Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets anbefalte forsterkere

Forsterkeren har en nøkkelposisjon i ethvert anlegg. Den sørger for at signalet du får fra signalkilden blir tilstrekkelig sterkt for å kunne få dine høyttalermembran til å bevege seg og skape lyd i rommet.

Skrevet av / 24.01.13 - 10:36
Årets anbefalte forsterkere

Man kan si at forsterkeren er selve hjertet i ditt anlegg, det er her som forutsetningene for din lydopplevelse skapes.

En forsterker består av tre deler: forforsterker (eller kontrollforsterker) hvor du kan regulere volum og velge inngang, effektforsterker som forsterker signalene og en strømforsyning som sørger for at de to forsterkerdelene kan prestere sitt beste. En komplett forsterkerkjede består av disse delene hver for seg eller sammen. Sitter de sammen i en boks snakker vi om en integrert forsterker. Før i verden var alle innganger på en forsterker analoge. Dagens konsumenter får imidlertid signaler fra fler og fler digitale kilder som TV, spillkonsoll, datamaskiner med mer. Det betyr at mange integrerte forsterkere nå også inneholder en DAC (digital-til-analog omvandler) med flere innganger for digitale kilder.

Hvor kraftig en forsterker er angis vanligvis i effekt, det vil si watt. Men det er ikke hele sannheten. Watt har dessverre blitt et utvannet begrep hvor vi kan finne de mest optimistiske tallene på eksempelvis små plastanlegg til PC-en. Ser du for eksempel en verdi på 25 W RMS sier det at forsterkeren kan gi 25 W hele tiden, står det 25 W Peak betyr det at forsterkeren i korte øyeblikk kan gi 25 W. Det er langt fra samme sak.

En forsterker kan være bygd med rør eller transistorer – eller en hybrid av begge. Rørforsterkeren gir i alminnelighet ganske lav effekt, men har en lyd som mange ofte synes om. Den krever generelt relativt lettdrevne høyttalere. En transistorforsterker kan ofte gi mer effekt for mindre penger og kan vanligvis spille med et bredere utvalg av høyttalere.

På de følgende sidene kan du se et bredt utvalg av årets mest interessante forsterkere av ulike typer.

 

Forsterker, budsjettklasse

Rotel-RA-121

Rotel RA-12

Rotel RA-12 har en balansert og fin klangbalanse, perfekt for kompakte høyttalere. Den har dessuten gode digitalinnganger. 

En forsterker som har digitale innganger i tillegg til analoge, kan ikke være noen ulempe, nå som den musikalske hverdagen for lengst har blitt digital. Ingen kjenner Rotel som den hippeste produsenten, men her er altså RA-12, med hele fire digitalinnganger og mulighet for å strømme musikkfiler direkte fra et USB-minne via inngangen i front. Eller via bluetooth, med en medfølgende dongel plugget i den samme USB-inngangen. Koble til både CD-spiller, spillkonsoll og TV-en digitalt rett i forsterkeren, både enklere enn analoge kabler, og det kan dessuten låte bedre. Konverteren er nemlig en påkostet sak av Wolfson, som støtter digitalsignaler opp til 24-bit/192 kHz. 2 x 60 watt pr. kanal høres ikke ut som mye, men fordi Rotel er mer reservert med sine tall enn mange konkurrenter, kan dette fort tilsvare 80 watt hos andre. Dette bør være nok til å kontrollere høyttalerne helt opp til et ganske høyt lydnivå, selv om det ikke er denne du skal ha dersom målet er å blåse ut vinduene i festkåken. Et par gode stativhøyttalere eller kompakte gulvhøyttalere er nok favorittføden, fremfor store høyttalere med digre basselementer som trenger stålkontroll helt ned i de dypeste oktavene.

Lydkvaliteten
Det beste av alt er at Rotel RA-12 låter særdeles bra. Til 6.500 kroner får du en forsterker som gjengir musikken på en nøytral og overbevisende måte, med god kontroll på dynamikken som gjør at instrumentene plasseres i et ryddig lydbilde. Sangstemmer kommer godt ut, og forsterkeren roper aldri: ”hør diskanten!”, eller ”jeg kan feit bass!” Den er behersket men bestemt, uten å prøve på noe den ikke kan. Kontrollen i den dypeste bassen er ikke helt på plass, men det skal også godt gjøres til denne prisen, om lydkvaliteten oppover også skal prioriteres. Dette er et særdeles vellykket kompromiss, som helt fortjent kåres til Årets budsjettforsterker.

Les hele testen her

 

Forsterker, toppklasse

Hegel-H300-990x505

Hegel H300

Med sitt ærlige vesen og bulende muskler er Hegel H300 den beste forsterkeren vi har hørt i prisklassen rundt 30.000 kroner, og et godt stykke oppover.

Hegel har tidligere lansert forsterkerne H70 og H100 med digitale innganger. Nå er turen kommet til H300. Arvtageren til den populære H200 er en real kraftkar på 250 watt per kanal, med flunkende ny forforsterkerdel, og ikke minst, innebygd D/A konverter av høy kvalitet.

H300 bruker en 32-bits DAC-chip fra Texas Instruments, og med hele 5 digitalinnganger om bord kan den forbedre lydkvaliteten fra en rekke digitale lydkilder. I tillegg til har den en digital utgang som kan brukes med en ekstern D/A konverter i en såkalt dac-loop, og forbedre lyden ytterligere.

Massiv kraft
H300 har arvet lillebrorens (H200) formidable kraft og kontroll, med renter. Den tar et selvsikkert grep om høyttalerelementene og kan tvinge selv de vrangeste høyttalere til å bli med på notene. Det handler ikke om å gi full guffe hele tiden, men om ha overskudd nok til de musikalske utfordringene, enten det er et symfoniorkester i full vigør eller en kokainruset trommeslager som tar rennefart mot trommeskinnet.

Overskudd er noe Hegel H300 har plenty av. Selv på et lyttenivå som kan beskrives som helsefarlig høres ikke noe tegn til stress fra forsterkeren, selv gjennom store og krevende høyttalere. Men selv om kraftoverskuddet er imponerende, er det lydkvaliteten som overrasker oss mest.. Den beste beskrivelsen av Hegel H300 vil være ”gjennomsiktig”. Her hentes det ut detaljer man knapt visste fantes! Mens de fleste forsterkerne i prisklassen viser stresstendenser når musikken blir for vanskelig og kompleks, takler H300 musikalske utfordringer på en lekende lettvint måte.

Les testen her

 

Forsterker, high-end

Ayre_VX-R_begge-990x505

Ayre KX-R & VX-R

Når det smaker, så koster det. Men så er det ikke mulig å finne annet enn prisen å sette fingeren på, med Ayres vidunderlige forsterkersett. 

I over 20 år har vi lett med lys og lykter etter den perfekte lyden. Men akkurat som den hellige gral, er det en evig søken etter noe som ikke finnes. Tross det, er det mulig å komme nær perfeksjon. Veldig nært. Ayres forsterkersett er i den klassen. Så skille det også bare mangle til over 250.000 kr. Uten at det hverken er platespillerinngang eller DAC i nærheten. Årsaken ligger i det viktigste av alt: Lydkvaliteten. Uklanderlig. Magisk. Sterkt vanedannende.

Forforsterkeren KX-R er enkelheten selv. Utenpå. Innvendig er den teknisk avansert som en romrakett, og nesten like påkostet. Et støpt og frest aluminiumskabinett huser Ayres nyeste og beste tekniske løsninger. Det samme gjelder effektforsterkeren VX-R. Som er en stereoutgave på 200 w, basert på de fantastiske MX-R monoforsterkerne, vi testet for noen år siden. Og siden aldri har glemt.Bare volumkontrollen alene koster like mye som et middels Bose-anlegg, og hevdes å være unik. Uansett, det er ikke rart at det koster, når man hører hvordan det lyder. For å si det med en lett omskrivning. Dette er musikkgjengivelse på et nivå som nærmer seg perfeksjon, og da er det som sagt ikke rart at det koster litt.

Lydkvaliteten
Ayre KX-R og VX-R er simpelthen noe av det beste jeg har hørt. At forforsterkeren mangler digitale innganger, som er så i tiden, eller platespillerinngang, som har fått sin renessanse, er et minus for mange. For alle andre, de som bare skal nyte musikken fra kilder som CD-spillere – eller platespiller tilkoblet et separat RIAA-trinn (se egen rubrikk) – er KX-R kanskje det aller ypperste noensinne laget blant linjetrinn. Effektforsterkeren vil drive de fleste høyttalere med største selvfølgelighet. Bare de mest tungdrevne  høyttalere – impedans og følsomhet –  vil kreve en kraftigere forsterker enn dette. Så selvfølgelige referanseforsterkere som disse er, er det sjelden vi er borti. 

Les testen her

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Billigere strømming fra Auralic

Ny og bedre forsterker fra Cambridge Audio

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

Lyd & Bilde
Scroll to Top