annonse
annonse
Sommertilbud: Få tilgang til Lyd & Bilde digitalt i en måned for 1 kr! Prøv Lyd & Bilde
annonse
annonse
(Foto: Produsenten)
annonse

Første kikk på Ultra-HD Blu-ray

Her er våre første inntrykk av det nye filmformatet "alle" har ventet på!

(Foto: Produsenten)

Helt siden de første TV-ene med Ultra-HD oppløsning kom på markedet, har vi savnet et ordentlig kildeformat som kunne dra nytte av den ekstra bildeskarpheten. Film- og videobransjen hadde det imidlertid ikke spesielt travelt med å rulle ut et nytt Ultra-HD Blu-ray format med det første! Først nå, 3-4 år senere, er formatet endelig en realitet.

I mellomtiden har konkurrenter som Netflix vist at de kan levere ekte Ultra-HD innhold (riktignok i kraftig komprimert form) hjem til forbrukerne. Spørsmålet er om tiden har løpt fra de fysiske filmformatene?

Samsung mener åpenbart ikke det. Den koreanske elektronikkgiganten er først på markedet med sin nye Ultra-HD Blu-ray spiller, UBD-K8500. Den nye spilleren rulles ut i butikkene nå april/mai, til en pris på rundt 5.000 kroner. Samtidig varsler filmbransjen et aldri så lite skred av kommende UHD Blu-ray utgivelser, med både klassikere og ferske titler på menyen. Vi har vært så heldige å få sjekke ut noen av de første filmene!

Blu-ray + TV med HDR

Sammen med UBD-K8500 fikk vi også låne en Samsung 65JS9505 (fjorårets toppmodell), og det er en spesiell grunn til det. I tillegg til økt oppløsning har de nye UHD Blu-ray filmene nemlig også fått økt farge- og kontrastinformasjon i seg, såkalt High Dynamic Range (HDR). Filmene er kort og godt «mastret» på en ny måte for å utnytte kapasiteten i moderne TV-skjermer. Aberet er, som vanlig, at du må ha en kompatibel TV! Noen få utvalgte 2015-modeller, deriblant Samsung toppmodell kan få tilgang til dette gjennom oppgradering av software, ellers er det i stor grad snakk om nye 2016-modeller for å kunne se de ekstra kontrast- og fargedetaljene.

Dermed blir spørsmålet, er det verdt det? Her vil vi dele noen av våre første inntrykk av det spennende og etterlengtede videoformatet. Første tittel i skuffen er Ridley Scotts The Martian, en av filmene som følger med i esken når du kjøper Samsungs Blu-ray spiller. Siden det også følger med en standard Blu-ray versjon i samme etui, blir det ganske enkelt å arrangere en sammenligning av de to formatene:

På det venstre bildet ser vi 4K Blu-ray og HDR aktivert. På høyre side står en tilsvarende 65-tommer med vanlig Blu-ray.

 

The Martian OJ SDR
The Martian, standard Blu-ray (Foto: Audun Hage)

 

The Martian, UHD Blu-ray med HDR (Foto: Audun Hage)

Det tar ikke lang tid å slå fast hvilket bilde vi foretrekker: Øynene trekkes umiddelbart mot UHD-bildet, som har litt mer å gi oss på alle områder. Inntrykkene varierer litt fra scene til scene, men den generelle oppfatningen er at Ultra-HD versjonen har et bedre dybdeperspektiv og ser mer levende ut. Dette ble også bekreftet ved «blindtesting» på noen av kollegene: Alle vi spurte foretrakk Ultra-HD versjonen.

Samtidig er ikke skarpheten SÅ imponerende. Objekter eller tekst som er uklare på Blu-ray versjonen, kommer ikke tydelig til syne på UHD-utgaven. Det generelle inntrykket av små detaljer som sandkorn og lignende er veldig likt, selv om det er tydelig at UHD-versjonen er mindre komprimert.

Det hører med til historien at The Martian i likhet med svært mange av dagens spillefilmer ikke er en fullverdig, native Ultra HD-film. Etter det vi kjenner til, er filmen skutt i 5K-oppløsning, og deretter mastret i 2K-produksjon i etterkant, før oppskalering til 4K igjen. Dette gjøres blant annet fordi det å rendre CGI-effekter i 4K er veldig ressurskrevende. Forskjellen i skarphet og detaljer ville trolig vært større med en vaskeekte 4K-produksjon, og disse vil det forhåpentligvis bli flere av etterhvert som formatet får enda bedre fotfeste.

HDR=større dynamikk

Vi var selvsagt ekstra spente på hvor stor den mye omtalte «HDR-effekten» ville bli. Den nye videostandarden åpner for at lyse objekter i bildet, slik som sollys, refleksjoner av lys, flammer/eksplosjoner og lignende kan gjengis med langt større intensitet. Med standard Blu-ray (og forsåvidt alt annet videoinnhold) ligger det en begrensning på hvor lyst 100% hvitt kan gjengis. Med HDR defineres dette hvitpunktet ut fra hva TV-en er kapabel til, som i Samsungs tilfelle betyr hele 1000 nits – over dobbelt så mye som vanlige TV-er!

Kameraet greide ikke å fange den nøyaktige forskjellen, men du får nesten ta oss på ordet at HDR-bildet til venstre er blendende lyst!

Vi har allerede blitt blendet av en rekke HDR demoklipp ute på messer og demonstrasjoner, men disse er skreddersydd for å imponere og understreke poenget. Bruken av HDR på en spillefilm som The Martian er mer behersket, men likevel virkningsfull: Wow-effekten er definitivt tilstede mens vi betrakter Matt Damons eskapader på den ensomme, røde planeten. Sollyset som glinser av hjelmen og drakten hans bidrar til økt dybdefølelse. og det blir mye større forskjell på sterke og svake lyskilder. Blant annet blir sollys skikkelig rødglødende!

Kingsman: Secret Service

En annen 4K-film vi har sjekket ut er filmen om de britiske skredder-agentene. Man kan mene mye om handlingen, men bildekvaliteten er i alle fall riktig lekker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Amazing Spiderman 2

Her greide ikke kameraet å fange de største forskjellene, men det går også her i favør av UHD Blu-ray, som kan by på flere fargenyanser, spesielt i den røde drakten til Spidey.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Foreløpig oppsummering

Endelig er det nye Ultra HD Blu-ray her, og vi gleder oss til å stifte bekjentskap med flere ferske filmer i det nye formatet. Samtidig ser vi ingen grunn til å overdrive forskjellene: Selv er utvilsomt snakk om forbedringer her, er de såpass subtile at det ikke vil falle like naturlig for alle å hoste opp tusenvis av kroner for en ny spiller, og kanskje nok en ny TV, for å oppnå dem. Hvis du leser Lyd & Bilde er sjansen derimot stor for at du er over gjennomsnittet filminteressert, og vil ha den beste bildekvaliteten. I så måte kan vi bare anbefale å begynne sparingen, for når du først har sett virkningen av UHD Blu-ray og HDR, vil du ikke tilbake.

Det er verdt å nevne at vi så filmene på to Ultra-HD skjermer, som uansett vil oppskalere signalet den får inn slik at bildet fyller skjermen. Forskjellen ville trolig vært større med en vanlig Full HD TV. Hvis du er av de heldige få som har «sittet på gjerdet» til nå, kan det hente tiden er kommet for å handle både ny Ultra HD-spiller og TV!

 

Les også

Imax Enhanced

Hva pokker er IMAX Enhanced?

For et par dager siden kom meldingen om at "IMAX kommer til hjemmet". Denon og Marantz er først ut med sertifiserte receivere og lydprosessorer. Men hva pokker er det?Legg til som favoritt
JVC DLA-NX9

Tre ekte 4K-projektorer fra JVC

… og toppmodellen har 8K eShift.Legg til som favoritt
Nytt agentur i Norge:  STORMAUDIO

Nytt agentur i Norge: STORMAUDIO

Skal ta hjemmekinolyden til nye høyder. Legg til som favoritt
Allianse i luksusklassen

Allianse i luksusklassen

Steinway Lyngdorf og Samsung har anlegget klart til deg som nettopp har vunnet i lotto for andre gang. Legg til som favoritt
6 bærbare projektorer

6 bærbare projektorer

Du trenger ikke være hjemme for å se film. Du trenger ikke engang være innendørs. Du trenger bare en lommeprojektor.

Legg til som favoritt
Her er Sonos Beam

Her er Sonos Beam

Sonos Beam er den nye lydplanken fra Sonos. Den får blant annet stemmestyring, berøringskontroll, HDMI - og en ålreit pris!Legg til som favoritt
Hjemmekino på 12 kvadratmeter!

Hjemmekino på 12 kvadratmeter!

Der det er hjerterom, er det husrom, heter det. Og der det finnes husrom, finnes det saktens plass til en hjemmekino også! Legg til som favoritt
Denon AVC-X8500H

Denon AVC-X8500H

Denons nye flaggskip er et monster i hjemmekinoen, og med hele 13 kanaler gir den Romfølelse med stor R.

Legg til som favoritt