anmeldelse: Annihilation

Sjelsettende eksistensialisme!

Alex Garland gir oss en sci-fi-film høyst utenom det vanlige. Frykt, angst, døden og spørsmål ved vår egen eksistens er hjørnesteiner i mesterverket.

Annihilation er ingen lettfordøyelig film, ei heller er den egnet til tanketom popcornunderholdning en fredags kveld. Men, både under filmen, og etterpå, vil dens plott og intrikate historie garantert spinne rundt i hodet ditt.

TRANG FORLØSNING – UTENFOR KINOSALEN
Garland har tidligere imponert med den fantastiske Ex Machina. Også det en film som i høyeste grad stilte spørsmål ved menneskehetens eksistens, fremtid og hva det vil si å være menneskelig.

Der Ex Machina fokuserte på kunstig intelligens, tar Garland (som også står bak manus, basert på romanen til Jeff VanderMeer) i Annihilation («utslettelse») for seg uforklarlige romveseners ankomst til Jorden.

Produsert av Paramount, men åpenbart med liten tro på at den kunne trekke til seg et stort kinopublikum, har de i Europa valgt å ha Netflix som distributør. Synd og forkastelig mener mange, tvert imot sier vi! Så fantastisk at og også «smal» film kan nå et bredt publikum via verdens største film- og seriedistributør.

På denne måten får vi tilgang til splitter nye, kvalitetsfilmer, som vi kan «blåse» opp på storskjermen i vår egen komfortable stue. Og det uten at vi må bruke 500,- på kinobilletter og 500,- på overpriset, lunkent popcorn. Om Neftlix fortsetter med slike filmer er de sikret en stor og stabil abonnementsbase – og vil forandre den forstenede distribusjonen av film en gang for alle.

(Foto: Netflix)

 

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

JAKTEN PÅ DET UKJENTE
Lena (Natalie Portman) er filmens protagonist. Tidligere soldat jobber hun nå som universitetsbiolog, mens mannen hennes, Kane (Oscar Isaac) livnærer seg som elitesoldat.

I det filmen tar til har det gått ett år siden Kane forsvant, og Lena spises fortsatt opp av bunnløs sorg og fortvilelse. Men så, ut av det blå, står Kane i soveromsdøren; åpenbart fortumlet, forvirret og med hukommelsestap. Militæret tar kommandoen, og Lena tas med til en hemmelig base. En base i nærheten av en underlig sfære, langs kyststripen i Sørstatene, som har spist seg inn over et stort område. Med unntak av Kane har samtlige av soldatene som er sendt inn i den utenomjordiske sfæren aldri vendt tilbake.

I et siste forsøk setter militæret sammen et rent kvinnelag, ledet av an Dr. Ventress (Jennifer Jason Leigh). Lena verver seg frivillig, i håp om en finne et svar, og en kur til Kane. De fem kvinnene har alle en broget fortid og lite å tape, men aner ikke hva som møter dem bak den uutforskede og ukjente sfæren.

FRYKT OG HÅPLØSHET
Gruppen består av tøffe Anya (Gina Rodriguez), nervøse Josie (Tessa Thompson) og «vår egen» Cass (Tuva Novotny). Sammen med Lena og Ventress er de alle spesialister innenfor sitt fagfelt, og går inn i sfæren med visshet om at sjansen for å komme ut i livet er minimal.

I det de oppdager nye livsformer og arter som har krysset seg med andre arter begynner det å demre for dem hvilken motstander/kraft de står overfor. I det de finner et videoopptak fra en tidligere militærekspedisjon lammes gruppen av frykt og indre splid slår rot.

Foto (Rob Hardy) er i en klasse for seg, der det svever over det særegne landskapet, fanger lyset på den vakreste måte, eller simpelthen står helt i ro og lar drama synke inn – du suges inn i det fascinerende landskapet og fanges, mentalt, av det utfordrende plottet.

HVEM ER VI? HVOR ER VI PÅ VEI?
Dan Brown er (uten sammenligning for øvrig) for tiden ute med sin senest bok om Robert Langdon, «Opprinnelse». En spenningsroman som både forsøker å svare på hvor vi kommer fra, og hvor vi er på vei. Inne i sfæren blir de fem kvinnen stilt overfor de samme eksistensielle spørsmålene, og må samtidig fronte sine verste redsler og frykt.

Frykten og redsel for det ukjente, samt muterte monsterdyr, blandes vågalt sammen med blendende vakker natur og billedskjønne skapninger. Natten er truende og mørk, mens dagslyset preges av stillhet, ro og undring – det hele innenfor en ramme der tid og rom er ute av balanse, samtidig som Lena gjennomlever flashback fra fortiden med Kane; både de gode og onde. Lena er den så absolutt mest komplekse personen i ensemblet, og Portman leverer her en av sine beste roller, og nærmest bærer filmen elene på sine vevre skuldre.

(Foto: Netflix)

 

DET UFORKLARTE UFORKLARLIGE
Annihilation stiller mange eksistensielle spørsmål, og er modig til å la de fleste av dem ligge ubesvart. Som Lena sier det, det er slettes ikke sikkert at «kraften» i sfæren er her for en spesifikk, gitt grunn. Mye av det uforklarlige blir liggende i en uforklart limbo – på samme måte som karakteren Lena gjør. Svarene blir det i stor grad overlatt til oss selv å finne.

Garland gir oss en mesterlig, blendende vakker og dypt forstyrrende, film, som du garantert vil fundere på lenge etter at rulleteksten har stoppet. Ikke lytefri, her kunne enkelte scener vært kuttet bort, samt at vi gjerne skulle hatt mer bakgrunn om de andre kvinnene i troppen. Det sagt, så leverer vi uten tvil ut 5 solide stjerner. Med slike filmer vil Netflix sikre seg et nytt solid ben å stå på.

Filmen kan strømmes fra Netflix fra og med den 12. mars. Billedkvaliteten er meget bra, med et lite trekk for litt for blasse farger. Lydsporet derimot, svarer ikke til forventningene. Spesielt i komplekse actionscener har dialogen en tendens til å «drukne».

ANNIHILATION ANNIHILATION ANNIHILATION ANNIHILATION ANNIHILATION ANNIHILATION ANNIHILATION
<
>
Left to right: Natalie Portman and Oscar Isaac in ANNIHILATION, from Paramount Pictures and Skydance.

Fakta

  • Netflix
  • Release: 12. mars 2018
  • Regi: Alex Garland
  • Med: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson, Oscar Isaac, Benedict Wong, Tuva Novotny, Gina Rodriguez
  • Genre: Sci-fi
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Tid: 1:55 t.

 

Film

Ekstra

Lyd

Bilde

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Nå kan du koble to i stereo

Devialet Phantom Reactor har fått stereofunksjon. Dobbelt så dyrt, men forhåpentligvis også dobbelt så gøy!

gruppetest
Tre high-end hodetelefoner

Gjentatte øregasmer

Vi hadde aldri forestilt oss at lukkede hodetelefoner kunne låte noe så inn i granskauen bra!

test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Taster til sofasurfere

Smart-TV-en din har en hel datamaskin innebygget – Corsair vil gi den et ordentlig tastatur.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det råeste kameraet

Panasonic Lumix S1R er et overflødighetshorn av et kamera, og blant de aller råeste vi har testet.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glødende klangmester

Fordommer står for fall med en av de beste rørforsterkerne vi har testet.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!