Harman Kardon Onyx Studio 9

Lekker design, men skuffende lyd

Harman Kardons batteridrevne bordhøyttaler er elegant å se på, men lyden står ikke i stil med den lekre designen.

Harman Kardon Onyx Studio 9 5

(Foto: Harman Kardon)

Harman Kardon har laget lydelektronikk til hjemmet i en menneskealder. I dag er de mest kjent for sine livsstilshøyttalere – ikke minst smarthøyttalerne i Citation-serien, som vi har testet mange av.

Men selskapet lager også Bluetooth-høyttalere. Harman Kardon Onyx Studio 9 er den nye toppmodellen i serien. En knapp 30 cm stor sirkelformet bordhøyttaler som både kan brukes med batteri og strøm. En aluminiumsramme går hele veien rundt høyttaleren. En fordypning på baksiden av rammen fungerer som bærehank. For- og bakside er dekket av grått eller sort møbelstoff. Det ser avdempet elegant ut på en ganske tiltalende måte.

Les også gruppetest: Harman Kardon Citation 500 Citation er den mest kraftfulle smarthøyttaleren til nå, og er meget praktisk å bruke.

Bortsett fra en liten logo i metall på forsiden og kontakter på baksiden til strøm, analog lyd og en USB-C til lading, er front og bakside helt bare. Harman Kardon skal ha ros for å ha innebygd strømforsyning i stedet for å levere med enda en strømadapter. Gummibeskyttende knapper på hanken styrer Bluetooth-paring, lydstyrke, skifte av musikknummer og på/av. Der er også en knapp til Auracast.

Harman Kardon Onyx Studio 9 er bærbar, men bare beregnet til innendørs bruk (eller til en varm solskinnsdag på terrassen). I hvert fall har den ikke IP-sertifisering.

Bak det fastmonterte frontstoffet finner man en 12 cm bass/mellomtoneenhet og hele tre 20 mm domediskanter, som er vinklet innbyrdes for å gi et bredere lydbilde. Men bare i mono, vel å merke. Onyx Studio 9 er en ren monohøyttaler. Det er 50 watt forsterkereffekt innebygd. Om det er en eller flere forsterkere, er ikke opplyst.

Auracast

Harman Kardon Onyx Studio 9 støtter Auracast, som gjør det mulig å sende det samme signalet til mange enheter samtidig. Og det kan naturligvis brukes til å ha en fest. Vi har gjennom årene sett andre teknologier til å binde høyttalere sammen (for eksempel Ultimate Ears Partyup), men de har alle krevd at høyttalerne var av samme merke og serie. Auracast er innebygd i de nyeste utgavene av Bluetooth. Det lover godt for fremtiden.

Harman Kardon Onyx Studio 9 kan styres med mobil-appen til Harman One, men den er ikke strengt nødvendig da det er snakk om en ren Bluetooth-høyttaler uten innebygde nettverksfunksjoner. Appen gir imidlertid adgang til equalizer-innstillinger, merket Signature Sound, Vocal, Energetic og Chill, samt en Custom-innstilling hvor man selv kan justere lyden i seks frekvensbånd.

(Foto: Harman Kardon)

Lydkvaliteten

Som utgangspunkt ble profilen Signature Sound, som også er standard, valgt, og høyttaleren ble plassert i en vinduskarm omkring en meter fra arbeidsbordet. Harman Kardon Onyx Studio 9 har tilsynelatende en form for romtilpasning innebygd. I hvert fall forklares det i dokumentasjonen at høyttaleren innstiller seg automatisk etter omgivelsene hver gang den slås på. Av samme grunn ble høyttaleren slått av og på igjen hver gang jeg flyttet den til en ny plassering.

Det man først legger merke til, er bassen. Av forståelige grunner har en 12 cm bassenhet i et lite kabinett ikke noen egentlig dypbassgjengivelse. Harman Kardon opplyser selv at Onyx Studio 9 har en nedre grense på 60 Hz (-6 dB). Mellombass er det til gjengjeld rikelig av. Bass er fint nok, og noen elsker den over alt annet, men i den dype vinduskarmen overdøvet den rungende bassen alt annet.

Les også TEST: Audio Pro A15 Audio Pro A15 er en sterk liten multiroms-bordhøyttaler som du kan ta med deg ut i hagen.

Plasseringen i vinduskarmen måtte jeg raskt gi opp, og høyttaleren ble i stedet flyttet til et sofabord midt i rommet. Det hjalp litt på den overdrevne bassen, men lyden kom aldri helt i balanse, og bassen hadde fortsatt en noe hul klang, selv om høyttaleren ble slått av og på for å gi den mulighet for å tilpasse seg til den nye plasseringen.

De øvrige EQ-innstillingene, Vocal, Energetic og Chill, ble selvfølgelig også testet, men ingen av dem ga et sammenhengende lydbilde.

Harman Kardon Onyx Studio 9 kan godt levere litt musikalsk bakgrunnsmusikk til matlagingen og lekselesingen. Men begynner man å lytte til musikken, oppdager man at toneregistrene ikke helt henger sammen. Under den rungende mellombassen er det faktisk gjemt litt skikkelig bass. Og de tre diskantenhetene har en helt grei oppløsning og fin spredning. Men bass og diskant står ikke helt sammen, og toppen er alt for dempet.

Les også TEST: DALI Katch G2 Hvis du vil ha lyden fra hjemmeanlegget i to-go-utgave, må du ta et par DALI Katch G2 med på turen. Du må imidlertid også ha med en tykk lommebok.

Det lyktes faktisk med equalizerens hjelp å oppnå en noenlunde brukbar frekvensgang, hvor stemmer ikke lenger lød ulne og innelukkede. Og ved å dempe de verste puklene i bassområdet kom også en brukbar bass frem. Men det ville ha vært lettere hvis høyttaleren i seg selv lød noenlunde lineær ut av esken. Hvor så brukeren kunne bruke EQ-en til å farge lyden etter egen smak. Ikke omvendt.

Det må jobbes en del med EQ for å få en noenlunde balansert lyd. (Skjermbilde: Harman One)

Konkurrenter

Å finne en bærbar Bluetooth-bordhøyttaler under 4000 kroner er ingen vanskelig oppgave, så Harman Kardon Onyx Studio 9 møter hard konkurranse. Audio Pro A15 er nesten like diskré elegant, men har både langt mer harmonisk lyd – og i tillegg innebygd musikkstrømming og multiromsfunksjoner. DALI Katch G2 har ikke samme styrke i bassen, men utmerker seg med en virkelig ren og nøytral lyd. Og vil du gjerne ha musikken ved svømmebassenget, har UE Epicboom bedre lyd og er helt vanntett.

Les også TEST: UE Epicboom Med sin fyldige lyd og moderate størrelse fyller UE Epicboom gapet mellom de små bærbare høyttalerne og den voldsomme Hyperboom.
Les videre
Exit mobile version