: Sony Cyber-shot RX100V

Lynraskt luksuskamera

Sony-kameraet banker konkurrentene på alt, unntatt brukervennlighet og bildekvalitet.

Lyd & Bilde mener

Vanvittig raskt, sylskarpe bilder og strøken 4K-video. Latterlig lite og lett.
Alt for små knapper, svak batteritid og ingen pekeskjerm. Klassens dyreste kompakt.
Type:            20 Mp kompaktkamera med 1’’ bildebrikke
Optikk:         24-70mm f1,8-2,8
Skjerm:        7,6 cm LCD, 1,28 Mp billedpunkter
Søker:            2,36 Mp OLED, 0,59 x forstørrelse
Høydepunkt:        Wi-Fi, 4K-video, 315-punkters autofokus, 24 bilder/s, vippeskjerm, 220b/batteritid

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 11995 kr

Sony satte for lenge siden standarden for hvor god bildekvalitet man kan få fra et lommekamera. Den første RX100 er siden fulgt opp av tre etterfølgere, som hver gang har lagt listen opp et hakk. Nå er turen kommet til den femte utgaven av verdens beste kompaktkamera: RX100V.

Jeg kan legge til verdens dyreste, for du finner neppe lommekameraer som er like dyre som dette. Med mindre du snubler over noen overprisede Hasselblad-kloninger av RX100 et sted.

De fire foregående utgavene fikk hver gang de ble lansert, flere funksjoner, bedre funksjonalitet, bedre bildekvalitet – og høyere pris. Du finner dem fremdeles i butikken, med priser fra drøye 3000 kr for den første utgaven, til litt under 10.000 for den forrige. Som ble kalt RX100IV.

Den nyeste utgaven er alltid den dyreste, og som vanlig har Sony lagt inn nye funksjoner som forgjengeren ikke hadde.

Les testen av RX100IV her

Kameraene er nesten identiske. De bruker den samme strøkne bakbelyste 20 megapiksler bildebrikken på 1-tommer diagonalt – som er mye større enn vanlig for kompaktkameraer.

De har begge en meget fin oppfellbar OLED-søker, med større søkerbilde enn det ser ut som, og en praktisk innstillingsring rundt en lyssterk 24-70mm zoom. Lysstyrken er f1,8-2,8, som betyr at det er lettere å få fine bilder i lite lys, og kontrollere skarphetsdybden. For eksempel på portretter.

4K-video, vippbar skjerm, og innebygget blits, finner du også på begge.

De nærmeste konkurrentene er Canon PowerShot G7X II, som koster halvparten, Panasonic Lumix LX15,og selvsagt Sony RX100IV og RX100III.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Lynraskt og sylskarpt
Det er et perfekt kamera for som vil ha et lite og diskret kamera som går ned i lommen, og som leverer høy bildekvalitet i de fleste situasjoner. Det egner seg like godt til reiser som portretter, og er et ypperlig feriekamera.

Den nye RX100V er også fremragende til sport og action. Det skyldes at Sony har lagt inn en vanvittig skuddtakt på 24 bilder/s i full oppløsning med fokus på hvert bilde, godt støttet av lynrask autofokus fra 315 fasedetekterende fokuspunkter. Som dekker 65 prosent av bildeflaten.

Forgjengeren hadde 16 bps skuddtakt, og var ingen sinke, men det klarer ikke å fokusere mellom hvert bilde, slik RX100V kan.

4K-video
Du får samme ultrahøye oppløsning på 4K-video, som RX100 IV og mange av konkurrenten har. Men, her er prosessoren kraftigere med oversampling – fra 5K – av videostrømmen, som gir nesten neglisjerbar rullende lukker (rolling shutter), og renere videofiler. Samtidig er fasefokusen lydløs og lynrask, slik at du sjelden opplever fokusjaging på opptak.

De som er opptatt av videokvaliteten, vil glede seg over å høre at kameraet har støtte for filmformatet XAVC S og videoprofilen S-log2. Det har også vanlig HD-video, og slow motion opp til 240 fps hastighet.

Ingen pekeskjerm
Det er ganske rått for et så lite kamera. Dessverre mangler det pekeskjerm, og de fleste knappene er små. Det betyr at man stadig må klikke seg gjennom den komplekse menystrukturen, på alt for små knapper, for å endre innstillinger.

De viktigste innstillingene ville vært langt enklere å endre med pekefingeren på skjermen. For ikke å snakke om valg av fokuspunkt, på video spesielt, men også i kombinasjon med lukker. Som Panasonic og flere har på sine tilsvarende kompaktkameraer.

Bildekvalitet
Men bildekvaliteten er det lite å utsette på. Den er ikke lengre klasseledende, fordi
Sony-kameraet har konkurrenter som har like god (tilsvarende) bildebrikke, kombinert med skarpere zoomoptikk med større rekkevidde og bedre lysstyrke.

Tross det, kameraets  24-70mm zoom er stadig blant de skarpeste vi har testet på et kompaktkamera. Bildekvaliteten på stillbilder er praktisk talt identisk med forgjengerens. RX100V er marginalt bedre på bildestøy på høy ISO-følsomhet. Hvis vi sammenligner jpeg-bilder, er det litt finere kornstøy på 3200 og 6400 ISO på RX100 V.

(Foto: Lasse Svendsen) God buldedynaikk, selv på høy ISO, er uvanlig for et kompaktkamera.
(Foto: Lasse Svendsen) God bildedynamikk, selv på høy ISO, er uvanlig for et kompaktkamera.

Sammenlignet med de beste mobilene, er Sony-kameraet vesentlig bedre til å behandle bildestøy. Du får mye større bildedynamikk, bedre oppløsning, jevnere fargegjengivelse og langt høyere skarphet her.

Dyrest og best (på noe)
Sony RX100V er det raskeste vi har testet i klassen, og for mange er det det mest anvendelige kompaktkameraet. Det er ikke perfekt. Mange programmerbare knapper er ikke alltid til hjelp når de er så små. Kameraet mangler – og trenger – en pekeskjerm, større batteri og en massiv rydding i menyene. Men bilde- og ikke minst videokvaliteten i 4K, står ikke tilbake for noen av konkurrentene. Selv om de har tatt igjen forspranget, og i noen tilfeller gått forbi, stillbildekvaliteten fra Sony-kameraet. De har dog ikke tatt igjen prisnivået til Sony.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.