annonse
annonse

Sony a7II

Fullkommen perfeksjon

Hvis man kun er fornøyd med det beste er Sonys nyeste fullformatkameraer, et ypperlig valg.

Pluss
Kompakt, solid og ekstremt bra bildekvalitet kombinert med lynrask autofokus og gode bildestabilisator, gjør dette til et av de beste kameraene der ute akkurat nå.
Minus
Moderat skuddtakt og batteritid for et kamera i denne klassen. Ingen pekeskjerm eller 4K-video.

Kamerasalget har nesten vært i fritt fall det siste året. Verst er det for de tradisjonelle speilrefleksene, som har hard konkurranse fra de speilløse systemkameraene. Ikke så rart, når et speilløst kamera kan være bedre, billigere, mindre og lettere.

Som Sonys nye a7II. Et bemerkelsesverdig lite kamera, tatt i betraktning at det har en fullformat bildebrikke med 24 megapiksler. Det er nemlig en bildebrikke med større bildeflate enn vanlig for systemkameraer, som har bildeflater på 15 x 23 mm – også kalt APS-C-format, mens Sony-kameraets bildeflate er 24 x 36 mm. Akkurat like stort som de gamle speilrefleksene med 135-film hadde.

Når man plasserer et likt antall piksler på en større flate, får man plass til større sensorer. Hvor overflaten blir mer følsom for lys, når den er større, noe som gir bedre farge- og støyegenskaper. En annen fordel er at man kan få enda smalere skarphetsdybde, når man bruker optikk med ekstra god lysstyrke. For eksempel blenderåpning på f2,0 eller større.

A7II_wFE2470Z_cover_image_02-1200

 

Ulempen er at objektivene blir større enn på kameraer med APS-C eller mindre format. Men setter man et Sony a7II med en 24-70mm zoom, ved siden av en Nikon D750 med 24-70mm zoom, ser Sony-kameraet nesten ut som et leketøy. Så lite er det.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

I følge Sony er a-serien med fullformat bildebrikker, en dundrende suksess. Nettet flommer over av konvertitter og glødende innlegg for de små fullformatkameraenes bildekvalitet og håndterbarhet. Personlig har jeg ikke vært udelt begeistret. Bildekvaliteten er det ikke noe i veiene med, et a7 er like bra som tilsvarende kameraer fra Nikon og Canon, men ergonomien må ha vært skapt av en komite. Ingen fotografer jeg kjenner er videre begeistret for grepet på et Sony a7-kamera.

Derfor er det gledelig å se at Sony svarer på kritikken med den oppdaterte utgaven kalt a7II.

 

A7II_front-1200
Integrert bildestabilisator og støvfjerning.

 

Integrert bildestabilisator

Sony har ikke gjort noen endringer på bildebrikken, som er hentet fra forgjengeren a7. Det var heller ikke nødvendig, siden den leverer ekstremt god bildedynamikk, gode støyegenskaper og råfiler som tåler å dras i under etterprosessering.

Ingeniørene har konsentrert seg om å gjøre kameraet raskere, ikke på skuddtakten, som er moderate 5 bilder/s, men fokus. Som er avgjørende for at man i det hele tatt får skarpe bilder. Sony sier selv at den nye autofokusalgoritmen har gjort autofokusen 30 prosent raskere, og at følgefokusen er 50 prosent mer presis enn før.

Fokussensorene er de samme 117 fasefølsomme sensorene kombinert med 25 kontrastfølsomme sensorer. Fordelen med et hybrid fokussystem, er at man kombinerer rask følgefokus med god følsomhet i lite lys.

 

a7IIstabilizer

 

I tillegg har kameraet fått en ny integrert bildestabilisator, som tar hensyn til bevegelser i fem akser – i praksis alle vinkler man holder et kamera i, og som skal gi opp til 4,5 eksponeringstrinn bildestabilisering. Altså 4,5 ganger så lang eksponeringstid, og potensielt skarpe bilder, selv når kameraet er håndholdt.

I praksis er det avhengig av optikkens brennvidde, tele er vanskeligere å holde stødig enn vidvinkel, og det er selvsagt grenser for hvor lang lukkertid man kan ha og få skarpe bilder. Med litt øvelse er det stort sett greit å lykkes med lukkertider ned mot 1/15s så lenge motivet står stille.

Med integrert bildestabilisator, kan man utnytte fordelen av å ha den i kameraet fordi den kan brukes med alle objektiver.

 

A7II_top-1200
Betydelig forbedret ergonomi med større håndgrep og mer praktisk plassering av utløser og funksjonsknapper.

 

Forbedret ergonomi

Da Sony introduserte a7 var vi begeistret over muligheten for et fullformatkamera som ikke var fullformat rent fysisk. Det er stadig vekk det minste fullformatkameraet med innebygget elektronisk søker, og nå også med integrert bildestabilisator.

Men vi var ikke vilt begeistret for ergonomien. Kantete, små knapper og fremfor alt et beskjedent håndgrep, ga rom for forbedring.

Kamerahuset er fremdeles kantete, men en betydelig mer sjenerøst håndgrep og større knapper har gjort a7II mer håndterbart. Utløserknappen er flyttet dit den naturlig hører hjemme, vinklet på toppen av det gummierte grepet – og flere programmerbare funksjonsknapper er blitt lettere å nå. Men Sony kunne med fordel flyttet den merkelige plasseringen av opptaksknappen på baksiden av tommelgrepet.

 

A7II_rear-1200
Vippbar, men ikke pekeskjerm.

 

Skjermen med 1,23 Mp oppløsning er vippbar, men stadig vekk uten berøringsfølsomhet. I stedet har Sony lagt opp til at man trykker inn Fn-knappen på baksiden, og aktiverer funksjonene på skjermen. I og for seg raskt og enkelt nok, men man får altså ikke pekeskjermens fordel med direkte valg av fokus, lysmåling og eksponering bare med en berøring.

 

Strøken bildekvalitet

TEKNISK
Bildeformater: RAW, JPEG, XAVC S
Følsomhet ISO: 100 – 25600
Serieopptak bps: 5 (65 jpeg/20 raw)
Video fps: 1920 x 1080/50p
Lukkertider: 30 – 1/8000 s
Bildestabilisator: Ja
Søker: Elektronisk 2,36 Mp
Blits: Innebygget, TTL blitssko
Batteri: Li-ION, 350 bilder
Mål mm (bxhxd): 127 x 96 x 60
Vekt gram: 599 m batteri

Man får heller ikke 4K-video. Det er forbeholdt Sony a7s, som i tillegg trenger en ekstern opptaker å lagre 4K-video på. Varmeutvikling og fysiske begrensninger med hensyn til effektiv nok kjøling i det lille kamerahuset, skal visstnok være årsaken til at det så langt ikke finnes noe a7-kamera med 4K.

Men man får full HD med 1920 x 1080 punkters oppløsning, opp til 50 Mbps og XAVC S videoformat, som gir mye høyere filkvalitet enn vanlig for 1080 HD-video med lavere bitrate og kraftigere komprimering.

Komprimering er ikke det første kan tenker på når man er på bildekvaliteten.

Kameraet leverer strøken bildekvalitet opp til 1600-3200 ISO følsomhet. Svært jevn tonegradering og balansert fargemetning holder samme klasse som i Canon EOS 6D og Nikon D610. Sony-kameraet henter ut litt mer oppløsning og detaljskarphet, men ligger omlag et trinn etter Nikon-kameraet på bildestøy. Sammenligner man, ser man at Nikon D610 (og D750) først leverer tilsvarende støyomfang som a7II på 3200 ISO, når filene fra Nikon-kameraet er skutt på 6400 ISO.

Kameraets oppløsning og fargegjengivelse holder seg opp til 3200 ISO, og faller fra 6400 ISO hvorpå bildestøyen øker markant. Det samme gjør fargestøy og detaljene blir gradvis dusere etter som kameraet bruker tung støydemping på 12800 og 25600 ISO følsomhet.

Holder man seg mellom 100 og 3200 ISO, er det fint lite å utsette på bildekvaliteten, som er på nivå med de aller beste fullformatkameraene under 3200 ISO. Trenger man et kamera som er rå på høy ISO, er det uansett Sony a7s man skal ha. Det banker alt vi har testet av fullformatkameraer på høy ISO, men man må avgi en del av oppløsningen til a7II.

Den nye autofokusalgoritmen holder hva den lover. En test med følgefokus på Sonys massive 70-400mm zoom, ga meget høy treffprosent så lenge det var godt med lys. Kameraet klarte fint å følge bevegelser mot kameraet også, selv om motivet ga lite kontrast mot den hvite snøen. Men det betyr ikke at a7II er noe actionkamera.

 

A7II_wSEL2470Z_front_Hi_Res

 

Vår mening

Skal man ha et actionkamera, er Sony a77II et bedre valg, men når oppløsning, detaljer, fargegjengivelse og fullformat er øverst på ønskelisten, er Sony a7II et godt valg. Kameraet er en drøm å bruke, det er befriende lite og lett, og leverer ytelse og bildekvalitet som ikke står tilbake for noe fullformatkamera. Unntatt på de aller høyeste ISO-verdiene. Med et større objektivutvalg og mer tilbehør, kan Sonys a7-serie for alvor utfordre de to store om markedsandeler. Det står ikke på kvaliteten man får fra kameraer som a7II i alle fall.

 

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type:  Systemkamera med 24 Mp fullformat bildebrikke
  • Optikk: Sony FE-optikk
  • Skjerm: 7,6 cm vippbar LCD, 1,23 Mp billedpunkter
  • Høydepunkt: Wifi, NFC, 5 bilder/s, 5-aksers bildestabilisator, hybrid autofokus, 2,36 Mp elektronisk søker
Pris: 15995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×