Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Bladelius Mimer

Veggen er klar

Mimer fra Bladelius er lekkerheten selv, en mediaspiller som er så kul som det er mulig å gjøre.

Skrevet av / 15.08.14 - 04:04
Bladelius Mimer
Sven Bilen

Det er to år siden jeg så Mimer for første gang. Mike Bladelius hadde med en prototype på alternativutstillingen på Marriott i München, og den fikk alle til å heve på øyenbrynene av ren overraskelse. Superlekker og kompetent, og med en antydet pris som virket klart overkommelig. Den er ikke helt klar uttalte Mike, og det hadde han tydeligvis rett i. Men at det skulle ta så lang tid innen den var ute i handelen hadde han nok ikke drømt om.

At jeg sier dette er for å fortelle at produsenter ofte ligger langt fremme i sin planlegging vedrørende økning og forbedring av produktporteføljen, og hele tiden har nye modeller under arbeid. Og tross at Mimer ble vist for to år siden har det ikke kommet frem så mange konkurrenter på den tiden, noe som tyder på at Mike Bladelius har vært meget fremsynt i sin tankegang.

Digitalt i forgrunnen
Naturligvis startet Mike Bladelius ikke på bar bakke. Hans Embla mediaspiller hadde gitt ham masser av kunnskap og erfaringer om hva man kunne gjøre. Embla er en mer konvensjonell mediaspiller, i hver fall når det gjelder formatet. Den har også en touchskjerm ,og dessuten har den et spor til CD-plater som kan rippes direkte inn på maskinens minne.

Med Mimer handler det mer om bare strømming, her finnes ingen mulighet for å rippe eller spiller plater – enda. Men det finnes dessuten en komplett forforsterker for digitale innganger, to optiske og to RCA. Dessuten finnes to USB 3.0 innganger og Ethernet, pluss at den også kan kjøre Wifi. Ja, det finnes en analog inngang også i form av en 3,5 mm jack, så bruksområdet handler vel mer om noe annet enn høyklasse analoge kilder. Litt synd, det hadde ikke gjort noe med litt flere analoge muligheter.

Nesten alle inn- og utganger sitter på undersiden. Digitalutgangen er enda ikke aktivert. Bemerk at det er en ekstern strømforsyning som gir 12 V, men den er skikkelig regulert og av høy kvalitet. Et ekstra pluss når det gjelder støy er naturligvis å ha fått bort nettstrømmen fra sele kabinettet.
Nesten alle inn- og utganger sitter på undersiden. Digitalutgangen er enda ikke aktivert. Bemerk at det er en ekstern strømforsyning som gir 12 V, men den er skikkelig regulert og av høy kvalitet. Et ekstra pluss når det gjelder støy er naturligvis å ha fått bort nettstrømmen fra sele kabinettet.

På den andre siden er dette en mediaspiller for den ”moderne konsumenten” som nå mest har digitale kilder. Her er ofte analoge innganger noe som de fleste ikke har brukt for, og som egentlig er spill av ressurser å sette inn i apparatet. Alt ekstra som skal inn i apparatet koster bare mer penger. Utganger finnes i form av analog, digital RCA (som enda ikke er programvareaktivert) samt en hodetelefonutgang.

Mimer kan henges på veggen eller settes på et bordstativ. Jeg har hatt den på det spesielle bordstativet og har likt det veldig godt. Den står stabilt og det hele ser ut som en million. Ettersom hele maskinens front stort sett er en eneste stor touchskjerm – i utmerket oppløsning – er apparatet diskret når det er av og så tar coverart og lignende seg av hvordan det ser ut når det er på. Men alt dette er ikke hele sannheten. Mimer skal kunne være et helt anlegg og klare av alt du trenger at det skal gjøre. Det er i hvert fall planen. Det finnes en prototype på en forsterker som kan hektes direkte på Mimer. Jeg har hørt de spille sammen og det virket absolutt lovende. Dessuten er en app til iPad på gang. Ryktet sier også at det planlegges en modul med flere (også analoge) innganger pluss en CD-spillemodul. Alt i meget håndterbare fysiske format som kan leve opp til hovedenhetens eleganse og ikke ødelegge det visuelle fancy inntrykket.

Innsiden, Wimp og Spotify
Som vanlig når det gjelder Bladelius er det som sitter inni meget kompetent. For eksempel finner vi en DAC som kan klare 32 bit/384 kHz om du kjører høyoppløst fra for eksempel en NAS (nettverksdisk). De normale digitale inngangen kjører 24 bit/192 kHz ifølge standarden. Den finnes også Upnp støtte. Du kan stille inn valgt oppsampling via Settings-menyen. Du får programvareoppgraderinger via nettverket. Den jeg fikk under testen kom opp med et spørsmål, jeg svarte ja og så gikk alt av seg selv. Enkelt og smidig.

Mimer gir deg mulighet til å spille fra Wimp HiFi om du har en konto for det. Mimer lover å klare alle Wimp-formatene, selv 24 bit strømming som Wimp er i gang med å beta-teste. Fra begynnelsen kunne du også spille Spotify direkte, men programvareoppgraderingen i løpet av testen gjorde om maskinen til en Spotify Connect da det er slik Spotify vil ha det fremover. Det betyr at du bare skal stille Mimer som høyttaler i Spotify på din mobile enhet.

Når du benytter Spotify på denne måten, husk å stille inn lydkvaliteten (Spotify har tre moduser). Det er ingen tvil om at Wimp HiFi låter klart bedre, i prinsippet som en CD (i hvert fall i teorien, i praksis låter CD litt bedre). Med Spotify i høyeste kvalitet låter det med sine 320 kbps i og for seg flatere og kjedeligere enn Wimp HiFi, men likevel fantastisk mye bedre enn de lavkvalitetssignalene som du oftest har for å spare båndbredde på din mobile enhet når den kjører på Wifi. Mimer kan virkelig fortelle om forskjellene i lyden mellom høyoppløst, FLAC og MP3 i ulike varianter. Det kan du også merke om du mikser spillelister mellom de ulike strømmingsmulighetene. Her kan du også mikse inn det du har liggende på en NAS og ekstern USB harddisk.
Det er en fleksibel maskin. Jeg også spilt via AirPlay fra min datamaskin og via mobilen, det fungerer uklanderlig. Nettradio spiller jeg fra en app jeg har på mobilen, og stiller bare Mimer som høyttaler. Jeg har også koblet til en Sonos digitalt for å få radioen med, pluss et annet Spotify-interface. Mimer virker unektelig til å kunne det meste man kan ha behov for.

_MG_0933

Låter det bra?
Bladelius har en historie med å produsere lydmessig utmerkede digitale produkter. Jeg hadde i lang tid firmaets Gondul multispiller som få produkter gjorde æren stridig. Skulle det bli bedre kostet det helt enkelt skjorten.

Mimer er et mye billigere apparat, men det betyr ikke at man har spart på lydkvaliteten. Jeg vil hevde at det er meget vanskelig å finne noe som lydmessig kommer i nærheten til denne prisen. Man har (som vanlig) jobbet mye med å få jitter så langt ned som mulig, da det ofte er en stor del av det som skiller klinten fra hveten når det gjelder digitale apparater.

Det kan man også merke om man benytter den som DAC, for den DAC-en som sitter i spiller på et virkelig høyt nivå. Det betyr en harmonisk lyd hvor fokus mer ligger på nøytralitet enn på å fremheve et område eller at det skal låte innsmigrende. Du får masser med detaljer, men de er ikke overfokuserte. Du får et stort lydbilde, men ikke ”forstørret”. Du får en svart og fin bakgrunn som gjør at du ikke opplever forvrengning.

Altså, det låter bra. Men med et slikt produkt må man se på det hele litt annerledes. Strømming har den ulempen at du ofte kommer ut for meget ulike formater i diverse oppløsninger, spesielt med nettradio eller strømmetjenester som ikke er Wimp eller Spotify. Flere strømmetjenester har helt enkelt ikke kontroll på hvilke formater de spiller og ofte låter det også deretter. På Mimer kan du få frem metadata på det du spiller, slik at du lett kan se i hvilket format musikken er. Det er virkelig bra, og noe som jeg ganske ofte savner på strømmende apparater.

IMG_0925

Derfor er det viktig at et apparat som Mimer spiller ALLE de formatene den kan komme ut for så bra som bare mulig. Det som kommer inn skal presenteres så bra som mulig etter materialets forutsetninger. Sammenligner vi med hvordan en Sonos presenterer samme materiale låter ulik musikk mer ulikt, men samtidig generelt vesentlig – og det er en understatement – bedre, eller mer ærlig via Mimer.

Konklusjon
Det er en fantastisk lekker spiller Bladelius har fått frem med sin Mimer. Den kan det meste, og da det er programvaren som styrer maskinen er det mulig å legge til nye funksjoner som kommer fra firmaet. Maskinvaremoduler i form av effektforsterker med mer er også på gang, liksom den savnede appen. Og når Mimer dessuten låter aldeles ypperlig er det ikke mye å klage på. Vil ha!

Lyd & Bilde mener

Pen og velfungerende er Mimer fra Bladelius, en mediaspiller som kan spille det meste inklusiv høyoppløst strømming. Det sitter også en forforsterker i, så med et par aktive høyttalere har du et helt anlegg. Metadata-visningen er kanon! Enn så lenge er det ikke mange analoge muligheter tross den fine forforsterkeren. Appen er ikke sluppet enda, så man må manøvrere på enheten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

dCS Network-DAC 2.0: Har du råd, har du lov!

Boksåpneren

Scroll to Top