Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Ta bedre bilder

Mens kameramarkedet faller, øker antallet bilder vi tar. Samtidig har man aldri fått bedre bildekvalitet enn i dagens kameraer.

Skrevet av / 17.11.14 - 06:00
Ta bedre bilder

Så spørsmålet er hvorfor vi kjøper færre kameraer. Det er neppe fordi markedet ikke er opptatt av bildekvalitet, for det er de billigste og gjerne dårligste kameraene som faller mest. Men at salget av speilreflekskameraer også faller, forteller oss flere ting om markedets valg.

Med smartmobilen i lommen, har alle et kompaktkamera lett tilgjengelig. Da blir et ekstra kamera overflødig, og den markedstrenden har vi sett de siste årene. Hvor salget av kompaktkameraer har falt som en stein. Men salget av de dyrere avanserte kompaktene, og de vanntette allværskameraene holder stand. Det forteller oss at bildekvalitet og spesielle egenskaper fremdeles er etterspurt.

Bare se på salget av actionkameraer, som har vært eventyrlig.

Systemsvikten
Den beste bildekvaliteten får man i systemkameraer, som med store bildebrikker og utskiftbar optikk, kan levere flotte bilder i alle situasjoner. Systemkameraene finnes i to kategorier: Den tradisjonelle speilrefleksen, og det kompakte systemkameraet. Speilreflekskameraer er nesten synonymt med Nikon og Canon som har sett salget blitt halvert siste halvår. Det forteller oss at markedet kanskje er gått lei store kameraer, som er til forveksling like og ikke har mange nok fordeler til at det er verdt.

Da ser det lysere ut for de kompakte systemkameraene, som bare har en marginal nedgang i salget, men som byr på den samme bildekvaliteten som speilreflekskameraene. Her er fordelene mindre og lettere kameraer og optikk, raskere skuddtakt og et hendig format. Men de har arvet en av de potensielle ulempene fra speilrefleksene: Mengder av avanserte funksjoner og knapper som minner mer om en datamaskin enn et kamera.

For komplekst
Det kan hende at den stadige økningen i antallet menylinjer og funksjoner, har flyttet fokuset bort fra det viktigste. Nemlig at det ikke skal være komplisert å ta gode bilder. Det er ikke bare i reklamen at det enkleste er det beste, bare spør Leica som har lykkes med å gjøre avanserte kameraer enklere å bruke, ved å skrelle vekk alt overflødig.

Vi tror at kameraindustrien trenger å få gleden ved å ta bilder tilbake i kameraene, og slutte å lesse på med flere funksjoner de fleste av oss ikke trenger. Gjør det enkelt, attraktivt og morsomt å fotografere gjennom enklere kameraer, bedre designløsninger og smartere tilkobling til mobilen.

Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per oktober 2014.

De ulike kameratypene 

Kompaktkameraer – fra 1.000 kroner

Markedet har talt, og styrer unna de billigste kompaktkameraene. De tar i stedet bilder med mobilen, som er det nye kompaktkameraet. Da står tre typer kompaktkameraer igjen som vinnere: Allværskameraene, superzoom og proffkompakter. Den førstnevnte kategorien starter på 2.000 kr, og er vanntette og støtsikre kameraer med god bildekvalitet som tåler det meste. Superzoomkameraene er større, ligner på systemkameraer og gir det mye bedre rekkevidde med mye zoom, men ikke bedre bilder.

Proffkompakter – fra 3.000 kroner
Den mer avanserte formen for kompaktkameraer, kalles proffkompakt fordi  optikken er lyssterk, bildekvaliteten bedre og funksjonsnivået langt høyere. Med større bildebrikker og muligheten til å lagre råfiler for etterbehandling, er de ettertraktede kameraer hos de som vil ha tilnærmet speilreflekskvalitet i lommeformat. Også her finnes det superzoomkameraer med mer en 10 x zoom. De koster en del, men så blir bildene også bedre teknisk.

Systemkameraer– fra 3.000 kroner
Systemkameraet er det beste valget, når bildekvalitet er viktigst. Fordi du får større bildebrikker og bedre prosessorer. De passer bedre til teleobjektivet fordi kameraene ligger bedre i hendene, og fordelene av utskiftbar optikk gir fotografen langt flere muligheter. Salget av speilreflekskameraer har falt betydelig, og mange mener at markedet overtas av speilløse systemkameraer, som leverer like god bildekvalitet og har de samme mulighetene. I en mindre og lettere innpakning.

 

 

Olympus DI_TG-3_red__Product_350_MASTER_990

Årets allværskamera

Olympus TG-3

Det beste vanntette kamera

Olympus sin tøffeste og mest motstandsdyktige kameramodell har blitt mer praktisk og allsidig.

NO gullikon 2014.indd

Tough TG-2 utnevnte vi til beste kompaktkamera forrige år. Nå er etterfølgeren Tough TG-3 her og forventningene er selvfølgelig høyt oppskrudd. Optikken er den samme, men man har øket oppløsningen fra 12 til 16 megapiksler. Den nye bildeprosessoren skal likevel gi samme bildekvalitet og gir mulighet for raskere bildesekvenser. Men fremfor alt har det fått Wifi, slik at man kan koble det sammen med sin smartmobil og laste over bildene eller fjernstyre kameraet.

At man har fått mulighet til å koble kameraet til smartmobilen er mer praktisk enn det i første omgang kanskje virker. Eksempelvis gir mulighetene for å laste over bilder til smartmobilen at man slipper å ta ut minnekortet fra et vått kamera og risikere å få inn fuktighet. Og det gjør at man kan ta bilder når man dupper kameraet ned i vannet og likevel se hva man sikter på. Kameraets skjerm kan nemlig ikke vinkles, noe som ellers hadde vært en løsning på problemet.

Bildene har samme karakter som forgjengeren ettersom optikken er den samme. Det er ingen større forvrengning eller lystap i hjørnene gjennom hele zoomområdet. Derimot mister man litt skarphet ut mot kantene. Fargegjengivelsen er for det meste korrekt, selv under vann om man benytter riktig motivinnstilling. I svakt lys klarer det seg bra takket være den lyssterke optikken.

Blant de robuste kameraene har Olympus sine tidligere modeller skilt seg ut fra mengden, og TG-3 er intet unntak. Det fortsetter med å imponere med en bedre ytelse og bedre bildekvalitet enn konkurrentene. Med muligheten til å fjernstyre det fra mobilen har det dessuten blitt mer praktisk å bruke.

(10/14) JE
Karakter: 5
Pris: 3.500 NOK
Les hele testen av Olympus TG-3

 

RX100III_990

Årets proffkompakt

Sony Cybershot RX100 III

Det beste lommekameraet – ever!

Prisen er det eneste vi har å trekke for, på det som uten tvil er det beste lommekameraet vi noensinne har testet.

NO gullikon 2014.indd

Sonys knøttlille RX1000 III er den tredje utgaven av deres proffkompakt, og er ikke bare den beste, men det beste lommekameraet vi har testet til nå. Bildekvaliteten holder så høyt nivå, at det faktisk kan konkurrere med – og langt på vei erstatte mange av speilreflekskameraene vi har testet. Grunnene til det er flere.

Egenskapene i lite lys er fremragende, med bare moderate mengder bildestøy. Samtidig er den optiske kvaliteten til den lyssterke zoomen så høy, at man kan regne med sylskarpe og detaljerte bilder. Som man sjelden ser fra små kameraer. Størrelsen til tross, Sony har klart å bygge inn både en vippbar skjerm, og en elektronisk søker i RX100 III.

En søker som faktisk er bra, og ikke minner om de redselsfulle søkerne i mange videokameraer vi har testet. For å holde størrelsen på et minimum, har Sony flyttet blitsen og plassert en oppfellbar søker som man feller opp med en knapp på siden. Når søkeren spretter opp, slås kameraet på og man er klar til å fotografere.

Knappene er naturlignok små, men kameraets praktiske innstillingshjul rundt objektivet – som kan programmeres, gjør det mulig å tilpasse kameraet til forskjellige behov. Det skal ikke glemmes at videokvaliteten er svært god for et så lite kamera. Sony RX100 III har nesten ingen seriøse konkurrenter i dette segmentet, og i denne størrelsen. Inntil noen andre klarer å komme opp med kredible alternativer, er dette det beste lommekameraet som kan kjøpes for penger.

(10/14) LS
Karakter: 6
Pris: 7.500 kr
Les hele testen av Sony Cybershot RX100 III

 

OMD EM10_990

Årets kompakte systemkamera

Olympus OM-D E-M10

Systemkameraet som passer alle

Med en attraktiv pris prøver de å fri til nybegynneren, med et kamera som er så avansert at selv proffene ville digget det. Olympus lille systemkamera har alt som skal til for å slå an blant svært mange.

NO gullikon 2014.indd

Her får man nesten i pose og sekk. For halve prisen av toppmodellen til Olympus byr dette kameraet på nesten de samme egenskapene og den samme bildekvaliteten. Det er derfor vanskelig å finne et bedre kamera til prisen enn Olympus OM-D E-M10 akkurat nå. Årsakene til det er flere.

Olympus-kameraet er betydelig mindre og lettere enn selv de minste speilrefleksene fra Canon og Nikon, men langt mer avansert og uten å kompromisse på bildekvaliteten. Det er også mindre enn de fleste kompakte systemkameraer med innebygget elektronisk søker. Unntatt Sony a6000, som også ligger i samme prisklasse og er Olympus-kameraets nærmeste konkurrent.

Med samme bildebrikke som E-M5 og bildeprosessor som toppmodellen E-M1, ligger det i kortene at bildekvaliteten holder høyt nivå. Det samme kan man si om autofokusen, som er lynrask og stillegående. Med kameraets lynraske hybridfokus og skuddtakten på 8 bps, er det lille Olympus-kameraet et langt bedre actionkamera enn Nikon og Canons speilreflekser i samme prisklasse.

Med wifi, innebygget blits, bildestabilisator, pekeskjerm og fremragende bildekvalitet, er Olympus OM-D E-M10 et av de beste kjøpene i mellomprisklassen. Det er nesten like avansert som dyrere kameraer, men like enkle å bruke som de enkleste systemkameraene. For noen vil det være i minste laget, for andre er det midt i blinken. Kameraet er så nær fullkomment som det er mulig å komme i denne prisklassen, og er like godt egnet til nybegynnere som til erfarne fotografer.

(04/14) LS
Karakter: 6
Pris 6.800 kr
Les hele testen av Olympus OM-D E-M10

 

XT1_Front_VerticalGrip_990

Årets avanserte kompakte systemkamera

Fujifilm X-T1

Råtøff perfeksjonist

Fotografer som stiller store krav til bildekvalitet og betjening, vil falle i staver over dette kameraet. Som er like godt egnet i studio, som i villmarken.

NO gullikon 2014.indd

Få kameraer gir deg så mye bildekvalitet for pengene, som Fujifilm X-T1. Kameraet, som ligner de klassiske speilreflekskameraene fra tiden før digitalfoto, er klokkeren fulltreffer for kresne fotografer. For det er ikke bare den klassiske betjeningen som er tiltalende, X-T1 har markedets beste – og største, elektroniske søker og fullstendig plettfri bildekvalitet.

Kameraet er bygget rundt Fujis unike 16,3 megapiksler X-Trans II-brikke i APS-C-størrelse. Den har et irregulært sensormønster og har ikke et lavpassfilter foran bildebrikken. Sammen med Fujis EXR II prosessor, gir det kameraet uovertruffen detaljsoppløsning og skarphet. Som vi har sett i testen av Fujifilm X-E2 tidligere i år. Fuji-kameraet har også markedets beste elektroniske søker. Den er god nok til at selv hatere av elektroniske søkere, vil få hakeslipp.

Ikke overraskende leverer kameraet bildekvalitet helt i toppklassen for et kamera med APS-C bildebrikke. Den er en blåkopi av bildekvaliteten fra Fujis fremragende X-E2, med meget god kontroll på bildestøy. Hvor man kan se antydning til kornstøy først ved 3200 og 6400 ISO.

Fraværet av pekeskjerm er kameraets eneste mangel. Resten er pur glede. Den nydelige søkeren, det funksjonelle designet, et omfattende funksjonsnivå og muligheten for å skreddersy kameraets oppførsel, har ført til at Fujifilm X-T1 er et særdeles vellykket systemkamera. Det har satt standarden i klassen på alle viktige områder, også på bildekvaliteten – som er på nivå med dyrere fullformat systemkameraer.

(04/14) LS
Karakter: 6
Pris: 10.499 kr
Les hele testen av Fujifilm X-T1

 

Pentax K_3_990

Årets speilreflekskamera

Pentax K-3

Bunnsolid kamera med unike egenskaper

Konkurrentene skal ikke føle seg for trygge. For Pentax har laget et kamera for viderekomne, som vi ikke har sett maken til.

NO gullikon 2014.indd

Man skal ikke skue hunden på hårene heter det, og det er lett å overse Pentax siden kameraene deres ligner alle andres. Men det er utenpå. Sammen med Sony er de de eneste som har den nyttige bildestabilisatoren innebygget. De andre speilrefleksene har den i noen av objektivene.

Men Pentax skiller seg fra alle andre ved å tilby skikkelig værtettede og solide kamerakonstruksjoner under 10.000 kr. Altså den typen kamera du kan ta med deg ut når det stormer som verst. Hos Canon og Nikon koster kameraene med samme robuste konstruksjon, mye mer.

Bildedynamikken er fremragende, og fullt på høyde med Nikon D7100, mens støyegenskapene på høy ISO, er bedre enn fra Canon EOS 70D. Det er mye å gå på, for de som vil drive etterbehandling av råfiler, og jpeg-filene har svært bra rendering av kontrast, fargemetning og hudtoner. I tillegg har kameraet flere valgmuligheter for justering av parametere som kontrast, fargemetning, fargetemperatur, skygge/høylys og skarphet.

Pentax K-3 er tydelig rettet mot den viderekomne fotografen, og har alt som skal til for å utfordre Canon og Nikon på deres hjemmebane. Kameraet er bedre bygget enn det meste, og leverer et funksjonsnivå og en bildekvalitet som ikke står tilbake for noe. Det eneste som trekker ned er tregere autofokus enn de beste blant konkurrentene, bortsett fra det, er Pentax K-3 en klokkeren innertier.

(02/14) LS
Karakter: 6
Pris: fra 9.995 kr
Les hele testen av Pentax K-3

 

nikonD810-beauty_990

Årets proffkamera

Nikon D810

Amatørens drøm – proffens valg

Forventer man ekstreme ytelser, må man være villig til å betale for det. Men Nikons råeste kamera er ikke for alle.

NO gullikon 2014.indd

De færreste budsjetterer med 30.000 kroner for et kamerahus, men så er ikke Nikons nye råtass for hvem som helst. De fleste vil være strålende fornøyd med et Nikon D5300 eller et D3300 hvis budsjettet er trangere, og for mange av dem vil forskjellen i bildekvalitet sammenlignet med kameraet vi tester her, ikke være verdt de ekstra pengene.

Men for de som kun er fornøyd med det beste, er Nikon D810 midt i blinken. Det er et kostbart kamera. Mange ganger dyrere enn speilreflekser vi vanligvis tester, men så er markedet for kameraer i denne prisklassen begrenset.

Den tekniske kvaliteten på bildefilene fra D810, er den beste vi har sett. Bildedynamikken og fargedybden er fremragende og på høyde med, om ikke bedre enn Sony A7R, og Nikon-kameraet parkerer konkurrentene på detaljskarphet. Det skal legges til at forskjellen til to år gamle D800E slett ikke er stor, men for de som er opptatt av detaljer, vil D810 oppleves som bedre.

Nikons beste kamera mangler både Wifi, pekeskjerm, GPS og vippbar skjerm. Men det bryr neppe kundegruppen til D810 seg om. De er langt mer opptatt av bildekvaliteten, enten de skyter ute eller i studio, og er villig til å betale for det. De er også villig til å se gjennom fingrene med at kameraet er stort og tungt. For dem er ytelsen viktigst, og her skuffer aldri Nikon D810.

(10/14) LS
Karakter: 6
Pris: 28.800 kr
Les hele testen av Nikon D810

 

Panasonic-LUMIX-DMC-GH4-with-H-FS14140-lens-slant-and-BGGH3-battery-grip_990

Årets fotoprodukt

Panasonic Lumix DMC-GH4

Fremtidens kamera

Panasonic Lumix GH4 er til forveksling lik et hvilket som helst systemkamera, men er det første siden Canon EOS 1 Cinema til 96.000 kr, som tilbyr 4K-video med fire ganger så høy oppløsning som HD-video og tv-sendinger.

NO gullikon 2014.indd

Nyere systemkameraer er også gode videokameraer. Noen av dem er så gode, at de brukes til film- og kringkastingsproduksjon. Som Canons fremragende EOS 5D II speilrefleks. Et kamera som har revolusjonert måten man produserer video på fordi det er lite, relativt billig, og kan bruke et stort utvalg lyssterk kvalitetsoptikk.

Stillbildekvaliteten er på høyde med det beste i klassen. Den er forbedret sammenlignet med forgjengeren GH3 og er nå på høyde med nevnte OM-D E-M1, og Sony a77, for å nevne et par med god 1080p HD-video i tillegg. Du får en mettet og nøytral fargegjengivelse med god fargedybde og utmerket bildedynamikk.

Med 4K-video fra kameraet rett i en kalibrert Sony VPL-VW500ES, 4K-projektor, ser man kjapt hvor stor forskjell fire ganger oppløsningen til HD, faktisk utgjør. Små detaljer, som snøkorn, strukturen i objekter, diagonale linjer og kontrasten mellom detaljer i bildet, blir enorm.

De som kjøper seg en 4KTV har noe å glede seg til. Ikke bare får de 8 mot 2 Mp å boltre seg på når de skal se på stillbilder, men de kan nyte overlegen videokvalitet fra grensesprengende kameraer som Panasonic Lumix GH4. Som er et kamera som utfordrer toppsjiktet blant systemkameraer på bildekvalitet, men parkerer dem fullstendig på videokvalitet. Til 15.000 Kr – eller 20.000 med en 14-140mm zoom, må det kunne kalles et kupp etter dagens standard.

(06/14) LS
Karakter: 6
Pris: 14.995 kr
Les hele testen av Lumix GH4

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

DJI gir manuelle objektiver autofokus

Proffvideo på iPhone

Lyssterk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic oppgraderer Lumix S5IIX

Fly drone med stikke og goggles

Lyssterk og lett 50mm

Superzoom som kan alt

Nye versjoner av en av våre favoritter

Verdens kuleste øyeblikkskamera?

Nikon Z9 får nye funksjoner

Lyd & Bilde
Scroll to Top