annonse
annonse
Januar 2018
Sony a7r III
Januar 2018
Sony a7r III

Test av: Sony a7r III

Det aller­ råeste ­kameraet

Sony har dratt i alle spakene og laget det beste systemkameraet hittil.

Lyd & Bilde mener

Betydelig forbedret bildekvalitet, skuddtakt og batterikapasitet. Lynrask autofokus, superb 4K-video, og bedre brukervennlighet.
Treg oppstart, ingen råfilkonverter, treg skrivehastighet til SD-kort. Bare én UHS-II kortplass.
annonse

Hvis man er en seriøs fotograf på jakt etter et nytt systemkamera, er det umulig å komme utenom Sony. For 10 år siden ble man møtt med et skuldertrekk når Sony ble nevnt, men i dag er de et navn å regne med. Sony a7r III er nok et bevis på det.

For her et kamera som, tross at Sony har like lang fartstid i kameraindustrien som Tesla har i bilindustrien, er et av de beste kameraene vi har testet. Noensinne.

Oppmerksomme lesere husker kanskje at vi sa noe lignende i fjor, da vi testet Sony a9, og Sony RX100V. Det sier litt om hvilken reise Sony har gjort siden Alpha 100 kom i 2006.

De har på rekordtid blitt en seriøs utfordrer til Canon og Nikon i stort sett alle prisklasser. Senest i proffklassen, hvor de to har dominert og i praksis delt markedet mellom seg.

Sony a9 var det første kameraet som for alvor kunne utfordre Canon EOS 1Dx II og Nikon D5, og banket dem blant annet på skuddtakten, som er opptil 20 bilder/s.

Nå er turen kommet til Canon EOS 5Dsr og Nikon D850, som her utfordres av a7r III.

Raskest i sin klasse

Det nye Sony-kameraet, som med en skuddtakt opptil 10 bps* og bedre bildeprosessor, er både raskere, lettere og mer avansert enn det meste der ute. Det er også det første kameraet vi har testet, som er praktisk talt like bra på bildekvalitet som D850. Som i sin tur er det beste systemkameraet vi har testet.

28 ukomprimerte råfiler, eller 76 komprimerte RAW- eller JPEG-bilder i serie. Nå blir det utfordret av Sony på alt Nikon er gode på.

Setter man de to kameraene ved siden av hverandre, ser man hvor mye mindre det speiløse Sony-kameraet er. Likevel er det like avansert på de fleste områder. En 42 megapiksler bildebrikke (45 Mp i D850) uten lavpassfilter, ISO-følsomhet opp til 32000 (25600 på D850), søkerforstørrelsen, følsomheten til lysmålingen, inn- og utganger, antall kortplasser, værtettingen og 4K videoopptak, er alt sammen nesten likt på de to kameraene.

Det eneste området hvor Nikon er overlegent, er på batteritiden. 1840 bilder per lading knuser Sonys 530. Trenger du større batterikapasitet, kan to Sony NP-FZ100-batterier i vertikalgrepet VG-C3EM, gi deg over dobbelt så mange eksponeringer.

Ellers har Sony-kameraet høyere skuddtakt med 10 mot sju bps, null black out i søkeren på serieopptak, og det har innebygget bildestabilisator.

Kameraet har plass til to SD minnekort, den ene plassen er tilpasset UHS-II-kort. Som er raskere og bedre egnet til 10 bps skuddhastighet og 4K-video.

Den innebyggede femaksers bildestabilisatoren, gir opptil 5,5 trinn kompensasjon, og kameraet har fått en lang rekke forbedringer sammenlignet med forgjengeren a7r II. Det er er ikke bare skuddtakten, batteritiden og autofokusen som er forbedret her.

Merkbare forbedringer

Det lagrer 14-bits ukomprimerte bildefiler som gir fotografen mer fargedybde og dynamikk. Det bruker et såkalt super 35-utsnitt fra en 5K-videofeed under 4K/25p-opptak, og har flere videoprofiler som S-Log2 og 3, og forbedret autokfokusalgoritme under live- og videoopptak.

Det har ikke ekte 10-bits videoopptak, men kjører 8-bit 4:2:0 internt, eller 8-bit 4:2:2 til en ekstern opptaker via HDMI. For de mest krevende er det en begrensning, for andre ikke.

En av de viktigste oppgraderingene, og mest merkbare, er kameraets 425-punkters autofokus (399 fasepunkter). Den er lynrask, ekstremt presis og har en nyttig bonus i øyefokus, hvor kameraet fokuserer rett på det nærmeste øyet.

Det fungerer så bra, at bryllups- og portrettfotografer har all grunn til å juble. Følgefokusen fungerte upåklagelig i vår test, men a9 er fremdeles er raskere kamera på actionscener.

Fakta & Rating:
 • Type: 42 Mp systemkamera med fullformat bildebrikke

  Optikk: Sony FE-fatning

  Skjerm: 7,6 cm LCD, 1,44 Mp billedpunkter

  Søker: 3,7 Mp OLED

  Høydepunkt: 10 bilder/s, femaksers bilde­ stabilisator, 4K/25p-video, Wifi/Bluetooth, ­­
  vippbar pekeskjerm, mik-inn/hodetelefon utgang, 102400 ISO, 530 bilder batteritid og værtetting.

  Pris: 33900,-
  For å skrive din egen anmeldelse må du være logget inn. Logg inn eller registrer konto.

  Les også:

  Actionkameraenes lysmester

  GoPro Hero6 Black mestrer lys og mørke langt bedre enn sin forgjenger.

  Svinedyr Leica-vidvinkel

  Gate- og reisefotografer med Leica får akkurat det de trenger her.

  Superskarp sportstele

  Panasonics 200mm lever opp til Leica-navnet både optisk og prismessig.

  Moderat vidvinkel med ekstrem skarphet

  Olympus proffobjektiver er blant de beste vi har testet, og denne er ikke noe unntak.

  Kompakt reisekamera(t)

  Panasonic Lumix GX9 er på mange måter skreddersydd for allroundfotografer, og perfekt på reise.

  Canon for nybegynnere

  Glem speilrefleks, for de fleste er Canon EOS M50 et mye bedre valg.

  Praktisk grep for ivrige mobilfotografer

  Sett Pictar på mobilen hvis du savner kameraet ditt.

  Bildekvalitet i en klasse for seg

  Hasselblad stiller nesten i en egen klasse, med et speilløst mellomformatkamera som skiller seg ut.

  Verdens minste proffkamera

  Sonys minste videokamera er en kraftpakke for videoproffer.

  Systemkamera for stilbevisste

  Størrelsen tatt i betraktning, er Olympus nye PEN-kamera en liten kraftpakke

  Prisgunstig kvalitetskamera

  Fujifilms lille systemkamera er en råtass med skjulte egenskaper, som gjør det til et utmerket alternativ til dyre kameraer.

  Guide til valg av kameraobjektiver

  Glasset er viktigere enn megapiksler, så her er en kjapp guide til de vanligste kameraobjektivene.


  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt.