Search
Generic filters

Asus Zenbook UX305

UX305 black Right Open150 Custom - Asus Zenbook UX305
Asus Zenbook UX305

Mer Netbook enn Ultrabook

Asus pluss Intel Core M prosessor er ikke et lykkelig ekteskap.

Lyd & Bilde mener

Zenbook kombinerer lang batteritid, ultraslank og ultralett design. Likevel er maskinen robust bygget i aluminium, til en fordelaktig pris.
Ytelsen er på nivå med et nettbrett, og en høy skjermoppløsning til tross er bildekvaliteten langt fra optimal. Det er med vilje at skjermen er matt, og det er ok, men den er også lyssvak og litt uskarp. Og Windows 8 uten touch-skjerm blir man ikke lykkelig av.
 • Windows 8.1 64 bit
 • 1 GHz Intel Core M 5Y10 prosessor
 • 8 GB RAM / 256 GB SSD
 • 13,3" IPS Matt QHD+, 3200 x 1800, 276 ppi
 • 3 x USB 3.0, Micro HDMI, SD-kort, 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • 324 x 226 x 12,3 mm
 • 1,2 kg
 • 45 Wh 3 Cell litiumpolymer-batteri med opp til 10 timers levetid

 

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 8999 kr

Hvis jeg hadde knappe 9.000 kroner til overs og skulle kjøpe en Windows-basert bærbar ville jeg ti av ti ganger velge en Microsoft Surface Pro 3 fremfor Asus Zenbook UX305. Hvorfor? Fordi Surface Pro 3 gir langt mer rå muskelkraft for pengene enn Zenbook UX305. Forklaringen kommer her: 

Intel har lansert en ny prosessortype ved navn Core M. En av hovedidéene bak Core M er at prosessoren skal bruke mindre strøm og utvikle mindre varme enn de Intel Core i-prosessorene som ellers har sittet i de fleste bærbare vi har testet de siste årene – inklusiv de siste mange Zenbook-modeller fra Asus, senest Zenbook UX301LA. Førte gang vi støtte på Core M-prosessoren var da vi testet Lenovo Yoga 3 Pro, som vi absolutt ikke er store fans av. Den yter langt under hva forgjengeren Yoga 2 Pro kunne prestere, men det verste var nesten at den led under for mye viftestøy, noe som er litt ironisk all den tid Core M-prosessoren nettopp skal gjøre det mulig å bygge bærbare datamaskiner uten vifter. Denne siden i veiledningen hadde Lenovo åpenbart ikke lest, men det har Asus tross alt gjort. 

 

07900061-photo-asus-zenbook-ux305

 

Zenbook UX305 kommer altså uten vifte og med mindre batteri enn fartsdjevelen Zenbook UX301LA, og er følgelig slankere og lettere. Med sine 12,3 mm er den trolig den tynneste bærbare vi noensinne har testet, og den kan kjøre i opp til ti timer på en lading, selv om batteriet kun er halvparten så stort som det som sitter i UX301LA. Men det har vært en dyr slankekur. I hvert fall koster det mer ytelse enn vi synes er morsomt å la en Core M-prosessor drive det hele. I vår Benchmark test (Geekbench 3) scorer Zenbook UX305 bare 1.976 point (single-core) og 3.479 point (multi-core), noe som er dårligere enn selv Lenovo Yoga 3 Pro (som oppnådde 2.553 og 4.454 point i samme test), og til og med dårligere enn en iPad Air 2, som i Geekbench 3 scorer 1.812 og 4.477 point. 

Alle tallene avslører hva vanlig bruk av maskinen også viser. Den er bra nok til alminnelige oppgaver som å surfe på internett og bruke Office-programmer, men tyngre oppgaver som bilde- eller videoredigering skal man ikke by den. Og dermed ender Zenbook UX305 opp med å være sin egen forgjengers (Zenbook UX301LA) diametrale motsetning. Asus har alltid vært dyktig til å få så mye som mulig ut av enhver gitt konfigurasjon, og hva deres maskiner ikke har hatt av stil og ynde har de til fulle kompensert for med markedets største ytelse. Zenbook UX305 derimot er lett, slank og musestille, men å kalle den en ultrabook er nesten synd. I hvert fall hvis man forbinder ordet ultrabook med høy ytelse i en slank design. UX305 er mer hva vi i gamle dager kalte for en netbook. Lav ytelse i en slank design. 

annonse

 

annonse
" style="text-align:center;margin-bottom:20px;width:930px;" class="hidead desktopads deskad">

Asus-ZenBook-UX305-2

 

Jo, den Zenbook UX301LA som vi sammenligner med koster nesten det dobbelte av UX305, og Asus kal ha ros for å ha sendt en slank maskin i aluminium og med QHD+ oppløsing på markedet til en så rimelig pris, men til akkurat samme pris kan jeg altså kjøpe en Surface Pro 3. Den byr godt nok ikke helt på den samme høye skjermoppløsning, men den er faktisk lettere og tynnere enn Zenbook UX305, og så kommer den likevel med Intel Core i-prosessor opp til Core i7. 

Jeg synes ikke det er vanskelig å velge.

annonse

 

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Asus Zenbook UX305

  Acer Spin 3 vs SurfaceGo2 TOP 350x250 - Asus Zenbook UX305

  Hybrid-duell: Acer vs. Microsoft

  Ultralette hybrid-maskiner kommer i flere forskjellige varianter. De er som regel temmelig dyre, men vi har testet to som befinner seg i det rimelige sjiktet.

  Zephyrus G14 5 scaled 1 350x250 - Huawei

  Krefter som en fullvoksen gaming-maskin!

  Asus bittelille sjarmtroll av en laptop har krefter som en fullvoksen gaming-maskin. Og så er den ikke engang dyr!

  Chromebooks lifestyle1 scaled 1 350x250 - Asus

  Du må ha en Chromebook!

  Mac eller PC? Hva med å velge det tredje alternativet i stedet? Vi har testet tre Chromebooks i hver sine klasse. Hvilken av dem vil du ha?

  Rainer 13 WLAN NaturalSilver T IRcam nonODD FPR Hero v1 WEB 350x250 - Apple

  Kunsten å bygge den perfekte hybriden

  HP Spectre x360 13 vil gjerne være en designperle i luksusklassen. Prisen er deretter, men spesielt på et punkt blir det skivebom for maskinen.

  GS66 Stealth scenario photo 28 scaled 1 350x250 - HP

  Gaming for voksne profesjonelle

  Flytt dere, unger! MSi har skapt en gaming-laptop som får barnet frem i middelaldrende menn med lommeboken i orden.

  S52 Lifestyle 1 350x250 - Acer 2020

  Tre telefoner du ikke kan knuse

  Trenger du apper på byggeplassen eller vil sjekke Facebook på fjellturer? Da trenger du en robust mobil.

  SOMMERTILBUD
  6 UKER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
  PRØV i 6 UKER
  close-link