Redaksjonen anbefaler

Årets Beste 2019-2020

YouTube Music

YouTube utfordrer Spotify

YouTube Music er lansert i Norge. I Tillegg kan man betale seg til reklamefrie YouTube-videoer.

YouTube er i en helt unik posisjon i markedet når det kommer til musikk- og videoinnhold. Selv Spotify-brukere velger, når de skal dele en sang i sosiale medier, å dele YouTube-linken fordi man da er sikker på at alle har mulighet til å se og høre innholdet.

Derfor bør konkurrentene skjelve i buksene, når YouTube nå lanserer sin egen musikktjeneste i Norge, nemlig YouTube Music. Den har omtrent all musikken som alle andre tjenester har. Musikkvideoer er en langt større del av tjenesten enn andre musikkstrømmetjenester, og i motsetning til det fragmenterte tilbudet fra alle andre, så har YouTube så å si alle musikkvideoer man kan tenke seg (og ikke tenke seg). Om musikken du hører på har musikkvideo, kan du velge om denne skal vises eller ikke.

Algoritmer

At YouTube Music vil holde sine brukere oppdatert om hva som er den hotteste musikken akkurat nå, er en selvfølge og ikke noe som skiller dem fra sine konkurrenter. Derimot, fordi YouTube er eid av Google, sitter tjenesten på en mye større mengde «big data» om sine brukere. Det er derfor grunn til å tro at algoritmene som brukes til å finne musikkinnhold man tror du vil like, er potensielt langt mer nøyaktige enn hos noen andre tjenester.

Det er da også naturlig å spørre seg om hvorvidt plateselskap og artister i større grad kan betale Google for å finne sitt publikum med stor treffsikkerhet. Det gjenstår å se.

Uansett er det ikke vanskelig å forestille seg at YouTube Music meget raskt vil stjele markedsandeler i et allerede godt mettet strømmemarked.

YouTube og lydkvalitet

YouTube Music tar utgangspunkt i opplastede musikkvideoer, men har også tilgang på ren musikk. Lydkvaliteten er ikke oppgitt, og man kan ikke velge noe i innstillingene. I følge The Verge betyr dette at man er begrenset til 128 kbps AAC på mobilen med god dekning, mens man får 64 kbps i dårlige forhold. Men at YouTube hevder man etterhvert vil kunne velge lydkvalitet og snart få høyere bitrates opp mot 256 kbps.

Priser

Du kan velge en reklamefinansiert versjon av YouTube Music, eller abonnere på Premium-versjonen for 99 kroner pr mnd.

annonse

Alle reklametrøtte videofans får dessuten ønsket sitt oppfylt med YouTube Premium, som i tillegg til å inkludere YouTube Music Premium fjerner all reklame på sine videoer. Dette for 119 kroner pr måned.

annonse

Abonnement på begge tjenester kan tegnes her, og de tre første månedene er gratis (betalingskort trekkes automatisk fra fjerde måned).

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsel  
Varsle meg om

Les også

Grammy til nordmann!

Etter 28 nominasjoner over 14 år kunne Morten Lindberg endelig feire med prisen for Best Immersive Audio Album.

tool fear inoculum

Fysisk Tool-album med ekstrem innmat

Man kan ikke spille Tool på en høyttaler med 2 watt! Likevel er det nettopp det som følger med om du kjøper nyeste albumet i fysisk format.

(Foto: Produsenten)

Crooneren Springsteen trer frem i beste country-pop tradisjon på sin nye singel.

(Foto: Produsenten)

Det har gått to år siden Bruce Springsteen sa han hadde et nytt album klart - nå er ventetiden (snart) over.

(Foto: Produsenten)

Bruce Springsteen gjennomfører i disse dager sin mest unike konsertserie – på selveste Broadway. 14. desember slippes albumet fra showet.

Hi-Fi Klubben Øya 2018

Spiller klubbmusikk med ekte 3D-lyd. Også med lyd fra taket.

NEW YORK, NY - OCTOBER 12:  Bruce Springsteen performs onstage during "Springsteen On Broadway" at Walter Kerr Theatre on October 12, 2017 in New York City.  (Photo by Kevin Mazur/Getty Images)

Den 15. desember slippes show-filmen "Springsteen on Broadway" globalt på Netflix.