annonse
annonse

Anmeldelse: The Greatest Showman

Festaften med Jackman!

Jackman tar oss med på en festaften i 1840-tallets sirkusverden. Det historien mangler av originalitet tar den igjen med heftige rytmer og spektakulært show.

Basert på den fascinerende, sanne, livshistorien til amerikaneren Phineas Taylor Barnum (Hugh «Wolverine» Jackman), blir vi hensatt til skitne, triste New York på midten av 1800-tallet. Barnum har nylig ankommet byen sammen med sin yndige overklassekone, Charity (Michelle Williams). Selv kommer han fra små kår, men vil ikke la klasse stoppe hans drøm.

RAGS TO RICHES
Barnum sliter med å få endene til å møtes, og ender opp med å satse alt på å kjøpe et gammelt, møllspist museum. Her gir han sin spilloppmaker og underholdningsfascinasjon fritt spillerom i det han hyrer inn alle tenkelig merkelige avarter av den menneskelige rase; fra damer med skjegg, til verdens tykkeste mann, dverger og tatoverte menn – nærmest et freakshow i vaudeville-stil. Barnum var en filantrop, nyskaper og foregangsmann innenfor underholdningsbransjen, og uglesett av sosieteten, men etter hvert som han tjente (mye) penger på sitt eksentriske show, kunne de ikke lenger overse ham.

Heri ligger filmens personlige konflikt. Barnum klarer aldri å legge sin ydmykende bakgrunn i fra seg, men må konstant bevise hvor godt det har gått med ham, og higer etter aksepten fra dem han egentlig forakter.

HÅRETE ULV TIL SIRKUSFEST
Jackman er definitivt mest kjent for sin rolle som den hårete Wolverine i X-Men-filmene, men han har spilt i musikaler tidligere (Les Misérables, 2012) og har en lang musikalkarriere fra teateret bak seg – noe som til gangs kommer til syne i The Greatest Showman, sang, koreografi og dans sitter som et skudd. Ikke minst går hans sjarm og entusiasme som hånd i hanske med den eksentriske karakteren som bobler over av positivitet og pågangsmot.

Filmens store hake er dog plottet og den tynne, forutsigbare handlingen. Vi skraper kun i overflaten av den komplekse personen, og moralen er at så lenge du jobber mot det du tror på, er god og snill, så vil det gå deg godt.

Barnum blir for polert, vi aner ikke noe til hans virkelige menneskelighet før nærmere halvveis inn i filmen, i det suksessen er i ferd med å gå ham til hodet, og han plutselig ikke lenger vil vite av sin brogete gjeng med «freaks».

SVENSK «FORUNDRINGSPAKKE»
Hovmod står for fall, hevdes det – så også med Barnum. Han blir aldri fornøyd, vil alltid nå lenger og møtet med Dronning Victoria trigger ham ytterligere til å satse. Han pantsetter alt han har og satser på en storslagen turné med den «svenske nattergalen» Jenny Lind (Rebecca Ferguson, Mission: Impossible Rogue Nation).

Smekre frøken Lind blender ham med sin stemme og ynde, men kaster samtidig fremtiden hans ut på dypt vann.

Rebecca Ferguson som Jenny Lind (foto: Fox Paramount).

FAKTA

  • 4K UHD BD
  • Release: 14. mai 2018
  • Regi: Michael Gracey
  • Med: Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron, Zendaya, Rebecca Ferguson, Keala Settle, Paul Sparks
  • Genre: Musikal
  • Land: USA
  • År: 2017
  • Tid: 1:45 t.

 

Flere anmeldelser under

The Commuter

Oppkonstruert togdrama

Hvor mange ganger skal Liam Neeson bli nødt til å redde familien sin? Litt for mange etter vår mening.

Bosch, sesong 4

Klassisk krimsnadder

The Rain, sesong 1

Dansk apokalypse

A Ghost Story

Krevende spøkelseshistorie

Ferdinand

Uinspirerende blomsterokse

Gladiator

Klassiker i ny drakt

The Handmaid’s Tale, sesong 2

Rystende bra

Westworld, sesong 2

Det kunstige universet ekspanderer – og imploderer

Den fascinerende TV-serien opprettholder fortsatt sine premiumkvaliteter.

Mord på Orientekspressen

Rålekker anakronisme

The Mountain Between Us

Romantisk overlevelsesdrama

Billions, sesong 3

Herlig kynisme!

Justice League

Tøffe helter – slapp historie

Wind River

Wind River

annonse