annonse
annonse
annonse
TEST:

Audiovector Si3 Avantgarde Arreté Discreet

Juni 2014Audiovector Si3 Avantgarde Arreté Discreet
annonse

BLODTRIMMET referanse

Audiovectors digitale Discreet høyttalere tar lydkvaliteten til nye høyder.
Pluss lbadvantages
Audiovector-høyttalerne tegner opp et svært imponerende lydbilde med 3D-dybdefølelse, realistisk størrelse og nøytral klang, kombinert med en gnistrende dynamikk og fokusevne. En topptrimmet høyttaler som med aktive digitale forsterkere, høyttalerkabler samt en egen koblingsboks for lydkilder, utgjør et nesten komplett stereoanlegg i high-end klassen.
Minus lbdisadvantages
Selv om vi har lite å utsette i forhold til størrelsen, finnes det mange andre gulvhøyttalere i dette prisleiet med større kraft og yteevne i bassområdet.

Hvilken del av stereoanlegget skal man legge mest penger i? Det er det evigvarende spørsmålet, og spør du en høyttalerprodusent vet du trolig hva svaret blir. Selv om man aldri får bedre lyd enn det lydkilden og forsterkeren er i stand til å produsere, har høyttalerne stor innvirkning på det du hører. Men når du virkelig vil flytte konsertsalen hjem i stua og føle at favorittartisten lever og puster rett foran deg i godstolen, må hele stereoanlegget spille på lag.

Den siste tiden har vi sett høyttalerutviklingen ta en ny retning: I stedet for bare å lage passive høyttalere som man kobler til en hvilken som helst forsterker, har flere av  produsentene nå innsett at de kan integrere forsterkere og annen elektronikk i selve høyttaleren, og på denne måten tilby et skreddersydd lydanlegg. Et produkt de kan ta seg bedre betalt for, fordi skreddersøm ofte låter bedre enn å mikse og matche på egen hånd. Nå har teknikken også meldt sitt inntog i high-end klassen.

Audiovector Discreet
Danske Audiovector er en produsent som liker å være i fremkant av utviklingen. De har lang fartstid med å lage påkostede høyttalere, som utmerker seg positivt ikke bare ved å spille bra, men ved å gjøre det selv med rimelig elektronikk bak tømmene. Sjefkonstruktør Ole Klifoth og hans designere er kjent for å finpusse, trimme og forbedre sine høyttalere kontinuerlig.  Det kan være noe så enkelt som å bytte ut innvendig dempemateriale til et med bedre egenskaper, til mer eksotiske inngrep som å frysebehandle komponentene for bedre ledeevne. Alt for å oppnå bedre lydkvalitet, og deretter tilby disse oppgraderingene til eksisterende kunder.

Si-3_Discreet_top_profile

Dette er mulig fordi Audiovector utvikler høyttalerne etter et modulprinsipp, som kan minne om måten bilprodusenter bygger biler på: De starter med en felles plattform  (et høyttalerkabinett i dette tilfellet) som tilbys med en rekke ”motoriseringer” og utstyrsalternativer, fra standard til helt spinnvilt.

Dette er spesielt tydelig på gulvhøyttaleren Si3, som er tilgjengelig i en rekke forskjellige utstyrsnivåer. Med introduksjonen av Si3 Avantgarde Arreté Discreet (puh!) er vi kommet til den sjette i rekken. Og hvis standardversjonen av Si3 kan sammenlignes med en trygg og pålitelig Audi A6 framhjulstrekker, snakker vi her om et turbomatet råskinn av en RS6-utgave…

Si3 Discreet
Discreet-modellen tar utgangspunkt i toppmodellen Si3 Avantgarde Arreté, som allerede er finpusset gjennom flere generasjoner. Men der de andre Si3-utgavene er normale passive høyttalere laget for å kobles til en hi-fi forsterker, er Discreet-utgaven en fullaktiv, digital høyttaler med innebygde forsterkere.

Hvert av de tre elementene har sin egen 70 watts forsterker, det vil si totalt 2 x 210 watt i stereo. Det er relativt mye effekt, særlig når vi vet at den går rett inn i høyttalerelementet, og ikke gjennom strømslukende delefilterkomponenter. Frekvensdelingen skjer dessuten elektronisk, slik at hver forsterker får et definert toneområde den skal gjengi. Dette er rett og slett den optimale måten å bygge høyttalere på, men det koster: Hele 90.000 kroner skal Audiovector ha for den ultimate ”RS-utgaven” av Si-3, som i utgangspunktet starter på rundt 18.000 kroner. Men så har de også bare ”karosseriet” til felles.

Digital signalbehandling
Aktive høyttalere som Audiovector Discreet gir mulighet for markante lydforbedringer, først og fremst fordi konstruktøren da har full kontroll over hele lydkjeden og ikke trenger ta høyde for variasjoner i forsterkere. I tillegg har Audiovector kunnet fintune og optimalisere lyden, samt utføre fase- og tidskorreksjon mellom elementene. Alt skjer digitalt for ikke å påvirke det ømfintlige analoge signalet negativt.  Signalprosessoren og D/A konverterne arbeider med 24-bit/192 kHz oppløsning, som betyr at man kan bruke høyoppløste lydformater sammen med høyttaleren, uten tap av kvalitet.

Men hvis dette er aktive høyttalere, hvor er strømkablene, kan man spørre seg? Aktive høyttalere betyr jo vanligvis dobbelt sett med ledninger, men ikke her: Discreet mottar både strøm og signal gjennom høyttalerkablene, som drives av et patentert 24 volts system kalt Actiline. Teknologien er utviklet i samarbeid med det svenske foretaket Opalum, kjent for sine karakteristiske vegghøyttalere. Signalene hentes fra en medfølgende koblingsboks med analog, digital og Bluetooth lydtilkobling, og sendes i digital form gjennom Audiovectors frysebehandlede NCS høyttalerkabler.

Lydkvalitet
En treveis gulvhøyttaler med Si3 sitt kompakte format og slagvolum, har nødvendigvis noen fysiske begrensninger, med eller uten innebygd elektronikk. Man kan ikke forvente diskotek-lydnivåer, eller en mavehamrende bass som gjengir de dypeste orgeltonene. Til slike formål bør man heller kikke på modeller som SR6. Jeg ville bare nevne disse begrensningene først, for med dem i mente, spiller Si3 Avantgarde Arreté Discreet vanvittig bra i forhold til størrelsen.

Det første som slår meg er hvor ekstremt rent og avslørende Discreet-utgaven gjengir musikken, uten at lyden blir påtrengende eller masete. Jeg må medgi at tidligere utgaver av Audiovector-høyttalerne har vært opplevd som en anelse lyse i mine ører, med en viss ”hør på meg” karakter over diskanten. Om det er ørene min eller høyttalerne som har forandret seg, kan jeg ikke si sikkert, men tendensen er borte. Kanskje skyldes det den forbedrede diskantenheten. Kanskje skyldes det de digitale filtrene. Faktum er at Si3 Discreet spiller ekstremt detaljert i overtonene, uten å bli slitsomme.

Discreet-højttalerne leveres med en separat koblingsboks, hvor både digitale, analoge og trådløse Bluetooth-signaler tilsluttes. Dermed behøver du ingen ekstra elektronik til Si3 Discreet, ud over selve lydkilden. Hovedenheden har desuden indbygget volumenkontrol og kan lære fjernbetjeningssignaler, så du kan bruge din eksisterende fjernbetjening fra cd-afspiller, tv osv. til at styre volumen og indgangsvalg.
Discreet-højttalerne leveres med en separat koblingsboks, hvor både digitale, analoge og trådløse Bluetooth-signaler tilsluttes. Dermed behøver du ingen ekstra elektronik til Si3 Discreet, ud over selve lydkilden. Hovedenheden har desuden indbygget volumenkontrol og kan lære fjernbetjeningssignaler, så du kan bruge din eksisterende fjernbetjening fra cd-afspiller, tv osv. til at styre volumen og indgangsvalg.

Det finnes mange high-end høyttalere med høy imponatorfaktor i form av fet bass eller oppjazzede overtoner. Med Si3 Discreet er det ikke noe tilsatt sukker: I stedet virker det som et tykt slør er fjernet mellom oss og musikken. Vokaler gjengis så åpent og ektefølt at man kan få tårer i øynene. Hvis du vil det skal høres ut som sangeren står foran deg i rommet, er dette høyttaleren du bør sjekke ut.

Skalaen over stemmen til svenske Josefine Cronholm når hun synger ”In Your Garden” er enorm, og jeg hører detaljer, konturer og klangfarger som jeg (kors på halsen) aldri har hørt tidligere fra dette opptaket. Og det sier jeg med svært gode høyttalere som PMC Fact 12 friskt i lydminnet.

Audiovector tegner opp et fjellstøtt lydbilde med en imponerende tredimensjonalitet. Lyden kommer ut og frem, og man får følelsen av å sitte tett på scenekanten, ikke langt bakover i konsertsalen. Det er en påfallende ryddig plassering av musikerne i lydbildet, en ryddighet som bevares også på høye lyttenivåer. Der lydbildet har en tendens til å falle sammen og bli rotete med passive høyttalere, beholder de aktive Si3-ene roen og oversikten i lydbildet.

Bassen er mer behersket enn brutal. Selv om bassgitar og trommer gjengis stramt og ”snappy”, vil nok noen lyttere savne litt mer tyngde fra synthbass og elektroniske rytmer. Si3 oppleves å gå dypt, uten noen typiske ujevnheter eller ”pukkel” i bassgjengivelsen, men heller ikke spesielt hardtslående.

Lettplasserte
Si3 Discreet slår meg som en veldig brukervennlig høyttaler. Forsterkermatchingen er allerede tatt hånd om, så man kan konsentrere seg om å få til en optimal plassering. Det er noe man bør sette av tid til, for det holder slett ikke bare å sette dem tilfeldig i lytterommet med ”øyemål”. Dette er meget presise høyttalere, som belønner en like grundig installasjon. Så ta frem silkehanskene, vaterpasset og millimetermålet, og spiss ørene: Lydbildet faller virkelig på plass når de to høyttalerne får nøyaktig lik avstand til lytteposisjonen. Høyttalerne virker ellers å være tilpasset en plassering i vanlige stuer, og kan gjerne settes nær bakveggen uten at bassen blir for buldrende og ujevn. Den digitale Discreet-modellen har dessuten brytere på baksiden som tillater heving eller senking av bass og diskant med +/- 1 dB.

Konklusjon
Lyd & Bilde-redaktør Lasse Svendsen nevner ofte Arreté-utgaven  av Si3 som en av sine personlige favoritter, og en strålende engasjerende musikkformidler. Audiovector har også i mine ører vært en flott representant for det skandinaviske lydidealet, men jeg har aldri vært så imponert som det jeg hører fra den nye Discreet-utgaven. Her har Ole Klifoth & Co virkelig lykkes med å lage en høyttaler hvor alle deler spiller på lag, og går opp i en høyere enhet. Både de som vurderer nye høyttalere, og de som vurderer et nytt komplett anlegg, skylder seg selv å høre hva moderne aktive høyttalere kan gjøre med lydkvaliteten!

Bli abonnent for å lese videre, få tilgang til alt digitalt innhold!.
Allerede abonnent? Logg inn

Velg ønsket lengde på abonnementet

Ingen bindingstid, si opp når du selv vil!

*abonnementet fornyes etter første måned. Pris 59,-

Full tilgang til Lyd & Bilde i 24 timer!

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55,-

Kun 44,03 kr måneden. Du sparer 180,-

Full digital tilgang 1 måned for 1 ,-

Abonnementet fornyes automatisk etter første måned. Pris 59,- . Ingen bindingstid. 

[ultimate_modal modal_title=»Dette får du» btn_txt_color=»#ffffff» btn_text=»Dette får du» modal_size=»block» modal_style=»overlay-fade» img_size=»80″]

 • – Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde
 • – Ukentlig nyhetsbrev
 • – Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • – Lagre dine favorittartikler
 • – Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • – Våre journalisters analyser og kommentarer

[/ultimate_modal]

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Full digital tilgang i 6 måneder

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Abonnementet fornyes automatisk etter 6 måneder om ikke det sies opp.

[ultimate_modal modal_title=»Dette får du» btn_txt_color=»#ffffff» btn_text=»Dette får du» modal_size=»block» modal_style=»overlay-fade» img_size=»80″]

 • – Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde i 6 måneder
 • – Ukentlig nyhetsbrev
 • – Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • – Lagre dine favorittartikler
 • – Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • – Våre journalisters analyser og kommentarer

[/ultimate_modal]

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Full digital tilgang i 12 måneder

Kun 44,03 kr måneden. Du sparer 180 kr!

Abonnementet fornyes automatisk etter 12 måneder om ikke det sies opp.

[ultimate_modal modal_title=»Dette får du» btn_txt_color=»#ffffff» btn_text=»Dette får du» modal_size=»block» modal_style=»overlay-fade» img_size=»80″]

 • – Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde i 12 måneder
 • – Ukentlig nyhetsbrev
 • – Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • – Lagre dine favorittartikler
 • – Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • – Våre journalisters analyser og kommentarer

[/ultimate_modal]

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Print + full digital tilgang 1 år for 749 ,-

[ultimate_modal modal_title=»Dette får du» btn_txt_color=»#ffffff» btn_text=»Dette får du» modal_size=»block» modal_style=»overlay-fade» img_size=»80″]

 • – 11 utgaver av Lyd & Bilde printutgaven i posten
 • – Velkomstgave (KYGO E4/1000)
 • – Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde
 • – Ukentlig nyhetsbrev
 • – Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • – Lagre dine favorittartikler
 • – Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • – Våre journalisters analyser og kommentarer

[/ultimate_modal]

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Print + full digital tilgang 6 mnd for 425 ,-

[ultimate_modal modal_title=»Dette får du» btn_txt_color=»#ffffff» btn_text=»Dette får du» modal_size=»block» modal_style=»overlay-fade» img_size=»80″]

 • – 6 utgaver av Lyd & Bilde printutgaven i posten
 • – Tilgang til alle tester på Lyd & Bilde
 • – Ukentlig nyhetsbrev
 • – Vår testbase bestående av tusenvis av produkter
 • – Lagre dine favorittartikler
 • – Alle nyheter, anmeldelser og guider
 • – Våre journalisters analyser og kommentarer

[/ultimate_modal]

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Full digital tilgang i 6 måneder

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Ønsker du å motta 6 utgaver av magasinet i tillegg for kun 21 kr i måneden?

Full digital tilgang i 24 timer for 19,-

Du bestiller enkelt ved å sende en SMS med kodeord

DPLN til 2131

Full digital tilgang i 12 måneder

Kun 49,83 kr måneden. Du sparer 55 kr!

Ønsker du å motta 11 utgaver av magasinet i tillegg for kun 18 kr i måneden?

Ønsker du å motta velkomstgave i posten?

Velg ønsket velkomstgave

KYGO E4/1000

Totalpris 749,-


KYGO A4/300 BT

Totalpris 1149,-

 • Treveis aktiv gulvhøyttaler
 • Air Motion Transformer foliediskant
 • Delefrekvenser: 300Hz/2800Hz digitalt
 • 3 x 70 W forsterkere med DSP
 • Actiline 24 volt system
 • Frekvensområde: 24-52khz (-6dB)

Pris: 95000 kr
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Les også

  The New Soundboks

  The New Soundboks

  Tredje utgave av danske Soundboks er villere, høyere – og dere kan lage en gjeng sammen.

  Selg varer - eller bli solgt selv!

  Selg varer – eller bli solgt selv!

  Har tiden kommet for å selge Bang & Olufsen?
  360-graders lyd fra Bose

  360-graders lyd fra Bose

  Den er bærbar, spiller i 12t - og du kan snakke til den.
  IKEA Symfonisk

  IKEA Symfonisk

  En smart introduksjon til det beste multiromsystemet til en meget attraktiv pris.

  Naim Mu-so 2nd Generation

  Naim Mu-so 2nd Generation

  Den beste bordhøyttaleren under 10.000 kr er blitt enda bedre.
  JBL L100 Classic

  JBL L100 Classic

  JBLs klassiske bestselger er reinkarnert i en av de festligste høyttalerne vi har hørt på lenge.

  Vi har pakket opp IKEA Symfonisk

  Vi har pakket opp IKEA Symfonisk

  Nå finnes Sonos IKEA-høyttalere i butikken, og vi har sjekket ut alle detaljene
  6 portable trådløse høyttalere

  6 portable trådløse høyttalere

  Smarte portable høyttalere som gjør seg like bra på stranden som på piknikteppet.

  annonse
  Lukk meny