Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Nikon D3400

Nybegynner-Nikon

Her er kameraet som gjør det enkelt å lykkes med bildene, selv for novisene.

Skrevet av / 26.11.16 - 11:01
Nikon D3400
Lasse Svendsen

Nikon D3400 er et godt valg for nybegynneren, fordi det kombinerer god bildekvalitet med lettfattelig betjening, til en ikke alt for avskrekkende pris. Og ja, bildene blir mye bedre enn bildene du tar med mobilen.

Kameraet må ikke forveksles med Nikon D3300. De ser nesten like ut, og deler samme prosessor, 24 megapiksler bildebrikke og de fleste egenskapene. Så bildene blir like bra med den to år gamle forgjengeren. Et kamera som forøvrig er i salg ennå, til nesten halve prisen av D3400.

Les testen av Nikon D3300 her

En meget god deal altså, men det mangler noe nykommeren har fått. Nemlig trådløs øverføring av bilder og video til mobilen. Ikke med Wi-fi som vanlig, men med Bluetooth, som Nikon mener er mer stabilt når man skal dele bilder via mobilen.

Ellers er det faktisk forbløffende lite nytt i D3400. Batteritiden er økt til 1200 bilder per lading, som er bedre enn på de fleste kameraer, men den ultrasoniske rensingen av bildebrikken er ikke med over i D3400.

Så hva får man da for pengene? 11 fokuspunkter plassert stort sett i sentrum av  bildeflaten, 5 bilder/s skuddtakt, vanlig HD-video uten mikrofon- eller hodetelefonkontakt, og en smart guide som viser deg hvordan og hva de ulike innstillingene gjør med bildene.

(Foto: Lasse Svendsen) D3400 er et lite kamera, men det ligger ikke så verst i hånden, selv med Nikons 70-300mm zoom.
(Foto: Lasse Svendsen) D3400 er et lite kamera, men det ligger ikke så verst i hånden, selv med Nikons 70-300mm zoom.

Brukervennlighet

Det er det siste som er en av de viktigste grunnene til å velge nettopp D3400. Særlig for de som har knappevegring og lite erfaring med systemkameraer.

Aller helst skulle kameraet hatt pekeskjerm, fordi det ville gjort læringskurven mindre bratt, etter min mening. I stedet blar man i bilder og trykker på knapper og ratt for å forstørre bilder og endre innstillinger. Men det hjelper at Nikon har lagt inn en guide som forteller deg på ditt eget språk, hva slags effekt man får av de ulike innstillingene. Det holder å trykke inn spørsmålstegnet for å få en forklaring, men man kan også vri programhjulet på toppen til GUIDE.

Da kan man bla i og lære seg mye mer om kameraet, for eksempel hvordan man fryser bevegelser, tar bilder av rennende vann (!), eller får mer av motivet i fokus ved å øke dybdeskarpheten.

Få knapper gjør kameraet relativt oversiktlig. Det er også meget kompakt for et systemkamera – og lett, men det ligger godt i hånden med det gummierte håndgrepet og det eneste jeg i grunnen har å klage på, er den lille søkeren. Den kunne med fordel vært større, for lettere komponering av bilder.

(Foto: Lasse Svendsen) Lurer du på noe, er det baere å stille programhjulet til GUIDE; så ledes du gjennom stegene for å få bildene slik du ønsker.
(Foto: Lasse Svendsen) Lurer du på noe, er det baere å stille programhjulet til GUIDE; så ledes du gjennom stegene for å få bildene slik du ønsker.

Bildekvalitet

Kameraet leveres med en god 18-55mm f3,5-5,6 VR II normalzoom, med optisk bildestabilisator, men jeg testet det med Nikons enda bedre Nikkor AF-S 35mm f1,8G, og den nyere 70-300mm 4,5-6,3 ED VR. Også den med optisk bildestabilisator.

Bildekvaliteten er likevel sammenlignbar med D3300, ikke så rart siden de har samme bildebrikke uten lavpassfilter og Expeed 4 bildeprosessor.

Det betyr at bildestøy ikke er særlig synlig før ved 3200 ISO, men ikke i skjemmende grad, før man passerer 6400 ISO. Godt kontrollert altså. Man kan godt bruke 12800 ISO også, hvis man kan leve med litt grovere kornstøy og fargestøy, men 25600 ISO gir veldig grumsete bilder.

Som vanlig fra Nikon, er fargebalansen og hvitbalansekontrollen fremragende, med mettede farger i naturen og nydelige hudtoner uten merkbart fargestikk. Sammen med utmerket skarphet med 35mm f1,8G (og fra blender 5,6 på 18-55mm VR II), blir bildene under varierende lysforhold, langt bedre fra Nikon D3400 en fra noen mobiltelefon.

Skuddtakten er derimot moderat. Fem bilder/s er ikke mye å skryte av, og autofokusen er kjapp, men ikke lynrask på seriebilder (med 70-300mm zoomen).

Oppsummering

Kameraet er likevel raskt nok til å fryse raske motiver i godt lys. Men det er først og fremst et kamera for de som vil ha et lite systemkamera, og for de mange som ønsker å bli bedre til å fotografere. Den praktiske guide-funksjonen gjør nybegynneren til en bedre fotograf, og kameraet er stadig avansert nok til at det vokser med fotografens erfaring og dyktighet. Et godt valg til en relativt gunstig pris.

(Foto: Lasse Svendsen) En av fordelene med Nikon-kameraet, er hvor enkelt det er å lære å få finere bilder med det.
(Foto: Lasse Svendsen) En av fordelene med Nikon-kameraet, er hvor enkelt det er å lære å få finere bilder med det.

Lyd & Bilde mener

Lite, lett og brukervennlig systemkamera med høy bildekvalitet, som er perfekt for nybegynneren som vil bli bedre fotograf. Ingen pekeskjerm denne gangen heller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Scroll to Top