Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Hvor pokker er bildene mine?

Har du oppdatert din iPhone eller iPad til iOS 8, har du kanskje undret deg over hvor alle bildene dine har blitt av. Her er svaret.

Skrevet av / 25.09.14 - 16:28
Hvor pokker er bildene mine?

For få dager siden oppdaterte jeg min iPhone 5S til iOS 8, den nyeste utgaven av Apples mobile operativsystem.

Etter oppdateringen var jeg sikker på at jeg måtte ha begått en feil – kanskje hadde det skjedd noe galt med backupen – for alle de bildene jeg hadde tatt med telefonens kamera var sporløst forsvunnet, og det samme var kameramappen, Camera Roll, i appen Fotos.

Ved nærmere ettersyn var også mappen Photo Stream forsvunnet fra Fotos, så ikke bare var alle bildene jeg hadde tatt med min iPhone borte, også bilder fra mine andre iOS-enheter kunne jeg ikke lenger finne noe sted.

Hvis du har oplevd det samme – og det har du, hvis du har oppdateret til iOS 8 – så vet du hva jeg snakker om.

Men nå har jeg funnet alle bildene mine. Og oppdaget at Apple med iOS 8 har innført en helt ny måte å organisere bilder på. Det er ikke en løsning jeg er spesielt begeistret for, men nå er jeg – og alle andre iOS 8-brukere, låst til den, derfor vil jeg gjerne dele med dere hvs som har skjedd med bildene deres:

I appen Bilder finner du nederst to valgmuligheter. Bilder og Album. Før i tiden var Camera Roll en mappe under Album, og det samme gjelder Photo Stream. Disse to mappene har nå blitt erstattet av en felles mappe ved navn Nylig lagt til, som altså nå inneholder både bildene du har tatt med telefonens kamera OG bilder fra dine andre iOS-dingser, hvis du vel å merke har aktivert Photo Stream på alle enhetene under iCloud-innstillingene.

Mapperne Camera Roll og Photo Stream under Album er nu blevet erstattet med mappen Sidst tilføjet.
Mapperne Camera Roll og Photo Stream under Album har nå blitt erstattet med mappen Nylig lagt til (beklager dansk skjermdump).

Det blir altså ikke lenger gjort forskjell på om et bilde er tatt med den ene eller andre enheten – alt havner i samme mappe. Og mens den gamle Camera Roll kunne inneholde så mange bilder det var plass til på din telefon, mens Photo Stream-mappen inneholdt de siste 1.000 bildene fra dine andre enheter, så inneholder den nye Nylig lagt til-mappen kun bilder fra de siste 30 dagene. Deretter forsvinner de fra mappen!!!

Sidst tilføjet indeholder billeder fra alle dine iOS-enheder (hvis Photo Stream er aktiveret), men kun fra de sidste 30 dage.
Nylig lagt til inneholder bilder fra alle dine iOS-enheter (hvis Photo Stream er aktivert), men kun fra de siste 30 dager.

Men de forsvinner altså ikke fra din telefon. Du skal bare lete et annet sted for å finne dem. Og det stedet du skal lete er under Bilder, som sender deg over til visningen År, Samlinger og Øyeblikk.

IMG_1716

Denne visningen organiserer dine bilder etter årstall og deretter etter geografisk posisjon koblet med tidspunkt. Jeg kan altså finne bildene mine fra min tur til New York i juni ved å dykke ned i år 2014 for deretter å velge New York & Downtown, som er en samling av bilder fra den 11. til den 19. juni. Velger jeg den aktuelle samlingen, får jeg en mer detaljert oversikt over mine bilder fra New York, på samme måte som jeg også kan få en oversikt på kart, hvor jeg så kan se hvor bildene er tatt.

Her er visningen År, Samlinger og Øjeblikke.
Her er visningen År, Samlinger og Øyeblikk (dansk skjermdump).

Akkurat som mappen Nylig lagt til under Album inneholder År, Samlinger og Øyeblikk under Bilder alle de bildene du tar – både med den gjeldende enhet og de bildene du har delt via Photo Stream.

Her er vi dykket ned i Øjeblikke, hvor jeg både kan se specifikke steder og datoer fra min tur til New York.
Her har vi dykket ned i Øyeblikk, hvor jeg både kan se spesifikke steder og datoer fra min tur til New York (dansk skjermdump).

Du kan godt lage en mappe under Album – for eksempel New York – og deretter finne de ønskede bildene i visningen År, Samling og Øyeblikk og føye dem til mappen, men det krever en del arbeid og er tungvint.

Du kan også dele bilder direkte fra År, Samling og Øyeblikk til for eksempel Facebook, men hvis du omvendt bruker Facebook-appen og vil dele et bilde herfra, så har appen kun adgang til bilder som er organiseret i mapper under Album. Det vil muligvis bli løst med en senere oppdatering av Facebook-appen, men akkurat nå må du finne deg i at eldre bilder enten må deles direkte fra Apples egen Bilder-app eller at man må bruke tid på det manuelle sorteringsarbeidet og legge bildene over i mapper.

Jeg er begeistret for mange av endringene i iOS 8, men dette er ikke en av dem!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top