: Apple Watch mot Android Wear-klokkene

Mobilen er død!

Lenge leve smartklokken

Smartklokkens jobb er å forhindre at mobiltelefonen ødelegger livet ditt! Det forteller Apple Watch-utvikleren Kevin Lynch i en artikkel i amerikanske Wired. Mobilen er blitt for oppmerksomhetskrevende, hevder han. Målet med Apples Watch er å bygge bro mellom iPhone og brukeren: Ved å flytte den viktigste informasjonen og meldinger til håndleddet, kan mobilen bli liggende i lommen.

Med nettopp den tanken i bakhodet begynner både Apple Watch og smartklokker generelt å gi bedre mening. Smartklokkene er ikke ment å være krympede versjoner av smartmobilene, de skal snarere fungere som et filter, som gir deg rask oversikt og tilgang til sentrale funksjoner, favorittkontakter og yndlings-apper. I tillegg skal overvåking av din kroppens helse og aktivitetsnivå etter hvert bli en uunnværlig smart og personlig finesse, hevdes det.

Slik ser det i hvert fall ut i produsentenes drømmeverden. Spørsmålet er om dagens smartklokker kan holde det de lover…

 

Skal det være smart?

Det blir nemlig et vanskelig balansestykke å skulle gjenskape en ting som de fleste av oss har kjent hele livet. Lommeuret så verdens lys allerede på 1500 tallet, og etter første verdenskrig, hvor soldatene begynte å bære armbåndsur da de var lettere å håndtere på slagmarken, ble det raskt populært for alminnelige mennesker å gå med klokke på armen. Armbåndsuret er essensen av det 20. århundre, og etter å ha stått litt i stampe i begynnelsen av det nye århundre, som må sies å ha tilhørt smartmobilen, er det ikke utenkelig at klokken nå kan få en renessanse som mobilens forlengede arm.

Men for at de smarte klokkene noensinne skal bli en suksess, må de konkurrere med virkelige klokker fra firmaer som Fossil, Swatch og Tissot eller til og med dyrere merker som Rolex, Breitling og TAG Heuer.

Ingen går rundt med to klokker på armen samtidig, og hvis de må velge går folk flest etter en klokke som vektlegger kvalitet, materialer og design. En klokke er nemlig ikke bare en funksjon, det er også estetikk og livsstil – nærmest et slags smykke. Uansett om man skal overbevise de som allerede går med klokke om å skifte til en smartklokke, eller lokke de som normalt ikke går med klokke til å gjøre det, må man kunne konkurrere på disse parameterne.

 

Slik testet vi

Vi har derfor sett nøye både på praktiske egenskaper som apper, funksjoner, betjening og brukervennlighet, men også på myke verdier som design, stil og kvalitetsfølelse. Hvis smartklokken reelt sett skal kunne redde deg fra å holde smartmobilen fremme hele tiden, må du både ha glede av og lyst til å gå med den til enhver tid. Med denne testen ønsker vi å finne ut om noen av de etter hver mange smartklokkene på markedet kan leve opp til begge deler.

 

Her er smartklokkenes operativsystemer

Android Wear
Googles operativsystem til smartklokker. Tett integrasjon med Android og stort utvalg av apper, for eksempel Googles egne, Facebook Messenger, TrackID, Hotels.com, RunKeeper, WhatsApp, Twitter og Evernote.

Men systemets oppbygning krever tilvenning. Kun få apper nås direkte. Man interagerer i stedet via ”Handlinger” (Skriv en mail, opprett en kalenderavtale) eller via respons på meldinger (”Liker” den nye Facebook-kommentaren). Stemmekommandoer (”Ok, Google”) er en sentral del av plattformen.

www.android.com/wear/

 

Tizen
Et åpent operativsystem basert på Linux, som skal gi en sammenhengende opplevelse med forskjellige typer enheter. Skal fungere på nettbrett, smartmobiler, smartklokker, kameraer, GPS-er og smart-TV-er samt i biler. Støttes blant annet av Intel, Huawei, Panasonic og Samsung. Meget begrenset utvalg av apper og få man kjenner (for eksempel Opera, Deezer og Endomondo).

www.tizen.org/

 

Watch OS
Apples operativsystem til Apple Watch er basert på iOS, men tilpasset klokkens formfaktor. Raske informasjoner fra apper får man enten via meldinger, som pushes fra iPhone til Apple Watch, eller via de såkalte ”overblikk” som er små faner som dukker ved et fingersvep. Alle appene er også tilgjengelige via den såkalte app-cloud på samme måte som på mobilen. Styringen foregår via touch-skjerm kombinert med den digitale krone som fungerer som både skroll-, zoom- og hjemknapp.

Det er enda ikke fullt så mange apper til Watch OS som til Android Wear. Stemmestyring via Siri er også en del av plattformen, men ikke så sentral som på Googles plattform.

www.apple.com/watch/

 

Se vår test av smartklokker på TV2 Hjelper deg:

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

Vil se deg svette

Sony SmartWatch 3 tåler litt av hvert og vil gjerne være med på treningen.

Lyd & Bilde mener

Er vann- og støvtett og ganske robust. Kommer med innebygget GPS, og batteriet holder to dager. Den transflektive skjermen er god i sollys.
Tåpelig at den mangler pulsmåler når den hovedsakelig henvender seg til sportsfolk.
 • Operativsystem: Android Wear
 • Kompatibel med: Android 4.3
 • Skjerm: Ø 1,6" TFT LCD, 320 x 320
 • Prosessor: 1,2 GHz Quad ARM A7
 • Minne: 512 MB RAM / 4 GB lager
 • Trådløst: Bluetooth 4.0 LE, GPS, NFC, 802.11 b/g/n
 • Mål: 36 x 51 x 10 mm
 • Vekt: 45 gram
 • Batteri: 420 mAh
 • Klokkerem: Sony
 • Sertifisering: IP68 (vann, støv)
 • Sensorer: Akselerometer, kompass, gyroskop
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 1590 kr

Om denne klokken er pen eller ikke er en smakssak. Vi synes den virker litt klossete på slik som Samsung Gear S. Og selv om Sony SmartWatch 3 er basert på Android Wear og ikke Tizen, vil den gjerne kunne by på litt mer enn konkurrentene.

Klokken har for eksempel GPS, noe som er praktisk for de som løper mye. Da kan man holde styr på retningen – for eksempel sammen med RunKeeper eller Endomondo – uten å ha med smartmobilen på turen. Derfor undrer vi oss over hvorfor Sony SmartWatch 3 ikke i samme ånd kommer med innebygd pulsmåler.

Remmen på testmodellen er fremstilt i et gummiaktig materiale og passer bare til nettopp denne Sony-modellen, men til gjengjeld er designen robust, og klokken er både vann- og støvtett. Den kan med andre ord klare en løpetur i skogen på en regnværsdag uten problemer. En solskinnsdag klarer den også, for takket vær den transflektive skjermen kan man bedre ser urskiven i sollys enn tilfellet er med de fleste andre klokkene i testen. SmartWatch 3 fås også som en noe dyrere modell med metall-lenke, som har like spesifikasjoner for øvrig. Sony selger en adapter til klokken slik at den kan brukes med standard 24 mm klokkeremmer.

Sammen med Sonys Lifelog-app gir SmartWatch 3 gode muligheter for selvovervåkning så man kan holde øye med sine aktiviteter i løpet av en hel dag. Underveis får man ikke noe problem med batteriet, for det holder et par dager på en lading. Det skjer til gjengjeld via Micro USB og en liten port som sitter på klokkens underside. Løsningen er praktisk, men bestemt ikke spesielt elegant.

Sony SmartWatch 3 er nok den beste Android Wear-baserte sportsklokken akkurat nå, men seriøse treningsfolk bør se etter noe med pulsmåler.

Skal dette være smart?

At ordet ”smartwatch” inngår i produktnavnet på Cogito Smartwatch Classic 2.0 er å dra det vel langt. Klokkens ”smarte” funksjoner begrenser seg stort sett til å kunne telle skritt samt å sende meldinger videre fra mobilen til urskiven (blant annet telefonanrop, mottak av tekstbeskjeder eller e-post samt et advarselssymbol hvis mobilen er ved å gå tom for strøm).

Urskiven i seg selv kombinerer to analoge visere med en digitalskjerm, som øverst enten kan vise klokkeslett eller antall skritt og har plass til et sett faste ikoner som dukker opp når noen av de tidligere nevnte hendelser skjer på mobilen.

På klokkens sider er det henholdsvis to og tre knapper som kan gis bestemte funksjoner. For eksempel kan du velge å bruke en knapp til å starte eller pause musikken på mobilen, og en kombinasjon av to knapper til å gå videre til neste nummer. Du kan også bruke en av klokkens knapper som utløser til mobilkamera.

Som nevnt kan Cogito Smartwatch Classic 2.0 telle skrittene dine, men resultatene kan du bare se på urskiven eller i den tilhørende ”Connected”-appen, for verken klokken eller appen støtter apper fra andre produsenter.

Klokken bruker vanlige knappebatterier som kan holde i opp til ett år og klokken er vanntett ned til 100 meter. Men ellers ligner den på alle måter et helt alminnelig armbåndsur i den billigere ende. Det er forholdsvis tykt og tungt, men det største problemet er det digitale LCD-displayet som gjemmer seg bak de analoge viserne. Selv når man aktiverer lyset i skjermen er det nesten ikke mulig å se verken ikoner eller klokkeslett.

Alt i alt er Cogito Smartwatch Classic 2.0 en helt gjennom kjedelig opplevelse som man burde ha kalt en feature-watch i stedet for en smartwatch.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Den opprinnelige smartklokken

I 2012 fikk Pebble sitt gjennombrudd på crowdfunding-tjenesten Kickstarter. De fikk samlet inn mer enn 10 millioner dollar, noe som fikk virksomheten på vingene og Pebbles første smartklokke ut til forbrukerne. På slutten av 2014 hadde firmaet solgt sin smartklokke nummer 1 million (mer enn det totalt er solgt av smartklokker med Googles Android Wear)! Mens det nå er en tredje klokke på vei, Pebble Time, er Pebble Steel, som ble presentert på CES 2014, firmaets aktuelle topprodukt.

Ved første øyekast kan klokken virke utdatert i forhold til mange av konkurrentene. Den kommer med e-paper-skjerm uten touch. Styringen foregår i stedet via i alt fire knapper på klokkens sider – og minnet har bare plass til maksimalt åtte apper av gangen. Skjermbildet er svart/hvitt og alt fremstår meget pikselert og grovkornet, nærmest som et dataspill fra 80-årene. Faktisk ligner Pebble Steel mest av alt en digitalklokke fra undertegnedes guttedager.

Men der hvor mange andre prøver mye og feiler satser Pebble på få men enkle ting – og seirer. Det er flere tusen fete apper, spill og digitale urskiver tilgjengelig til klokken i Pebbles egen app-butikk (deriblant en uoffisiell Twitter-app, Evernote, Yelp, Foursquare og masser av små, rare apper du aldri har hørt om), og i tillegg kan den akkurat hva vi forventer av en smartklokke, verken mer eller mindre. Meldinger følges av en diskré vibrasjon (for Pebble Steel har verken høyttaler eller mikrofon), og brukeren kan få beskjed om for eksempel tekstmeldinger og telefonanrop. Man kan styre mobilens musikkspiller, bruke klokken som kompass, overvåke treningen etc.

Man kan raskt skifte de aktive appene via Pebble-appen på mobilen, og generelt sett er Pebble Steel en fornøyelse å bruke til daglig. Det riktige valg hvis du vil ha en smartklokke til en rimelig penge.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Den smarteste sportsklokken

I likhet med Fitbit Surge er Garmin vivoactive for det meste et avansert treningsarmbånd med touch-skjerm. Garmins smartklokke lever imidlertid opp til betegnelsen, og kan mer enn å fortelle deg at du har fått en ny tekstmelding! Vivoactive støtter meldinger fra de fleste smartmobil-apper, som sosiale medier som Facebook, Twitter, Instagram og LinkedIn, og du kan bruke klokken til å holde styr på kalender, været og mobilens musikkspiller. Imidlertid lar Garmin vivoactive deg ikke reagere på meldinger på noen måte – for eksempel ved å svare på en tekstmelding via klokken.

Til gjengjeld byr klokken på et bredt spekter av sportsorienterte apper. Du kan måle og overvåke alt fra løping, sykling, til svømming og golf (!). Garmin har til og med opprettet sin egen app-butikk, Connect IQ, hvor man kan laste ned nye funksjoner i form av apper som kan komme både fra Garmin selv og tredjepartsutviklere.

Det høres nesten for godt ut til å være sant, og dessverre opplevde vi store problemer med vårt testeksemplar av Garmin vivoactive, som vi forsøke å koble til både en Samsung Galaxy S6 (hvor feilmeldingen ”registrering av enhet mislyktes OTHER_FATAL” var eneste resultat) og så en iPhone 6 før paringen til slutt fungerte. Nedlasting av nye apper fra Connect IQ virket heller ikke. Ingen av delene borger for kvalitetsopplevelsen, og det gjør det fysiske produktet heller ikke. Designen er enkel, slank og firkantet, men touch-skjermen reagerer altfor langsomt på fingerbevegelser.

For å måle pulsen må du bruke det medfølgende pulsbeltet. Sammen med dette er nok Garmin vivoactive det beste uret for treningsnarkomane.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Et glorifisert treningsarmbånd

Fitbit Surge ligner akkurat hva det er, nemlig en overdimensjonert fitness-tracker, og selv om klokkens funksjoner legger opp til at man har den på hele tiden, også om natten, passer det ikke riktig til andre klær enn sportstøy. Armbånd og selve klokken går i ett, og hele herligheten er fremstilt i et superbløtt gummimateriale som kan bli ubehagelig hvis man svetter mye eller tar klokken med i vannet. Litt upraktisk for et aktivitetsarmbånd.

Den fås i tre forskjellige størrelser, noe som imidlertid bare innebærer forskjellige lengder på armbåndet. Fitbit Surge er like høy og bred uansett hvor tynn arm du har! Særlig pen er den heller ikke. Designen er kantete og ligner noe fra 80-tallet, noe som forsterkes av den lille 1,25” monokrome LCD touch-skjermen og de tre digitalklokke-aktige knappene på sidene.

Noen reelle smartklokkefunksjoner er det nesten ingen av. Fitbit Surge kan med nød og neppe komme med meldinger hvis du mottar en SMS eller en oppringing, og angivelig kan du også bruke den til å styre musikkavspilleren på mobilen, men det fikk vi aldri til å fungere.

Til gjengjeld betyr den meget enkle funksjonaliteten at Fitbit Surge kan brukes sammen med stort sett alle smartmobiler. Det eneste kravet er at mobilen støtter Bluetooth 4.0 LE.

Og det Fitbit Surge mangler av smartfunksjoner, tar den igjen med et vell av treningsfunksjoner. ”Klokken” har innebygget GPS og pulsmåler, og måler dermed konstant aktivitetsnivå og kaloriforbrenning, samt at søvnen måles automatisk.

Den støtter også registrering av et utall forskjellige treningsformer, som løping, vekttrening, spinning etc – og kan skille på om du er i treningsstudio eller ute i naturen. Du kan imidlertid få kjøpt treningsarmbånd som kan nesten alt det samme, til halve prisen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Når det beste ikke er godt nok

Apple-WatchApple Watch er i en klasse for seg. Smartklokken kommer i to størrelser – 38 mm og 42 mm – og i tre forskjellige utgaver – Watch, Watch Edition og Watch Sport – med seks typer klokkeremmer, som igjen kan fås i et utall farger og materialer.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

*OPPDATERING 28/9 2015: WatchOS 2 har nå ankommet, hvor en del av våre ankepunkter har blitt rettet.

Selve klokken er mindre enn vi hadde forventet, mens design, kvalitetsfølelse og sans for detaljer ikke overraskende er uovertruffent.

Og her tenker vi på annet og mer enn det rent estetiske uttrykket, for med Apple Watch er det også tatt høyde for brukervennlighet. På klokkens høyre side finner man, som på et analogt armbåndsur, en krone, og denne er ikke bare til pynt. Kronen bruker du i kombinasjon med touch-skjermen til å navigere rundt i de mange menyene og appene, og med den såkalte force touch-funksjonen i tillegg, som fungerer som et slags høyreklikk når du trykker hardt på skjermen, har vi fått den mest intuitive smartklokken til nå.

Selvfølgelig kan man også bruke stemmekommandoer via Siri til å styre Apple Watch, men Apple-klokken er ikke like avhengig av Siri som Android Wear er av stemmestyring via Google Now for å fungere. Og takk og pris for det. Vi tror fremdeles ikke på at folk flest har noe til overs for å snakke med klokken sin. Derfor er det også en litt ubrukelig fordel for Apple Watch at det stort sett er den eneste smartklokken på markedet som man både kan ta telefoner og ringe med. Kun Samsung Gear S i denne testen kan gjøre det samme.

Desto mer praktisk er det at det på undersiden av Apple Watch befinner seg en pulsmåler som jevnlig måler hjerteslagene dine, og som selvfølgelig er til stor hjelp under sport og trening. Under klokken finner du også en annen funksjon, nemlig den såkalte «taptic engine», som er Apple-språk for små haptiske bevegelser du kan merke på håndleddet. På den måten kan du for eksempel slå av lyden, men fortsatt bli gjort oppmerksom på varsler om nye e-poster, meldinger og anrop.

Batteriet skal kunne holde i opptil 18 timer på én opplading, noe som umiddelbart kan høres lite ut. Men selv om vi har brukt klokken flittig, har vi ikke på noe tidspunkt opplevd at vi holdt på å gå tom for strøm.

Apple Watch er ikke noen klokke for dykking, men med sin IPX7-sertifisering er den vannavstøtende og bør kunne tas med en tur i dusjen.

Dessverre er Apple Watch langt fra fri for barnesykdommer. De fleste av dem er heldigvis av typen som kan rettes opp ved en senere programvareoppdatering.

Vi opplevede for eksempel problemer med å koble visse Bluetooth-hodetelefoner til klokken, og det var ingen umiddelbare logiske grunner til at tilkoblingen virket med det ene settet hodetelefoner (Monster Purity Pro) og ikke med det andre (Philips Fidelio M1).

Den mest irriterende feilen var at skjermen ikke alltid slår seg på selv når man løfter håndleddet. Det er meningen, for Apple Watch er jo i bunn og grunn en klokke, og man må kunne bruke den til raskt å finne ut hva klokken er. Når man derfor annenhver gang er nødt til å pirke borti skjermen for å få den til å slå seg på, er det mer enn bare en bagatellmessig feil.

 

Konklusjon

Apple Watch koster skjorta, og den er full av småfeil som forhåpentlig vil bli rettet i månedene fremover, men som ikke desto mindre er irriterende her og nå. Men med idéer som force touch, den digitale kronen og et operativsystem som lener seg kraftig opp mot iOS, men som også er tilpasset klokkens helt nye form, er Apple Watch blitt den mest brukervennlige smartklokken på markedet. Vil du ha en smartklokke her og nå, er det Apple Watch du skal kjøpe.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Utseendet betyr ikke alt

På innsiden er LG Watch Urbane stort sett lik LG G Watch R som vi testet for cirka et halvt år siden. Den eneste endringen er at Watch Urbane kommer med den nyeste Android Wear-versjonen samt oppdatert Bluetooth 4.1 LE. Den største endringen er derfor på utsiden, for selv om G Watch R lignet et tradisjonelt armbåndsur med rund urskive og alminnelig klokkerem, så går Watch Urbane hele veien og stråler av ”business class” og styremøter med sin skinnrem og tunge design i rustfritt stål. Rent estetisk er LG Watch Urbane den eneste Android Wear-klokken som kan hamle opp med Apple Watch.

Til tross for business-stilen kommer Watch Urbane med innebygget pulsmåler og den har også innebygget Wifi, noe som nå endelig kommer til sin rett med den nyeste Android Wear-versjonen, som kommer i forlengelsen av lanseringen av Lollipop versjon 5.1.

Saken er at man nå kan være koblet til sin Android smartmobil selv om det ikke er Bluetooth-kontakt mellom dem. Det kan man også med en Apple Watch, mens det tidligere ikke har vært mulig med Android Wear, men Googles system har den fordel at klokke og mobil ikke trenger å være koblet til det samme nettverket. Man kan altså la mobilen bli hjemme, løpe en tur, og når man så tar en pause på den lokale kaféen med gratis Wifi, vil Watch Urbane mota meldinger og beskjeder fra mobilen. Hvis det trådløse nettverket vel og merke er åpent for alle, for man kan ikke taste inn passord med klokken!

Kort og godt er LG Watch Urbane det beste Android Wear har å by på akkurat nå, og det konstaterer vi med en viss beklagelse, for feilfri er den på ingen måte. Det var en hard kamp overhodet å få opprettet en forbindelse til vår testmobil, en splitter ny Samsung Galaxy S6 edge, og vi opplevde også at operativsystemet på selve klokken reagerte langsomt eller til og med frøs helt slik at vi måtte starte klokken på nytt.

Og batteritiden? På en halv dag var vi nede på 13%, så selv om det er Apple Watch som får gjennomgå på nettet for sin lave batteritid, er det LG Watch Urbane som har problemet.

Vi ville så gjerne ha gitt LG Watch Urbane vår varmeste anbefaling, men det er ikke mulig. Nok er den flott å se på, men vi opplevde flere problemer med vårt testeksemplar av denne smartklokken enn med noen annen klokke i testen. Det er simpelthen ikke godt nok LG!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

En mobil til håndleddet

Gear S er en temmelig firkantet klokke som ikke føles særlig luksuriøs, og klokkeremmen er heller ikke spesielt pen.

Den må lades omtrent annenhver dag i dokken, som er litt vanskelig å sette på. På den annen siden har den et innebygd batteri til nødlading! Siden man kan putte SIM-kortet i klokken, kan man legge igjen mobiltelefonen hjemme når man er ute og løper, men fortsatt både ringe og besvare anrop til mobilen med den.

S Health holder styr på mosjon og søvn, og har Nike+ Running som en mer avansert trenings-coach. Nokias Here-app tar seg av navigering både til fots og med kollektivtrafikken, AccuWeather sjekker været og Flipboard holder styr på nyhetsbildet. Man kan også sjekke kalender, e-post, meldinger og bilder samt spille musikk. Det hele styres via Samsung Gear-appen som man må installere på sin Galaxy smartmobil.

S-Voice fungerer rimelig bra til stemmestyring på engelsk, og i nødstilfeller kan man skrive korte meldinger på det bittelille tastaturet.

Samsung Gear S er nesten som en ekstra mobil man setter på håndleddet. Både med hensyn til størrelse og funksjon. Skjermen er mer enn fremragende, faktisk testens flotteste, og klokken er lett å bruke.

Det følger med noen relativt gode apper, og man kan hente flere i Samsungs dedikerte app-butikk. Utvalget er imidlertid litt begrenset da smartklokken er basert på Samsungs eget Tizen operativsystem. Men hvis man kan nøye seg med apper som en mininettleser fra Opera, eller kart og navigasjon med Nokias HERE, kan Gear S være et bra valg. Samsung Gear S får vår spesielle anbefaling, men vær oppmerksom på at du løper en viss risiko ved å velge en ny plattform som ikke nødvendigvis får vind i seilene. Selv om den etter vår mening fungerer bedre enn Android Wear.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Designsmart

Withings Activité er i virkeligheten et enkelt treningsarmbånd maskert som et dyrt sveitserur, og selv om klokken har fransk design er den produsert i luksusklokkenes hjemland og ligner på alle måter en elegant unisex-klokke med rem i fransk kalveskinn, safirglass og en urskive i klassisk rustfritt stål. Withings Activité er vanntett ned til 50 meter, og det følger med en ekstra klokkerem av silikon slik at man kan ha den med i vannet.

Klokken er digital, men har ingen digital skjerm. I stedet sitter det helt alminnelige visere på den helt hvite og stilrene urskiven, og den eneste reelt smarte funksjonen er at klokken automatisk synkroniserer klokkeslett med den tilkoblede smartmobil. Man kan også banke to ganger på glasset for å få opp tidspunktet for neste alarm, men så er også listen gått tom.

Resten skjer i appen Health Mate på mobilen, som automatisk mottar de informasjoner som klokkens akselerometer leverer. Withings Activité overvåker din søvn og dine skritt automatisk, og kan også gjenkjenne en svømmetur.

I appen kan du holde øye med dine fremskritt, men det er av merkelige årsaker ikke mulig å endre sine egne mål (det er på forhånd definert at du skal gå 10.000 skritt per dag!). Man kan heller ikke korrigere feilaktige eller manglende målinger manuelt.

Til gjengjeld kan du stille klokken til å vekke deg med stille alarm, og du kan følge dine fremskritt mot de 10.000 skrittene på urskivens lilleviser, som beveger seg fra null mot 100 i takt med dine fremskritt.

På sitt vis er tanken bak Withings Activité ganske genial. Her får man en kombinasjon av en klassisk og meget pen klokke og den daglige overvåkningen fra et treningsarmbånd. Derfor er det synd at den siste delen er relativt dårlig utført. Spesielt til prisen!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Pen overraskelse

Man kan nesten ikke se at Moto 360 er en smartklokke, for den ligner på et klassisk armbåndsur. Selve klokkekassen er rund og av rustfritt stål, og fås enten med skinnrem eller metall-lenke. Remmene er av den helt vanlige typen med bredde på 22 mm.

Selv om klokken faktisk er litt tyngre enn for eksempel Sonys SmartWatch 3, føles den lettere, og det mest positive å si om Moto 360 er kanskje i virkeligheten at man ganske kjapt glemmer at man har den på!

Moto 360 er basert på Android Wear, men ut over de funksjonene den har til felles med alle andre Android-klokker i testen, er det to ting som får Motorolas smartklokke til å skille seg ut. For det første har den trådløs batterilading (det følger med en liten dokk til formålet), og for det andre har den som Apple Watch, Fitbit Surge og LG Watch Urbane en innebygd optisk pulsmåler.

Den trådløse batteriladingen gjør at det er lett og raskt å lade klokken. Og godt er det for batteriet holder knapt en dag, og man merker raskt om man har glemt å lade.

Den runde urskiven har Moto 360 til felles med LG Watch Urbane, men Moto 360 har en mer enkel design og er mer stilren. Hadde de tatt et par millimeter av tykkelsen ville den ha vært helt perfekt.

Moto 360 kan nå oppdateres med den nyeste Android Wear-versjonen, noe som betyr at man endelig kan dra nytte av klokkens innebyggede Wi-fi. Funksjonaliteten forklarer vi i forbindelse med testen av LG Watch Urbane. De to klokkene deler litt på det å ligne et klassisk ur mest mulig, men mens LG Watch Urbane virker dyrere og mer lekker på utsiden er Moto 360 faktisk det beste produktet av de to. Selv om klokken er mindre har den en større skjerm og kjører mye mer stabilt enn LG-klokken. Moto 360 er fortsatt vår favoritt blant Android Wear-klokkene.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.