annonse
annonse

Canon EOS 80D

Canon-kamera for entusiastene

For merketro entusiaster med tykk lommebok og krav til bildekvalitet, er det ikke mulig å bomme med Canon EOS 80D.

Pluss
Lite å utsette på bildekvaliteten i Canons entusiastmodell, som også gir deg skarpere bilder og lekende enkel betjening.
Minus
Kjapt, men ikke raskest, og ingen 4K-video eller ergonomiske forbedringer samtidig som prisen har gjort et hopp.

Canon har laget sitt hittil beste kamera for entusiastene, men det spørs om det holder i et marked med beinhard konkurranse, fra blant andre speilløse kameraer.

Speilreflekskameraene har ikke forandret grunndesignet siden Canon slapp sitt første EOS-kamera for over 30 år siden. Teknisk sett er dagens kameraer overlegne, og det har aldri vært lettere å få gode bilder. Men mye tyder på at markedet ser på dem som dinosaurer, for salget har falt som en stein.

Kanskje kan Canon og Nikon klore seg fast i markedet med kameraer for entusiastene, altså de som fotograferer ofte og ikke bare knipser bilder i vilden sky med telefonen.

I så fall er det nye EOS 80D kameraet som kan klare å holde markedet interessert. For det er på mange måter Canons beste entusiastkamera, selv om det langt fra er perfekt. Eller komplett.

Til Canon-brukere som lurer på om det er bedre enn den eldre EOS 70D, eller bedre enn Nikon D7200 i samme klasse, er svaret både ja og nei. Bildekvaliteten er den klart beste vi har sett fra noe Canon-kamera med bildebrikke i APS-format – og faktisk bedre enn Nikon-kameraet på flere områder. Her har man også tenkt på de som tar videoopptak med innebygget inngang for mikrofon, og hodetelefonuttak, men det finnes ikke noe 4K-video her. Utelukkende HD-video.

Skjermen kan snus slik at man ikke kommer i fare for å ripe skjermen. (Foto: Produsenten)
Skjermen kan snus slik at man ikke kommer i fare for å ripe skjermen. (Foto: Produsenten)

Det er kanskje ikke så viktig for den majoriteten som er mest opptatt av stillbilder, og når sant skal sies, er faktisk videokvaliteten fra 1080 HD meget høy her.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Hvis videoopptak i 4K-kvalitet er viktig, finnes det meget habile kameraer i Panasonic Lumix GX8 og Sony a6300, som begge er i samme prisklasse og leverer tilsvarende høy bildekvalitet. Så Canon-kameraet møter tøff konkurranse om kundene med dette kameraet.

 

Små, men viktige forbedringer

Canons løsning er å tilby et kamera med en ny 24 megapiksler bildebrikke, som bringer pikseltallet på nivå med konkurrentene, men også et forbedret autofokussystem med 45 fokuspunkter. Alle er følsomme kryssensorer (bedre presisjon) med Canons Dual Pixel-teknologi, som gir deg kontinuerlig fokus under videopptak og stillbilder.

Teknisk sett er det en klar oppgradering fra forgjengeren, for flere fokuspunkter som dekker et større område, gir større muligheter for skarpe bilder. Dessverre har kameraet ikke fått det raskere EOS 7D IIs intelligente fokussporing, og skuddtaktene er sju mot 10 bilder/s på 7D II.

Det gjør det raskere kameraet bedre egnet til action og sportsfotografering, men 80D er ingen sinke. I godt lys hadde det ingen problemer med å følge bevegelige objekter som syklister og bilder, hverken rett mot kameraet eller med panorering. Lukkertiden avgjør i større grad om bildene blir skarpe, men det fokuserer ikke i like overbevisende tempo som 7 D II eller Sony a6300. Du kan skyte relativt lange serier i råformat med drøye 20 bilder (det dobbelte i liver view) før bufferen stopper deg, men ubegrenset mange bilder – til minnekortet er fullt – når du skyter utelukkende jpeg-filer.

Klassisk speilrefleks, på godt og vondt. (Foto: Produsenten)
Klassisk speilrefleks, på godt og vondt. (Foto: Produsenten)

Småplukk

De fysiske endringene sammenlignet med forgjengeren, er så få at de er ikke verdt å nevne. Den samme vribare pekeskjermen er både smart og praktisk, trenger man ikke å bruke den, kan den snus for å beskytte skjermen. De viktigste innstillingene kan man likevel se på toppen av kameraet. En ting Canon godt kan endre på, er låseknappen til programhjulet på toppen. Den må trykkes inn for å kunne vri hjulet, men burde være en åpen/lås-knapp som for eksempel Olympus bruker på OMD EM1.

Kameraet har ikke styrepinnen til de dyrere Canon-modellene, ikke to minnekortplasser heller, men det kan bruke vertikalgrepet med plass til ekstra batteri, og det er ergonomisk så gjennomført som et Canon speilreflekskamera kan være. Hvis du har noe å klage på her, har du noen uvanlige krav til hvordan et speilreflekskamera bør være.

Konstruksjonen i polykarbonat er solid, med markerte tilbakemeldinger på knapper, og kameraet tåler moderate mengder regn. Du kan fotografere hvert fall 700-800 bilder på en lading. Mye mer (Canon sier 960) hvis du ikke bruker skjermen hele tiden til å sjekke bilder.

Kameraet leveres i tre konfigurasjoner. Som kamerahus alene, med Canons helt greie 18-55mm zoom, eller som her med den mer anvendelige EF-S 18-135mm IS USM. Den kan brukes sammen med en PZ-E1 Power Zoom-adapter, som festes på undersiden av objektivet. Med den kan man zoome sømløst med elektronisk zoom, og i foretrukken hastighet. PZ-E1 er forøvrig ekstrautstyr.

 

Forbedret bildekvalitet

Ingen tvil om at 80D leverer varene. Kameraet leverer en godt avstemt bildekvalitet med både bedre detaljskarphet, bedre støyegenskaper og større dynamisk omfang enn forgjengeren klarte. Man ser det både på ubehandlede råfiler og jpeg-bilder. Det er litt av igjen av ‘Canon Red’ på jpeg-filene, som gir litt avvik i rødt, men ellers er fargebalansen svært god og bildedynamikken et synlig fremskritt.

Sammenlignet med 70D vil jeg si at det er minimum et eksponeringstrinn bedre dynamikk fra 80D, som betyr at fotografen har mer å gå på i etterbehandling. Vil du dra opp et undereksponert bilde, kan du gjøre det i trygg forvissning om at to-tre trinn opp ikke gir deg utvaskede lyse partier i motivet. Omvendt kan du dra ned lyset i overeksponerte bilder, uten å frykte at skygger gror fullstendig igjen.

Tilsynelatende som et hvilket som helst Canon speilrefleks, men med pekeskjerm og bedre bildekvalitet. (Foto: Produsenten)
Tilsynelatende som et hvilket som helst Canon speilrefleks, men med pekeskjerm og bedre bildekvalitet. (Foto: Produsenten)

Sammenlignet med klasselederne D7200, a6300 og Fujifilm X-Pro2, er dette veldig bra.

Bildestøy er som ventet ikke noe tema hverken i mye eller lite lys, før man passerer 6400 ISO. Da blir kornstøyen synlig, men i moderat grad, og ved maks ISO på 25600, er det betydelige mengder fargestøy i bildene. Som det dog går an å dempe noe i etterbehandling.

 

Canons beste

Prisen har gjort et hopp med introduksjonen av 80D, og selv om det er synlige forbedringer i bildekvalitet her, er det ikke så mye annet å skryte av. Misforstå meg rett, dette er Canons beste kamera for entusiastene som ikke driver med sportsfotografering, eller video (4K finnes ikke), men jeg er ikke sikker på om det er nok til å overbevise markedet. Kameraet er en nytelse å bruke med lynraske responser og du er garantert utsøkt bildekvalitet, og det er tross alt det som teller mest, men det er også alt.

Canon har laget sitt hittil beste kamera for entusiastene, men det spørs om det holder i et marked med beinhard konkurranse, fra blant andre speilløse kameraer. Speilreflekskameraene har ikke forandret grunndesignet siden Canon slapp sitt første EOS-kamera for over 30 år siden. Teknisk sett er dagens kameraer overlegne, og det har aldri vært lettere å få gode bilder. Men mye tyder på at markedet ser på dem som dinosaurer, for salget har falt som en stein. Kanskje kan Canon og Nikon klore seg fast i markedet med kameraer for entusiastene, altså de som fotograferer ofte og ikke bare knipser bilder i vilden sky med telefonen. I så fall er det nye EOS 80D kameraet som kan klare å holde markedet interessert. For det er på mange måter Canons beste entusiastkamera, selv om det langt fra er perfekt. Eller komplett. Til Canon-brukere som lurer på om det er bedre enn den eldre EOS 70D, eller bedre enn Nikon D7200 i samme klasse, er svaret både ja og nei. Bildekvaliteten er den klart beste vi har sett fra noe Canon-kamera med bildebrikke i APS-format - og faktisk bedre enn Nikon-kameraet på flere områder. Her har man også tenkt på de som tar videoopptak med innebygget inngang for mikrofon, og hodetelefonuttak, men det finnes ikke noe 4K-video her. Utelukkende HD-video. [caption id="attachment_64659" align="alignnone" width="460"]Skjermen kan snus slik at man ikke kommer i fare for å ripe skjermen. (Foto: Produsenten) Skjermen kan snus slik at man ikke kommer i fare for å ripe skjermen. (Foto: Produsenten)[/caption] Det er kanskje ikke så viktig for den majoriteten som er mest opptatt av stillbilder, og når sant skal sies, er faktisk videokvaliteten fra 1080 HD meget høy her. Hvis videoopptak i 4K-kvalitet er viktig, finnes det meget habile kameraer i Panasonic Lumix GX8 og Sony a6300, som begge er i samme prisklasse og leverer tilsvarende høy bildekvalitet. Så Canon-kameraet møter tøff konkurranse om kundene med dette kameraet.  

Små, men viktige forbedringer

Canons løsning er å tilby et kamera med en ny 24 megapiksler bildebrikke, som bringer pikseltallet på nivå med konkurrentene, men også et forbedret autofokussystem med 45 fokuspunkter. Alle er følsomme kryssensorer (bedre presisjon) med Canons Dual Pixel-teknologi, som gir deg kontinuerlig fokus under videopptak og stillbilder. Teknisk sett er det en klar oppgradering fra forgjengeren, for flere fokuspunkter som dekker et større område, gir større muligheter for skarpe bilder. Dessverre har kameraet ikke fått det raskere EOS 7D IIs intelligente fokussporing, og skuddtaktene er sju mot 10 bilder/s på 7D II. Det gjør det raskere kameraet bedre egnet til action og sportsfotografering, men 80D er ingen sinke. I godt lys hadde det ingen problemer med å følge bevegelige objekter som syklister og bilder, hverken rett mot kameraet eller med panorering. Lukkertiden avgjør i større grad om bildene blir skarpe, men det fokuserer ikke i like overbevisende tempo som 7 D II eller Sony a6300. Du kan skyte relativt lange serier i råformat med drøye 20 bilder (det dobbelte i liver view) før bufferen stopper deg, men ubegrenset mange bilder - til minnekortet er fullt - når du skyter utelukkende jpeg-filer. [caption id="attachment_64657" align="alignnone" width="460"]Klassisk speilrefleks, på godt og vondt. (Foto: Produsenten) Klassisk speilrefleks, på godt og vondt. (Foto: Produsenten)[/caption]

Småplukk

De fysiske endringene sammenlignet med forgjengeren, er så få at de er ikke verdt å nevne. Den samme vribare pekeskjermen er både smart og praktisk, trenger man ikke å bruke den, kan den snus for å beskytte skjermen. De viktigste innstillingene kan man likevel se på toppen av kameraet. En ting Canon godt kan endre på, er låseknappen til programhjulet på toppen. Den må trykkes inn for å kunne vri hjulet, men burde være en åpen/lås-knapp som for eksempel Olympus bruker på OMD EM1. Kameraet har ikke styrepinnen til de dyrere Canon-modellene, ikke to minnekortplasser heller, men det kan bruke vertikalgrepet med plass til ekstra batteri, og det er ergonomisk så gjennomført som et Canon speilreflekskamera kan være. Hvis du har noe å klage på her, har du noen uvanlige krav til hvordan et speilreflekskamera bør være. Konstruksjonen i polykarbonat er solid, med markerte tilbakemeldinger på knapper, og kameraet tåler moderate mengder regn. Du kan fotografere hvert fall 700-800 bilder på en lading. Mye mer (Canon sier 960) hvis du ikke bruker skjermen hele tiden til å sjekke bilder. Kameraet leveres i tre konfigurasjoner. Som kamerahus alene, med Canons helt greie 18-55mm zoom, eller som her med den mer anvendelige EF-S 18-135mm IS USM. Den kan brukes sammen med en PZ-E1 Power Zoom-adapter, som festes på undersiden av objektivet. Med den kan man zoome sømløst med elektronisk zoom, og i foretrukken hastighet. PZ-E1 er forøvrig ekstrautstyr.  

Forbedret bildekvalitet

Ingen tvil om at 80D leverer varene. Kameraet leverer en godt avstemt bildekvalitet med både bedre detaljskarphet, bedre støyegenskaper og større dynamisk omfang enn forgjengeren klarte. Man ser det både på ubehandlede råfiler og jpeg-bilder. Det er litt av igjen av ‘Canon Red’ på jpeg-filene, som gir litt avvik i rødt, men ellers er fargebalansen svært god og bildedynamikken et synlig fremskritt. Sammenlignet med 70D vil jeg si at det er minimum et eksponeringstrinn bedre dynamikk fra 80D, som betyr at fotografen har mer å gå på i etterbehandling. Vil du dra opp et undereksponert bilde, kan du gjøre det i trygg forvissning om at to-tre trinn opp ikke gir deg utvaskede lyse partier i motivet. Omvendt kan du dra ned lyset i overeksponerte bilder, uten å frykte at skygger gror fullstendig igjen. [caption id="attachment_64658" align="alignnone" width="460"]Tilsynelatende som et hvilket som helst Canon speilrefleks, men med pekeskjerm og bedre bildekvalitet. (Foto: Produsenten) Tilsynelatende som et hvilket som helst Canon speilrefleks, men med pekeskjerm og bedre bildekvalitet. (Foto: Produsenten)[/caption] Sammenlignet med klasselederne D7200, a6300 og Fujifilm X-Pro2, er dette veldig bra. Bildestøy er som ventet ikke noe tema hverken i mye eller lite lys, før man passerer 6400 ISO. Da blir kornstøyen synlig, men i moderat grad, og ved maks ISO på 25600, er det betydelige mengder fargestøy i bildene. Som det dog går an å dempe noe i etterbehandling.  

Canons beste

Prisen har gjort et hopp med introduksjonen av 80D, og selv om det er synlige forbedringer i bildekvalitet her, er det ikke så mye annet å skryte av. Misforstå meg rett, dette er Canons beste kamera for entusiastene som ikke driver med sportsfotografering, eller video (4K finnes ikke), men jeg er ikke sikker på om det er nok til å overbevise markedet. Kameraet er en nytelse å bruke med lynraske responser og du er garantert utsøkt bildekvalitet, og det er tross alt det som teller mest, men det er også alt.
Vi tester over 450 produkter i året, les denne testen og få full tilgang til Lyd & Bilde
Allerede abonnent? Logg inn
Prøveabonnement
0,-
Fri tilgang til lydogbilde.no
Bronseabonnement
425,-pr/halvår
1/2 år (6 utgaver) Digitalutgaven Fri tilgang til lydogbilde.no
Sølvabonnement
749,-pr/år
Mest populær
1 år (11 utgaver) Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Gullabonnement
1149,-pr/år
1 år (11 utgaver) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Måned kr 49,-
Med et abonnement på Lyd & Bilde får du:
Fri tilgang til lydogbilde.no Digitalutgave (iPad/Android) hver måned Betydelig rabatt Velg selv lengden på ditt abonnement, med eller uten SF Anytime Flott velkomstgave på årsabonnement
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  • Type: 24 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke
  • Optikk: 18-135mm f3,5-5,6 (tils. 28-216mm)
  • Skjerm: 7,6 cm LCD, 1 Mp billedpunkter
  • Søker: Optisk prisme, 0,95 x forstørrelse, 100% dekning
  • Høydepunkt: Wi-Fi, Dual Pixel-fokus, vribar pekeskjerm, 7 bilder/s
Pris: 16750,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Foto.no kjøper Interfoto

To av Norges største slås sammen

Ricoh-kamera for entusiaster

Ricoh GR III kan bli den nye kompaktfavoritten

Viktig nytt om Nikon Z-kameraer

Nå kan du oppdatere Nikon Z7 og Z6

Promotert plassering
Test: Kygo E7/900

Perfekt til trening

De helt trådløse Kygo E7/900 har tøff bass, og en ekstrem rekkevidde.

Samsung utfolder seg

Den første brettbare mobilen på markedet er en realitet. Hils på Samsung Galaxy Fold. Og sett av en stor sum om du ønsker å kjøpe den

Flaggskipet Galaxy S10 er her

Vi har kjent på Samsungs nye monstermobil som har alle finesser man kan ønske seg..

test
Datacolor SpyderX Pro

Slik får du korrekte farger

Fotografer må kalibrere skjermen hvis fargene skal bli riktig gjengitt.

test
SteelSeries Stratus Duo

Gjør PC-en til en konsoll

Steelseries trådløse kontroller er perfekt til bil- og arkadespill på PC-en og mobilen.

Dykke med droner

Glem flyvende droner, undervannsdroner er morsommere.

Reisekameraer med superzoom

Panasonic-kameraer for reiseglade fotografer

Panasonics 2019 TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er bare den aller billigste TV-modellen som uteblir fra det gode selskap, når Panasonic ruller ut forbedrede HDR-formater. Og Dolby Atmos.

Hansker for pekeskjermer

Bruk mobilen uten å fryse på fingrene

Lukket toppmodell og forsterker fra Focal

Den fantastiske Utopia har fått et lukket alternativ i form av Stellia. Focal gir oss også like gjerne hodetelefonforsterkeren Arche.

annonse

Lyssterk Nikon-zoom

Nikon Z ble plutselig enda mer interessant.

McIntosh trådløse lydplanke

Se lydplanken som tror den er et anlegg

test
Sonos Amp

Sonos dobler kraften

Endelig en Sonos-forsterker kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere med overbevisning. Og selvsagt med full multiromsfunksjon.

Canon kverker speilrefleksen

Med det nye speilløse EOS RP ser vi slutten for speilrefleksen

Helrått reisekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får pris og rå egenskaper

test
Nikon Z6

Fulltreffer med fullformat

Billigst er best i Nikons nye Z-serie med systemkameraer.

Rekordomsetning for elektronikkbransjen

Men kjempefall for lyd- og bildeprodukter

test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker noe

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre enn man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke utenom et par kompromisser.

16 x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200mm zoom

Audiovector slipper musikken fri

Med jording av høyttalerne har Audiovector lykkes å forbedre lyden.

test
Audeze Mobius

Ut av hodet opplevelse

Audezes luksus-headset gjør om på grunnreglene for hodetelefoner. Og så låter de godt!

anmeldelse
The Truth Matters

Dekkoperasjonen bak Irak-krigen

Bush-regjeringen løy, bevisst, om årsakene til den andre Irak-krigen – og pressen unnlot å stille dem til ansvar.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk knyttneve!

Spike Lee leverer en av sine beste filmer – om rasehat da og nå.