: Canon EOS 77D

Vellykket kamerakompromiss

Canon har gjort det enklere å få fine bilder, med et kamera som ikke skuffer.

Lyd & Bilde mener


Glimrende bildekvalitet med god skarphet, god ergonomi, enkel overføring av bilder og utmerket pekeskjerm.
Moderat skuddtakt, liten søker, ingen 4K-video og begrensede videoinnstillinger.
Type: 24 Mp systemkamera med APS-C bildebrikke Optikk: 18-55m f4-5,6 (tils. 28-84mm) Skjerm: 8 cm LCD, 1 Mp billedpunkter Søker: Optisk 0,82 x forstørrelse Høydepunkter: Vippbar pekeskjerm, 6 bilder/s, Bluetooth, Wifi, 600 b/batteritid, Dual Pixel autofokus Web: canon.no

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 9990 kr

Selv om speilrefleksmarkedet er synkende, selges det millioner av kameraer fordi mange foretrekker et speilreflekskamera. Ofte fordi det er kameratypen de er vant til, eller fordi de har tilbehør til et bestemt merke, og vil holde seg til samme produsent når de kjøper nytt.

Fordelene er mange. For Canons del er utvalget av tilbehør som objektiver og blitser, det største i markedet, og en av grunnene til at mange fremdeles velger Canon. Men de er ikke immune mot markedstrender, og har parallelt med speilrefleksene, en serie speilløse kameraer også.

Som er mindre, lettere, raskere og i manges øyne mer praktiske å ha med.

Hos Canon kan man velge. Et systemkamera som EOS M5 ligner EOS 77D som vi tester her, og teknisk sett er likhetene flere enn ulikhetene. Men der M5 har en elektronisk søker og ikke noe speil, har 77D en optisk søker og speil.

Begge er altså systemkameraer med utskiftbar optikk, men bare 77D er et speilreflekskamera. Begge henvender seg også til markedet mellom nybegynnere og viderekomne, og 77D er veldig likt Canons fremragende entusiastmodell EOS 80D som vi også har testet, og legger seg tett opptil 80D både på design og ytelse. Bare til en rimeligere penge.

Les testen av EOS 80D

De har begge en 24 megapiksler bildebrikke med Canons Dual Pixel autofokussystem, som er lynraskt og gir deg skarpere bilder, og nesten lik ergonomi hvor knapper og ratt er plassert nesten helt likt.

Forskjellen er at her mangler kameraet værtetting, søkeren og pekeskjermen er mindre, og skuddtakten er 6 mot 7 bilder/s. Men kameraet er også mindre, lettere, og litt billigere.

Med andre ord er 77D et rimeligere alternativ til 80D, og Canons interne konkurrent til det speilløse EOS M5.

Les testen av EOS M5

Brukervennlighet

Det finnes forresten en ribbet utgave kalt 800D. Under skallet er det samme kamera som 77D, men det mangler displayet på toppen og har noen færre knapper.

Prisforskjellen er så liten at det nesten er hipp som happ hvilket kamera man velger. Bildekvaliteten er den samme, men 77D har noen brukermessige fordeler. To innstillingshjul for eksempel. Et foran og et bak. Her er det også et display på toppen som hele tiden viser primærinnstillingene. Uansett hva som står på pekeskjermen.

Begge er nok rettet mot amatørfotografen som trenger et godt kamera til all slags bilder, men det er bare 800D som leveres med en enklere skjermmeny påslått. Den finnes også her, men må aktiveres. Med den på, kan man gi kameraet til hvem som helst, så er meningen at man enkelt skal finne ut av hvordan funksjonene påvirker bildene.

Det fungerer faktisk helt fint. Kameraet er enkelt å bruke, det er enkelt å finne ut av ting, og viderekomne vil finne innstillingsvalgene for mer kreativ bruk av kameraet, tilfredsstillende.

Det er ikke et kamera for skreddersøm, hvor man kan endre oppsettet og lagre sine favoritter på hurtigknapper – da skal man heller ha EOS 80D. Men det ligger godt i hånden, med et stort nok håndgrep for de fleste hender, og i god Canon-tradisjon er plasseringen av knapper og ratt gjennomtenkt. Bortsett fra strømbryteren. Den har tre stillinger, av, på og videoopptak. Slår du på kameraet, havner du ofte på videoopptak, selv om du egentlig skulle velge stillbilder.

Canon-kameraet har en låseknapp på programhjulet, slik det ikke vrir seg og endrer innstillinger. Den må dessverre holdes inne mens man vrir hjulet, og burde heller være en av/på-lås.

Mobilen kan kobles til kameraet via Bluetooth eller Wifi, for sammenkobling og overføring av bilder. Bluetooth gir deg en konstant tilkobling, men du kan ikke overføre store bildefiler, f.eks. råfiler. Da må du bruke Wifi.

Her finnes det kontakt for fjernkontroll og mikrofon, men ikke hodetelefoner.

Kameraet tar for øvrig opp finfin 1080 HD-video og her kommer Dual Pixel autofokus til sin rett. Kameraet fokuserer kjapt og lydløst, så lenge det ikke er for lite lys, og farger, kontrast og eksponering er utmerket i videomodus.

Bildekvalitet

Vårt testkamera ble levert med den velprøvde Canon EF-S 18-55mm zomen, med blender 4-5,6, stillegående autofokus og optisk bildestabilisator. 
Det er en meget fin kombinasjon, og en zoom som er fin til allroundbruk. Trenger man en vidvinkel eller telezoom, finnes det mange å velge blant til Canon-kameraet. Kameraet kan også leveres med en 18-135mm for de som trenger mer tele.

Bildekvaliteten er ikke lett å skille fra EOS M5 eller EOS 80D, og sammenlignbar med den nærmeste rivalen fra Nikon: D5600. Canon-kameraet er faktisk litt bedre på støybehandling, kanskje på grunn av den nye Digic 7-prosessoren. For bildestøyen på 6400 ISO, er mer finkornet på EOS 77D. Til gjengjeld er Nikon-kameraet et halvt eksponeringstrinn bedre på bildedynamikk.

Små forskjeller, også på fargegjengivelse. Hvor begge leverer meget naturtro farger ute som inne, på jpeg-filer som de fleste i målgruppen vil velge.

Autofokusen er svært tilfredsstillende, også følgefokusen, mens skuddtakten er moderat med sine seks bilder/s. Det holder likevel til hverdagslig action, men dette er ikke kameraet for sportsfotografer eller naturfotografer.

Likevel, bildene blir meget skarpe særlig under gunstige lysforhold. Den medfølgende zoomen er litt myktegnende i hjørner på vidvinkel, og ikke like skarp på full tele som vi kunne ønsket, men den er på høyde med normalzoomene fra Nikon, Pentax og Sony.

Det er ikke bildekvaliteten man kan kritisere Canon-kameraet for i hvert fall. Den er på høyde med dyrere Canon-modeller som EOS 80, like god som fra Nikon D5600, og bedre enn foregående Canon-modeller.

Godt valg

Canon er sin egen verste konkurrent. Det finnes et kamera som er litt billigere, og et som er litt dyrere (EOS 800D og 80D), og bildekvaliteten er tilnærmet identisk. Slik sett faller EOS 77D litt mellom to stoler. Litt dyrere og mer avansert enn kameraet nybegynnere ser etter, og litt for enkelt og lite tilpasningsdyktig for viderekomne fotografer. Ikke nok med det, et EOS M5 er raskere, mindre og mer hendig til samme pris. Dermed fremstår 77D som et – godt – kompromiss, og vårt anbefalte valg for amatørfotografene som kan strekke budsjettet litt.

Bildekvaliteten er ikke lett å skille fra EOS M5 eller EOS 80D, og sammenlignbar med den nærmeste rivalen fra Nikon.

picture1 picture2 picture3
<
>
Innmari praktisk med egen skjerm på toppen, som hele tiden viser de viktigste innstillingene.
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.