Nikon D5

Nikons raskeste proffkamera

Dette kameraet er ikke for alle.

Pluss
Solid kamera som er bygget for å tåle år med juling, og likevel levere varene. Du kan få høyere oppløsning andre steder, men bildekvaliteten er tross det helt i teten for et proffkamera.
Minus
Prisen er selvsagt avskrekkende, det samme kan sies om størrelsen, og vi er ikke sikre på om 4K-egenskapene er avanserte nok.

Noen kameraer er som kraftig motoriserte sportsbiler. De passer ikke for alle, men mange drømmer om dem.

 

Ta Nikons flaggskipkameraer, som siden 1959 har vært blant det tøffeste man kan henge rundt halsen. Dersom man er fotograf. Eller Dennis Hopper. Sjelden har noen fotograf sett kulere ut, enn Hopper som fotojournalist i Coppolas Apocalypse Now fra 1979, med Nikon F-kameraer dinglende fra nakken.

 

Det mange ikke vet, er at Hopper var en habil fotograf, og hadde han levd i dag, hadde han ganske sikkert vært begeistret for Nikons nye flaggskip: D5.

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Kameraet er bygget for fotografer som lever av å fotografere sport, ville dyr, eller annen action, hvor et lynraskt kamera må tåle tøffe forhold i årevis før det må byttes ut. Kort sagt, et kamera for proffer og viderekomne amatører som ikke klarer seg med andre kameraer.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Nikon-kameraet stiller i en smal klasse, men må takle krevende disipliner få andre kameraer behersker. I likhet med EOS 1Dx Mark II fra Canon, og Leica SL.

 

Kameraer bygget for fart og spenning, for å si det mildt. Derfor har Nikon gått grundig til verks, for å tilfredsstille proffer er ikke gjort i en fei. Nikon D5 er i først rekke laget for fotografer som trenger en arbeidshest ute i felten, i jungelen, på idrettsarenaer eller racerbaner, og ikke i like stor grad mote, studio eller landskapsfotografer. De er gjerne bedre tjent med den ekstreme oppløsningen fra et Nikon D810, Canon EOS 5Dsr, eller Sony A7r II.

 

Perfeksjonert ergonomi

Trofaste Nikon-fotografer vil umiddelbart kjenne seg igjen når de plukker opp et D5 første gang. Kameraet har stort sett knapper og ratt på samme plass som forgjengeren D4s. Programvalg har flyttet til venstre side av prismehuset, en ekstra programmerbar knapp har funnet veien på fronten (tilgjengelig fra langfingeren på høyre hånd), og en ekstra programmerbar knapp er plassert på baksiden. Sånne små, men nyttige endringer, er det flere av. Som en egen ISO-knapp, på tide Nikon …

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Tekniske forbedringer

De største endringene sitter under det værtettede skallet. En ny fullformat 21 megapiksler bildebrikke med vanvittig høy følsomhet opp til 3,28 millioner ISO (nei, det er ikke en trykkfeil), 12 bilder/s med autofokus mellom hvert bilde – 14 bps med AF på første bilde, og serieopptak til 200 bilder i en smell! Med 14-bits råfiler! Jeg tuller ikke. Det krever riktignok at du bestiller kameraet med doble kortplasser for XQD-minnekort. Kameraet kan leveres med doble kortplasser for de som foretrekker Compact Flash, og ikke trenger så ekstrem skuddtakt eller lange bildeserier.

 

For å få dette til å fungere, har Nikon utviklet ny bildeprosessor, speilmekanisme, lukker og en ny autofokusmodul. Den har 153 fasedetekterende fokussensorer (følsomhet ned til – 3 EV, -4 for punktet i midten) fordelt over store deler av bildeflaten, hele 99 av dem er kryssensorer. 55 av dem er valgbare og kan grupperes. For eksempel når man fotograferer i portrettformat, og bare trenger en klynge med aktive sensorer på ansiktet til modellen.

 

Actionfotografer kan aktivere 3D-sporing, som automatisk velger hvilke fokussensorer som skal følge motivet, straks det beveger seg.

 

Kombinert med en 180.000 punkters RGB lysmåler som er programmert til å analysere motivet, skal det gi knivskarpe og korrekt eksponerte i selv de meste ekstreme situasjoner – og lysforhold. Det har jeg etter drøye 600 bilder fra D5, ingen grunn til å tvile. Jeg tror ikke jeg har testet et mer treffsikkert kamera, hva eksponering angår. Fokuspresisjonen er jevnere, for her er Canon EOS 1Dx Mark II fullt på høyden.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Millioner med ISO

Med følsomheten skrudd langt forbi Sonys rekord på 409.000 ISO, til svimlende 3,28 millioner ISO, snakker vi virkelig om mørkets fyrste. Men det har som vi skal se, en nedside som er av den ubehagelige sorten.

 

La oss ikke glemme noen av de viktigste nyhetene på kameraet. Som 4K-video for første gang i et speilreflekskamera fra Nikon. Et velkomment tilskudd for fotografer som jobber både med stillbilder og videoproduksjon. Derfor har kameraet også mikrofoninngang, hodetelefonutgang og egen knapp for opptak ved siden av utløserknappen. Her, som på stillbilder, er det mange og til dels omfattende innstillingsmuligheter. Autofokuskalibrering er blant det mest obskure, men nyttigere enn man tror på et speilreflekskamera som kanskje skal brukes med myer mer forskjellige optikk, enn et vanlig amatørkamera.

 

4K-begrensninger

Men tilbake til 4K-video. Nikon-kameraet har sine begrensninger. Opptakstiden er tre minutter om gangen på full 4K-oppløsning*, og kameraet bruker et 1,5 x utsnitt av bildebrikken, som betyr at en 50mm plutselig får 75mm effektiv brennvidde. Det er flere begrensninger også, som 8-bits komprimering av video, fravær av oversampling og ingen fokusmarkering på manuellfokus. Når det er sagt, kvaliteten fra 4K er definitivt god nok til mange produksjoner, men jeg ser ikke for meg at D5 kan erstatte et 4K-videokamera fullt og helt, når begrensningene er så mange. De kan man delvis komme rundt hvis man plugger i en ekstern opptaker via HDMI-utgangen på kameraet.

 

WI-fi? Da trenger du en ekstern sender, som er ekstrautstyr.

Det er mye mer vi kunne fortalt om Nikon D5, som at det er digert, dyrt tungt og at batteritiden er omlag 4000 bilder. Per lading. Men det kan man lese seg til i brosjyrer. Der er det vanskeligere å få en følelse med hvordan kameraet er å bruke, så la meg utdype.

 

Ja, det er stort og tungt, men også godt balansert slik at det ligger godt i hånden. Ergonomien er som på alle Nikons mer påkostede kameraer (fra D600 og oppover), fremragende, og en egen ISO-knapp er jaggu på tide. Bortsett fra et vell av knapper, legger man kjapt merke til hvor raskt kameraet er. Ikke bare hvor raskt det reagerer, men hvor lynraskt det fokuserer, nesten uten en lyd, og skuddtaktene er formidabel. Flere serier med kameraet på 12 bps, ga meg ikke et – ikke ett – uskarpt bilde av bevegelige motiver. Det er en bragd få kameraer lykkes med.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Ekstremt lysfølsom

Så det er ikke noe å utsette på reaksjonsevnen og fokuspresisjonen. Vender vi blikket mot bildekvaliteten, er det både positive og negative resultater som bør frem i lyset. Skjønt, det er i lite lys Nikon mener at D5 skinner, for hva skal man ellers med ISO-følsomhet over tre millioner ISO?

 

La oss ta det pent i begynnelsen, for jeg vet ikke om noen fotografer som bruker mer enn 6400 ISO, og en sjelden gang 12800. Opp til 6400 ISO er det knapt mulig å se forskjell på D5, Sony A7s II og Canon EOS 1Dx Mark II. Sammenligner man med Leica SL, så er støyomfanget like høyt allerede ved 3200 ISO, så slik sett er D5 definitivt i toppen.

 

Men ser vi på bildefiler tatt med 51200 ISO følsomhet, blir bildene fra Canon-kameraet mer grumsete og bildene fra Leica SL er nesten bare grøt (50000 ISO). Stadig vekk ledelse til Nikon altså. Ved 409.200 ISO, som er maks både for Canon- og Sony-kameraet, faller Canon helt igjennom, mens bildefilene fra Nikon- og Sony-kameraet kan reddes i etterbehandling. Men bare delvis for her er detaljene nesten utvisket og fargestøyen så massiv at bildene aldri kan bli perfekte.

 

Hva så med høyere ISO-verdier? Konverterer man dem til sorthvitt for å få vekk noe av fargestøyen, kan de brukes i nødstilfeller, men 3,28 millioner ISO er bare for å tøffe seg. De bildene kan kun brukes til å fylle søppelkassen med.

 

Bortsett fra ytelsen på ekstrem ISO, er bildekvaliteten som ventet meget høy, med svært god detaljskarphet, og brukbart – men ikke klasseledende dynamisk omfang. Akkurat her opplevde vi Leica SL som bedre, men D5 er på høyden igjen på fargegjengivelse. Delvis på grunn av EXPEED 5-prosessoren og den finstemte RGB-lysmåleren, noe man ser både på ubehandlede råfiler (14-bit TIFF og NEF), men også jpeg-bilder.

 

Det er uansett et synlig fremskritt for fotografer som erstatter en D3s eller D4s, og kombinert med D5-modellens superbe fart og anvendelighet, er det ingen tvil om at mange yrkesfotografer og ihuga amatører vil ha mye igjen for å handle inn et Nikon D5.

 

Vår mening

Beveger man seg på øverst hylle, er også fallhøyden stor. Nikon skal tilfredsstille et lite, men kresent marked med D5 og det er jeg sikker på at de lykkes med. De vinner kanskje ikke alles hjerter – og lommebok – for 4K-anvendeligheten kunne vært bedre, men skuddtakten, fokuspresisjonen og den fortreffelige ergonomien, er det lite å utsette på. Det samme kan sies om bildekvaliteten, som selv om den ikke flytter noen grenser, er mer en god nok til å holde Nikon i tetsjiktet for proffkameraer.

*Siden testen ble gjort, har Nikon oppdatert flere av funksjonene i en pr0gramvareoppdatering til kameraet:

Forbedrer ytelsen til D5 med ny firmware-oppdatering

Nikon kommer med ny firmware til Nikons flaggskip D5. Firmwaren C: Ver. 1.10 oppgraderer fire av kameraets nøkkelområder vesentlig. Blant annet utvidet opptakstid for film, inkl. 4K UHD og flimmerreduksjon ved stillfotografering. I tillegg vil det legges til ytterligere oppdateringer* i den nye firmwaren.

Ved opptak av filmer med D5 vil det nå være mulig å fortsette filmingen i inntil 29 minutter 59 sekunder, uavhengig av bildestørrelse/frekvens og filmkvalitet. Dette omfatter også 4K UHD (3840 x 2160) der maksimal opptakstid tidligere var begrenset til 3 minutter. I praksis tastas det opp totalt 8 filmfiler med inntil 4 GB hver.

Elektronisk bildestabilisator
D5 tilbyr nå også elektronisk bildestabilisator (VR) for videoopptak ved bruk av FX- og DX-baserte bildefelt*2 (for HD og full HD*3 filmopptak). Dette reduserer følgene av kamerarystelser horisontalt, vertikalt eller ved rotering (rundt objektivets senter). Noe som er nyttig når man filmer uten stabiliserende hjelpemidler som f.eks. stativ eller når man på grunn av tid eller sted ikke har anledning til å bruke den type hjelpemidler. Når dette brukes i kombinasjon med NIKKORs optiske VR-teknologi vil effekten bli enda større.

Stillfotografering
For å minimere variasjoner i eksponeringen, noe som f.eks. kan oppstå ved fotografering i lysstoffrørsbelysning, omfatter D5 nå også flimmerreduksjon ved stillfotografering*4. Med denne funksjonen aktivert vil kameraet registrere topper i lysnivået og automatisk justere lukkertiden litt for å få jevne eksponeringer og fargegjengivelser.

Dynamisk AF-område gir deg mulighet til å oppnå fokus, selv om motivet for et kort øyeblikk forlater det valgte fokuspunktet, ved å benytte informasjon fra de omliggende punktene*5. I tillegg til de eksisterende 25-, 72- og 153-punkters valgene, tilbyr nå D5 også et dynamisk AF-område på 9 punkter som er effektivt når du ønsker å fokusere på enda mindre områder i et motiv i bevegelse.

Noen kameraer er som kraftig motoriserte sportsbiler. De passer ikke for alle, men mange drømmer om dem.   Ta Nikons flaggskipkameraer, som siden 1959 har vært blant det tøffeste man kan henge rundt halsen. Dersom man er fotograf. Eller Dennis Hopper. Sjelden har noen fotograf sett kulere ut, enn Hopper som fotojournalist i Coppolas Apocalypse Now fra 1979, med Nikon F-kameraer dinglende fra nakken.   Det mange ikke vet, er at Hopper var en habil fotograf, og hadde han levd i dag, hadde han ganske sikkert vært begeistret for Nikons nye flaggskip: D5.   Kameraet er bygget for fotografer som lever av å fotografere sport, ville dyr, eller annen action, hvor et lynraskt kamera må tåle tøffe forhold i årevis før det må byttes ut. Kort sagt, et kamera for proffer og viderekomne amatører som ikke klarer seg med andre kameraer. [caption id="attachment_65267" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] Nikon-kameraet stiller i en smal klasse, men må takle krevende disipliner få andre kameraer behersker. I likhet med EOS 1Dx Mark II fra Canon, og Leica SL.   Kameraer bygget for fart og spenning, for å si det mildt. Derfor har Nikon gått grundig til verks, for å tilfredsstille proffer er ikke gjort i en fei. Nikon D5 er i først rekke laget for fotografer som trenger en arbeidshest ute i felten, i jungelen, på idrettsarenaer eller racerbaner, og ikke i like stor grad mote, studio eller landskapsfotografer. De er gjerne bedre tjent med den ekstreme oppløsningen fra et Nikon D810, Canon EOS 5Dsr, eller Sony A7r II.   Perfeksjonert ergonomi Trofaste Nikon-fotografer vil umiddelbart kjenne seg igjen når de plukker opp et D5 første gang. Kameraet har stort sett knapper og ratt på samme plass som forgjengeren D4s. Programvalg har flyttet til venstre side av prismehuset, en ekstra programmerbar knapp har funnet veien på fronten (tilgjengelig fra langfingeren på høyre hånd), og en ekstra programmerbar knapp er plassert på baksiden. Sånne små, men nyttige endringer, er det flere av. Som en egen ISO-knapp, på tide Nikon … [caption id="attachment_65268" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] Tekniske forbedringer De største endringene sitter under det værtettede skallet. En ny fullformat 21 megapiksler bildebrikke med vanvittig høy følsomhet opp til 3,28 millioner ISO (nei, det er ikke en trykkfeil), 12 bilder/s med autofokus mellom hvert bilde - 14 bps med AF på første bilde, og serieopptak til 200 bilder i en smell! Med 14-bits råfiler! Jeg tuller ikke. Det krever riktignok at du bestiller kameraet med doble kortplasser for XQD-minnekort. Kameraet kan leveres med doble kortplasser for de som foretrekker Compact Flash, og ikke trenger så ekstrem skuddtakt eller lange bildeserier.   For å få dette til å fungere, har Nikon utviklet ny bildeprosessor, speilmekanisme, lukker og en ny autofokusmodul. Den har 153 fasedetekterende fokussensorer (følsomhet ned til - 3 EV, -4 for punktet i midten) fordelt over store deler av bildeflaten, hele 99 av dem er kryssensorer. 55 av dem er valgbare og kan grupperes. For eksempel når man fotograferer i portrettformat, og bare trenger en klynge med aktive sensorer på ansiktet til modellen.   Actionfotografer kan aktivere 3D-sporing, som automatisk velger hvilke fokussensorer som skal følge motivet, straks det beveger seg.   Kombinert med en 180.000 punkters RGB lysmåler som er programmert til å analysere motivet, skal det gi knivskarpe og korrekt eksponerte i selv de meste ekstreme situasjoner - og lysforhold. Det har jeg etter drøye 600 bilder fra D5, ingen grunn til å tvile. Jeg tror ikke jeg har testet et mer treffsikkert kamera, hva eksponering angår. Fokuspresisjonen er jevnere, for her er Canon EOS 1Dx Mark II fullt på høyden. [caption id="attachment_65264" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] Millioner med ISO Med følsomheten skrudd langt forbi Sonys rekord på 409.000 ISO, til svimlende 3,28 millioner ISO, snakker vi virkelig om mørkets fyrste. Men det har som vi skal se, en nedside som er av den ubehagelige sorten.   La oss ikke glemme noen av de viktigste nyhetene på kameraet. Som 4K-video for første gang i et speilreflekskamera fra Nikon. Et velkomment tilskudd for fotografer som jobber både med stillbilder og videoproduksjon. Derfor har kameraet også mikrofoninngang, hodetelefonutgang og egen knapp for opptak ved siden av utløserknappen. Her, som på stillbilder, er det mange og til dels omfattende innstillingsmuligheter. Autofokuskalibrering er blant det mest obskure, men nyttigere enn man tror på et speilreflekskamera som kanskje skal brukes med myer mer forskjellige optikk, enn et vanlig amatørkamera.   4K-begrensninger Men tilbake til 4K-video. Nikon-kameraet har sine begrensninger. Opptakstiden er tre minutter om gangen på full 4K-oppløsning*, og kameraet bruker et 1,5 x utsnitt av bildebrikken, som betyr at en 50mm plutselig får 75mm effektiv brennvidde. Det er flere begrensninger også, som 8-bits komprimering av video, fravær av oversampling og ingen fokusmarkering på manuellfokus. Når det er sagt, kvaliteten fra 4K er definitivt god nok til mange produksjoner, men jeg ser ikke for meg at D5 kan erstatte et 4K-videokamera fullt og helt, når begrensningene er så mange. De kan man delvis komme rundt hvis man plugger i en ekstern opptaker via HDMI-utgangen på kameraet.   WI-fi? Da trenger du en ekstern sender, som er ekstrautstyr. Det er mye mer vi kunne fortalt om Nikon D5, som at det er digert, dyrt tungt og at batteritiden er omlag 4000 bilder. Per lading. Men det kan man lese seg til i brosjyrer. Der er det vanskeligere å få en følelse med hvordan kameraet er å bruke, så la meg utdype.   Ja, det er stort og tungt, men også godt balansert slik at det ligger godt i hånden. Ergonomien er som på alle Nikons mer påkostede kameraer (fra D600 og oppover), fremragende, og en egen ISO-knapp er jaggu på tide. Bortsett fra et vell av knapper, legger man kjapt merke til hvor raskt kameraet er. Ikke bare hvor raskt det reagerer, men hvor lynraskt det fokuserer, nesten uten en lyd, og skuddtaktene er formidabel. Flere serier med kameraet på 12 bps, ga meg ikke et - ikke ett - uskarpt bilde av bevegelige motiver. Det er en bragd få kameraer lykkes med. [caption id="attachment_65265" align="alignnone" width="460"](Foto: Produsenten) (Foto: Produsenten)[/caption] Ekstremt lysfølsom Så det er ikke noe å utsette på reaksjonsevnen og fokuspresisjonen. Vender vi blikket mot bildekvaliteten, er det både positive og negative resultater som bør frem i lyset. Skjønt, det er i lite lys Nikon mener at D5 skinner, for hva skal man ellers med ISO-følsomhet over tre millioner ISO?   La oss ta det pent i begynnelsen, for jeg vet ikke om noen fotografer som bruker mer enn 6400 ISO, og en sjelden gang 12800. Opp til 6400 ISO er det knapt mulig å se forskjell på D5, Sony A7s II og Canon EOS 1Dx Mark II. Sammenligner man med Leica SL, så er støyomfanget like høyt allerede ved 3200 ISO, så slik sett er D5 definitivt i toppen.   Men ser vi på bildefiler tatt med 51200 ISO følsomhet, blir bildene fra Canon-kameraet mer grumsete og bildene fra Leica SL er nesten bare grøt (50000 ISO). Stadig vekk ledelse til Nikon altså. Ved 409.200 ISO, som er maks både for Canon- og Sony-kameraet, faller Canon helt igjennom, mens bildefilene fra Nikon- og Sony-kameraet kan reddes i etterbehandling. Men bare delvis for her er detaljene nesten utvisket og fargestøyen så massiv at bildene aldri kan bli perfekte.   Hva så med høyere ISO-verdier? Konverterer man dem til sorthvitt for å få vekk noe av fargestøyen, kan de brukes i nødstilfeller, men 3,28 millioner ISO er bare for å tøffe seg. De bildene kan kun brukes til å fylle søppelkassen med.   Bortsett fra ytelsen på ekstrem ISO, er bildekvaliteten som ventet meget høy, med svært god detaljskarphet, og brukbart - men ikke klasseledende dynamisk omfang. Akkurat her opplevde vi Leica SL som bedre, men D5 er på høyden igjen på fargegjengivelse. Delvis på grunn av EXPEED 5-prosessoren og den finstemte RGB-lysmåleren, noe man ser både på ubehandlede råfiler (14-bit TIFF og NEF), men også jpeg-bilder.   Det er uansett et synlig fremskritt for fotografer som erstatter en D3s eller D4s, og kombinert med D5-modellens superbe fart og anvendelighet, er det ingen tvil om at mange yrkesfotografer og ihuga amatører vil ha mye igjen for å handle inn et Nikon D5.   Vår mening Beveger man seg på øverst hylle, er også fallhøyden stor. Nikon skal tilfredsstille et lite, men kresent marked med D5 og det er jeg sikker på at de lykkes med. De vinner kanskje ikke alles hjerter - og lommebok - for 4K-anvendeligheten kunne vært bedre, men skuddtakten, fokuspresisjonen og den fortreffelige ergonomien, er det lite å utsette på. Det samme kan sies om bildekvaliteten, som selv om den ikke flytter noen grenser, er mer en god nok til å holde Nikon i tetsjiktet for proffkameraer. *Siden testen ble gjort, har Nikon oppdatert flere av funksjonene i en pr0gramvareoppdatering til kameraet: --- Forbedrer ytelsen til D5 med ny firmware-oppdatering Nikon kommer med ny firmware til Nikons flaggskip D5. Firmwaren C: Ver. 1.10 oppgraderer fire av kameraets nøkkelområder vesentlig. Blant annet utvidet opptakstid for film, inkl. 4K UHD og flimmerreduksjon ved stillfotografering. I tillegg vil det legges til ytterligere oppdateringer* i den nye firmwaren. Ved opptak av filmer med D5 vil det nå være mulig å fortsette filmingen i inntil 29 minutter 59 sekunder, uavhengig av bildestørrelse/frekvens og filmkvalitet. Dette omfatter også 4K UHD (3840 x 2160) der maksimal opptakstid tidligere var begrenset til 3 minutter. I praksis tastas det opp totalt 8 filmfiler med inntil 4 GB hver. Elektronisk bildestabilisator D5 tilbyr nå også elektronisk bildestabilisator (VR) for videoopptak ved bruk av FX- og DX-baserte bildefelt*2 (for HD og full HD*3 filmopptak). Dette reduserer følgene av kamerarystelser horisontalt, vertikalt eller ved rotering (rundt objektivets senter). Noe som er nyttig når man filmer uten stabiliserende hjelpemidler som f.eks. stativ eller når man på grunn av tid eller sted ikke har anledning til å bruke den type hjelpemidler. Når dette brukes i kombinasjon med NIKKORs optiske VR-teknologi vil effekten bli enda større. Stillfotografering For å minimere variasjoner i eksponeringen, noe som f.eks. kan oppstå ved fotografering i lysstoffrørsbelysning, omfatter D5 nå også flimmerreduksjon ved stillfotografering*4. Med denne funksjonen aktivert vil kameraet registrere topper i lysnivået og automatisk justere lukkertiden litt for å få jevne eksponeringer og fargegjengivelser. Dynamisk AF-område gir deg mulighet til å oppnå fokus, selv om motivet for et kort øyeblikk forlater det valgte fokuspunktet, ved å benytte informasjon fra de omliggende punktene*5. I tillegg til de eksisterende 25-, 72- og 153-punkters valgene, tilbyr nå D5 også et dynamisk AF-område på 9 punkter som er effektivt når du ønsker å fokusere på enda mindre områder i et motiv i bevegelse.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Nikon D5

  • Type: 21 Mp systemkamera med fullformat 35mm bildebrikke
  • Optikk: FX
  • Skjerm: 8 cm LCD, 2,3 Mp billedpunkter
  • Søker: Optisk prisme, 0,72 x forstørrelse, 100% dekning
  • Høydepunkter: 4K-video, 3780 b/batteritid, 14 bilder/s, 2x CF/XQD-kortspalter, pekeskjerm, værtetting
Pris: 68990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.

test
RME ADI-2 DAC

Den beste lyden vi har hørt

Du finner knapt noen bedre DAC til prisen, enn RME ADI-2 DAC.

Norgespremiere på superhøyttalere

Om du ikke har hørt om Kii Audio, så får du pokker meg ta turen ut til en av butikkene hvor høyttalerne Three BXT står i demo.

anmeldelse
A star is Born

Kjemien slår gnister

Cooper og Gaga synger seg inn i filmhistorien med en medrivende remake av motgang-gjør-sterk klassikeren.

test
IKEA Trådfri kontrollsett

Slå av og på

Gjør dum elektronikk litt smartere. Spesielt sammen med Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Vil man ha mest mulig ut av sine Trådfri smarte hjem-produkter, kommer man ikke utenom Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri dimmesett

Smart pære for nybegynnere

IKEA Trådfri dimmesett er lett å komme i gang med. Men er ikke spesielt smart på egenhånd.

Lyssterk Leica 35mm

Her er den første vidvinkelen til Leica SL fullformatkameraer

MWC 2019: Nye PC’er fra Lenovo

MWC er ikke bare en mobilmesse. Lenovo hadde også pc'er til både jobb og fritid.