstra), men uansett hvilken utgave man velger, får man den feteste skjermen i markedet i det som må være den lekreste maskinen vi har sett til dato.

RGB-fargeprofil-5KSkjermen støtter ikke Adobe RGB, men fargegjengivelsen i RGB er bedre enn på iMac-er med 2,5-skjermer.

Konfigurasjoner

Skjermen og tilkoblinger er de samme, men man kan konfigurere iMac Retina 5K med en raskere prosessor, legge til mer minne, lagringsplass og bedre grafikkytelse.

Basisversjonen med 3,5 GHz firekjerners i5-prosessor starter på 21.990 kr. Da får man 8 GB minne, 1TB fusion drive som kombinerer harddisk for lagring, med fastminne (SSD) for raskere responser for eksempel når man starter opp programmer. Basisversjonen har også AMDs Radeon R9 M290X grafikkprosessor med 2 GB minne.

Man kan velge basisversjonen og for eksempel bare endre lagringsplassen til 3 TB fusion drive, for 1250 kr ekstra. Eller legge til dobbelt så mye minne for 1720 kr ekstra. Men legg merke til at Apple tar seg godt betalt for minne. Velger du å stappe maskinen full, betyr det 32 GB minne, som du må ut med 5160 kr for!
Tilsvarende minnekapasitet kan man kjøpe nær hvor som helst for rundt 3000 kr.

En toppkonfigurert retina-mac, koster 32.750 kr, med 4 GHz i7-prosessor, 32 GB minne, 3 TB fusion drive og Radeon R9 M295X med 4 GB grafikkminne. Velger man 1 TB SSD-lagring i stedet, fyker prisen opp i 38.330 kr.

Vårt råd til de som ikke MÅ ha den råeste konfigurasjonen, er å velge basisversjonen med større lagringskapasitet, og kjøpe mer minne andre steder. For akkurat minne, er noe man relativt enkelt kan sette inn selv i iMac-en.

Oversikt over tilkoblinger:
• SDXC-kortplass
• Fire USB 3-porter (kompatible med USB 2)
• To Thunderbolt 2-porter
• Mini DisplayPort-utgang med støtte for DVI, VGA og Dual-Link DVI (adaptere selges separat)
• 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet (RJ-45-tilkobling), 802.11ac Wi-Fi
• Fire 1600 MHz DDR3 minneplasser

Flere skjermer
Med en så rå skjerm, er det fristende å kunne koble til en annen Mac, men det er ikke mulig å for eksempel bruke retina-macen som skjerm for en annen Mac eller Macbook. Det er derimot fullt mulig å koble til flere skjermer, for iMac-en har en mini displayport-kontakt på baksiden.

Den støtter opp til 3840 x 2160 oppløsning på en tilkoblet skjerm, for eksempel en 4K-projektor, eller to separate skjermer med 2660 x 1440-oppløsning hvis man velger å koble dem til via Thunderbolt-kontakten.

iMac_5K_Retina_1000x500

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.