annonse
annonse

Test: Panasonic Lumix FZ2000

Allround superzoomkamera

Trenger du 20 x zoom og skarp 4K-video, har Panasonic kameraet du leter etter.

Lyd & Bilde mener

Høy bildekvalitet og skarpe bilder i de fleste situasjoner. Meget anvendelig zoom og rikt med innstillingsmuligheter. Perfekt for de som vil ha et kamera som er bra på alt.
Litt billige plastdetaljer, og ingen værtetting.

Sider: 1 2

Her er et kamera jeg glatt spår suksess. Dels fordi jeg vet at avanserte superzoomkameraer er populære, dels fordi de fleste får alt de trenger i Panasonic Lumix FZ2000.

Det betyr ikke at det er et kamera som passer alle. Til det er det for stort, dyrt og zoomobjektivet kan ikke skiftes ut. Ikke at jeg tror det siste er så viktig. For 20 x zoom med god lysstyrke, rekker til det meste.

Legg til omfattende videofunksjoner, en vribar pekeskjerm, og rask og stillegående autofokus – og kameraet fremstår som et fristende alternativ til et systemkamera. Som for eksempel et speireflekskamera.

I likhet med forgjengeren FZ1000, får man en stor éntommers bildebrikke på 20 megapiklser, kombinert med 4K-video og kraftig zoom.

Men her er zoomobjektivet enda kraftigere, med 24-480mm rekkeviddem, optisk bildestabilisator og lysstyrke op f2,8-4,5. Det er langt mer enn hva du får om du kjøper et systemkamera med den medfølgende zoomen. Skal du ha samme rekkevidde der, trenger du et ekstra objektiv som rekker kanskje til 300mm, men sjelden over 400mm.
Så Lumix-kameraet fremstår som et godt kjøp, om man ser på spesifikasjoner.

Det passer til det meste, og er like hjemme på landskapsfotografering, som dyrefoto eller feriekamera. Sport? Absolutt, så lenge det er nok lys, er autofokusen både rask og presis nok til at flere av bildene på serieopptak på 12 bilder/s blir skarpe.

Man kan også skyte 4K-video i 30 fps hastighet, og plukke stillbilder i 8 Mp oppløsning fra videostømmen med 30 bilder.

Lumix FZ2000 har sterk konkurranse fra Sony RX10 III og Canon Powershot G3X. Som også er superzoomkameraer, men det er bare RX10 III (og RX10 II) som har 4K-video. Canon-kameraet stiller med vanlig 1080 HD-video. RX10 III har forresten enda mer zoom: 24-600mm lysstyrke f2,8-4.0.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Like mye videokamera

At man kan få ut bilder i 8 megapiksler oppløsning fra 4K-video, betyr at man øker muligheten for å fange øyeblikket drastisk. Når 4K-Photo er valgt, blar man bare i 4K-opptaket med fingeren langs pekeskjermen, så lagrer man det beste bildet som stillbilde på minnekortet.

Denne funksjonen har andre Lumix-kameraer også, men her har Panasonic gitt FZ2000 tilnærmet proffegenskaper på videoopptak. Kameraet har for eksempel både mikrofoninngang og hodetelefonutgang. De innebyggede mikene er i stereo, og 4K-video kan lagres i DCI (kinoformat) og UHD (tv-format), i datastrøm opp til 100 Mbps. Alternativt i hele 200 Mbps hvis man foretrekker HD-video i 2K.

For noen er det kanskje en kuriositet, men for de som jobber med pro-video, er det nyttig å vite at kameraet kan oppgraderes med V-log L-støtte. Da får man 12 trinns dynamikkomfang og en gamma som passer for proff postproduksjon.

Kameraet kan også lagre 4K via HDMI, i 10 bit og 4:2:2, eksternt.

Men nok proffsnakk. Panasonic har også forbedret brukervennligheten.

Tre av de fysiske knappene baksiden, kan programmeres til å aktivere en foretrukken funksjon, og fem til kan velges fra skjermmenyen på pekeskjermen. På siden av zoomen sitter tre programmerbare knapper til, og man kan velge zoomring med sømløs eller trinnvis zoom, og til slutt programmere en av knappene på toppen.
Det er stort nok til at det er plass til knapper og ratt av komfortabel størrelse. Håndgrepet både foran og bak gir godt grep, og balansen er nesten perfekt. En liten fordel er at zoomen ikke vandrer når du zoomer – enten med bryteren rundt utløseren eller zoomringen, objektivet zoomer nemlig internt. Det vil si at linser flyttes på innsiden, uten at den ytre delen flyttes frem og tilbake.

Type:            20 Mp kompaktkamera med 1’’ bildebrikke
Optikk:         24-480mm f2,8-4,5
Skjerm:        7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
Søker:            2,36 Mp OLED, 0,74 x forstørrelse
Høydepunkt:        Wi-Fi, 4K-video, DFD-fokus, pekeskjerm, 12 bilder/s, 20 x zoom, variabelt ND-filter

Flere tester:

GoPro Hero6 Black

Actionkameraenes lysmester

GoPro Hero6 Black mestrer lys og mørke langt bedre enn sin forgjenger.

Panasonic Lumix GX9

Kompakt reisekamera(t)

Canon EOS M50

Canon for nybegynnere

Glem speilrefleks, for de fleste er Canon EOS M50 et mye bedre valg.

Hasselblad X1D

Bildekvalitet i en klasse for seg

Sony DSC-RX0

Verdens minste proffkamera

Olympus PEN E-PL9

Systemkamera for stilbevisste

annonse